Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Offtopicarrow Mobilni kriminal
03 Avgust, 2020, 10:31:02 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  
Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Mobilni kriminal  (Procitano 8086 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #6 poslato: 14 Decembar, 2009, 01:15:17 am »

imaju još jednu verziju sajta :i to je takođe sajt ovih prevaranata koji vam se nakače i pelješe vam kredit sa mobilnog telefona.

ko zaista želi testiranje IQ-a neka poseti http://www.mensa.rs/
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
Vodeći tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #5 poslato: 12 Decembar, 2009, 09:19:35 pm »

pa to mi kazi... oglobicu ih kolko mogu...
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #4 poslato: 12 Decembar, 2009, 06:12:37 pm »

sto brej da klikcemo na link...?
ja sam sumnjicav i kad sam video da trazi broj telefona, sledio je X

a ko zna koliko je njih palo na foru...

zato što oni plaćaju Googletu za svaki klik. Mi kliknemo i skinemo im par centi sa računa i zatvorimo njihov sajt.  Tek da im pravo štetu.
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
Vodeći tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #3 poslato: 12 Decembar, 2009, 03:06:31 pm »

sto brej da klikcemo na link...?
ja sam sumnjicav i kad sam video da trazi broj telefona, sledio je X

a ko zna koliko je njih palo na foru...
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #2 poslato: 12 Decembar, 2009, 02:40:57 pm »

Mi ih evo podržavamo
Svuda gde vidite ove reklame:

klikćite preko njih bez da se upuštate da radite kviz, samo klikćite na svakom sajtu gde vidite ovu reklamu...   širi dalje vest o prevari !!!
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #1 poslato: 12 Decembar, 2009, 12:59:31 pm »

Ratel upozorava na prevaru preko broja 7474

Republička agencija za telekomunikacije saopštila je da je primila veći broj žalbi korisnika telekomunikacionih usluga na uslugu zabavnog tipa pod nazivom Internacionalni test inteligencije.

Nakon rešavanja testa, da bi dobio rezultat, korisnik unosi broj svog mobilnog telefona u određeno polje na Internet stranici. Korisnik potom dobija kôd za potvrdu preko SMS poruke. Nakon slanja ovog kôda preko Interneta, svaka sledeća poruka koju korisnik primi sa broja 7474 naplaćuje se 150 dinara, plus porez.

Korisnici najčešće ne znaju da su izloženi tim troškovima, budući da je uputstvo namerno nejasno napisano. Naime, u uslovima koji su navedeni pri dnu stranice, sitnim, skoro nevidljivim tekstom, navedeno je sledeće: „Rešavanjem testa inteligencije postajete član Kluba Igre. Pretplaćivanjem na ovu uslugu imate mogućnost preuzimanja tri igre, jedne mp3 melodije i jedne pozadine za mobilni telefon za samo 150 din po sms poruci (porezi nisu uračunati u cenu). Naplata je svaki treći dan za po jednu sms poruku\'\'.

Pri dnu strane se nalazi i link sa uslovima, koji sadrži odredbe devet iscrpnih, ali delimično nepreciznih i nejasnih, članova, u kojima su, između ostalog, navedene i sledeće bitne odredbe vezane za nadležnost:

• Da biste poništili sporazum u okviru predviđenog perioda za poništenje, pošaljite obaveštenje o okončanju sporazuma putem elektonske pošte na support.rs@timwe.com ili poštanskim putem na TOTAL TIM, adresa: Av. Infante Santo, 2H, 3rd floor. 1350-178 LISBON - PORTUGAL

• Ovim sporazumom i upotrebom veb sajta i USLUGE od strane KLIJENTA upravlja se i određuje u skladu sa važećim zakonima Irske. Za sva dalja pristajanja po bilo kojoj osnovi u vezi sa ovim Sporazumom sa vaše strane, nadležni su sudovi u Irskoj.

Ovde je reč o usluzi sa dodatom vrednošću, odnosno slanju SMS poruka ka kratkim kodovima (četovorocifrenim brojevima). Takve poruke imaju posebno definisanu cenu i ne ulaze u besplatni saobraćaj, pri čemu se i prijem poruka takođe može naplaćivati.

Korisnici su se žalili da nisu shvatili da, umesto da samo dobiju rezultate testa, postaju pretplatnici i dobijaju po dve Wap Push poruke nedeljno. Na taj način se pretplatnikov mesečni račun može uvećati i do 1.500 dinara, plus porez. Posebnu zabunu unosi činjenica da se ovde naplaćuju i SMS poruke koje korisnik prima. Zbog toga RATEL upozorava korisnike da prilikom korišćenja usluga zabavnih sadržaja na Internetu pažljivo pročitaju uslove, naročito one koji se odnose na eventualnu cenu i proceduru otkazivanja usluge.

U skladu sa članom 84. stav 5. Zakona o telekomunikacijama („Službeni glasnik RS“ br. 44/03, 36/06 i 50/09-US), Republička agenciji za telekomunikacije je mobilnim operatorima poslala zahtev da dostave kopiju Ugovora koji se odnosi na uslove korišćenja broja 7474, uz napomenu da reklamiranje usluge mora biti u skladu sa Odlukom o obavezama koje ima pružalac usluga sa dodatnom vrednošću, koju je donela Republička agencija za telekomunikacije. (A.S.)

izvor: PC Mikro World
« Poslednja izmena: 12 Decembar, 2009, 02:55:24 pm Sale-X » Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« poslato: 18 Mart, 2009, 09:43:31 pm »

OBAVEŠTENJE
 
Na sastanku Foruma za prevenciju prevara i zloupotreba u kreditnim poslovima pri Odboru za bankarstvo i osiguranje u PKS, održanog 5.02.2009 godine u Beogradu od Predsednika ovog foruma Marije Kušić iz Raiffeisen banke dobio sam sledeće objave:

„Dozvolite da Vas upozorim na nov oblik kriminalnih radnji-ovo se već uveliko događa po Evropi a evo stiže i do nas.
Tok nelegalnog rada je ovakav: korisnik mobilnog telefona dobije, u nekom trenutku na svom mobilnom telefonu, propušteni poziv. Do toga može doći tako da telefon stvarno zazvoni, a može i da ne zazvoni. Uglavnom korisnik dobije propušteni poziv. Kada korisnik mobilnog telefona pogleda broj koji zove i kada taj broj počinje sa +39..., +390..., +391..., +392..., +393..., +394... i tako dalje (u ovom primeru, telefonski broj je bio: +393193260045) i ukoliko korisnik taj poziv odmah izbriše, tim potezom se osigurao i uradio pravu stvar. Ukoliko pak korisnik mobilnog telefona pozove broj propuštenog poziva, korisnik mobilnog telefona postaje žrtva kriminalaca.
U prethodnom slučaju koji je otkriven, korisnik se javio na propušteni poziv i izgubio više od 2.000 €. Određeni brojevi iz gore navedenih grupa uvlače korisnika u situaciju da, kada pozove te brojeve, ne može da prekine poziv i tako napravi ogromni trošak na svom računu.
Brojne prijave MUP potvrđuju da se broj ljudi koji odgovara na ovakve pozive povećava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u finansijske probleme i postaju žrtve kriminalaca.
U nadi da ćemo sprečiti da se ovo dalje dešava, molim Vas da sadržajem ove poruke upoznate što više ljudi."
Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 3 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas107
mod_vvisit_counterJuce275
mod_vvisit_counterOve nedelje107
mod_vvisit_counterOvog meseca669