Skip to content

Sokobanja arrow TECHNO ZONEarrow Mobilni telefoni, Palm, OS.sarrow Mobilni operateri u Srbiji(ponude,cene,novosti)
07 Decembar, 2022, 09:57:05 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1 2 3 4 »   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Mobilni operateri u Srbiji(ponude,cene,novosti)  (Procitano 34497 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Lightman
Skora┼ínji ├Ęlan
**

Karma: +1/-0
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 26

...feel the light - light is magic...


WWW
« Odgovor #27 poslato: 23 Oktobar, 2007, 12:11:42 am »

VIP predstavio postpejd ponudu

Beograd -- Kompanija Vip mobajl u Srbiji najavila je da ├Že po├Ęeti da pru┼ża i postpejd usluge mobilne telefonije.

U ponudi ├Že biti ├Ęetiri tarifna paketa, kao i veliki broj telefona

Predsednik Upravnog odbora Vip mobajla Aleksandar ┼áperl je rekao da ├Že na raspolaganju biti milion brojeva sa prefiksom 060 i dodao da ta kompanija postpejd usluge po├Ęinje da pru┼ża samo ├Ęetiri meseca od po├Ęetka rada u Srbiji, kao i da ├Že u ponudi biti ├Ęetiri tarifna paketa.

On je rekao da ├Že kupcima na raspolaganju biti veliki broj "izuzetno popularnih telefona" me├░u kojima i Nokije serije N, koji ├Že "oni koji porane" mo├Ži da za nabave za "samo jedan dinar".

Postpejd korisnici, kako je saop┼íteno, mogu da izaberu da se odlu├Ęe za paket 1 sa 60 besplatnih minuta i 60 SMS poruka koji ko┼íta 250 dinara mese├Ęno, paket 2 sa 150 besplatnih minuta i 150 SMS poruka koji ko┼íta 500 dinara. Paket 3 ima po 325 minuta i SMS poruka za hiljadu dinara mese├Ęno, dok paket 4 ko┼íta tri hiljade dinara i sadr┼żi 1.500 minuta za razgovor 1.500 SMS poruka.

Poziv broja u bilo kojoj mre┼żi u Srbiji, kako je istakao ┼áperl, ko┼íta dva dinara po minutu, bez poreza na dodatu vrednost. Korisnicima VIP postpejd tarifnih paketa bi├Že omogu├Žena kontrola tro┼íkova putem SMS poruka ili govornog automata, kao i usluge govorne po┼íte.

Prema re├Ęima ┼áperla, u okviru ponude brojeva, koji po├Ęinju sa 060, kupci ├Že mo├Ži da besplatno izaberu svoj broj me├░u milionima novih brojeva, uklju├Ęuju├Ži i "zlatne" brojeve.

On je najavio i da ├Že svi parovi koji se ven├Ęaju 20. oktobra dobiti po jedan "postpejd" paket, bez obaveze pla├Žanja fiksne mese├Ęne naknade dve godine, kao i besplatne mobilne telefone.

Vip mobajl ima nacionalni roming i pokrva celu Srbiju. Deo je austrijskog Mobilkoma koji ima više od deset miliona korisnika u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Lihtenštajnu, Belorusiji. Licencu za mobilnu telefoniju u Srbiji austrijska telekomunikaciona grupa je platila 320 miliona i jedan evro.
Sacuvana
« Odgovor #27 poslato: 23 Oktobar, 2007, 12:11:42 am »

 Sacuvana
*D*E*J*A*N*I*C*A*
Vode├Ži tim
*****

Karma: +37/-20
Van mreze Van mreze

Pol: Äena
Poruke: 725


« Odgovor #26 poslato: 07 Septembar, 2007, 07:12:29 pm »

Ne znam...Meni je na 064 msg 0.90 din a na 064 oko 2.5 din..Mislim ok su cene,neshto me ne privlachi vip jer ja ne pricham puno..ceo kredit mi ode  na poruke za par dana :S
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #25 poslato: 17 Avgust, 2007, 01:27:45 am »

Sa starim brojem u novu mre┼żu od naredne godine?

Da li ├Že i gra├░ani Srbije uskoro osetiti sve blagodeti mobilne telefonije u kojima ve├Ž uveliko u┼żivaju stanovnici razvijenih zemalja? Osim servisa tre├Že generacije i bogate ponude novih paketa, korisnike mobilnih telefona zanima kada ├Že mo├Ži da promene operatera ne odri├Ęu├Ži se pritom broja do kojeg im je, iz poslovnih ili nekih drugih razloga, veoma stalo. U vi┼íe od 40 zemalja korisnici mogu da promene operatera, a da ne promene nijednu cifru postoje├Žeg broja. Prevedeno na na┼í teren to zna├Ęi da mo┼żete biti korisnik, recimo, Telenora, a da imate broj koji po├Ęinje sa 064 ili korisnik mre┼że MTS sa brojem 061. Re├Ę je o usluzi prenosivosti broja koja je u susednoj Hrvatskoj uvedena 1. oktobra pro┼íle godine, a u svetu funkcioni┼íe jo┼í od 1997. godine.

