Skip to content

Sokobanja
Vrmdžansko jezero
Otkud selu Vrmdža ovo neobièno ime, pita se svako ko za njega èuje. Ko mu ga dade i od koje reèi potièe? U ovom kraju se i danas kaže da kiša vrne iz oblaka, i da treba navrnuti vodu u baštu. E, iz reèi navrnuti poteklo je ime Vrmdža, kao i Vrnjci i Vrmac. To znaèi da mesto sa tim imenom ima mnogo izvora, potoèiæa, potoka, reèica, pa i reka, jer reè vrm, oznaèava vodu, kao što va, govori o izvoru (Lipovac - izvor pored lipe).


Latin grad u Vrmdži
Latinski grad u Vrmdži


Stoga, gledajte da ne promašite skretanje i posetite ovo predivno sokobanjsko selo koje se nalazi desetak kilometara od Sokobanje. Do Vrmdže se stiže asfaltnim putem, a odatle se prema Rtnju odvaja makadamski put prema Latin-gradu i Vrmdžanskom jezeru. Istorija Latin grada seže u daleki èetvrti vek, kada je bio èuvar Carskog druma, kasnije vizantijski bedem protiv najezde Slovena, a potom utvrðenje svekolike vlastele, da bi ga u svom pohodu, 1413. godine, srušio Bajazitov sin, sultan Musa, poznat i kao Musa Kesedžija. Bilo je to ono vreme kada su srušeni i Soko-grad, Lipovaèki grad, Bovan i druga utvrðenja u ovom kraju. Kažu da je posle toga ovde život bio skoro zamro èitavih dve stotine godina.

Kada se naðete u selu, videæete lepo postavljeni znak koji posetioce upuæuje ka Vrmdžanskom jezeru. Makadamskim putem koji je Opština Sokobanja nedavno napravila možete kolima, biciklom ili motorom veoma brzo do jezera doæi jer se lokalitet od centra sela nalazi na svega 3 km.


Vrmdžansko jezero Vrmdžansko jezero Vrmdžansko jezero Vrmdžansko jezero


Usput videæete lepu vodenicu pored koje se nalazi još jedan izvor koji vodom dopunjuje Vrmašku reku èiji se glavni izvor nalazi dalje, usput ka jezeru. Na glavnom izvorištu te reke koji se nalazi pored puta možete odmoriti i osvežiti se u èistom i bistrom izvoru. Put æe Vas dalje navesti kroz lepu šumu i kada se najmanje nadate ispred Vas æe se vidik otvoriti sa jezerom i planinom Rtanj u pozadini.

Samo jezero kraškog je porekla, ovalnog je oblika ne veæeg od 50 metara. Voda se sa okolnih bregova sliva u jezero hraneæi ga, kao i podzemni izvori i kišnica takoðe. U planu je i izgradnja pumpe koja bi vodu sa lokalnog izvora u jezero sprovodila. U jezeru obitavaju ribe koje su ljudi tu sa strane doneli. Èesto možete videti i ljude koji tu vreme provode pecajuæi. Oko jezera nalaze se klupe sa drvenim paviljonima i stolovima na kojima možete odmoriti u hladu i nešto pred put prezalogajiti.


Vrmdžansko jezeroVrmdžansko jezeroVrmdžansko jezero Vrmdžansko jezero


Nadalje možete iæi traktorskim putem ka zapadnoj strani Rtnja, a ukoliko budete imali sreæe, možete se susreti i sa nekim jelenom ili srnom. Zimsku varijantu izleta sa vukovima nismo isprobavali, a ni vama je svakako ne bi preporuèili.

Sve u svemu, Vrmdža sa Vrmdžanskim jezerom predstavlja odliènu odredišnu taèku za sve one koji žele istražiti neku novu lokaciju u prirodnom ambijentu sokobanjske kotline. Ukoliko do jezera želite da doðete biciklom, a nemate dovoljno kondicije, naša preporuka je da bicikle stavite u autobus ili gepek automobila i da biciklama na put krenete od centra sela. U povratku vam auto niti autobus neæe biti potreban jer na putu do Sokobanje je nizbrdica sa visinskom razlikom od oko 120 m.

 

 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas11
mod_vvisit_counterJuce197
mod_vvisit_counterOve nedelje643
mod_vvisit_counterOvog meseca4497