Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Pravoslavljearrow Za koga èuvaš svoje >JA<, za sebe samog?
10 Avgust, 2022, 05:45:40 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  
Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Za koga èuvaš svoje >JA<, za sebe samog?  (Procitano 4266 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vladimir
Stari znalac
***

Karma: +85/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 208


« poslato: 05 Decembar, 2009, 01:57:06 am »

Za koga èuvaš svoje >JA<, za sebe samog?
Starac Pajsije SvetogoracŠto duže èovek sedi besposlen, tim se više raslabljuje, a što više radi to postaje jaèi. Pored toga radom odgoni od sebe tugu, i pomaže sebi duhovno.

Ne treba se previše brinuti o komforu ...


- Starèe kada kažem da mogu da radim samo nešto i da je to u domenu mojih moguænosti, da li to govorim iz samoljublja?


- Što duže èovek sedi besposlen, tim se više raslabljuje, a što više radi to postaje jaèi. Pored toga radom odgoni od sebe tugu, i pomaže sebi duhovno. Cilj je da se èovek više raduje neudobnostima i teškoæama, nego komforu. Znate li kako žive na Svetoj Gori neki starci i kakvu radost pritom oseæaju!

Znate kakvo samoodricanje je imao jedan starac koji je živeo na kilometar od moje kelije, visoko na gori, na strmoj litici. Siroma spuštao se èetvoronoške po stazici kada je trebalo da ode do starca koji je živeo niže. Hteli su da ga uzmu u manastir da bi mogli bolje da se brinu o njemu, ali on nije pristao. Potom su svi poèeli da govore: «On je u prelesti», pošto je taj starac živeo sam u keliji. Jednom je došao kod mene i isprièao mi zbog èega nije «hteo da ode u manastir».

Neko vreme u njihovoj keliji nije bilo crkve, i on je dugo nagovarao svog stara da izgradi crkvu i starac je na kraju rekao: «Dobro, hajde da je izgradimo samo ti neæeš moæi da odeš sa tog mesta jer æe crkva imati svog Angela-èuvara, a on se ne sme ostaviti sam». Ovaj je obeæao da nikada neæe napustiti keliju te su izgradili crkvicu. Kasnije se kelija u kojoj je živeo starac srušila, i on je poèeo da živi u crkvi. Tamo je i spavao sedeæi u stasidiji. Eto kakvo samoodricanje! Ja mu odnesem nekakvu odeæu jer ništa nije imao. Još je bio bolestan – neprekidno je imao grèeve u stomaku. Jednom sam mu poslao poznatog lekara. Ovaj je pošao zajedno sa svojim prijateljem, ali su našli starca mrtvog: sedeo je u stasisiji, obavijen odeždom.

Eto kako je èovek otišao ka Gospodu! Život u surovim uslovima radi ljubavi Hristove donosi u srce Hristovo umiljenje. Božanska naslada se radja od telesnih stradanja. Sveti Oci su davali krv i primali Duha. Potom su i trudom sticali blagodat. Odrekli se od svoga «ja» i obreli ga u rukama Božijim. Oseæam umiljenje kada èitam sinaksarske svete podvižnike Sinajske gore. Pet hiljada podvižnika su živeli na Sinaju, a koliko njih je bilo na Svetoj Gori!

Koliko se oèeva posvetilo za hiljadu godina! A ispovednici i muèenici koliko su samo stradanja pretrpeli! A mi ropæemo na najmanju teškoæu, želimo bez truda da stièemo svetost. Samoodricanje je – retkost. Èak i mi monasi ne shvatamo kakva dobra se zadobijaju trudom, i sažaljevamo se, opravdavamo i pronalazimo olakšavajuæe okolnosti. Odatle i dolazi zlo.

Djavo pomaže svakom èoveku da nadje opravdanje, a godine prolaze. I zato ne treba zaboravljati na smrt. A pošto svi umiru onda se ni o telu ne treba previše brinuti, ne u tom smislu da se ono dovede do bolesti, veæ u tom da se ne brinemo previše o komforu. Za koga èuvaš svoje «ja» - za sebe samog?

- Starèe, imam pomisao o tome da za moje brzo umaranje nije kriva samo moja telesna slabost.

- Kada bi u tebi bio Božanski oganj onda bi sve bilo drugaèije.


- A kako da zadobijem taj Božanski oganj?

- Treba zaboraviti na sebe i misliti na druge.

- Èini mi se da je to teško èiniti neprekidno.

 - U krajnjoj meri potrudi se da misliš i brineš o drugim toliko koliko misliš i brineš o sebi. Tako æeš postepeno doæi do toga da æeš postati ravnodušna prema sebi, u pozitivnom smislu, i da æeš neprekidno razmišljati o drugim. Tada æe i Bog misliti o tebi, i ljudi.

