Skip to content

Sokobanja arrow TECHNO ZONEarrow Ra├Ęunari i Internetarrow PC novosti i zanimljivosti
28 Novembar, 2022, 08:34:50 pm *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1 2   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: PC novosti i zanimljivosti  (Procitano 13351 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #15 poslato: 13 Oktobar, 2007, 11:26:56 pm »

Microsoft širi razvojni centar u SrbijiNa osnovu izuzetnih rezultata ostvarenih u prethodne dve godine, kompanija "Majkrosoft" (Microsoft) je odlu├Ęila da nastavi sa investiranjem u nove poduhvate koji ├Že biti realizovani u "Majkrosoftovom" Razvojnom centru u Beogradu.

Ove jeseni planiran je po├Ęetak rada na dva nova projekta: SQL Server Spatial Libraries i OCR (Optical ├ćaracter Recognition).

Projekat SQL Server Spatial Libraries ima za cilj razvoj tehnologija za procesiranje prostornih (geografskih) podataka koje ├Že omogu├Žiti Microsoft SQL Serveru, svetski renomiranom sistemu za upravljanje bazama podataka, podrsku za uredjaje koji poseduju GPS (Geographical Positioning System) funkcionalnost.

OCR projekat fokusiran je na unapredjenje tehnologija za prepoznavanje ┼ítampanog teksta koje su ve├Ž danas deo nekih "Majkrosoftovih" proizvoda. Rezultati koji ├Že biti ostvareni u Beogradu doprine├Že integraciji OCR funkcionalnosti u najva┼żnije "Majkrosoftove" proizvodne linije.

"Majkrosoftov" Razvojni centar u Srbiji (Microsoft Development Center Serbia) osnovan je u septembru 2005. godine kao grupa specijalizovana za primenu savremenih tehnologija ma┼íinskog u├Ęenja na razvoj prepoznava├Ęa rukopisa i matemati├Ękih formula. Godinu dana kasnije, pro┼íiren je za jo┼í jedan tim, koji je anga┼żovan na projektovanju i izradi sistema za analizu strukture knjiga.

Zahvaljuju├Ži novim projektima, Centar ├Že otvoriti 14 novih radnih mesta i pru┼żiti jedinstvenu ┼íansu stru├Ęnjacima iz Srbije i regiona da steknu dragoceno iskustvo i da kroz "Majkrosoftove" proizvode dosegnu milione korisnika ┼íirom sveta, navedeno je u saop┼ítenju beogradske kancelarije "Majkrosofta".
Dodatne informacije o projektima i novim radnim mestima dostupne su na web lokaciji http://www.microsoft.com/scg/mdcs.

Izvor: MTS Mondo
Sacuvana
« Odgovor #15 poslato: 13 Oktobar, 2007, 11:26:56 pm »

 Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #14 poslato: 13 Oktobar, 2007, 11:25:44 pm »

Google najavio reklame u YouTube video zapisimaGoogle je objavio da ├Že napraviti krupne promene naYouTube servisu, desetak meseci nakon ┼íto je potro┼íio 1.65 milijardi dolara da bi do┼íao u njegov posed. Po├Ęetkom slede├Že godine ├Že korisnici imati tu ├Ęast da u┼żivaju u reklamama u YouTube filmovima. Reklame ├Že biti integralni deo video zapisa i traja├Že izme├░u 10 i 15 sekundi. Navedeno je da ├Že biti pozicionirane u donjoj petini ekrana sa video zapisom. Za sada nema planova o napla├Živanju pristupa video zapisima ili o nekoj vrsti pristupa koja bi omogu├Žila izbegavanje pojavljivanja reklama. U planu je i mehanizam automatskog blokiranja sadr┼żaja na koje neko poseduje autorska prava. YouTube servis trenutno broji oko 72 miliona korisnika.

Izvor: Bench-Market
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #13 poslato: 13 Oktobar, 2007, 11:23:55 pm »

Majkrosoft ukida JPEG format?
Autor: B. Tasi├Ž | 29.08.2007 - 08:45

Najpoznatiji fotografski format JPEG odlazi u penziju - nasledio ga je Microsoftov format HD Photo.

