Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani BajiƦ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Lepterija, Sokograd i Popovica

mapa-Lepterija-Sokograd

 

IZLETIŠTE "LEPTERIJA"

 

 

Ka popularnom banjskom izletistu Lepterija mozete doci iz nekoliko pravca. Najlakse je da od zgrade opštine Sokobanja u centru grada krenete ka Ozrenu i da posle 500 metara skrenete levo ka Vidikovcu. Tu se nalazi restoran "Vidikovac", a mesto je s pravom dobilo takvo ime jer se odatle pruža lep pogled na predeo izuzetnih odlika "Lepterija". Produžite putem dalje i uskoro ce te doci do lokaliteta izletišta Lepterija. Nedaleko od Lepterije nalazi se crkva Sv.Marije, Bogorodica u steni i restorani "Marko Polo" i restoran u vlasništvu NBS. Izletište Lepterija je izuzetno lepo ureðeno i pogodno za popodnevni odmor i razonodu. Na izletištu pored restorana NBS nalaze se klupe sa stolovima i igracke za decu. Ureðenim stazama možete se uputiti ka crkvi Sv. Marije, možete se popeti do stene u kojoj narod iz daljine prepoznaje lik deve Marije, a možete se uputiti isoĆØno ka Sokogradu i njegovom kanjonu ili zapadno ka restoranu "Marko Polo" koji se nalazi u potkapini velike stene pored reke Moravice.

LepterijaLepterijaLepterijaLepterija

LepterijaLepterijaLepterijaLepterija

Mnogo je legendi koje se vežu uz Sokobanju. Jedna od najzanimljivijih je ona o obližnjem proplanku i popularnom izletištu Lepterija. Prema predanju, Župan, sin vlasnika obližnjeg Vrmdžanskog grada, zaljubio se u Lepteriju, kƦerku tadašnjeg vladara Sokograda. Kako su Županov i Lepterijin otac stalno ratovali zbog poseda, nisu podržavali njihovu vezu. Lepterija jedne noƦi odluĆØi da pobegne. To je njenog oca toliko razljutilo da je slugama naredio da je pogube kada je pronaðu. Kada je potera stigla begunce Lepteriju su pogubili, a Župan je od tuge skoĆØio u najdublji vir Moravice - Župan. I danas se ĆØuveno izletište na proplanku kraj Sokobanje naziva Lepterija, a vir (sada plaža) - Župan. Druga, neki kažu verovatnija, legenda kaže da ime Lepterija potièe od grèke reĆØi sloboda. Naime, Sokograd je nastao na ostacima rimske tvrðave, a meðu tadašnjim robovima najviše je bilo Grka, koji su obližnji proplanak nazvali - Slobodište.

LepterijaLepterijaLepterijaLepterija Lepterija Lepterija LepterijaLepterija

Na samom izletištu, koje je takoðe pored reke postoji deo sa nekoliko stolova i klupa, kao i mesta gde se može praviti roštilj i drugi specijaliteti. Na Lepteriji postoje i dva izvora (tople i hladne vode), kao i mesta za kupanje i sunĆØanje. Šetnja do Lepterije vodi kroz predivne panorame koje obiluju zelenilom. Na tom putu je i restoran „PeƦina“ odnosno sadašnji "Marko Polo" smešten ispod stene na obali reke. Idealno mesto za ruĆØak u prirodi ili predah uz kafu i piƦe u toku šetnje pored plahovite, a nekad mirne reke Moravice.

Restoran PeƦinaRestoran PeƦinaRestoran PeƦinaRestoran PeƦina

Iz stene koja oslikava jedan od simbola stubova hrišĆ¦anstva vezana priĆØa, da se na odreðeni praznik (Veliki petak) tu pojavljuje voda iz kamena koja je lekovita za oĆØi. Svake godine na Veliki petak poteĆØe voda koja se tokom godine ne pojavljuje.   

