Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Offtopicarrow Deset misterija prirode
13 Jul, 2020, 10:32:00 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  
Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Deset misterija prirode  (Procitano 5757 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« poslato: 19 Jul, 2009, 06:33:12 pm »

Deset misterija prirode

Kad nauka nema prihvatljivo objašnjenje za neobične pojave, naš narod odmah da svoju verziju, koja se najčešće lepo uklapa u lokalni folklor

1. Rtanjska „piramida“

Rtanj, ili kako ga nazivaju „srpska piramida“,najzanimljivija je planina Srbije. Deluje podjednako tajanstveno ako je posmatrate sa Babinog zuba, Mojsinjskih planina ili Magure iznad Gamzigrada. Priča o rtanjskim „vanzemaljcima“postaje aktuelna obično pred Vidovdan, kad, po noći punog meseca,planinari kreću nanoćni uspon na Rtanj (reč je, inače,o tradicionalnoj akciji planinara na republičkom nivou koja se održava već duže od jednog veka). Polazi se u ponoć iz rudarskog naselja Rtanj,a na vrh izlazi u trenutkukad se sunce pojavi na istoku. Ko to doživi,u stanju je da u svašta poveruje!

Okolina ove planineje inače najređe naseljen deo Srbije i tu žive uglavnom stočari. Na potezu od Sokobanje do Rtnja je pre nekih 150godina pao prvi zvanično registrovan meteor u Srbiji. Kada je Josif Pančić došao na mesto pada, našaoje komade meteora teške i po pedeset kilograma. Prestravljeni meštani su mu pričali o letećim konjima i plamenim jahačima koji su sejali smrt svuda oko sebe. Ako toj priči dodate Minhovu kapelu na vrhu Rtnja i loptaste munje koje,navodno,jure sve one koji su razorili ovu bogomolju–onda je misterija potpuna.

2. Bogorodica iz Kremana

Priča o prorocima iz Kremana,Milošu Tarabiću i njegovom sinovcu Mitru, i onome štosu njih dvojicajasno videla,baca u zasenak sva Nostradamusova predviđanja!Miloš je život proveo s ovcama u planini,ali je „video“dešavanja u Srbiji ceo vek unapred. Njegov sinovac,Mateja,ljude ješokirao „direktnim prenosom”ubistva knezaMihaila:u trenutku kad je knez ubijen u Košutnjaku,onje uzbuđeno jurio po Užicu i vikao „Ubiše knjaza!“

Spisak proročanstava Tarabića je poduži,a u međuvremenu im je pripisano još koješta, u skladu sa dnevnom politikom. Ono što je nesporno i dovoljno i za najskeptičnije jesu proročanstva o sudbini dinastija Obrenović i Karađorđević, priča o Šarganskoj pruzi i „Drini koja će poteći uz Taru“:„Kad Drina kod Bajine Bašte bude premošćena na dva mesta i kad potekne uz Taru, a na isti dan se poklope Veliki petak i Đurđevdan – tih godina će nastupiti velikački belaj“.

Kremanski proroci su ostali vidoviti do kraja, predvideli su i svoju smrt.

3. Suve banje

Jedna od srpskih novotarija su i „suve banje“ sa biozračenjem,koje je otkrio Najdan Rakić sa svojim krugovima. Prva lokacija koju je našaojeste Golem kamen kod sela Mokra, nedaleko od Bele Palanke, gde nivo zračenja iznosi osamatera. Potom je otkrio lokaciju u Maloj Krsni, gde je nivo zračenja maksimalnih 10 atera. Nije mi poznato da li je Najdan pronašao još neku lokaciju, ali sam pored  hrasta u Divljani primetio tablu koja govori o pozitivnom zračenju pod krošnjom. Kažu da se „suva banja“ pojavila i u Vranovu kod Smedereva.

Spisak bolesti koje navodno lečeove „banje“, kao i broj posetilaca,impresivni su,a ograničenje jedinovaži za trudnice, malu decu i bolesnike sa pejsmejkerom.

4. Gde je Bogorodica bacila kamen

Na putu koji od Đunisa vodi ka Kruševcu nalazi se crkva posvećena pokrovu presvete Bogorodice. Priča se da je 24. jula 1898. godine devojčica Milojka na izvoru srela Bogorodicu, kojaje, navodno,bacila kamen na mesto na kome su kasnije meštani podigli hram. Današnja crkva je sazidanapre dvadesetak godina,a freske u njoj se smatraju vrhuncemsavremenog fresko-slikarstva.

Crkva u Đunisu jedna je od najposećenijih uSrbiji,a glavna relikvija je onaj kamen koji je Bogorodica bacila.

