Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Kultura, Umetnost, Muzika, Film ...arrow Prva medjunarodna nagrada za kreativnost ukrstanja kultura -Emsuri Hamzic
23 Maj, 2022, 10:03:08 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Prva medjunarodna nagrada za kreativnost ukrstanja kultura -Emsuri Hamzic  (Procitano 2926 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sokobanjana
SkoraÅ”nji ĆØlan
**

Karma: +0/-0
Van mreze Van mreze

Pol: Žena
Poruke: 50


« poslato: 19 Januar, 2009, 11:00:26 am »
Prva medjunarodna nagrada za kreativnost ukrstanja kultura -Emsuri Hamzic

Medjunarodna nagrada za kreativnost ukrstanja kultura bice urucena Emsuri Hamzic u Novom Sadu,u citaonici Gradskwe biblioteke ,Dunavska 1,u sredu 21.1.2009.u 19 sati u organizaciji Scene svih kreativnih uz odgovarajuci program i nastup pesnika i pesnikinja
(Djordja Sladoja,Blagoja Bakovica,Jelena Stojsavljevic,Rajice Dragicevica,Sase Nisavica,Branislav,
Lidije Djogo, Branislav Zubovic,Nenada Jovicevica,mr Jovana Mihajila,SSK,Ljubica Vukov Davcik,Sanja Petrovic,Divna Bijelic...)kantautorke Vesne Stojkovic.
Nagrada se dodeljuje prema ideji i inicijativi knjizevnika Stojana Simica Krpice, uz podrsku Jovana Mihajila.
Kao i ostale nagrade za kreativnost, koje su dodeljene prema ideji Krpice, i priznanje za kreativnost ukrstanja kultura sastoji iz plakete i diplome, a dobitnik bira sledeceg dobitnika, odnosno nema lobiranja, ni ziriranja,nagrada je prestizna i nije vezana za vrednost novca.
Emsura HamziƦ

Emsura HamziƦ, roĆ°ena 1958. godine u mestu Sveti Nikola. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1981. ƈlan je DruÅ”tva književnika Vojvodine i DruÅ”tva pisaca BiH.
UvrÅ”tena je u viÅ”e antologija poezije i pripovijetke, za priĆØe i pjesme nagraĆ°ivana, prevoĆ°ena je na viÅ”e jezika. NagraĆ°ivana je sa viÅ”e književnih nagrada i priznanja.
Živi i u Novom Sadu i u Sarajevu.

Emsura HamziƦ, profesor književnosti i književnica, veƦi dio života provela je u Sarajevu.MeĆ°utim, ratni vihor odnio ju je u Vojvodinu, sa trogodiÅ”njom kƦerkom i mužem.Do poĆØetka rata objavila je dvije zapažene knjige u "Svjetlosti", 1988. knjigu pjesama "Ugljevlje" koja je bila u najužem izboru za Brankovu nagradu.Prije toga dobila je drugu nagradu na Goranovom proljeƦu. 1999.godine novosadski "Svetovi" objavljuju joj knjigu pjesama "Tajna vrata",koja je uÅ”la u najuži izbor za prestižnu "Vitalovu" nagradu, a beogradska "Prosveta" 2002.godine Å”tampa njenu knjigu pjesama "Boja straha". Kad je rijeĆØ o djeĆØijem stvaralaÅ”tvu objavila je jednu knjigu pjesama i priĆØa za djecu "KuƦa za dugu"u izdanju "Slova" iz Vrbasa,a prvu knjigu kratkih priĆØa pod naslovom "Jerihonska ruža"1989.godine objavljuje joj sarajevski, tada veliki izdavaĆØ "Svjetlost".VeƦ tada ova knjiga izaziva nesvakidaÅ”nju pažnju i nailazi na veoma pozitivan prijem i kod ĆØitalaca,ali i kolega pisaca i kritiĆØara.2005. godine, "Narodna knjiga" objavljuje njenu knjigu priĆØa "VeĆØeri na Nilu".

Alija IsakoviƦ, recenzent knjige "Jerihonska ruža" o priĆØama Emsure HamziƦ kaže:"Apsolutno vladanje graĆ°om i strukturom kratkog pripovijedanja."
O knjizi veoma pohvalno,a neki i sa oduÅ”evljenjem piÅ”u joÅ” i Željko IvankoviƦ,Ranko SladojeviƦ, Miroslav Toholj,Miljenko JergoviƦ, Miranda Sidran, Semezdin MehmedinoviƦ i mnogo drugih Sarajlija,ali knjiga i u Beogradu dobija poklonike kakvi su Mihajlo PantiƦ,Miodrag PeriÅ”iƦ,LjubiÅ”a JeremiƦ, Vladimir PiÅ”talo,Nemanja MitroviƦ,Predrag MarkoviƦ...