Bele vodeBele vodeCRKVA SVETE MARIJE I BOGORODICA U STENI

Pored puta koji vodi ka izletištu Lepterija odvajanje na desno vodi ka crkvi Svete Marije. Crkva se nalazi u neposrednoj blizini izletišta i do nje se može doci pešaka. Nedavno je izgraðena na temeljima stare crkve iz 14. veka koja je bila porušena. Na osnovu temelja i drugih crkava koje su u to vreme graðene podignuta je ova nova koja svojim prijatnim izgledom i skomnošcu privlaci sve veci broj vernika. PosveƦena je roĆ°enju Presvete Bogorodice koje se svetkuje 21. septembara.

Crkva Sv. MarijeCrkva Sv. MarijeBogorodica u steniBogorodica u steni

S Lepterije se, drvenim mostiƦem preko Moravice, dolazi do staze koja vodi do prirodnog fenomena poznatog kao Bogorodica u steni. Ipak, lepše ga je posmatrati malo izdalje odakle se jasno ocrtavaju siluete Bogomajke sa njenim Mladencem. Udubljenje u steni ima oblike majke s detetom, a prema predanju u toj se steni sakrila Bogorodica s Hristom u naruĆØju, bežeƦi pred Rimljanima. Svako ko pred stenom upali sveƦe, ĆØiniƦe mu se svako dobro na ovome svetu.

   

 

SOKOGRAD

Na oko 400 metara, uzvodno od Lepterije nalazi se srednjevekovna tvrdava Sokograd i do njega se dolazi obeleženom pešackom stazom. U neposrednoj blizini staze koja vodi do Sokograda, nalazi se izvor Vodomara. Od izletišta Lepterija do starog utvrðenja Soko-grada stiže se laganim pešaĆØenjem za samo petnaestak minuta.

SokogradSokogradSokogradSokograd
SokogradSokogradSokogradSokograd
Sokograd

VeƦina turista ne propušta posetu Sokogradu. Nema pouzdanih podataka o njegovom nastanku... izvesno je da se radi o srednjovekovnoj tvrðavi izraðenoj na temeljima utvrðenja iz ĆØetvrtog do sedmog veka. Pominje se u biografiji despota Stefana LazareviƦa, a porušen je tokom borbi za turski presto koje je vodio sultan Musa protiv odmetnika Hanuz bega 1413. Musa, poznatiji kao Musa Kesedžija, pominje se i kao glavni krivac za rušenje Crkve Svete Petke nedaleko od izletišta Lepterija.
POPOVICA

Lokalitet, odnosno vrh Popovica u odnosu na Sokograd nalazi se sa druge strane kanjona reke Moravice. Vrh se nalazi na  443. metara nadmorske visine i sa njega se mogu videti : Sokograd , izletište Lepterija , Janior , Sokobanja , vrh Šanci na 450m na kojem se nalazi repetitor 064 mreže , Rtanj i dolina prema selu Blendija.

Do Popovice može se doĆ°i preko brda stazama od Hotela "Moravice", parka Banjice, Lepterije ili sa Prevalca. Na lokalitetu "ravna stena" nalazi se drveni sto sa klupama i sucobranom. Za smelije i odvažne put dalje vodi ka kanjonu Moravice.

PopovicaPopovicaPopovicaPopovicaPopovicaPopovicaPopovica


rotaciona slika sa vrha Popovice
Mnogo je mesta za izletnike, ĆØak i na samom putu za Sokograd. Izletnici mogu naƦi ognjišta na kojima mogu zapaliti roštilje i obedovati na ureðenim stolovima uživajuæi u šumu vode i debeloj hladovini šume i stene. Jedini nedostatak Lepterije i Sokograda je to što staze nizu osvetljene za noƦne šetnje. Dobrodošao bi i jedan viseƦi most kojim bi se napravio kružni put do Sokograda, a i omoguƦio pogled na jedinstveni kanjon oko njega, što bi predstavljalo još jednu turistiĆØku atrakciju.
 

Reklame


Vila ƈair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

DoĆØek Nove godine

DoĆØek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŔtaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguƦnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguƦnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauĆØera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naĆØina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauĆØeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas5
mod_vvisit_counterJuce223
mod_vvisit_counterOve nedelje5507
mod_vvisit_counterOvog meseca228