Skip to content

Sokobanja arrow TECHNO ZONEarrow RaĆØunari i Internetarrow Zanimljivi sajtoviarrow Å ta je Google Wave?
28 Novembar, 2022, 08:32:57 pm *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Å ta je Google Wave?  (Procitano 4043 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
VodeƦi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« poslato: 25 Novembar, 2009, 09:25:18 pm »

Å ta je Google Wave?

ƈuli ste za njega, ali zapravo ne znate Å”ta je Google Wave? ƈak ste napravili nalog i ā€žuzjahaliā€œ Talas, ali Vam niÅ”ta nije jasno? Talasi, tragovi, zvižduciā€¦ ƈemu sve ovo služi (a uz to i ne radi)?

Google Wave je veb servis i platforma za komunikaciju i meĆ°usobnu saradnju korisnika, napravljena u Sidneju (Australija). Projekat su zapoĆØeli Lars i Jens (Gugl programeri koji su takoĆ°e razvili i servis Google Maps), imajuƦi na umu savremeni naĆØin za razmenu elektronske poÅ”te.

Za razliku od konvencionalne elektronske poÅ”te gde se kopija poruke nalazi kod svakog uĆØenika u diskusiji, kod Talasa se sve poruke nalaze na Google Wave serveru, i mogu im pristupati, pisati, ĆØitati, menjati i uklanjati svi uĆØesnici u diskusiji.

Akcija nad porukama bilo kog uĆØesnika je transparentna ā€” beleži se u istoriji Talasa i u svakom trenutku je moguƦe videti ko, kada i Å”ta je izmenio. Promene su takoĆ°e vidljive i u realnom vremenu, pa Ʀe uĆØesnici diskusije koji su istovremeno povezani na Talas videti kako drugi uĆØesnici kucaju poruke, ispravljaju greÅ”ke i dr.

<a href="http://www.youtube.com/v/rDu2A3WzQpo&amp;rel=0&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/rDu2A3WzQpo&amp;rel=0&amp;fs=1</a>


Anatomija Talasa

Da bi bolje razumeli kako Talass funkcioniÅ”e, tebalo bi usvojiti osnovne termine. PrimetiƦete da negde piÅ”em ā€žTalasā€œ sa velikim poĆØetnim slovom, a negde ā€žtalasā€œ sa malim poĆØetnim slovom. Naziv sa velikim poĆØetnim slovom odnosi se na servis Google Wave, dok je naziv sa malim poĆØetnim slovom najveƦa organizaciona jedinica servisa Talas, kao Å”to sledi.

    * Pojam talas (eng. wave) odnosi se na jednu diskusiju u kojoj uĆØestvuju korisnici servisa. Talasi mogu biti privatni, koje mogu da vide samo odabrani korisnici koji uĆØestvuju u talasu, i javni (eng. Public) koje mogu da vide svi korisnici servisa.
    * Pojam trag (eng. blip) je jedna poruka u talasu.
    * Pojam zvižduk (eng. ping) je direktna poruka koju jedan korisnik Å”alje drugom korisniku. Novi zvižduk Ʀe se za razliku od talasa prikazadi kao smanjeni talas u traci talasa koja se nalazi na vrhu prozora, na prostoru izmeĆ°u logotipa levo, i menija sa desne strane. Kada se jednom otvori, zvižduk postaje privatni talas izmeĆ°u dva korisnika, kome se mogu prikljuĆØiti i drugi pozvani korisnici.Kao Å”to se na slici iznad vidi, suĆØelje Talasa sastoji se od tri kolone:

   1. U prvoj, podrazumevano najužoj koloni, smeÅ”tena su dva dijaloga.
          * U donjem levom uglu nalazi se dijalog Contacts u kome su izlistani korisnikovi ā€žprijateljiā€œ. Kontakti se mogu pretraživati, dodavati novi, a sa svakim kontaktom se može zapoĆØeti i novi talas ili zvižduk.
          * Iznad ovoga, u gornjem levom uglu leve kolone, nalazi se dijalog Navigation koji sadrži spisak direktorijuma za organizaciju talasa. Inbox sadrži aktivne tlase, All sadrži sve talase kojima je korisnik pristupao, Requests su talasi dobijeni od nepoznatih korisnika (koji nisu meĆ°u kontaktima) i iz drugih resursa, Spam oĆØekivano ā€žĆØuvaā€œ neželjene talase, Trash sadrži uklonjene talase. Grupa Searches predstavlja skup virtuelnih filtera za grupisanje talasa po kljuĆØnim reĆØima, dok Folders objedinjava korisniĆØki definisane direktorijume za grupisanje talasa (npr. talasi od poslodavca, talasi od rodbine i sliĆØno).
   2. Druga kolona služi za prikaz spiska talasa unutar direktorijuma izabranog na dijalogu Navigation. Sa leve strane stavke u spisku prikazani su avatari nekoliko uĆØesnika, u sredini je naslov talasa sa poĆØetkom poslednjeg traga u talasu, dok je datum zapoĆØinjanja talasa sa ukupnim i brojem novih tragova u njemu na desnoj strani.
   3. U treƦoj koloni prikazan je sadržaj izabranog talasa.

Svakoj od pomenutih kolona može da se promeni Å”irina pomoƦu fleksibilnog graniĆØnika izmeĆ°u dve kolone. Na ovaj naĆØin se i dijalozima u istoj koloni može promeniti i visina.