Knjiga priĆØa "Jerihonska ruža"bila je u najužem izboru za AndriƦevu nagradu 1990.godine,a priĆØe su uvrÅ”tene u viÅ”e antologija.

U najnovijoj Antologiji fantastiĆØke pripovijetke u BiH koja se pojavila proÅ”le godine u izdanju "Prosvjete" u Sarajevu,antologiĆØar i književnik Nenad RadanoviƦ kaže, izmedju ostalog:
"Emsura HamziƦ se pred sam ovaj rat pojavila zbirkom priĆØa Jerihonska ruža,i to veoma reskom i zanimljivom,donijevÅ”i niz inovativnih elemenata u fantastiĆØku tradiciju Bosne i Hercegovine.Njene priĆØe su vizije prepune opomena,kao da su u pitanju gatanja koja nas se i te kako tiĆØu,jer se u njenim djelima redovito predstavljaju kao neodgodiva zbilja koja nas danas ili sutra, neumitno ĆØeka!..."
"Emsura HamziƦ odavno veƦ ne živi u naÅ”oj sredini,ali je Jerihonska ruža istinski datum bosanskohercegovaĆØke fantastiĆØke proze!"Nakon petnaest godina, pojavila se proÅ”le, 2005. godine nova knjiga priĆØa "VEƈERI NA NILU" koju je objavila ugledna izdavaĆØka kuƦa "Narodna knjiga" iz Beograda,a njen urednik i recenzent bio je književnik i književni kritiĆØar, Vasa PavkoviƦ, koji o knjizi kaže:

"ReĆØ je o jednom zaista dobrom rukopisu fantastiĆØke proze..." "Ova proza zahteva pažljivog ĆØitaoca i viÅ”estruka iÅ”ĆØitavanja, jer je kontekst 13 priĆØa i epiloga u knjizi veoma složen, i potrebna su mnoga znanja o književnosti, sa sliĆØnim piscima i sliĆØnim priĆØama, za njeno razumevanje!"


I ova knjiga izazvala je veliku pažnju kako kritike, tako i ĆØitalaca, ali i žirija.Naime, knjiga "VeĆØeri na Nilu"za sada je bila u najužem izboru za prestižnu nagradu Zlatno žensko pero koje dodjeljuje "Politika Bazar", potom u najužem izboru za GodiÅ”nju nagradu DruÅ”tva književnika Vojvodine, te za uglednu nagradu za knjigu pripovijedaka "Karolj Sirmai".

Iz viÅ”e tekstova i prikaza objavljenih po izlasku i promocijama ove knjige, izdvajamo dio teksta koji je objavljen u "Politikinom" Kulturnom dodatku, iz pera stalnog kritiĆØara, Slobodana VladuÅ”iƦa, pod naslovom "Evropa i Orijent":

"Smatram da je jedan od glavnih kvaliteta zbirke Emsure HamziƦ upravo težnja da se, liÅ”eno parodijskog aspekta, ponovo reaktuelizuje neÅ”to
Å”to bi se moglo opisati kao istoĆØnjaĆØka povest."


Književni kritiĆØar iz Novog Sada Nenad Å aponja knjigu priĆØa "VeĆØeri na Nilu", okarakterisao je kao jednu od najboljih knjiga proze kod nas!

"To je knjiga koja je suÅ”tinska, duboko istinita i po mnogo ĆØemu neuobiĆØajena i drugaĆØija, baveƦi se naoko jednostavnim stvarima, ali koje zapravo, uopÅ”te nisu jednostavne!" ā€“ oduÅ”evljeno kaže ovaj kritiĆØar.

U novosadskom "Dnevniku", M.ŽivanoviƦ o knjizi piÅ”e ovako:

"Trinaest ĆØudesnih priĆØa Emsure HamziƦ, sa prologom i epilogom, su pravi primeri lirske proze u kojima se raskoÅ”na duÅ”a u razliĆØitim registrima i intonacijama uÅ”timava i traži pravi ton''.

Njen roman "JABANA" objavljen je 2007. godine kod dva izdavaĆØa , u Narodnoj knjizi iz Beograda i Bosanskoj rijeĆØi iz Tuzle i Vupertala.

Ova knjiga naiÅ”la je,takoĆ°e, na izuzetan odjek i odziv, kako ĆØitalaca, tako i kritike.TakoĆ°e se naÅ”ao, kao i ranije knjige, u najužem izboru za prestižne nagrade kao Å”to su Žensko pero (meĆ°u pet autorki), za MeĆ°unarodnu nagradu MeÅ”a SelimoviƦ koja se dodjeljuje u Tuzli za najbolji roman napisan na prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, potom u izboru nekih ĆØlanova žirija za Ninovu nagradu itd.O romanu Jabana pisali su, izmeĆ°u ostalih, Mileta AƦimoviƦ Ivkov, Milica MiƦiƦ ā€“ Dimovska, Franja PetrinoviƦ, Dragana Beleslijin, Darko BradiƦā€¦


2008. godine, neposredno pred Sajam knjiga u Beogradu, pojavila se osma knjiga Emsure HamziƦ, knjiga pesama, SEMIRAMIDIN VRT, u izdanju IzdavaĆØke kuƦe Orfeus iz Novog Sada. Knjiga je nedavno promovisana u Biblioteci Novog Sada u Dunavskoj 1. O knjizi su nadahnuto, I sa izuzetnim uvažavanjem celokupnog dela autorke, govorili SaÅ”a RadojĆØiƦ I Dragana Beleslijin.