- Da bi operateri u Srbiji tu uslugu mogli da ponude potrebno je da se ta oblast reguli┼íe odgovaraju├Žim pravilnikom. Planom rada Agencije za telekomunikacije za 2007. predvi├░eno je da izrada pravilnika o prenosivosti brojeva po├Ęne tokom jeseni i da se, nakon toga, taj dokument na├░e na javnoj raspravi kako bi se ├Ęulo i mi┼íljenje relevantnih stru├Ęnjaka. Za usvajanje kona├Ęne verzije pravilnika bi├Že potrebno verovatno oko ┼íest meseci - ka┼że za Danas Aleksandra Stefanovi├Ž, savetnik za odnose s javno┼í├Žu Agencije za telekomunikacije i dodaje da je realno o├Ęekivati i primedbe operatera.

Ona podse├Ža da su na srpskom tr┼żi┼ítu uglavnom zastupljeni pripejd korisnici koji nisu mnogo zainteresovani da prate tarife tako da je te┼íko o├Ęekivati da ├Že pokazati veliko interesovanje za promenu operatera putem prenosivosti broja.

U Mobilnoj telefoniji Srbije potvr├░uju da ├Že ponuditi mogu├Žnost preno┼íenja broja ├Ęim se za to budu stekli zakonski uslovi. "Kada regulatorno telo donese odgovaraju├Žu odluku, tada ├Že biti propisan rok za primenu te odluke. To zna├Ęi da ├Že svi operateri, pa i MTS, morati da omogu├Že kori┼í├Ženje te usluge svojim korisnicima", ka┼żu u MTS.

I u Vip mobajlu planiraju uvo├░enje nove usluge, koja prema njihovoj oceni mo┼że da bude sjajna pogodnost za korisnike. "Mi ├Žemo biti spremni da novu uslugu, uz jednostavnu proceduru, ponudimo svim korisnicima koji posle promene operatera budu ┼żeleli da zadr┼że svoj prethodni broj mobilnog telefona", ka┼żu u Vipu. U toj kompaniji podse├Žaju da ├Že uvo├░enje ove usluge zahtevati od operatera da ispuni odre├░ene tehni├Ęke uslove, a koje ├Že konkretne aktivnosti i oprema biti neophodni, zavisi├Že od propisane procedure. U Vipu podse├Žaju da usluga prenosivosti broja funkcioni┼íe u ve├Žini zemalja u kojima posluje Mobilkom Austrija grupa kao deo standardne ponude.

- Telenor ima pozitivan stav prema pru┼żanju usluge prenosivosti broja, ali treba podsetiti da je prilikom preno┼íenja broja od operatera A do operatera B neophodno znati identitet korisnika, a na srpskom tr┼żi┼ítu vi┼íe od 80 odsto korisnika mobilne telefonije ├Ęine neregistrovani pripejd korisnici. Da bi re┼íila taj problem Crna Gora je, recimo, od 1. marta po├Ęela da registruje sve nove pripejd korisnike. Zato je logi├Ęno pitanje da li treba uvesti uslugu prenosivosti za samo 20 odsto tr┼żi┼íta. Investicije u opremu, sisteme i administraciju prenosivosti brojeva su ogromne. Neophodno je imati jednu bazu podataka koja ├Že u svakom trenutku imati informaciju koji korisnik je kod kog operatera - nagla┼íavaju u kompaniji Telenor i dodaju da veruju da bi Agencija za telekomunikacije pre dono┼íenja bilo kakve odluke o uvo├░enju prenosivosti broja trebalo da razmisli o obaveznoj registraciji novih pripejd korisnika.

Istra┼żivanje kompanije Analisis pokazuje da usluga prenosa brojeva ipak nije dala o├Ęekivane efekte jer su retki primeri da je vi┼íe od 10 odsto korisnika na nekom tr┼żi┼ítu iskoristilo tu uslugu. Glavne prepreke su tro┼íkovi prenosa, dug proces, ali i neobave┼ítenost korisnika o toj mogu├Žnosti. Potpredsednik Sibijonda Brent Kob ocenjuje da su operateri delimi├Ęno krivi za neuspeh ovog projekta jer su prenosivost brojeva u├Ęinili manje atraktivnim. Oni "vezuju" korisnike dvogodi┼ínjim ugovorima ├Ęije bi raskidanje prili├Ęno ko┼ítalo. Tako├░e, kada korisnik podnese zahtev za prelazak kod drugog operatera, operater mu nametljivo nudi uslove koje ne mo┼że da odbije - besplatne ili veoma jeftine telefone, dodatni kredit ili ni┼że tarife. Kob podse├Ža da prekidanje ugovora mo┼że ko┼ítati i do 175 dolara, a obi├Ęno je potrebno kupiti i novi telefon jer operateri kodiraju svoje telefone tako da ukupni tro┼íkovi preno┼íenja u nekim zemljama dostignu i cifru od 350 dolara.

