Skip to content

Sokobanja
Lovni i ribolovni turizam
Sokobanja - Oblici turizma

Lovni turizam je jedan od najprofitabilniji vidova turizma. Polaznu osnovu ĆØine stanišni uslovi za egzistenciju brojno lovno interesantnih vrsta životinja, raspoloživi lovni fond, kao i moguƦnost unapreĆ°enja. MeĆ°utim da bi se ostvario viši nivo kvaliteta usluga i znatno veƦa profitabilnost lovnog turizma neophodno je preduzeti niz organizacionih i tehniĆØkih mera i aktivnosti kao što su: poboljšanje vrsta i poveƦanje broja lovne divljaĆØi, permanentno podmlaĆ°ivanje pojedinih vrsta radi održanja razvojne osnove, zimska prehrana, zaštita i unapreĆ°enje stanišno-ĆØuvarske službe i dr.  

U skladu sa propisanim zakonima i prema lovaĆØkom kalendaru za divljaĆØ u režimu zaštite, odnosno cenovniku koji je doneo UO LovaĆØkog saveza Srbije, možete se na ovim terenima okušati u lovu na: zeca, poljsku jarebicu, divlju gusku, šumsku šljuku, fazana, divlju patku, lisku, goluba grivaša, prepelicu, griicu, gugutku, potom srndaƦa i srne, divlje svinje.
 
Ne manje atraktivan je i lov na divljaĆØ van režima zaštite: vuka, divlju maĆØku, rakunopsa i lisice.                                       Temeljnu vrednost u razvoju ribolovnog turizma ĆØini Bovansko jezero sa bogatim i raznolikim fondom ribe. Mada su zaĆØeci ovog vida turizma veƦ vidljivi, on nije adekvatno organizovan i integrisan u celovitu turistiĆØku ponudu Sokobanje. S tim u vezi, neophodno je preduzeti odgovarajuƦe organizacione i zaštitne mere kako bi se obezbedio kontinuiteti kvalitet ribljeg fonda, a ribolovni turizam podigao na znatno viši i profitabilniji nivo: permanentno podmlaĆ°ivanje fonda odgovarajuƦim i kvalitetnim vrstama ribe, ureĆ°enje ribolovnih punktova na obali, zaštita kvaliteta jezerske vode, organizacija ĆØuvarske službe, bolja propaganda i dr. InaĆØe, ponudu ovog vida turizma treba koncepcijski tako postaviti da ona privlaĆØi odgovarajuƦe segmente tražnje, te da bude dostupna banjskim gostima kao dodatni sadržaj njihovog boravka u ovom prostoru.

Ribolovci iz Sokobanje pozivaju svoje kolege da na Bovanskom jezeru i reci Moravici ostvare ulove o kojima su sanjali: Somovi od 60kg, šarani od 15kg, amuri od 20kg, smuĆ°evi od 10kg, mnoštvo bele ribe - babuške, deverike i bodorke, grgeĆØi koji obožavaju "varalice".
 
U gornjem toku Moravice - potoĆØna pastrmka'.
 
Mi štitimo naše mrestilište od 01.03. do 01.07. veƦ 10 godina. Pecanje iz ĆØamca nije dozvoljeno. Molimo vas da se ponašate u skladu sa propisima - riboĆØuvarska služba radi odliĆØno.

NIGDE U SRBIJI NE MOŽETE DA PECATE NOƆU, NA BOVANSKOM JEZERU - MOŽETE!

 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas130
mod_vvisit_counterJuce208
mod_vvisit_counterOve nedelje1244
mod_vvisit_counterOvog meseca3656