Skip to content

Sokobanja
Aeromiting Batajnica 2009.

Zvanična procena je da je na današnjem aeromitingu na vojnom aerodromu Batajnica bilo oko 100.000 ljudi.

Aeromiting Batajnica 2009.
Aeromiting Batajnica 2009.


Na mitingu je letelo više od četrdeset aviona iz petnaest zemalja. Posetioci sa kojima je razgovarala ekipa portala www.soko-banja.org bili su oduševljeni vratolomijama pilota aviona i helikoptera, kao i izloženim avionima iz petnaest država.

Na mitingu je učestvovalo 38 srpskih i 15-ak stranih pilota. Letačko umeće na najvećem aeromitingu ikada održanom u Srbiji prikazali su piloti Velike Britanije, Nemačke, Češke, Danske, Grčke, Španije, Amerike, Mađarske, Slovenije, Italije, Austrije, Francuske, Rumunije i Turske. Program je počeo skokovima padobranaca, letovima motornim zmajevima i maketama avio modelara.  U letačkom delu programa prikazane su maneverske sposobnosti helikoptera "aluet SA 316","eurokopter kugar", kao i ruskih helikoptera "Mi-24" i "Mi 171Cx"

Aeromiting

Piloti Vojske Srbije, u defileu i pojedinačnim nastupima, predstavili su se avionima "Mig 29", "Mig 21", "Orao", "G 4", "Supergaleb", "Antonov 26", "Utva 75" i helikopterom "Gazela". Publika je imala prilike da, u letu, vidi i "Lastu 95",  prvi avion domaće konstrukcije napravljen nakon raspada SFRJ. Publika je takođe mogla da vidi i letačke sposobnosti američkog "F-16", ruskog "miga -29", francusko-nemačkog "alfa -džeta", švedskog "gripen". Velika Britanija predstavila je dva aviona "bae sustemest hawk", iz Nemačke dolazi "C-160 transal", iz Češke po jedan "aero L-159 alca" i "Mil Mi 171 Sh", dok će Španiju predstavljati jedan "eads casa C-295". Iz Danske su stigla dva aviona, i to "F-16" i jedan "CL - 604 challenger", Grčku predstavlja "miraž 2000-5", a SAD transportna letelica "C - 130E herkules". Piloti iz Mađarske predstavili su mogućnosti tri letelice - "saab jas 39 C", "saab jas - 39D" i "Mil Mi Mi - 24", dok iz Slovenije dolaze "pilatus PC-9M" i "pilatus PC-6", kao i "L-410 turbolet". Italiju je predstavio avion "eurofighter typhoon", Austriju "eurocopter aerospatiale SA 316B alouette III", a Francusku "dassault/dornier alpha jet". Piloti iz Rumunije prikazali su sposobnosti aviona ""mig-21 lancer", dok su iz Bugarske stigli po jedan "C-27J spartan" i "eurocopter AS 532 cougar", a iz Turske dva aviona "F-16".

F16
F16

Nastupom akrobatske grupe "Leteće zvezde" iz Novog Sada koju su činila četvorica pilota Vojske Srbije, koji su izveli bravuru na avionima "galeb G-2", završen je Međunarodni aeromiting "Batajnica 2009", na kojem je učestvovalo 26 letelica iz 15 zemalja.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je današnji aeromiting najveći do sada organizovan u Srbiji i da predstavlja "svojevrsnu promociju" Srbije i njene vojske povodom sto godina vazduhoplovstva u Srbiji.

Aeromiting je pratilo oko 250 novinara iz Srbije i inostranstva, a bio je prisutan i veliki broj stranih diplomata u Srbiji. Aeromitingu je prisustvovala i ekipa portala www.soko-banja.org


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas202
mod_vvisit_counterJuce241
mod_vvisit_counterOve nedelje443
mod_vvisit_counterOvog meseca1763