Me├░unarodna organizacija zadu┼żena za standardizaciju formata zapisa digitalne fotografije trebalo bi da tokom slede├Žih meseci donese odluku o prihvatanju novog standarda koji bi trebalo da zameni sveprisutni JPEG. Kandidat za naslednika je Microsoftov format HD Photo, za ├Ęije usvajanje po├Ęinje izglasavanje nacionalnih odbora Joint Photographic Expert grupacija.

Naslednik JPEG-a bi├Že poznat i pod imenom JPEG XR. Novi format bi trebalo da ponudi pove├Žanje kvalitete uz mogu├Žnost sna┼żnije kompresije podataka. JPEG format podr┼żava dubinu boja od 8 i 12 bita po kanalu, dok HD Photo podr┼żava do ├Ęak i 32 bita.

HD Photo mo┼żete prona├Ži kod novog operativnog sistema Windows Viste.

Novi format nudi fotografima mogu├Žnost skladi┼ítenja ve├Žeg broja podataka i ve├Žeg dinami├Ęnog raspona boja koji snima senzor digitalnog fotoaparata. Jednostavno re├Ęeno, JPEG format koji je stvoren po├Ęetkom devedesetih godina vi┼íe ne zadovoljava kriterijume koje donose nove tehnologije.
Osim tih tehni├Ękih mogu├Žnosti, kvalitet fotografije ne├Že zauzimati vi┼íe prostora na hard-diskovima jer HD Photo nudi i lossy i lossless kompresije.

Izvor: Blic
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #12 poslato: 20 Avgust, 2007, 09:21:22 am »Vi┼íe od 220 miliona korisnika Skype, od kojih neki taj besplatan softver koriste i u svakodnevnom poslovanju, ve├Ž nekoliko dana imaju pote┼íko├Že koje su izazvane softverskim pogre┼íkom.

Popularnost Skype dosegla je vrhunac u trenutku kada su mnoge male tvrtke, radi smanjenja svojih tro┼íkova odrekle se u potpunosti ili pak u velikoj mjeri klasi├Ęne telefonije i okrenule se ovom iznimno jeftinom na├Ęinu komunikacije s kolegama odnosno korisnicima.

Predstavnici Skype, dijela ina├Ęe mega poznatog eBaya baziranog u Luksemburgu, nagla┼íavaju kako njihovi in┼żenjeri danono├Žno rade na otklanjanju problema. Iako je otkriveno o kakvoj je pogre┼íci rije├Ę, ipak nije poznato kako je do nje do┼ílo, obja┼ínjava izvr┼íni direktor Sykepa Kurt Sauer, te dodaje kako je rije├Ę o nizu doga├░aja ├Ęija geneza se zasad ne mo┼że u potpunosti protuma├Ęiti.

Kurt Sauer je pojasnio tako├░er kako je rije├Ę o softverskoj pogre┼íci koja postoji u svakoj ina├Ęici od po├Ęetka postojanja ovog popularnog softvera 2003. godine ┼íto je na kraju dovelo do potpunog pada mre┼że i onemogu├Žavanja bilo kakve komunikacije. On tako├░er napominje kako dosad nikad nije bilo ovakvih pote┼íko├Ža i da je od po├Ęetka ovo dosad najve├Ži problem s kojim se susrela kompanija i njezini korisnici.

Skype omogu├Žuje besplatno telefoniranje, video razgovore s drugim korisnicima ovog softvera, a ┼íto je za mnoge male tvrtke i privatne korisnike va┼żnije i mnogo jeftinije me├░unarodne pozive. Rje┼íenje je bazirano na peer-to-peer infrastrukturi, ┼íto zna├Ęi da ne postoji centralni server nego se veza ostvaruje direktno izme├░u korisnika.
Sacuvana
i
Stari znalac
***

Karma: +19/-2
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 180


WWW
« Odgovor #11 poslato: 21 April, 2007, 03:19:55 pm »

Od Bila Gejtsa tra┼żio programe

 Vlasnika kompanije Majkrosoft i najbogatijeg ├Ęoveka na svetu Bila Gejtsa iznenadio je mladi├Ž koji je posle sve├Ęane dodele nagrada najboljim studentima na jednom od najpresti┼żnijih fakulteta u Pekingu istr├Ęao na binu zahtevaju├Ži besplatne kompjuterske programe za sve.

