Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Ozren 2
Ozren 2
mapa ozrenskih izletišta 2
"KRIVIN√ąE"

Ukoliko Ňĺelite da provedete dan u prirodi, planina Ozren √¶e vam pruŇĺiti gostoprimstvo na nekim od svojih popularnih izletišta. Da bi ste do ovih, na mapi obeleŇĺenih izletišta došli, uputite se Ozrenskim putem i nakon prolaska pored Restorana "X" na raskrš√¶u skrenite levo. Nedugo potom stiŇĺete do velike okuke koju meštani, naro√®ito mla√įi nazivaju "Krivin√®e". Odatle, sa visine od 532 m.nv. pruŇĺa se predivan panoramski pogled ka sokobanjskoj kotlini. PredlaŇĺemo vam da tu zastanete i napravite neki snimak.

Rotacioni prikaz sa krivinèeta
Krivinèe na Ozrenu

IZVOR "BARUDŇĹIJA"

Na putu uzbrdo pro√¶i √¶e te pored još nekih lepih vidikovca sa kojih se pruŇĺa lep pogled na kotlinu, a ubrzo potom nai√¶i √¶e te na izvor "BarudŇĺija". Greškom je na tabli pored puta napisano "BarukdŇĺija", ali su meštani suvišno slovo sa table uklonili. Pored izvora nalaze se klupe sa drvenim suncobranima i mesto je pogodno za odmor u šumskom ambijentu. Nekad vode na izvoru ima, a nekad nema. Ukoliko je ima, obi√®no je hladna i podesna za rashla√įivanje pi√¶a. Leti √¶e te sigurno tu sresti turiste koji roštiljaju i uŇĺivaju u prirodnom ambijentu, zvuku šume i pesmi ptica.

BarudŇĺijaBarudŇĺijaBarudŇĺijaBarudŇĺija
Izvor "BarudŇĺija"


IZLETIŠTE "O√ąNO"

Na putu ka Ozrenu dalje o√®ekuje vas velika uzbrdica, a nakon nje raskrš√¶e. Na vama je da odlu√®ite da li Ňĺelite da idete levo ka paraglajding uzletištu, izvoru Šopur i Oštroj √®uki ili desno ka izletištu "O√®no", Kalinovici i ozrenskim livadama. Mi vam predlaŇĺemo da najpre posetite izletište "O√®no" koji je taj naziv dobilo zato što se nalazi u ataru Specijalne bolnice "Ozren" za le√®enje problema sa o√®ima.  Iako je poprilièno duga√®ka, nije preterano naporna ni šetnja do "kamena ljubavi", na kome su se, kaŇĺu meštani, voleli hajduk Veljko i √ąu√®uk Stana. I danas je obi√®aj da dvoje mladih i zaljubljenih stane na kamen i poljubi se, veruju√¶i da to garantuje ve√®nu ljubav. Stolovita (usamljena) kamena stena nasred velike livade je simbol zaljubljenih. Ako se dvoje popnu na stenu zajedno i fotografišu se, ostaju zaljubljeni do kraja Ňĺivota.

OènoOènoOènoKamen ljubavi
izletište O√®no i kamen ljubavi

Izletište je obraslo niskom planinskom travom na livadi koja je okruŇĺena gorostasnim bukovim stablima i √®etinarima. Najbolji odnos kiseonika i ostalih gasova koji √®ine vazduh nalazi se na izletištu O√®no. Nije bez razloga baš ovde formirano o√®no odeljenje, za ljude koji iz cele Srbije ail i i inostranstva dolaze ovde da poprave svoj vid. Najve√¶a koncentracija negativnih jona, koji iz organizma eliminišu sve štetne materije je upravo ovde. Ovde su ispod stoletnih bukava od drveta sagradjeni paviljoni sa stolovima i klupama, igralište za mali fudbal i košarku, a postoji i prorodni kamin gde turisti mogu sebi da pripreme jela sa roštilja.


Rotacioni prikaz sa izletišta O√®no
izletište O√®no i kamen ljubavi

IZLETIŠTE "KALINOVICA"

Nedaleko od izletišta "O√®no" nalazi se drugo popularno izletište "Kalinovica". Na lepo ureðenom izletištu Kalinovica, u šumsko-livadskom ambijentu, posebnu atrakciju predstavljaju dve sekvoje, ali i izvor √®ija hladna voda ne samo da toli Ňĺeð, ve√¶ se i u mnogim sluèajevima koristi umesto hladnjaka. Oko izvora su postavljene klupe, mesta za roštilj i nekoliko malih drvenih ku√¶ica za popodnevni piknik. Iznad Kalinovice nalaze se travnati tereni za fudbal, badminton, košarku, frizbi i naravno parking za one koji dolaze automobilom. Dakle do Kalinovice moŇĺete do√¶i putem ili šumskom stazom od O√®nog.

