Skip to content

Sokobanja arrow TECHNO ZONEarrow Ra├Ęunari i Internetarrow Zanimljivi sajtoviarrow ┼áta je Google Wave?
17 Maj, 2022, 09:43:09 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: ┼áta je Google Wave?  (Procitano 3939 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« poslato: 25 Novembar, 2009, 09:25:18 pm »

Šta je Google Wave?

├łuli ste za njega, ali zapravo ne znate ┼íta je Google Wave? ├łak ste napravili nalog i ÔÇ×uzjahaliÔÇť Talas, ali Vam ni┼íta nije jasno? Talasi, tragovi, zvi┼żduciÔÇŽ ├łemu sve ovo slu┼żi (a uz to i ne radi)?

Google Wave je veb servis i platforma za komunikaciju i me├░usobnu saradnju korisnika, napravljena u Sidneju (Australija). Projekat su zapo├Ęeli Lars i Jens (Gugl programeri koji su tako├░e razvili i servis Google Maps), imaju├Ži na umu savremeni na├Ęin za razmenu elektronske po┼íte.

Za razliku od konvencionalne elektronske po┼íte gde se kopija poruke nalazi kod svakog u├Ęenika u diskusiji, kod Talasa se sve poruke nalaze na Google Wave serveru, i mogu im pristupati, pisati, ├Ęitati, menjati i uklanjati svi u├Ęesnici u diskusiji.

Akcija nad porukama bilo kog u├Ęesnika je transparentna ÔÇö bele┼żi se u istoriji Talasa i u svakom trenutku je mogu├Že videti ko, kada i ┼íta je izmenio. Promene su tako├░e vidljive i u realnom vremenu, pa ├Že u├Ęesnici diskusije koji su istovremeno povezani na Talas videti kako drugi u├Ęesnici kucaju poruke, ispravljaju gre┼íke i dr.

<a href="http://www.youtube.com/v/rDu2A3WzQpo&amp;rel=0&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/rDu2A3WzQpo&amp;rel=0&amp;fs=1</a>


Anatomija Talasa

Da bi bolje razumeli kako Talass funkcioni┼íe, tebalo bi usvojiti osnovne termine. Primeti├Žete da negde pi┼íem ÔÇ×TalasÔÇť sa velikim po├Ęetnim slovom, a negde ÔÇ×talasÔÇť sa malim po├Ęetnim slovom. Naziv sa velikim po├Ęetnim slovom odnosi se na servis Google Wave, dok je naziv sa malim po├Ęetnim slovom najve├Ža organizaciona jedinica servisa Talas, kao ┼íto sledi.

    * Pojam talas (eng. wave) odnosi se na jednu diskusiju u kojoj u├Ęestvuju korisnici servisa. Talasi mogu biti privatni, koje mogu da vide samo odabrani korisnici koji u├Ęestvuju u talasu, i javni (eng. Public) koje mogu da vide svi korisnici servisa.
    * Pojam trag (eng. blip) je jedna poruka u talasu.
    * Pojam zvi┼żduk (eng. ping) je direktna poruka koju jedan korisnik ┼íalje drugom korisniku. Novi zvi┼żduk ├Že se za razliku od talasa prikazadi kao smanjeni talas u traci talasa koja se nalazi na vrhu prozora, na prostoru izme├░u logotipa levo, i menija sa desne strane. Kada se jednom otvori, zvi┼żduk postaje privatni talas izme├░u dva korisnika, kome se mogu priklju├Ęiti i drugi pozvani korisnici.Kao ┼íto se na slici iznad vidi, su├Ęelje Talasa sastoji se od tri kolone:

