Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Izvor reke Moravice - Vrelo

Selo Vrelo
Selo Vrelo


Selo Vrelo
u podnožju planine Device u čijem podnožju se nalazi izvor reke Moravice - Vrelo udaljeno je oko 14 km od Sokobanje u pravcu istoka odnosno prema Knjaževcu. Postoje dva puta kojim se može doći do centra sela u kojem se nalazi crhva - hram Sv. Ilije (zadužbina knjeginje Perside) koji je ujedno i najstariji crkveni objekat u opštini Sokobanja i zgrada isturenog odeljenja Osnovne škole "Mitropolit Mihailo" iz Sokobanje za đake od prvog do osmog razreda. Preko puta crkve i škole nalazi se ambulanta i put koji vodi ka izvoru Moravice - Vrelu.

Crkva sv.Ilije Crkva Sv. Ilije Crkva Sv. Ilije Spomenici u dvorištu škole
Crkva Sv. Ilije

Izletnici ne bi trebalo da propuste ovaj udaljen izvor reke Moravice u selu Vrelo. Sam izvor odnosno vrelo je izuzetan prirodni fenomen, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu lako uočiti. Mesto je uredjeno tako da može da prihvati veću grupu turista. Pokraj izvora nalazi se kameni roštilj i uređeni stolovi namenjeni posetiocima.  Voda je na izvorištu čista i hladna, a govorilo se da su nekada su rakovi iz ove reke završavali na trpezama Pariza, Monte Karla, Londona... U jednom periodu bili su iščezli, a sada se ponovu pojavljuju u Moravici, u koju se ulivaju sve banjske vode na njenom putu ka Bovanskom jezeru.

VreloVreloVreloVrelo
Izvor Moravice - Vrelo Istoci


U periodu posle otapanja snega iznad glavnog izvorišta aktiviraju se i sekundarni izvori iz kojih voda prosto kulja. U letnjem perodu ti sekundarni izvori presuše i upravo preko njih put vodi ka Vrelskoj pećini. Ona se nalazi u neposrednoj blizini, na 300m izvorišta. Putokaz i staza će vas nepogrešivo navesti na šumu u kojoj se nalazi otvor ove pećine iz koje izlazi hladan vazduh. Međutim prilaz nespretnim osobama može predstavljati problem i potencijalnu opasnost jer sama pećina nije obezbeđena niti se preporučuje turistima da u nju ulaze.
Vrelska pećina - jamaVrelska pećina - jamaVrelska pećina - jamaVrelska pećina - jama
Vrelska pećina - jama


Mi (urednici sajta) naravno morali smo da istražimo i prvi zaključak do kojeg smo došli je da ova prirodna tvorevina zapravo nije pećina već jama sa dva otvora - jedan primarni preko kojeg smo ušli i drugi na tavanici iz kojeg se svetlo probija unutar jame. Na podu ove jame nalazi se odronuto kamenje na kojem obitavaju daždevnjaci. 


Vrelo je veoma lepo i odlično za odmor i uživanje. U neposrednoj blizini izvora reke Moravice odnosno Vrela nalazi se ribnjak sa pastrmkama, gde u svako vreme možete da kupite svežu pastrmku. Vlasnik ribnjaka je Gika održava ovaj ribnjak duži niz godina sa krajnjom predanošću i posvećenošću poslu što se da primetiti dobroj organizaciji i podeli bazena u kojima možete videti mlađ, mladu i stariju zlatnu i kalifornijsku pastrmku.

RibnjakRibnjakRibnjakRibnjak
Ribnjak sa pastrmkama

 

Fotoalbum sela Vrela možete pogledati ovde
 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas29
mod_vvisit_counterJuce215
mod_vvisit_counterOve nedelje468
mod_vvisit_counterOvog meseca5919