Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Ozren 2
Ozren 2
mapa ozrenskih izletišta 2
"KRIVINČE"

Ukoliko želite da provedete dan u prirodi, planina Ozren će vam pružiti gostoprimstvo na nekim od svojih popularnih izletišta. Da bi ste do ovih, na mapi obeleženih izletišta došli, uputite se Ozrenskim putem i nakon prolaska pored Restorana "X" na raskršću skrenite levo. Nedugo potom stižete do velike okuke koju meštani, naročito mlađi nazivaju "Krivinče". Odatle, sa visine od 532 m.nv. pruža se predivan panoramski pogled ka sokobanjskoj kotlini. Predlažemo vam da tu zastanete i napravite neki snimak.

Rotacioni prikaz sa krivinčeta
Krivinče na Ozrenu

IZVOR "BARUDŽIJA"

Na putu uzbrdo proći će te pored još nekih lepih vidikovca sa kojih se pruža lep pogled na kotlinu, a ubrzo potom naići će te na izvor "Barudžija". Greškom je na tabli pored puta napisano "Barukdžija", ali su meštani suvišno slovo sa table uklonili. Pored izvora nalaze se klupe sa drvenim suncobranima i mesto je pogodno za odmor u šumskom ambijentu. Nekad vode na izvoru ima, a nekad nema. Ukoliko je ima, obično je hladna i podesna za rashlađivanje pića. Leti će te sigurno tu sresti turiste koji roštiljaju i uživaju u prirodnom ambijentu, zvuku šume i pesmi ptica.

BarudžijaBarudžijaBarudžijaBarudžija
Izvor "Barudžija"


IZLETIŠTE "OČNO"

Na putu ka Ozrenu dalje očekuje vas velika uzbrdica, a nakon nje raskršće. Na vama je da odlučite da li želite da idete levo ka paraglajding uzletištu, izvoru Šopur i Oštroj čuki ili desno ka izletištu "Očno", Kalinovici i ozrenskim livadama. Mi vam predlažemo da najpre posetite izletište "Očno" koji je taj naziv dobilo zato što se nalazi u ataru Specijalne bolnice "Ozren" za lečenje problema sa očima.  Iako je poprilièno dugačka, nije preterano naporna ni šetnja do "kamena ljubavi", na kome su se, kažu meštani, voleli hajduk Veljko i Čučuk Stana. I danas je običaj da dvoje mladih i zaljubljenih stane na kamen i poljubi se, verujući da to garantuje večnu ljubav. Stolovita (usamljena) kamena stena nasred velike livade je simbol zaljubljenih. Ako se dvoje popnu na stenu zajedno i fotografišu se, ostaju zaljubljeni do kraja života.

OčnoOčnoOčnoKamen ljubavi
izletište Očno i kamen ljubavi

Izletište je obraslo niskom planinskom travom na livadi koja je okružena gorostasnim bukovim stablima i četinarima. Najbolji odnos kiseonika i ostalih gasova koji čine vazduh nalazi se na izletištu Očno. Nije bez razloga baš ovde formirano očno odeljenje, za ljude koji iz cele Srbije ail i i inostranstva dolaze ovde da poprave svoj vid. Najveća koncentracija negativnih jona, koji iz organizma eliminišu sve štetne materije je upravo ovde. Ovde su ispod stoletnih bukava od drveta sagradjeni paviljoni sa stolovima i klupama, igralište za mali fudbal i košarku, a postoji i prorodni kamin gde turisti mogu sebi da pripreme jela sa roštilja.


Rotacioni prikaz sa izletišta Očno
izletište Očno i kamen ljubavi

IZLETIŠTE "KALINOVICA"

Nedaleko od izletišta "Očno" nalazi se drugo popularno izletište "Kalinovica". Na lepo ureðenom izletištu Kalinovica, u šumsko-livadskom ambijentu, posebnu atrakciju predstavljaju dve sekvoje, ali i izvor čija hladna voda ne samo da toli žeð, već se i u mnogim sluèajevima koristi umesto hladnjaka. Oko izvora su postavljene klupe, mesta za roštilj i nekoliko malih drvenih kućica za popodnevni piknik. Iznad Kalinovice nalaze se travnati tereni za fudbal, badminton, košarku, frizbi i naravno parking za one koji dolaze automobilom. Dakle do Kalinovice možete doći putem ili šumskom stazom od Očnog.