Pozitivna i negativna iskustva

Rezultati istra┼żivanja kompanije Analisis pokazuju da je, recimo, u SAD mogu├Žnost preno┼íenja brojeva prilikom prelaska kod novog operatera iskoristilo samo pet odsto korisnika, a u Britaniji i Italiji manje od 10 odsto. ┼áampion je Finska gde je za ├Ęetiri godine ├Ęak 55 odsto korisnika menjalo operatere. U Hongkongu je najve├Ži zamah zabele┼żen u prve tri godine. Japan je prenosivost uveo u oktobru 2006. i ve├Ž u novembru najve├Ži operater NTT Dokomo izgubio je 17.500 korisnika (najvi┼íe zbog usluge prenosivosti), dok je Softbenk stekao 68.700, a KDDI ├Ęak 324.900 novih korisnika. U Ma├░arskoj je, od maja 2004, prednosti nove usluge iskoristilo 155.708 od ukupno oko 10 miliona korisnika. Zahvaljuju├Ži prenosivosti Tele2, tre├Ži operater u Hrvatskoj, stekao je desetak hiljada novih korisnika nude├Ži i 55 kuna kredita i povoljne cene telefona. U Francuskoj je od 2003. prenosivost iskoristilo vi┼íe od milion korisnika.

Komplikovana procedura

Kao ┼íto operater nudi povoljnije uslove za "ostanak", tako nudi i sli├Ęne uslove za prelazak kod njih. Najve├Ži broj operatera prenos broja sprovede u proseku za oko pet dana (u Australiji i SAD to obave za oko dva sata, a u Irskoj za 20 minuta). U ve├Žini dr┼żava prenos se obavlja tako ┼íto korisnik podnese zahtev novom operateru koji ceo posao zavr┼íi sa starim. Stari operater mo┼że da blokira prenos broja ukoliko korisnik ima neispunjenih obaveza ili ako mu je ve├Ž istekao ugovor pa mu je isklju├Ęen broj. Formira se centralna baza podataka korisnika koji su preneli broj i na osnovu koje operateri usmeravaju pozive i poruke. Pre uspostavljanja poziva onaj ko zove dobija informaciju u kojoj je mre┼żi korisnik kojeg poziva. Ukoliko se posle preno┼íenja broja predomisli, korisnik mora da sa├Ęeka ┼íest meseci da bi se vratio starom operateru.
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #24 poslato: 21 Jun, 2007, 10:16:53 pm »

 ;)
O VIP-u vise kada predstave cene i ponudu,mada nezvanicno saznajem da ce biti skoro pa smesne cene razgovora,sms-ova i mms-a...A trebalo bi da bude i ponude telefona za malu kintu...Sto je odlicno,jer ce tada i Telenor i MTS morati da se koriguju po tim pitanjima....
Sacuvana
ilicnm
Skora┼ínji ├Ęlan
**

Karma: +4/-22
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 75

Nikad robom!


WWW
« Odgovor #23 poslato: 21 Jun, 2007, 08:39:18 pm »

Ma ima kartica u postu da se kupi.
Sacuvana
flip
Gost
« Odgovor #22 poslato: 21 Jun, 2007, 08:16:38 pm »

nema ovde vip nigde
Sacuvana
ilicnm
Skora┼ínji ├Ęlan
**

Karma: +4/-22
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 75

Nikad robom!


WWW
« Odgovor #21 poslato: 21 Jun, 2007, 07:10:51 pm »

Ja cu uzmem VIP
Sacuvana
*D*E*J*A*N*I*C*A*
Vode├Ži tim
*****

Karma: +37/-20
Van mreze Van mreze

Pol: Äena
Poruke: 725


« Odgovor #20 poslato: 19 Maj, 2007, 03:17:16 pm »

Znate shta?Meni se letos u banji deshavalo da nemam mrezu po dan-dva.Imam 064.Sad sam uzela i 062 tako da sad za mene nema frke :)
Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: 1 2 3 4 »   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas73
mod_vvisit_counterJuce269
mod_vvisit_counterOve nedelje636
mod_vvisit_counterOvog meseca1858