Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Offtopicarrow Mobilni kriminal
21 Septembar, 2021, 09:05:57 pm *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  
Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Mobilni kriminal  (Procitano 8384 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #6 poslato: 14 Decembar, 2009, 01:15:17 am »

imaju još jednu verziju sajta :i to je tako├░e sajt ovih prevaranata koji vam se naka├Ęe i pelje┼íe vam kredit sa mobilnog telefona.

ko zaista ┼żeli testiranje IQ-a neka poseti http://www.mensa.rs/
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #5 poslato: 12 Decembar, 2009, 09:19:35 pm »

pa to mi kazi... oglobicu ih kolko mogu...
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #4 poslato: 12 Decembar, 2009, 06:12:37 pm »

sto brej da klikcemo na link...?
ja sam sumnjicav i kad sam video da trazi broj telefona, sledio je X

a ko zna koliko je njih palo na foru...

zato ┼íto oni pla├Žaju Googletu za svaki klik. Mi kliknemo i skinemo im par centi sa ra├Ęuna i zatvorimo njihov sajt.  Tek da im pravo ┼ítetu.
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #3 poslato: 12 Decembar, 2009, 03:06:31 pm »

sto brej da klikcemo na link...?
ja sam sumnjicav i kad sam video da trazi broj telefona, sledio je X

a ko zna koliko je njih palo na foru...
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #2 poslato: 12 Decembar, 2009, 02:40:57 pm »

Mi ih evo podr┼żavamo
Svuda gde vidite ove reklame:

klik├Žite preko njih bez da se upu┼ítate da radite kviz, samo klik├Žite na svakom sajtu gde vidite ovu reklamu...   ┼íiri dalje vest o prevari !!!
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #1 poslato: 12 Decembar, 2009, 12:59:31 pm »

Ratel upozorava na prevaru preko broja 7474

Republi├Ęka agencija za telekomunikacije saop┼ítila je da je primila ve├Ži broj ┼żalbi korisnika telekomunikacionih usluga na uslugu zabavnog tipa pod nazivom Internacionalni test inteligencije.

Nakon re┼íavanja testa, da bi dobio rezultat, korisnik unosi broj svog mobilnog telefona u odre├░eno polje na Internet stranici. Korisnik potom dobija k├┤d za potvrdu preko SMS poruke. Nakon slanja ovog k├┤da preko Interneta, svaka slede├Ža poruka koju korisnik primi sa broja 7474 napla├Žuje se 150 dinara, plus porez.

Korisnici naj├Ęe┼í├Že ne znaju da su izlo┼żeni tim tro┼íkovima, budu├Ži da je uputstvo namerno nejasno napisano. Naime, u uslovima koji su navedeni pri dnu stranice, sitnim, skoro nevidljivim tekstom, navedeno je slede├Že: ÔÇ×Re┼íavanjem testa inteligencije postajete ├Ęlan Kluba Igre. Pretpla├Živanjem na ovu uslugu imate mogu├Žnost preuzimanja tri igre, jedne mp3 melodije i jedne pozadine za mobilni telefon za samo 150 din po sms poruci (porezi nisu ura├Ęunati u cenu). Naplata je svaki tre├Ži dan za po jednu sms poruku\'\'.

Pri dnu strane se nalazi i link sa uslovima, koji sadr┼żi odredbe devet iscrpnih, ali delimi├Ęno nepreciznih i nejasnih, ├Ęlanova, u kojima su, izme├░u ostalog, navedene i slede├Že bitne odredbe vezane za nadle┼żnost:

ÔÇó Da biste poni┼ítili sporazum u okviru predvi├░enog perioda za poni┼ítenje, po┼íaljite obave┼ítenje o okon├Ęanju sporazuma putem elektonske po┼íte na support.rs@timwe.com ili po┼ítanskim putem na TOTAL TIM, adresa: Av. Infante Santo, 2H, 3rd floor. 1350-178 LISBON - PORTUGAL

ÔÇó Ovim sporazumom i upotrebom veb sajta i USLUGE od strane KLIJENTA upravlja se i odre├░uje u skladu sa va┼że├Žim zakonima Irske. Za sva dalja pristajanja po bilo kojoj osnovi u vezi sa ovim Sporazumom sa va┼íe strane, nadle┼żni su sudovi u Irskoj.

