Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Offtopicarrow Deset misterija prirode
17 Januar, 2021, 08:27:07 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  
Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Deset misterija prirode  (Procitano 5804 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vodeæi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« poslato: 19 Jul, 2009, 06:33:12 pm »

Deset misterija prirode

Kad nauka nema prihvatljivo objaŇ°njenje za neobi√®ne pojave, naŇ° narod odmah da svoju verziju, koja se naj√®eŇ°√¶e lepo uklapa u lokalni folklor

1. Rtanjska ‚Äěpiramida‚Äú

Rtanj, ili kako ga nazivaju ‚Äěsrpska piramida‚Äú,najzanimljivija je planina Srbije. Deluje podjednako tajanstveno ako je posmatrate sa Babinog zuba, Mojsinjskih planina ili Magure iznad Gamzigrada. Pri√®a o rtanjskim ‚Äěvanzemaljcima‚Äúpostaje aktuelna obi√®no pred Vidovdan, kad, po no√¶i punog meseca,planinari kre√¶u nano√¶ni uspon na Rtanj (re√® je, ina√®e,o tradicionalnoj akciji planinara na republi√®kom nivou koja se odrŇĺava ve√¶ duŇĺe od jednog veka). Polazi se u pono√¶ iz rudarskog naselja Rtanj,a na vrh izlazi u trenutkukad se sunce pojavi na istoku. Ko to doŇĺivi,u stanju je da u svaŇ°ta poveruje!

Okolina ove planineje ina√®e najre√įe naseljen deo Srbije i tu Ňĺive uglavnom sto√®ari. Na potezu od Sokobanje do Rtnja je pre nekih 150godina pao prvi zvani√®no registrovan meteor u Srbiji. Kada je Josif Pan√®i√¶ doŇ°ao na mesto pada, naŇ°aoje komade meteora teŇ°ke i po pedeset kilograma. Prestravljeni meŇ°tani su mu pri√®ali o lete√¶im konjima i plamenim jaha√®ima koji su sejali smrt svuda oko sebe. Ako toj pri√®i dodate Minhovu kapelu na vrhu Rtnja i loptaste munje koje,navodno,jure sve one koji su razorili ovu bogomolju‚Äďonda je misterija potpuna.

2. Bogorodica iz Kremana

Pri√®a o prorocima iz Kremana,MiloŇ°u Tarabi√¶u i njegovom sinovcu Mitru, i onome Ň°tosu njih dvojicajasno videla,baca u zasenak sva Nostradamusova predvi√įanja!MiloŇ° je Ňĺivot proveo s ovcama u planini,ali je ‚Äěvideo‚ÄúdeŇ°avanja u Srbiji ceo vek unapred. Njegov sinovac,Mateja,ljude jeŇ°okirao ‚Äědirektnim prenosom‚ÄĚubistva knezaMihaila:u trenutku kad je knez ubijen u KoŇ°utnjaku,onje uzbu√įeno jurio po UŇĺicu i vikao ‚ÄěUbiŇ°e knjaza!‚Äú

Spisak proro√®anstava Tarabi√¶a je poduŇĺi,a u me√įuvremenu im je pripisano joŇ° kojeŇ°ta, u skladu sa dnevnom politikom. Ono Ň°to je nesporno i dovoljno i za najskepti√®nije jesu proro√®anstva o sudbini dinastija Obrenovi√¶ i Kara√įor√įevi√¶, pri√®a o ҆arganskoj pruzi i ‚ÄěDrini koja √¶e pote√¶i uz Taru‚Äú:‚ÄěKad Drina kod Bajine BaŇ°te bude premoŇ°√¶ena na dva mesta i kad potekne uz Taru, a na isti dan se poklope Veliki petak i √źur√įevdan ‚Äď tih godina √¶e nastupiti velika√®ki belaj‚Äú.

Kremanski proroci su ostali vidoviti do kraja, predvideli su i svoju smrt.

3. Suve banje

Jedna od srpskih novotarija su i ‚Äěsuve banje‚Äú sa biozra√®enjem,koje je otkrio Najdan Raki√¶ sa svojim krugovima. Prva lokacija koju je naŇ°aojeste Golem kamen kod sela Mokra, nedaleko od Bele Palanke, gde nivo zra√®enja iznosi osamatera. Potom je otkrio lokaciju u Maloj Krsni, gde je nivo zra√®enja maksimalnih 10 atera. Nije mi poznato da li je Najdan pronaŇ°ao joŇ° neku lokaciju, ali sam pored  hrasta u Divljani primetio tablu koja govori o pozitivnom zra√®enju pod kroŇ°njom. KaŇĺu da se ‚Äěsuva banja‚Äú pojavila i u Vranovu kod Smedereva.

Spisak bolesti koje navodno le√®eove ‚Äěbanje‚Äú, kao i broj posetilaca,impresivni su,a ograni√®enje jedinovaŇĺi za trudnice, malu decu i bolesnike sa pejsmejkerom.

4. Gde je Bogorodica bacila kamen

Na putu koji od √źunisa vodi ka KruŇ°evcu nalazi se crkva posve√¶ena pokrovu presvete Bogorodice. Pri√®a se da je 24. jula 1898. godine devoj√®ica Milojka na izvoru srela Bogorodicu, kojaje, navodno,bacila kamen na mesto na kome su kasnije meŇ°tani podigli hram. DanaŇ°nja crkva je sazidanapre dvadesetak godina,a freske u njoj se smatraju vrhuncemsavremenog fresko-slikarstva.

Crkva u √źunisu jedna je od najpose√¶enijih uSrbiji,a glavna relikvija je onaj kamen koji je Bogorodica bacila.