TUDJINA KAO USUD I UDES

Emsura HAMZIƆ: ā€žJABANA", Narodna knjiga, Beograd, 2007.god.

"Ovo je, prije svega, roman silovite, vrtložne svijesti, jer sve Å”to se u njemu zbiva predstavlja, zapravo, snimke unutraÅ”njih stanja, fragmente snova i fantazmagorija jedne zlosreƦne, opustoÅ”ene i istorijom oÅ”amuƦene individue."

Darko BradiƦ

LUDILO KAO IMPERATIV PISANJU

'Njen roman-prvenac, Jabana (Narodna knjiga, 2007), veÅ”to je voĆ°enje ĆØitaoca kroz halucinatorno-iluzorne tokove svesti i podsvesti junaka-pripovedaĆØa, bez gubitka narativnog toka i sa intrigantnom radnjom koja, Å”to zbog nagoveÅ”tenog ludila kazivaĆØa, Å”to zbog same ĆØinjenice da horizont oĆØekivanja ĆØitaoca pod priĆØama o vladarskim porodicama ĆØesto podrazumeva komercijalnost, doprinosi da se Jabana ā€“ poslužimo se opÅ”tim mestom književne kritike ā€“ ĆØita ''u jednom dahu''.


Emsura HamziƦ: ā€žSemiramidin vrt", ā€žOrfeus", Novi Sad, 2008.god.
" Istovremeno, Jabana je u Semiramidin vrt unela i orijentalistiku kao ishodiÅ”te inspiracije, Å”to se nedovoljno pažljivom ĆØitaocu može uĆØiniti kao pokuÅ”aj izmeÅ”tanja jedne stvarnosti u okvire egzotiĆØnosti i istoriĆØnosti, ali Å”to Semiramidinom vrtu daje drukĆØiju konotaciju u kontekstu literarnog opusa Emsure HamziƦ. Sejmeni se, tako, ĆØitaju i kao iskorak u sferu arhaiĆØnosti i intertekstualnih relacija sa usmenom poezijom i sevdalinkama, ali i, u kontekstu svakako nasumiĆØno odabranih modela ĆØitljivosti, i kao vera u moƦ umetnosti reĆØi ".
Dragana Beleslijin


ŽIVOT KAO TUƐINA

( Emsura HamziƦ : ā€žJabana", Narodna knjiga, Beograd,

2007.godine)

.
" Zapitanost o svom identitetu, u stalnom traganju za njim, da se izvede iz oblasti neodreĆ°enosti, neodreĆ°enosti koja gotovo da dobija atribute nekog subjekta kojeg treba identifikovati, locirati, ali on tome izmiĆØe, zarad množine identiteta, množine patnji i nepripadnosti, u krajnjem sluĆØaju, ĆØak i svetu iz kojeg potiĆØe, a za koji ga vezuju slike užasa, surovosti, ĆØak i sopstvene surovosti, jer bez nje ne bi opstao. Samo rajske lepote Mevlaninih stihova mogu se postaviti pored sultanovih doživljaja iz detinjstva, idealizacije majĆØinske zaÅ”tite i brige."
Milica MiƦiƦ Dimovska

Emsura HamziƦ, Semiramidin vrt; Orpheus; Novi Sad, 2008

" Ali helenizam je u joÅ” jednom zanimljivom pogledu moguƦi kljuĆØ za ĆØitanje Semiramidinog vrta Emsure HamziƦ. Aleksandar, Kasandra, Persija, prostori Levanta, konaĆØno i naslov knjige! ā€“ svi ovi i mnogi drugi pažljivo postavljeni elementi u koje se mogla usidriti poetska imaginacija, nesumnjivo upuƦuju na prostore dodira i stapanja kultura Istoka i Zapada. HelenistiĆØka kultura je nastala kao amalgam velikih istorijskih i civilizacijskih formi. Pesma je takoĆ°e jedan amalgam, pesme ove knjige su to, izvan svake sumnje. " SaÅ”a RadojĆØiƦ
Sacuvana
« poslato: 19 Januar, 2009, 11:00:26 am »

 Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas134
mod_vvisit_counterJuce327
mod_vvisit_counterOve nedelje134
mod_vvisit_counterOvog meseca5649