Ovde je re├Ę o usluzi sa dodatom vredno┼í├Žu, odnosno slanju SMS poruka ka kratkim kodovima (├Ęetovorocifrenim brojevima). Takve poruke imaju posebno definisanu cenu i ne ulaze u besplatni saobra├Žaj, pri ├Ęemu se i prijem poruka tako├░e mo┼że napla├Živati.

Korisnici su se ┼żalili da nisu shvatili da, umesto da samo dobiju rezultate testa, postaju pretplatnici i dobijaju po dve Wap Push poruke nedeljno. Na taj na├Ęin se pretplatnikov mese├Ęni ra├Ęun mo┼że uve├Žati i do 1.500 dinara, plus porez. Posebnu zabunu unosi ├Ęinjenica da se ovde napla├Žuju i SMS poruke koje korisnik prima. Zbog toga RATEL upozorava korisnike da prilikom kori┼í├Ženja usluga zabavnih sadr┼żaja na Internetu pa┼żljivo pro├Ęitaju uslove, naro├Ęito one koji se odnose na eventualnu cenu i proceduru otkazivanja usluge.

U skladu sa ├Ęlanom 84. stav 5. Zakona o telekomunikacijama (ÔÇ×Slu┼żbeni glasnik RSÔÇť br. 44/03, 36/06 i 50/09-US), Republi├Ęka agenciji za telekomunikacije je mobilnim operatorima poslala zahtev da dostave kopiju Ugovora koji se odnosi na uslove kori┼í├Ženja broja 7474, uz napomenu da reklamiranje usluge mora biti u skladu sa Odlukom o obavezama koje ima pru┼żalac usluga sa dodatnom vredno┼í├Žu, koju je donela Republi├Ęka agencija za telekomunikacije. (A.S.)

izvor: PC Mikro World
« Poslednja izmena: 12 Decembar, 2009, 02:55:24 pm Sale-X » Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« poslato: 18 Mart, 2009, 09:43:31 pm »

OBAVEŠTENJE
 
Na sastanku Foruma za prevenciju prevara i zloupotreba u kreditnim poslovima pri Odboru za bankarstvo i osiguranje u PKS, odr┼żanog 5.02.2009 godine u Beogradu od Predsednika ovog foruma Marije Ku┼íi├Ž iz Raiffeisen banke dobio sam slede├Že objave:

ÔÇ×Dozvolite da Vas upozorim na nov oblik kriminalnih radnji-ovo se ve├Ž uveliko doga├░a po Evropi a evo sti┼że i do nas.
Tok nelegalnog rada je ovakav: korisnik mobilnog telefona dobije, u nekom trenutku na svom mobilnom telefonu, propu┼íteni poziv. Do toga mo┼że do├Ži tako da telefon stvarno zazvoni, a mo┼że i da ne zazvoni. Uglavnom korisnik dobije propu┼íteni poziv. Kada korisnik mobilnog telefona pogleda broj koji zove i kada taj broj po├Ęinje sa +39..., +390..., +391..., +392..., +393..., +394... i tako dalje (u ovom primeru, telefonski broj je bio: +393193260045) i ukoliko korisnik taj poziv odmah izbri┼íe, tim potezom se osigurao i uradio pravu stvar. Ukoliko pak korisnik mobilnog telefona pozove broj propu┼ítenog poziva, korisnik mobilnog telefona postaje ┼żrtva kriminalaca.
U prethodnom slu├Ęaju koji je otkriven, korisnik se javio na propu┼íteni poziv i izgubio vi┼íe od 2.000 ÔéČ. Odre├░eni brojevi iz gore navedenih grupa uvla├Ęe korisnika u situaciju da, kada pozove te brojeve, ne mo┼że da prekine poziv i tako napravi ogromni tro┼íak na svom ra├Ęunu.
Brojne prijave MUP potvr├░uju da se broj ljudi koji odgovara na ovakve pozive pove├Žava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u finansijske probleme i postaju ┼żrtve kriminalaca.
U nadi da ├Žemo spre├Ęiti da se ovo dalje de┼íava, molim Vas da sadr┼żajem ove poruke upoznate ┼íto vi┼íe ljudi."
Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas174
mod_vvisit_counterJuce237
mod_vvisit_counterOve nedelje411
mod_vvisit_counterOvog meseca4265