KalinovicaKalinovicaKalinovicaKalinovica
izletište Kalinovica


OZRENSKE LIVADE

Od izletišta Kalinovica šetnju moŇĺete produŇĺiti preko Ozrenskih livada. Predeo ozrenskih livada je proglašen predelom izuzetnih odlika zbog predivnih padina i jedinstvenog prirodnog ambijenta koji svakako treba iskusiti. Sa livada pruŇĺa se pogled severno ka Specijalnoj bolnici "Ozren" (Ozren 1) i prema Oštroj √®uki, tre√¶em planinskom vrhu Device juŇĺno. Ukoliko ste Ňĺelnji šetnje kroz šumu, predlaŇĺemo vam da krenete u pravcu Oštre √®uke juŇĺno. Nedugo potom pro√¶i √¶e te pored nekoliko vikendica i na√¶i √¶e te se na raskrš√¶u.  Ukoliko ste zaista Ňĺelji avanture skrenite desno, odnosno zapadno i put produŇĺite ka mestu "Kopane pare" ili ka najvišem planinskom vrhu Ozrena - Leskoviku na 1174 m.n.v.

Ozrenske livadeOzrenske livadeOzrenske livadeOzrenske livade
Ozrenske livade


PARAGLAJDING START

Da se vratimo natrag na raskrsnicu odakle moŇĺete skrennuti desno ka O√®nom i Kalinovici i levo ka Paraglajding startu, Šopuru i Oštroj √®uki. Posle par krivina uzbrdo, uo√®i√¶ete odvajanje levo ka paraglajding startu, odnosno mestu odakle paraglajderi pole√¶u. √ąistina se nalazi se na par stotina metara od skretanja. Odatle se pruŇĺa izuzetno lep panoramski pogled na sokobanjsku kotlinu, predeo je raskr√®en i postavljeni su stolovi i klupe za odmor i pripremu paraglajderista. Paraglajderisti obi√®no za pole√¶u tokom leta na dan opštine Sokobanja.
ParaglajdingParaglajdingParaglajdingParaglajding
Paraglajding start

Kliknite da otvorite rotacioni prikaz sa paraglajding starta
kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz sa paraglajding starta


IZVOR "ŠOPUR"

Putem dalje posle dva kilometra uzbrdo do√¶i √¶e te do izvora Šopur. Ova denstinacije je smeštena u staroj bukovoj šumi, odmah pored glavnog Ozrenskog puta koji vodi do sela Golaka - najudaljenija sokobanjska sela, √®uvena po ov√®ijem siru i kiselom mleku koje se se√®e noŇĺem. Najlepša pija√¶a voda isto√®ne Srbije izvire baš tu, izvor se zove Šopur, a po njemu je i izletište dobilo ime. Na tom izvoru moŇĺete nato√®iti hladnu, √®istu "Ozrensku rosu". Lokalitet je ure√įen, tu su drveni stolovi i klupe, a ceo lokalitet se nalazi u hladu stoletnih stabala tako da u vrelim letnjim danima ovde moŇĺete prona√¶i vašu oazu za popodnevni odmor, roštilj uz ohla√įeno pi√¶e. Ukoliko vodite ra√®una o vodi koju pijete, preporu√®ujemo vam da sa vama ponesete balone za vodu i da nato√®ite vodu koja je po svojem sastavu i ukusu daleko bolja od bilo koje kupovne vode zbog √®ega je nazivamo "Ozrenskom rosom".

ŠopurŠopurŠopurŠopur
Izvor Šopur

OŠTRA √ąUKA (1075. mnv.)

Malo šumskim stazama, malo asfaltnim putem, moŇĺete do√¶i √®ak do Oštre √®uke (1075 m.n.v.), tre√¶eg visinskog vrha Device (posle √ąapljinca 1187 m.n.v.). Put do vrha obeleŇĺen je crvenim plasti√®nim strelicama koje su prikucane na drve√¶e usput. Put vas vodi na isto√®nu stranu ove √®uke i nije teško savladati ga. Sa vrha Oštre √®uke pogled se pruŇĺa na Moravsku dolinu a kroz izmaglicu vam se ukazuje zmijolika JuŇĺna Morava i Suva planina kod Niša na jugu i Ozrenske livade, sokobanjska kotlina i planina Rtanj na severu.

Oštra √®ukaOštra √®ukaOštra √®ukaOštra √®uka

Interesantno je da ve√¶ina Sokobanj√®ana pogrešno misli da je Oštra √®uka najviši vrh Ozrena. Niti je Oštra √®uka najviši vrh, niti se nalazi na Ozrenu. Oštra √®uka katastarski se nalazi na planini Devici, a √®ak ni na njoj sa svojih 1075 metara nadmorske visine i dalje nije najviši vrh jer se ispred njega nalazi Aleksin kamen na 1100 mnv, a potom √ąapljinac kao najviši vrh Device na 1187. mnv. Na susednoj planini Ozren najviši vrh je Leskovik na 1174. metara n.v.


Kliknite da otvorite rotacioni prikaz sa Oštre √®uke
kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz sa Oštre √®uke


 

Reklame


Vila √ąair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doèek Nove godine

Doèek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŇ°taj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauèeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas96
mod_vvisit_counterJuce342
mod_vvisit_counterOve nedelje721
mod_vvisit_counterOvog meseca2241