   1. U prvoj, podrazumevano naju┼żoj koloni, sme┼ítena su dva dijaloga.
          * U donjem levom uglu nalazi se dijalog Contacts u kome su izlistani korisnikovi ÔÇ×prijateljiÔÇť. Kontakti se mogu pretra┼żivati, dodavati novi, a sa svakim kontaktom se mo┼że zapo├Ęeti i novi talas ili zvi┼żduk.
          * Iznad ovoga, u gornjem levom uglu leve kolone, nalazi se dijalog Navigation koji sadr┼żi spisak direktorijuma za organizaciju talasa. Inbox sadr┼żi aktivne tlase, All sadr┼żi sve talase kojima je korisnik pristupao, Requests su talasi dobijeni od nepoznatih korisnika (koji nisu me├░u kontaktima) i iz drugih resursa, Spam o├Ęekivano ÔÇ×├ĘuvaÔÇť ne┼żeljene talase, Trash sadr┼żi uklonjene talase. Grupa Searches predstavlja skup virtuelnih filtera za grupisanje talasa po klju├Ęnim re├Ęima, dok Folders objedinjava korisni├Ęki definisane direktorijume za grupisanje talasa (npr. talasi od poslodavca, talasi od rodbine i sli├Ęno).
   2. Druga kolona slu┼żi za prikaz spiska talasa unutar direktorijuma izabranog na dijalogu Navigation. Sa leve strane stavke u spisku prikazani su avatari nekoliko u├Ęesnika, u sredini je naslov talasa sa po├Ęetkom poslednjeg traga u talasu, dok je datum zapo├Ęinjanja talasa sa ukupnim i brojem novih tragova u njemu na desnoj strani.
   3. U tre├Žoj koloni prikazan je sadr┼żaj izabranog talasa.

Svakoj od pomenutih kolona mo┼że da se promeni ┼íirina pomo├Žu fleksibilnog grani├Ęnika izme├░u dve kolone. Na ovaj na├Ęin se i dijalozima u istoj koloni mo┼że promeniti i visina.

Svaki dijalog mo┼że da se smanji (eng. minimize) u traku talasa. Ako se smanje svi otvoreni talasi, tre├Žu kolonu predvi├░enu za prikaz talasa zauze├Že prazan prostor sa vezom New Wave za kreiranje novog talasa.

Primena Talasa

Talas se mo┼że koristiti za najrazli├Ęitije potrebe jednog, odn. me├░usobne saradnje dva ili vi┼íe korisnika.

Planiranje doga├░aja

Zahvaljuju├Ži dodacima za umetanje multimedijalnih datoteka, mapa, vremenske prognoze i jednostavnog sistema anketiranja, Talas predstavlja sveobuhvatan alat za planiranje doga├░ajaZajedni├Ęki projekti

Zbog prikaza izmena u sadr┼żaju u realnom vremenu, Talas omogu├Žava i zajedni├Ęki rad na pripremi projekata, konsultacijama i razmeni mi┼íljenja o delovima ili kompletnom projektu, bez potrebe za razmenom priloga elektronskom po┼ítom i pravljenja vi┼íestrukih kopija ├Ęiji sadr┼żaj veoma brzo postaje prevazi├░en raznim unapre├░enjima.Razmena fotografija

Napred sam pomenuo umetanje multimedijalnih datoteka. Kada je re├Ę o fotografijama, u talas se metodom ÔÇ×prevuci i pustiÔÇť mo┼że umetnuti vi┼íe fotografija odjednom, direktno sa radne povr┼íine ili iz menad┼żera datoteka. U talasu se mogu kreirati grupni albumi, svaki u├Ęesnik mo┼że da dodaje svoje fotografije, a ugra├░en je i jednostavan modul za pregledanje fotogarfija (eng. slide show). Naravno, sve fotografije vide svi u├Ęesnici u talasu.Istakao bih da pomenuto dodavanje fotografija metodom ÔÇ×prevuci i pustiÔÇť funkcioni┼íe samo ako je instaliran Google Gears (bar je takva situacija na GNU/Linuksu). U tom slu├Ęaju, pri prvom poku┼íaju dodavanja fotogarfija, Gears ├Že zatra┼żiti odobrenje da dozvoli Talasu pristup odabranom sadr┼żaju na ra├Ęunaru.Zabeleške

