Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Vrmdžansko jezero
Otkud selu Vrmdža ovo neobično ime, pita se svako ko za njega čuje. Ko mu ga dade i od koje reči potiče? U ovom kraju se i danas kaže da kiša vrne iz oblaka, i da treba navrnuti vodu u baštu. E, iz reči navrnuti poteklo je ime Vrmdža, kao i Vrnjci i Vrmac. To znači da mesto sa tim imenom ima mnogo izvora, potočića, potoka, rečica, pa i reka, jer reč vrm, označava vodu, kao što va, govori o izvoru (Lipovac - izvor pored lipe).


Latin grad u Vrmdži
Latinski grad u Vrmdži


Stoga, gledajte da ne promašite skretanje i posetite ovo predivno sokobanjsko selo koje se nalazi desetak kilometara od Sokobanje. Do Vrmdže se stiže asfaltnim putem, a odatle se prema Rtnju odvaja makadamski put prema Latin-gradu i Vrmdžanskom jezeru. Istorija Latin grada seže u daleki četvrti vek, kada je bio čuvar Carskog druma, kasnije vizantijski bedem protiv najezde Slovena, a potom utvrđenje svekolike vlastele, da bi ga u svom pohodu, 1413. godine, srušio Bajazitov sin, sultan Musa, poznat i kao Musa Kesedžija. Bilo je to ono vreme kada su srušeni i Soko-grad, Lipovački grad, Bovan i druga utvrđenja u ovom kraju. Kažu da je posle toga ovde život bio skoro zamro čitavih dve stotine godina.

Kada se nađete u selu, videćete lepo postavljeni znak koji posetioce upućuje ka Vrmdžanskom jezeru. Makadamskim putem koji je Opština Sokobanja nedavno napravila možete kolima, biciklom ili motorom veoma brzo do jezera doći jer se lokalitet od centra sela nalazi na svega 3 km.


Vrmdžansko jezero Vrmdžansko jezero Vrmdžansko jezero Vrmdžansko jezero


Usput videćete lepu vodenicu pored koje se nalazi još jedan izvor koji vodom dopunjuje Vrmašku reku čiji se glavni izvor nalazi dalje, usput ka jezeru. Na glavnom izvorištu te reke koji se nalazi pored puta možete odmoriti i osvežiti se u čistom i bistrom izvoru. Put će Vas dalje navesti kroz lepu šumu i kada se najmanje nadate ispred Vas će se vidik otvoriti sa jezerom i planinom Rtanj u pozadini.

Samo jezero kraškog je porekla, ovalnog je oblika ne većeg od 50 metara. Voda se sa okolnih bregova sliva u jezero hraneći ga, kao i podzemni izvori i kišnica takođe. U planu je i izgradnja pumpe koja bi vodu sa lokalnog izvora u jezero sprovodila. U jezeru obitavaju ribe koje su ljudi tu sa strane doneli. Često možete videti i ljude koji tu vreme provode pecajući. Oko jezera nalaze se klupe sa drvenim paviljonima i stolovima na kojima možete odmoriti u hladu i nešto pred put prezalogajiti.


Vrmdžansko jezeroVrmdžansko jezeroVrmdžansko jezero Vrmdžansko jezero


Nadalje možete ići traktorskim putem ka zapadnoj strani Rtnja, a ukoliko budete imali sreće, možete se susreti i sa nekim jelenom ili srnom. Zimsku varijantu izleta sa vukovima nismo isprobavali, a ni vama je svakako ne bi preporučili.

Sve u svemu, Vrmdža sa Vrmdžanskim jezerom predstavlja odličnu odredišnu tačku za sve one koji žele istražiti neku novu lokaciju u prirodnom ambijentu sokobanjske kotline. Ukoliko do jezera želite da dođete biciklom, a nemate dovoljno kondicije, naša preporuka je da bicikle stavite u autobus ili gepek automobila i da biciklama na put krenete od centra sela. U povratku vam auto niti autobus neće biti potreban jer na putu do Sokobanje je nizbrdica sa visinskom razlikom od oko 120 m.

 

 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 18 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas44
mod_vvisit_counterJuce215
mod_vvisit_counterOve nedelje483
mod_vvisit_counterOvog meseca5934