5. Jošanički izvori

Svaka banja je neko čudo,ali Jošanica kod Sokobanje posebno, zbog šest izvora koji su po sastavu i dejstvu svoje vode potpuno različiti,madasu jedan pored drugog. U neposrednoj blizini je izanimljiva etnokuća i mala crkva iz četrnaestog veka posvećena uspenju svete Bogorodice. Crkva je zanimljivo oslikana, a izdvaja se svod na kome je Isus naslikan kao dete, odrastao čovek i starac.

6. Crkva brvnara

U neposrednoj blizini Prolom Banje se nalazi i crkva brvnara posvećena svetom knezu Lazaru. Ovo je jedina takva crkva u Toplici,a zanimljiva je zbog šljiva koje rastu pored nje i uvijaju se uvek u istom smeru. Vremenom se šljive osuše i padnu,ali izrastu nove, opet uvrnute. Objašnjenje za ovu neobičnu pojavu nudi legenda nastala posle Kosovskog boja:po predanju, vojska iz topličkog kraja se okupila pred boj na pričest pred ovu crkvu, a posle pričesti su vojnici napravili šest krugova oko crkve iotišli na Kosovo. Priča se da su majke i mlade snaše uzalud danima čekalepred crkvom vojsku.Sa Kosova se niko nije vratio. Od tog vremena se šljive koje rastu pored crkve uvijaju u smeru kojem suvojniciobilazilicrkvu,a žene za njima uvrtale vratove.

7. Rusalje i vračare

Istočna Srbija je ispresecana brojnim kanjonima, dubokim pećinama i neobičnim kamenim mostovima – prerastima. Stanovnici su hrišćani,ali su očuvali dosta paganskih običaja. Kult mrtvih je izuzetno jak,a veza sa pokojnicima se održava preko rusalja koje padaju u trans i komuniciraju sa njima. Pokojnicima se obeležavaju putanje jer njihove duše ostaju prisutne u blizini kuće još neko vreme. Potom im se otvaraju vrata raja,a ako počnu da prave probleme isteruju se privegomiz sela. Mračne sile i čini opterećuju i žive jer postoje i vračare koje magijama rešavaju bračne,porodične i komšijske razmirice.

8. Mojsinjska voda i čarobna ciklama

Mojsinjska sveta gora je niži, brežuljkast prostor između Južne i Zapadne Morave. Nekad se ovde nalazilo sedamdesetak bogomolja koje su podigli monasi sinaiti tokom četrnaestog veka. Svetost Mojsinjskoj gori daju mnogobrojni izvori za koje meštani tvrde da su lekoviti. Pored crkve sam sreo profesora Zorana Radovića koji tvrdi da je zahvaljujući mojsinjskoj vodi bacio naočare sa povelikom dioptrijom. Po njegovoj priči,samo u okolini crkve Svetog Jovana se nalazi devet izvora od kojih neki leče ikancerogena oboljenja.

Posebno je zanimljiva vrsta divlje ciklame koja raste pored crkve. Od njenog korena čuveni travar Ljupče Kozić iz Stalaća pravi čajeve za lečenje kancerogenih bolesti. Pred njegovom je kućom uvek dugačka kolona vozila. On svoj lek ne naplaćuje,a tvrdi da njegovi pacijenti dolaze samo na jednu terapiju. Ljupče svoju ciklamu ne svrstava u biljke već u stvorenja višeg reda.

9. Vampir Sava i njegove vodenice

Svetskoj kulturnoj baštini smo ponudili idve izvorne reči. Jedna je „inat“, a druga „vampir“.Titulu besmrtne krvopije je prvi poneo vodeničar Sava Savanović. Zanimljivo je da za poreklo učenih glava u Srbiji nije bilo takve otimačine kakva jeza Savom:bio sam u pet vodenica u kojima jenavodno živeo Sava,a sve se nalaze u različitim delovima Srbije!

10. Reka koja teče uzbrdo

Da je malo čistija,Toplica bi svakako bila najlekovitija reka jer nastaje od voda iz Lukovske, Kuršumlijske, Prolom banje ijoš mnogo drugih. Tu se slivaju ivisoko mineralizovane vode Đavolje varoši ivode neutvrđenog sastava sa Kopaonika, Jastrepca, Radan planine… Prvi evropski megapolis iz daleke preistorije, Pločnik,nalazio se na obalama Toplice,a rimskih termi ima toliko da iputevi prelaze preko njih. Toplicu čini posebnom njen tok kod Prokuplja:došla je do brda Hisar itu jednostavno–potekla uzbrdo!Taj deo toka se okom registruje samo kao usporenje. Zanimljiv rečni tok prati ineobična padina na prokupačkom delu Radan planine, na kojojse otkočen automobil ne kreće nizbrdo,već uz njega!

Tekst i snimci Dragan Bosnić
Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas130
mod_vvisit_counterJuce332
mod_vvisit_counterOve nedelje130
mod_vvisit_counterOvog meseca3666