Skip to content

Sokobanja
Park Banjica
Plan grada sa Banjica parkomPARK "BANJICA"

Banjica je deo grada u širem centru pored reke. Park koji je lepo sreðen sa klupama i stazama za šetnju je obala reke Moravice. U tom delu se nalaze i tri hotela, kupatilo sa prirodno lekovitom vodom (temperatura 28°C, koja leci nervne boesti), i restoran "├łoka" na obali reke. Ispod restorana je pla┼ża ┼Żupan, jedno od mesta za koje je vezana legenda. Uzvodno od te pla┼że u malom kanjonu ima još par mesta za kupanje oko kojih postoje stene pogodne za skokove u vodu.

BanjicaBanjicaBanjicaBanjica
BanjicaBanjicaBanjicaBanjica
U parku na Banjici, postoji jedno drvo - „drvo ┼żelja“. To je stablo platana sa èudnovatim kvrgama, koji "garantuje" ispunjenje ┼żelje onome ko ga dotakne i po┼żeli nešto.


KUPALIŠTE "┼ŻUPAN"Najbolje i najbr┼że ├Žete sti├Ži ako se od centra zaputite ka parku na Banjici. Park se završava upravo pla┼żom ┼Żupan. Najve├Ža i najpoznatija pla┼ża, nalazi se u Sokobanji ispod poznatog hotela "Banjica". Na ┼Żupanu ima pli├Žaka pored površine sa peskom za sun├Ęanje, u klancu izmedju dve stene dubina je oko 4 metra, što odgovara ljubiteljima skokova u vodu. O tome kako je ovo mesto dobilo ime postoji legenda. U davno vreme, vladar Sokograda imao je sina ┼Żupana, koji je voleo devojku, ├Žerku gospodara Vrmd┼żanskog grada, Lepteriju. Njihova ljubav bila je velika, ali na┼żalost zabranjena. Kako vladari dva grada nisu dozvolili brak mladom plemi├Žu i Lepteriji, oni se u znak svoje nesre├Žne ali ve├Ęne ljubavi baciše sa stene Vidikovac, preko puta Sokograda u klisuru Moravice. Mesto gde je reka izbacija devoj├Ęino telo ljudi nazvaše po njoj, a telo ┼Żupana ispliva na mesto danas najpopularnije pla┼że. Veruje se da duh Lepterije i ┼Żupana danas poma┼że nesre├Žno zaljubljenim. Onaj ko ima nesre├Žnu ljubav, ukoliko se okupa na ovim pla┼żama postaje do kraja ┼żivota sre├Žno zaljubljen. Zbog velike sve┼żine vode Moravice i nekoliko dubljih virova, slabijim pliva├Ęima savetuje se pratnja iskusnih.

┼Żupan┼Żupan┼Żupan┼Żupan
┼Żupan┼Żupan┼Żupan┼Żupan
Kupalište ┼Żupan


 
ŠEST KACA, TRI KACE I D┼ŻENTLMEN PLA┼ŻEMalo iznad ┼Żupan pla┼że nalazi se "Tesnac". To je pla┼ża gde je reka Moravica naju┼ża u svom toku, ali veoma atraktivna za kupa├Ęe. Nadalje, iznad pla┼ża „šest kaca“ i „tri kace“ na reci Moravici nalazi se „d┼żentlmen pla┼ża“ - mesto gde se ponekad okupljaju nudisti. Pla┼że se nalaze se oko 500 m uzvodno od ┼Żupana i veoma su pose├Žene. Ime su dobile po izgledu stena kroz koje reka proti├Ęe. Kre├Ęnja├Ęki masivi su vodom tako izlokani da podse├Žaju na burad odn. kace. I ove dve pla┼że imaju mesta pogodna za skokove i veoma su pose├Žene tokom leta. Pored ovih, pose├Žena su i poznata još i druga kupališta na Moravici, koja se nalaze uzvodno od navedenih: D┼żentlmen, pomenuta Lepterija i Stari brest.

6 kaca6 kaca6 kaca6 kaca
Kupalište "Šest kaca" 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas18
mod_vvisit_counterJuce197
mod_vvisit_counterOve nedelje650
mod_vvisit_counterOvog meseca4504