Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Sećanja na prošlost Rtnja
Prošlog veka, oko 1923. godine moj deda Matija Zdouc po zanimanju električar, došao je sa porodicom iz Vrbasa (gde je imao radnju za prodaju i popravku radio aparata) na Rtanj. U to vreme vlasnik rudnika je bio Jevrejin gdin Julius Minh iz Austrije. On je živeo sa suprugom Gretom u naselju gde i ostali radnici. Živeli su u vili okruženoj parkom koji su sami osnovali po dolasku, dok su ostali radnici živeli u koloniji.

Bili su poznati po darežljivosti jer su iskreno brinuli o svojim radnicima. Svake godine za Božic gđa Greta je delila poklone u odeći i hrani deci, a tokom godine ako bi čula da je neki rudar popio platu a deca bila gola i gladna  ona nije propustila priliku da im pomogne.

Slučajno sam pomenula njeno ime posle mnogo godina u razgovoru sa starim komšijom u Paraćinu i on je sa velikim oduševljenjem ispričao kako je ta gospođa Greta dolazila sa kantama mleka i drugom hranom na stanicu u tadašnju paraćinsku bolnicu gde su ležali ranjenici iz Prvog svetskog rata!!! Gospodin Minh kao i mnogi milioneri toga vremena nije mogao da zamisli da će njegovo bogatstvo propasti u svetskoj finansiskoj krizi 1928-1932. godine te je izvršio samoubistvo.

Njegova supruga koja je volela Srbiju kao svoju otadžbinu nije nikada napustila zemlju do svoje smrti. Podigla je svome suprugu kapelu na vrhu planine Rtanj od klesanog kamena u kojoj je iza drvenih i od kovanog gvoždja kapiji gorelo kandilo godinama. Seljaci su iz obližnjih sela, tražeći zlato, minirali su kapelu i razneli lepo klesani kamen za svoje građevinske potrebe.

Sećanja na prošlost Rtnja Sećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost Rtnja
Sećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost Rtnja
Sećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost Rtnja


Gdja Greta je posle Drugog sv.rata nastavila da živi u selu Ilinu. Moja pokojna majka Edita.Radovanovic-Cander (devojacko Zdouc), pošto je bila omiljeno dete izmedju ostalih gđi Greti i na njen zahtev posecivala je staricu. Tako sam je i ja u svojoj 12-toj godini 1952.godine upoznala (mada me je znala i kao malo dete) u seoskoj kuci u Ilinu. Sećam se da je imala samo jednu veliku sobu ispod koša i nešto od svojih stvari prenetih iz vile na Rtnju. Voda i klozet su bili u dvoristu!!! Bio je vrlo tužan prizor videti bivšu austrisku aristokratkinju u takvom ambijentu.

Posle kratkog vremena čuli smo (a tada smo još živeli u Beočinu - fabrici cement-Srem) da je gdja Greta umrla. Pre svoje smrti (pošto nije imala dece) napisala je pismo - poruku rođacima u Izraelu. Ljudi koji su joj dali sobu i boravak u svom dvorištu nadali su se naći novac i zlato posle njene smrti, ali ništa od toga. Ona je ostavila metalnu kutiju sa novcem i zlatom u šupljem stablu u obližnjoj livadi. Kada su obavestili familiju o njenoj smrti rođak je došao sa dva milicionera iz Boljevca i uzeo iz šupljeg stabla (kako mu je ona objasnila u pismu, koje su ukućani predali na poštu ne znajuci sadržinu) i uzeo iz šupljeg stabla zaostavštinu a gdja Gretine posmrtne ostatke preneo u Izrael.

Da li je to bila njegova odluka ili njena nećemo nikada saznati. 

Sećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost Rtnja
Sećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost Rtnja
Sećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost RtnjaSećanja na prošlost Rtnja
Komentari (3)Add Comment
Obnova kapele
napisao gBUDA , 02, November, 2009
Više puta sam razmišljao a sada podstreknut ovim tekstom da iznesem svoja razmišljanja.
Mislim da bi bio pravi potez da se napravi projekat rekonstrukcije kapele .Najveći problem su verovatno sredstva ali na osnovu projekta se mogu potražiti. Ne znam na čijoj se opštini nalazi vrh ali bi Sokobanja kao turistička destinacija imala koristi i u svakom slučaju se treba uključiti u realizaciju tog projekta.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +7
...
napisao Vladimir , 03, November, 2009
Ideja je skroz nam mestu!!!

Kapela je baš lepo izgledala dok gramzivi seljaci nisu porušili.

Da su malo pametni, pa da opštine Boljevac i Sokobanja udruženim snagama ponovo podignu kapelu na Rtnju.

Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +2
kapela
napisao admin , 03, November, 2009
mislim da je Rtanj (Siljak) u opštini Boljevac i da bi odgovor na predlog bio: Mi nismo nadležni, znate, za to je potrebno odobrenje kulturno-istorijskog zavoda iz Zaječara, a da bi oni doneli odluku potrebno je izvršiti proceduru u 1000 tačaka koju bi kasnije trebala da razmatra komisija i članovi nečeg već, tako da odgovor možete očekivati u narednih 17. godina.

Sličan odgovor će te dobiti i za Sokograd i Bolvan i za sve što je pod ingerencijom uspavanih institucija.

A kapela je zaista izgledala fenomenalno. Nažalost vidite kako se poštuje aristokratija u ovom delu Balkana. Niko ne poštuje nikoga, ne priznaje se poredak.

Ništa se od vremena Arčibalda Rajsa nije promenilo do danas. Sve je i dalje isto, nažalost.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +4

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas131
mod_vvisit_counterJuce352
mod_vvisit_counterOve nedelje1336
mod_vvisit_counterOvog meseca2656