Pripremite ÔÇ×Dnevni redÔÇť, isplanirajte sastanak i vodite ÔÇ×ZapisnikÔÇť na Talasu. Na ovaj na├Ęin ├Že svaki u├Ęesnik sastanka mo├Ži da vidi bitne zaklju├Ęke u realnom vremenu. Ukoliko nekome ne┼íto promakne, funkcija Playbak omogu├Žava naknadni pregled toka sastanka.Smišljanje ideja

Dovedite ve├Ži broj u├Ęesnikua u talas radi smi┼íljanja dobrih ideja. ┼Żivi prikaz unosa poruka ubrzava dono┼íenje boljih ideja. Jednostavno se dodaju multimedijalni sadr┼żaji poput videa, slika, veb adresa, pa ├Ęak i veza ka drugim talasima. Diskusijom se od jedne ÔÇ×mlakeÔÇť, veoma brzo mo┼że do├Ži do vi┼íe odli├Ęnih ideja.Interaktivne igre

Mada meni nedovoljno zanimljiva primena, Talas se mo┼że koristiti i za igranje interaktivnih igara poput Sudokua i drugih sa prijateljima. Dovoljno je dodati modul neke igre, dovesti prijatelje u talas i zapo├Ęeti igru. Uvid u poteze ÔÇ×protivni├ĘkeÔÇť strane u┼żivo doprine├Že zanimljivosti igranja. U svakom trenutku igra├Ę mo┼że da napusti talas radi drugih aktivnosti, te da se kasnije vrati i nastaviti sa igrom.Nije sve tako ru┼żi├ĘastoÔÇŽ

Potpuno je realno o├Ęekivati ve├Ži broj nedostataka Talasa. Ovaj servis zaista obe├Žava svim svojimm ÔÇ×fensiÔÇť mogu├Žnostima, ali ima i pozama┼ían broj nedostataka.

Ko god se upustio u istra┼żivanje mogu├Žnosti Talasa, jo┼í na po├Ęetku te avanture primetio je iritiraju├Žu tromost. Ovo je posebno izra┼żeno kod talasa u kojima postoji vi┼íe od 20-30 tragova. Da budem precizan, ┼íto je vi┼íe tragova u talasu, to je talas tromiji. U jednom terenutku ├Že drugi saradnici pre videti ono ┼íto je autor otkucao, nego ┼íto ├Že to videti on sam.

Ono ┼íto meni nedostaje jeste nepostojanje opcije za sa┼żimanje dela talasa (eng. collapse). Ovu mogu├Žnost imaju i najstariji klijenti za elektronsku po┼ítu, a Talas je za sada nema.

Opcije za fino pode┼íavanje servisa ne postoje, a i one ÔÇ×grubeÔÇť veoma su ograni├Ęene. Jo┼í uvek ne postoji integracija sa GMail-om, mada je prisutna (delimi├Ęna?) povezanost sa GMail kontaktima.No, sve ove nedostatke, i mnoge druge koje nisam pomenuo, odbi├Žu na ├Ęinjenicu da je Talas tek pu┼íten u javnost i ternutno se nalazi na putu izme├░u razvojne i ÔÇ×betaÔÇť verzije. A ┼íta to zna├Ęi? Zna├Ęi da nas od stvarno upotrebljivog servisa deli mnogo meseciÔÇŽ (ili godina, ako se setimo da je GMail tek nedavno ÔÇ×iza┼íao iz beteÔÇť?)

[/i]
Sacuvana
« poslato: 25 Novembar, 2009, 09:25:18 pm »

 Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas88
mod_vvisit_counterJuce261
mod_vvisit_counterOve nedelje349
mod_vvisit_counterOvog meseca3621