SOKOBANJSKI FORUM => Sport, izleti i veèernji izlasci => : Sale-X 20 November, 2008, 12:30:11 AM: Splavarenje
: Sale-X 20 November, 2008, 12:30:11 AM
(http://www.napauzi.com/mod/magazin_photo/img.php?id=594&constraint1=w&size1=400)

Do sredine oktobra još uvek je moguæe splavariti na nekoj od mnogobrojnih planinskih reka na prostorima Balkana. Pored onih koje su veæ mainstream za splavare, pojavljuju se neke nove i za raftere još uvek ne toliko istražene reke.

Ako vam je veæ do pražnjenja negativne energije i ludovanja po reci, ipak to radite danju i na nekom gumenom splavu. Posvetite svoje slobodno vreme raftingu.

(http://www.napauzi.com/news/files/1/1097/Splavovi_na_kojima_se_vristi_02.jpg)

Kiše polako postaju sve èešæe, a sa njima rastu vodostaji i brzina planinskih reka. Ipak još uvek nije kasno da odete do neke od njih u krugu od 500km i dobro iskušate svoju fizièku i psihièku spremnost. Ukljuèujuæi Srbiju, zemlje u okruženju koje vam pružaju moguænost da raftingujete su Crna Gora, Slovenija i BiH.

Na raspolaganju su vam sledeæe reke: Tara, Lim, Ibar, Vrbas, Moraèa, Soèa...
Naravno za neke od njih pored opreme biæe vam potrebna i viza (Soèa je u Sloveniji). Kad smo veæ kod opreme, nju u gotovo svim varijantama možete da iznajmite zajedno sa iskusnim skiperom koji æe vas voditi kroz planinske brzake i govoriti vam šta da radite. Dan splavarenja sa opremom košta od 35 evra na gore, u zavisnosti od vaših zahteva i naravno ponude.

(http://www.sokobanja-caffe.com/components/com_datsogallery/img_pictures/banjcinatararaftingu15_20070608_1033242070.jpg)

Veæina reka na kojima se splavari imaju temperaturu vode oko 12°C i vrlo su hladne. Zato vam je potrebna oprema u vidu pojasa za spasavanje, odela i obuæe od neoprenta (materijal koji se kvasi, ali zadržava temperaturu tela), kacige i naravno splava koji u zavisnosti od mesta raftinga može biti gumeni ili drveni.
Jedna od moguæih varijanti je takozvano splavarenje "na divlje", koje ne podrazumeva vodièa, dozvole i pravu opremu. Koliko je opasno, toliko je i uzbudljivo, a svakako je kažnjivo zakonom.

Ako možete sebi da priuštite ovaj doživljaj u trajanju od bar dva dana, dakle sa barem jednim noæenjem u divljini, imaæete šta da sanjate sledeæih pet godina. Oseæaj je pre svega neopisiv. Na nekim etapama, kao što je recimo ona na Tari, na kraju dana dobijate i certifikat i zvanje diplomiranog splavara. Moæi æete èak da se hvalite pred društom.

http://www.youtube.com/watch?v=iY3_p9dcrwA (http://www.youtube.com/watch?v=iY3_p9dcrwA)


: Odg: Splavarenje
: gBUDA 20 November, 2008, 03:38:47 AM
Ovo je bilo splavarenje kad se samo setim :happy:
5 dana u sopstvenom aranžmanu od Ðurðeviæa Tare do Šæepan Polja cca.96km najžešæeg toka :dancee:
(http://i53.photobucket.com/albums/g60/gbuda/Ribolov/tara.jpg)