TECHNO ZONE => Raèunari i Internet => : Sale-X 20 November, 2008, 12:51:58 AM: National Geographic ulazi u svet video igara
: Sale-X 20 November, 2008, 12:51:58 AM
National Geographic, najbolje poznat po svom magazinu sa upeèatljivim žutim okvirom i uvijek zanimljivim i intrigantnim emisijama posveæenim prirodi, odluèio je iæi u korak s tehnologijom, te zakoraèiti u danas veoma popularan svijet video igara.

(http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/081118014.jpg)

National Gaographic Ventures, posebna jedinica neprofitnog National Geographic Societyja, danas bi javnosti trebala najaviti svoju novu suradnju s izdavaèima video igara, jer želi svoje vrijedne materijale pretvoriti u igre za personalne kompjutere, konzole i prijenosne ureðaje.

"Naši sadržaji su iznimno pogodni za globalnu gaming publiku", objasnio je za Associated Press Paul Levine, izvršni direktor National Geographica koji æe biti na èelu nove divizije. Igre bi se, kako kaže Levine, kreirale u skladu s raznovrsnim sadržajima i temama koje inaèe obraðuje National Geographic.

Prvi naslov, namijenjen kompjuterima i Appleovom mobitelu iPhoneu, je "Herod's Lost Tomb". Rijeè je o jednostavnoj igri sa skrivenim predmetima koja se zasniva na prièi koja æe se naæi u decembarskom izdanju poznatog magazina i TV emisiji o kralju Herodu. Ova veoma uspješna kompanija trenutno radi i sa kompanijama Namco Bandai Games America i Sony Computer Entertainment na izdavanju i distribuciji igara pod svojim brendom, a za konzole poput Wii i Playstationa 3.

Namco Bandaijeva nova igra "National Geographic: Panda" za Nintendo DS podsjeæa na "Nintendogs" iz 2005. godine, virtualnu igru u kojoj se igraè mora brinuti o psiæu.

http://www.youtube.com/watch?v=CAI-X4gF4pY (http://www.youtube.com/watch?v=CAI-X4gF4pY)

Iako nove igre nude "zabavu sa obrazovnim sadržajem" Levine ne oèekuje da æe se koristiti u školama, jer ipak je rijeè o igrama, prije svega.

Sljedeæe godine bi se na tržištu trebali naæi i naslovi poput "Rain Forests" i "Greencity", dok æe Sony veæ u decembru izdati igru "National Geographic: Africa".