Svaki dijalog može da se smanji (eng. minimize) u traku talasa. Ako se smanje svi otvoreni talasi, treƦu kolonu predviĆ°enu za prikaz talasa zauzeƦe prazan prostor sa vezom New Wave za kreiranje novog talasa.

Primena Talasa

Talas se može koristiti za najrazliĆØitije potrebe jednog, odn. meĆ°usobne saradnje dva ili viÅ”e korisnika.

Planiranje dogaĆ°aja

ZahvaljujuƦi dodacima za umetanje multimedijalnih datoteka, mapa, vremenske prognoze i jednostavnog sistema anketiranja, Talas predstavlja sveobuhvatan alat za planiranje dogaưajaZajedniĆØki projekti

Zbog prikaza izmena u sadržaju u realnom vremenu, Talas omoguƦava i zajedniĆØki rad na pripremi projekata, konsultacijama i razmeni miÅ”ljenja o delovima ili kompletnom projektu, bez potrebe za razmenom priloga elektronskom poÅ”tom i pravljenja viÅ”estrukih kopija ĆØiji sadržaj veoma brzo postaje prevaziĆ°en raznim unapreĆ°enjima.Razmena fotografija

Napred sam pomenuo umetanje multimedijalnih datoteka. Kada je reĆØ o fotografijama, u talas se metodom ā€žprevuci i pustiā€œ može umetnuti viÅ”e fotografija odjednom, direktno sa radne povrÅ”ine ili iz menadžera datoteka. U talasu se mogu kreirati grupni albumi, svaki uĆØesnik može da dodaje svoje fotografije, a ugraĆ°en je i jednostavan modul za pregledanje fotogarfija (eng. slide show). Naravno, sve fotografije vide svi uĆØesnici u talasu.Istakao bih da pomenuto dodavanje fotografija metodom ā€žprevuci i pustiā€œ funkcioniÅ”e samo ako je instaliran Google Gears (bar je takva situacija na GNU/Linuksu). U tom sluĆØaju, pri prvom pokuÅ”aju dodavanja fotogarfija, Gears Ʀe zatražiti odobrenje da dozvoli Talasu pristup odabranom sadržaju na raĆØunaru.ZabeleŔke

Pripremite ā€žDnevni redā€œ, isplanirajte sastanak i vodite ā€žZapisnikā€œ na Talasu. Na ovaj naĆØin Ʀe svaki uĆØesnik sastanka moƦi da vidi bitne zakljuĆØke u realnom vremenu. Ukoliko nekome neÅ”to promakne, funkcija Playbak omoguƦava naknadni pregled toka sastanka.SmiŔljanje ideja

Dovedite veƦi broj uĆØesnikua u talas radi smiÅ”ljanja dobrih ideja. Živi prikaz unosa poruka ubrzava donoÅ”enje boljih ideja. Jednostavno se dodaju multimedijalni sadržaji poput videa, slika, veb adresa, pa ĆØak i veza ka drugim talasima. Diskusijom se od jedne ā€žmlakeā€œ, veoma brzo može doƦi do viÅ”e odliĆØnih ideja.Interaktivne igre

Mada meni nedovoljno zanimljiva primena, Talas se može koristiti i za igranje interaktivnih igara poput Sudokua i drugih sa prijateljima. Dovoljno je dodati modul neke igre, dovesti prijatelje u talas i zapoĆØeti igru. Uvid u poteze ā€žprotivniĆØkeā€œ strane uživo doprineƦe zanimljivosti igranja. U svakom trenutku igraĆØ može da napusti talas radi drugih aktivnosti, te da se kasnije vrati i nastaviti sa igrom.Nije sve tako ružiĆØastoā€¦

Potpuno je realno oĆØekivati veƦi broj nedostataka Talasa. Ovaj servis zaista obeƦava svim svojimm ā€žfensiā€œ moguƦnostima, ali ima i pozamaÅ”an broj nedostataka.

Ko god se upustio u istraživanje moguƦnosti Talasa, joÅ” na poĆØetku te avanture primetio je iritirajuƦu tromost. Ovo je posebno izraženo kod talasa u kojima postoji viÅ”e od 20-30 tragova. Da budem precizan, Å”to je viÅ”e tragova u talasu, to je talas tromiji. U jednom terenutku Ʀe drugi saradnici pre videti ono Å”to je autor otkucao, nego Å”to Ʀe to videti on sam.

Ono Å”to meni nedostaje jeste nepostojanje opcije za sažimanje dela talasa (eng. collapse). Ovu moguƦnost imaju i najstariji klijenti za elektronsku poÅ”tu, a Talas je za sada nema.

Opcije za fino podeÅ”avanje servisa ne postoje, a i one ā€žgrubeā€œ veoma su ograniĆØene. JoÅ” uvek ne postoji integracija sa GMail-om, mada je prisutna (delimiĆØna?) povezanost sa GMail kontaktima.No, sve ove nedostatke, i mnoge druge koje nisam pomenuo, odbiƦu na ĆØinjenicu da je Talas tek puÅ”ten u javnost i ternutno se nalazi na putu izmeĆ°u razvojne i ā€žbetaā€œ verzije. A Å”ta to znaĆØi? ZnaĆØi da nas od stvarno upotrebljivog servisa deli mnogo meseciā€¦ (ili godina, ako se setimo da je GMail tek nedavno ā€žizaÅ”ao iz beteā€œ?)

[/i]
Sacuvana
« poslato: 25 Novembar, 2009, 09:25:18 pm »

 Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas254
mod_vvisit_counterJuce220
mod_vvisit_counterOve nedelje254
mod_vvisit_counterOvog meseca12470