Mladi├Ža je odmah uhapsilo obezbe├░enje, a gosti, koji su se sve vreme pona┼íali kao da se ni┼íta nije dogodilo, ubrzo su ├Ęuli njegov uzvik: "Nemojte da me bijete".

Bil Gejts je u zvani├Ęnoj poseti Kini, gde prati razvoj korporacije Majkrosoft na tom tr┼żi┼ítu i gde ├Že u├Ęestvovati na nekoliko biznis foruma.

Momak koji je javno izrazio nezadovojstvo zadr┼żan je na policijskom ispitivanju.

Izvor: B92
Sacuvana
i
Stari znalac
***

Karma: +19/-2
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 180


WWW
« Odgovor #10 poslato: 15 April, 2007, 12:00:06 pm »

Phoenix BIOS samo za Windows Vistu

Evo jo┼í jednog primera Microsoftove prljave igre... Naime, jedan od proizvo├░a├Ęa BIOS-a, kompanija Phoenix Technologies, je najavila  usku saradnju sa Microsoft-om  i prilago├░avanju njihovih BIOS-a  Windows operativnim sistemima jo┼í pre par godina, ali najnovija vest je  prevr┼íila svaku meru! Phoenix je ponosno objavio da je  kreirao BIOS za ra├Ęunare koji radi samo sa MS Windows Vista operativnim sistemom (da, da, ne├Že raditi ├Ęak ni sa WIndows XP sistemom). Ovo je i potvr├░eno nakon dual boot instalacije XP-a i OpenSuSE Linuxa na Toshiba notebook ra├Ęunarima. Ko ne veruje, mo┼że da potra┼żi detalje na http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?p=2705017#post2705017...
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #9 poslato: 14 April, 2007, 07:55:03 pm »

Uskoro RFID ├Ęipovi na DVD diskovima?

U poku┼íaju za┼ítite autorskih prava i spre├Ęavanja kopiranja do┼ílo je do stvaranja novih RFID ├Ęipova koji bi se uskoro mogli pojaviti na DVD diskovima i koji ├Že ┼íifrovati jedinstvene identifikacione oznake svakog prodatog DVD-ja. Jo┼í uvek nema dostupnih informacija o tome koji ├Že detalji biti ┼íifrovani, ali je objavljena informacija da ├Že ovi diskovi omogu├Žiti pra├Ženje diska od fabrike do DVD plejera. Cilj ovakvog poteza je da ku├Žni DVD plejeri budu u mogu├Žnosti da prepoznaju ├Ęipove i da odbiju da reprodukuju diskove koji su kopije ili nisu u odgovaraju├Žem regionu.
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #8 poslato: 14 April, 2007, 07:54:26 pm »

 Intel ide na integraciju procesora, memorijskog kontrolera i GPU-a

Istina je da neke vesti koje se plasiraju u javnost ├Ęesto budu bez osnova, ali je istina i da se do veoma va┼żnih informacija mo┼że do├Ži i na najbanalniji na├Ęin. Iako se pri├Ęalo da AMD planira da integri┼íe ATI grafi├Ęka jezgra u svoje procesore, izgleda da ├Že prvo re┼íenje na tom polju ponuditi - Intel. Novinari sajta Inquirer su objavili tekst konkursa za posao u kome Intel decidno navodi (izme├░u ostalog) da tra┼żi in┼żenjere koji ├Že se priklju├Ęiti njegovom grafi├Ękom odeljenju u Folsomu u Kaliforniji i koji ├Že raditi na novom grafi├Ękom jezgru, koje ├Že potom biti integrisano zajedno sa procesorom i memorijskim kontrolerom u jedan ├Ęip. Naravno, u ovom trenutku nije poznato da li Intel planira da ponudi tr┼żi┼ítu GPU re┼íenje ne┼íto vi┼íe klase od onih kakvi su do sada izlazili na tr┼żi┼íte (jeftini grafi├Ęki ├Ęipovi sposobni za obavljanje osnovnih operacija, prete┼żno kori┼í├Ženi u poslovnim desktop i notebook ra├Ęunarima), ali vreme ├Že dati odgovor.
Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: 1 2   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas255
mod_vvisit_counterJuce220
mod_vvisit_counterOve nedelje255
mod_vvisit_counterOvog meseca12471