5. JoŇ°ani√®ki izvori

Svaka banja je neko √®udo,ali JoŇ°anica kod Sokobanje posebno, zbog Ň°est izvora koji su po sastavu i dejstvu svoje vode potpuno razli√®iti,madasu jedan pored drugog. U neposrednoj blizini je izanimljiva etnoku√¶a i mala crkva iz √®etrnaestog veka posve√¶ena uspenju svete Bogorodice. Crkva je zanimljivo oslikana, a izdvaja se svod na kome je Isus naslikan kao dete, odrastao √®ovek i starac.

6. Crkva brvnara

U neposrednoj blizini Prolom Banje se nalazi i crkva brvnara posve√¶ena svetom knezu Lazaru. Ovo je jedina takva crkva u Toplici,a zanimljiva je zbog Ň°ljiva koje rastu pored nje i uvijaju se uvek u istom smeru. Vremenom se Ň°ljive osuŇ°e i padnu,ali izrastu nove, opet uvrnute. ObjaŇ°njenje za ovu neobi√®nu pojavu nudi legenda nastala posle Kosovskog boja:po predanju, vojska iz topli√®kog kraja se okupila pred boj na pri√®est pred ovu crkvu, a posle pri√®esti su vojnici napravili Ň°est krugova oko crkve iotiŇ°li na Kosovo. Pri√®a se da su majke i mlade snaŇ°e uzalud danima √®ekalepred crkvom vojsku.Sa Kosova se niko nije vratio. Od tog vremena se Ň°ljive koje rastu pored crkve uvijaju u smeru kojem suvojniciobilazilicrkvu,a Ňĺene za njima uvrtale vratove.

7. Rusalje i vraèare

Isto√®na Srbija je ispresecana brojnim kanjonima, dubokim pe√¶inama i neobi√®nim kamenim mostovima ‚Äď prerastima. Stanovnici su hriŇ°√¶ani,ali su o√®uvali dosta paganskih obi√®aja. Kult mrtvih je izuzetno jak,a veza sa pokojnicima se odrŇĺava preko rusalja koje padaju u trans i komuniciraju sa njima. Pokojnicima se obeleŇĺavaju putanje jer njihove duŇ°e ostaju prisutne u blizini ku√¶e joŇ° neko vreme. Potom im se otvaraju vrata raja,a ako po√®nu da prave probleme isteruju se privegomiz sela. Mra√®ne sile i √®ini optere√¶uju i Ňĺive jer postoje i vra√®are koje magijama reŇ°avaju bra√®ne,porodi√®ne i komŇ°ijske razmirice.

8. Mojsinjska voda i èarobna ciklama

Mojsinjska sveta gora je niŇĺi, breŇĺuljkast prostor izme√įu JuŇĺne i Zapadne Morave. Nekad se ovde nalazilo sedamdesetak bogomolja koje su podigli monasi sinaiti tokom √®etrnaestog veka. Svetost Mojsinjskoj gori daju mnogobrojni izvori za koje meŇ°tani tvrde da su lekoviti. Pored crkve sam sreo profesora Zorana Radovi√¶a koji tvrdi da je zahvaljuju√¶i mojsinjskoj vodi bacio nao√®are sa povelikom dioptrijom. Po njegovoj pri√®i,samo u okolini crkve Svetog Jovana se nalazi devet izvora od kojih neki le√®e ikancerogena oboljenja.

Posebno je zanimljiva vrsta divlje ciklame koja raste pored crkve. Od njenog korena √®uveni travar Ljup√®e Kozi√¶ iz Stala√¶a pravi √®ajeve za le√®enje kancerogenih bolesti. Pred njegovom je ku√¶om uvek duga√®ka kolona vozila. On svoj lek ne napla√¶uje,a tvrdi da njegovi pacijenti dolaze samo na jednu terapiju. Ljup√®e svoju ciklamu ne svrstava u biljke ve√¶ u stvorenja viŇ°eg reda.

9. Vampir Sava i njegove vodenice

Svetskoj kulturnoj baŇ°tini smo ponudili idve izvorne re√®i. Jedna je ‚Äěinat‚Äú, a druga ‚Äěvampir‚Äú.Titulu besmrtne krvopije je prvi poneo vodeni√®ar Sava Savanovi√¶. Zanimljivo je da za poreklo u√®enih glava u Srbiji nije bilo takve otima√®ine kakva jeza Savom:bio sam u pet vodenica u kojima jenavodno Ňĺiveo Sava,a sve se nalaze u razli√®itim delovima Srbije!

10. Reka koja teèe uzbrdo

Da je malo √®istija,Toplica bi svakako bila najlekovitija reka jer nastaje od voda iz Lukovske, KurŇ°umlijske, Prolom banje ijoŇ° mnogo drugih. Tu se slivaju ivisoko mineralizovane vode √źavolje varoŇ°i ivode neutvr√įenog sastava sa Kopaonika, Jastrepca, Radan planine‚Ķ Prvi evropski megapolis iz daleke preistorije, Plo√®nik,nalazio se na obalama Toplice,a rimskih termi ima toliko da iputevi prelaze preko njih. Toplicu √®ini posebnom njen tok kod Prokuplja:doŇ°la je do brda Hisar itu jednostavno‚Äďpotekla uzbrdo!Taj deo toka se okom registruje samo kao usporenje. Zanimljiv re√®ni tok prati ineobi√®na padina na prokupa√®kom delu Radan planine, na kojojse otko√®en automobil ne kre√¶e nizbrdo,ve√¶ uz njega!

Tekst i snimci Dragan Bosniæ
Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas101
mod_vvisit_counterJuce270
mod_vvisit_counterOve nedelje1983
mod_vvisit_counterOvog meseca4601