KalinovicaKalinovicaKalinovicaKalinovica
izletište Kalinovica


OZRENSKE LIVADE

Od izletišta Kalinovica šetnju možete produžiti preko Ozrenskih livada. Predeo ozrenskih livada je proglašen predelom izuzetnih odlika zbog predivnih padina i jedinstvenog prirodnog ambijenta koji svakako treba iskusiti. Sa livada pruža se pogled severno ka Specijalnoj bolnici "Ozren" (Ozren 1) i prema Oštroj čuki, trećem planinskom vrhu Device južno. Ukoliko ste želnji šetnje kroz šumu, predlažemo vam da krenete u pravcu Oštre čuke južno. Nedugo potom proći će te pored nekoliko vikendica i naći će te se na raskršću.  Ukoliko ste zaista želji avanture skrenite desno, odnosno zapadno i put produžite ka mestu "Kopane pare" ili ka najvišem planinskom vrhu Ozrena - Leskoviku na 1174 m.n.v.

Ozrenske livadeOzrenske livadeOzrenske livadeOzrenske livade
Ozrenske livade


PARAGLAJDING START

Da se vratimo natrag na raskrsnicu odakle možete skrennuti desno ka Očnom i Kalinovici i levo ka Paraglajding startu, Šopuru i Oštroj čuki. Posle par krivina uzbrdo, uočićete odvajanje levo ka paraglajding startu, odnosno mestu odakle paraglajderi poleću. Čistina se nalazi se na par stotina metara od skretanja. Odatle se pruža izuzetno lep panoramski pogled na sokobanjsku kotlinu, predeo je raskrčen i postavljeni su stolovi i klupe za odmor i pripremu paraglajderista. Paraglajderisti obično za poleću tokom leta na dan opštine Sokobanja.
ParaglajdingParaglajdingParaglajdingParaglajding
Paraglajding start

Kliknite da otvorite rotacioni prikaz sa paraglajding starta
kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz sa paraglajding starta


IZVOR "ŠOPUR"

Putem dalje posle dva kilometra uzbrdo doći će te do izvora Šopur. Ova denstinacije je smeštena u staroj bukovoj šumi, odmah pored glavnog Ozrenskog puta koji vodi do sela Golaka - najudaljenija sokobanjska sela, čuvena po ovčijem siru i kiselom mleku koje se seče nožem. Najlepša pijaća voda istočne Srbije izvire baš tu, izvor se zove Šopur, a po njemu je i izletište dobilo ime. Na tom izvoru možete natočiti hladnu, čistu "Ozrensku rosu". Lokalitet je uređen, tu su drveni stolovi i klupe, a ceo lokalitet se nalazi u hladu stoletnih stabala tako da u vrelim letnjim danima ovde možete pronaći vašu oazu za popodnevni odmor, roštilj uz ohlađeno piće. Ukoliko vodite računa o vodi koju pijete, preporučujemo vam da sa vama ponesete balone za vodu i da natočite vodu koja je po svojem sastavu i ukusu daleko bolja od bilo koje kupovne vode zbog čega je nazivamo "Ozrenskom rosom".

ŠopurŠopurŠopurŠopur
Izvor Šopur

OŠTRA ČUKA (1075. mnv.)

Malo šumskim stazama, malo asfaltnim putem, možete doći čak do Oštre čuke (1075 m.n.v.), trećeg visinskog vrha Device (posle Čapljinca 1187 m.n.v.). Put do vrha obeležen je crvenim plastičnim strelicama koje su prikucane na drveće usput. Put vas vodi na istočnu stranu ove čuke i nije teško savladati ga. Sa vrha Oštre čuke pogled se pruža na Moravsku dolinu a kroz izmaglicu vam se ukazuje zmijolika Južna Morava i Suva planina kod Niša na jugu i Ozrenske livade, sokobanjska kotlina i planina Rtanj na severu.

Oštra čukaOštra čukaOštra čukaOštra čuka

Interesantno je da većina Sokobanjčana pogrešno misli da je Oštra čuka najviši vrh Ozrena. Niti je Oštra čuka najviši vrh, niti se nalazi na Ozrenu. Oštra čuka katastarski se nalazi na planini Devici, a čak ni na njoj sa svojih 1075 metara nadmorske visine i dalje nije najviši vrh jer se ispred njega nalazi Aleksin kamen na 1100 mnv, a potom Čapljinac kao najviši vrh Device na 1187. mnv. Na susednoj planini Ozren najviši vrh je Leskovik na 1174. metara n.v.


Kliknite da otvorite rotacioni prikaz sa Oštre čuke
kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz sa Oštre čuke


 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 18 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas46
mod_vvisit_counterJuce215
mod_vvisit_counterOve nedelje485
mod_vvisit_counterOvog meseca5936