Samo nemoj to da radiš da bi drugi mislili o tebi!

- Proizilazi da mene muèi moje sopstveno «ja»?

- Naravno! Odbaci svoje «ja». Šta æe ti ono, za koga ga èuvaš? Za sebe? Deo ljubavi koju ostavljaš za sebe, oduzimaš od svecele i bezgraniène ljubavi koju treba da imaš prema drugima.

- Starèe kako da odbacim svoje «ja»?

- Koliko je moguæe iskljuèi svoje «ja» iz toga što radiš, useli druge u svoje srce. To što želiš za sebe daj drugima. Daj, daj, ne razmišljajuæi o sebi. Što više budeš davala to æeš više dobijati jer æe ti Bog davati u izobilju Svoju blagodat i ljubav.

On æe te poèeti silno voleti, a ti Njega, zbog toga što æeš prestati da voliš sebe, svoje «ja» koje zahteva da ga hrane gordost i egoizam, a ne Blagodat Božija, koja duši daje sve neophodne sokove, koja menja plot božanskom izmenom i primorava èoveka da sija neveštastvenom svetlošæu. Moliæu se da što pre osetiš to o èemu govorim i izbaviš se od muke samoljublja.

- Starèe a može biti da æe se boriti sa samoljubljem, ali æe u mojim delima ipak kliziti moje «ja»?

- Sve zavisi od toga kako se podvizavaš.

To što je prljavo i odvratno èovek odbacuje, ali u poèetku treba da shvati šta je prljavo i odvratno. Ako prema neèemu ne osetiš odvratnost neæeš ga odbaciti. Da bi se odbacio stari èovek treba osetiti odvratnost prema njemu. Na paralizovanim nogama se ne može kretati napred. Kada postoji samoodricanje Bog daje Svoju blagodat

- Starèe kada razmišljam o tome kako su sveti sebe prinudjivali muèi me savest I èini mi se da sebe sažaljevam.

- Kada se èovek podvizava smireni, usrdno I trezveno, prevazilazi svoje moguænosti, tada na njega silazi višnja Božanska sila.

- Starèe šta ima u vidu avva Varsonufije govoreæi: “Ne traži telesnog pokoja, ako ti ga Gospod ne šalje”?

- Time hoæe da kaže da ne treba sebi tražiti pokoja, udobnosti. Potrebno je pre svega samoodricanje, a za njim sleduje obilje Božanskih darova, jer kada postoji samoodricanje, tada Bog daje èoveku Svoju blagodat.

Kada u èoveku postoji duh požrtvovanosti, tada on dobija Božansku pomoæ, Bog se brine o njemu. Saglasno meri požrtvovanja I molitve za bližnje èovek dobija I pomoæ od Boga. Jednom kasno uveèe sam išao iz manastira Stavronikita u keliju oca Tihona, koju je dovodio u red spremajuæi se da se tamo naseli. Na putu me je zaustavio jedan èovek. Na ledjima sam imao težak dzak, kiša je rominjala, a ja sam stajao I slušao.


Veæ se smrkavalo a on je I dalje neprekidno prièao. Skroz smo bili mokri I on I ja. U jednom trenu sam pomislio: “Kako æu naæi svoju keliju? Noæ, blato, težak put, I nemam fenjer”. Ali kako prekinuti èoveka? Pitao sam ga gde æe da noæeva. Rekao je u susednoj keliji. Stajali smo tako do ponoæi. Na kraju smo se oprostili. Pošao sam svojim putem, ali èim sam stupio na stazu koja vodi ka keliji, okliznuo sam se I pao u žbunje. Dzak se zakaèio za grane, a podrjasnik mi je došao do vrata. Ništa se nije videlo.

Tada sam sebi rekao: “Bolje je da ostanem ovde. Proèitaæu poveèerje, polunoænicu, jutrenje, I tada æe se razdaniti te æu stiæi do kelije. A taj siromah hoæe li on naæi put?”. Èim sam došao do “Pomiluj me Bože po velikoj milosti Tvojoj”, neoèekivano je snažna svetlost osvetlila celu jamu! Našao sam èizme I mogao da idem. Staza je bila osvetljena. Došao sam do kelije, našao kljuè od brave, a on je bio tako mali I skriven duboko da ga nekad èak I danju teško nadjem. Ušao sam u crkvu upalio sva kandila. I tada je svetlost nestala – više nije bila potrebna!

preuzeto sa:
http://www.pravmir.ru/article_3806.html

prevod sa ruskog:
Dr Radmila Maksimovic
« Poslednja izmena: 05 Decembar, 2009, 01:58:42 am Vladimir » Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas78
mod_vvisit_counterJuce342
mod_vvisit_counterOve nedelje703
mod_vvisit_counterOvog meseca2223