Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Pravoslavljearrow Šta je "Starac"?
10 Avgust, 2022, 07:05:26 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  
Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: ┼áta je "Starac"?  (Procitano 4185 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vladimir
Stari znalac
***

Karma: +85/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 208


« poslato: 05 Decembar, 2009, 01:49:41 am »

Šta je "Starac"?
Sv. Ambrozije Optinski

Starac, na gr├Ękom Geron, ne mora biti star godinama, ali je mudar u svom iskustvu. On  zna Bo┼żanske istine i blagosloven je od Gospoda "o├Ęinstvom u duhu" tj, darom da rukovodi druge na putu poznanja Istine.


Ono ┼íto on nudi svojoj duhovnoj deci nisu prvenstveno moralane pouke i pravila ┼żivota, nego jedna li├Ęna duhovna veza. "Starac" ka┼że Dostojevski, "je onaj koji uzima tvoju du┼íu i tvoju volju u svoju sopstvenu." U├Ęenici Oca Zaharije znali su da za njega ka┼żu: "to je kao da je on imao na┼ía srca u svojim rukama."Starac je ├Ęovek unutra┼ínjeg mira, uz koga na hiljade njih mo┼że na├Ži svoje spasenje. Kao plod njegove molitve i  samoodricanja, Sveti Duh dao mu je dar razboritosti, omogu├Živ┼íi mu da zna tajne ljudskog srca, te on odgovara ne samo na pitanja koja mu drugi postavljaju, nego vrlo ├Žesto i na pitanja koja nisu pitana.

Pored dara o┼ítroumnosti, on poseduje i dar da duhovno le├Ęi druge - dar da ozdravi ljudske du┼íe, a vrlo ├Ęesto i njihova tela. To duhovno izle├Ęenje on daje ne samo svojim savetima,nego i svojom ├Žutanjem i svojim prisustvom. Njegov savet je va┼żan, ali je daleko va┼żnija njegova molitva.  On se stalno moli za svoju duhovnu decu,poistove├Žuje se sa njima, raduje se u njihovim radostima i  prihvata njihovu tugu kao svoju sopstvenu.

On uzima na svoja ple├Ža teret njihove krivice i teret njihovog nemira. Starac mo┼że biti samo onaj ko se uporno i stalno moli za druge.

Ako je Starac sve┼ítenik, obi├Ęno je on i ispovednik. Ali Starac,  po delima Dostojevskog ili u primeru Oca Zaharije, vi┼íe je od sve┼ítenika-ispovednika. Ne mo┼że niko biti imenovan za Starca od strane nadre├░enog  crkvenog lica. Ono ┼íto se zapravo doga├░a jeste da Duh Sveti govori direktno srcu veruju├Žeg naroda, govori da ta i ta osoba poseduje dar od Gospoda, te da duhovno vodi i isceljuje druge.

Pravi Starac je jedan proro├Ęki lik, a ne slu┼żbena institucija. Iako naj├Ęe┼í├Že sve┼ítenik monah, on isto tako mo┼że biti i sve┼ítenik u braku, ili monah koji nije imenovan za sve┼ítenika, ili ├Ęak, ali mnogo re├░e, monahinja, ili mirjanin ili mirjanka koji ┼żive u svetu. Ako Starac nije sve┼ítenik, on naj├Ęe┼í├Že ┼íalje svoju duhovnu decu na ispovest. Odnos duhovnog ├Ęeda i duhovnog Oca je individualan.


Neki posete Starca mo┼żda jednom ili dva puta u ┼żivotu, i to u momentu te┼íkih nevolja, dok su drugi u stalnom kontaktu sa svojim duhovnim Ocem, pa ga vi├░aju ne samo mese├Ęno , nego i svakoga dana. Ne postoje pravila unapred propisana. Duhovna veza izme├░u Starca i duhovnog ├Ęeda uzrasta sama od sebe, pod vo├░stvom  Svetog Duha.
Ta duhovna veza je jedan li├Ęni odnos. Starac ne primenjuje neka propisana pravila, nau├Ęena iz knjiga. On gleda na svaki slu├Ęaj posebno, na svaku li├Ęnost posebno, i prosvetljen Duhom Svetim , on nastoji preneti volju Bo┼żiju toj osobi . Pravi Starac po┼ítuje i razume razli├Ęitost karaktera svakog pojedinca, on ne gu┼íi li├Ęnu sobodu svoje duhovne dece. Naprotiv, on tu slobodu  po┼ítuje i osna┼żuje.


Njegov cilj nije da njegova duhovna ├Ęeda steknu mehani├Ęku poslu┼ínost, nego on te┼żi da svoju duhovnu decu dovede do jedne duhovne zrelosti, koja ├Že im pomo├Ži da duhovno ispravno odlu├Ęuju sami za sebe. Svoj svojoj deci on pokazuje svoje pravo lice, pre nego ┼íto je u velikoj meri to njegovo lice bilo skriveno za njih. Njegove re├Ęi  su kreativne i pune ┼żivota, koje potsti├Ęu osobu da ostvari na izgled nemogu├Že. A sve se to posti┼że samo ako Starac voli svoje duhovno ├Ęedo bez rezerve. ┼átavi┼íe, ta duhovna ljubav trebalo bi da bude uzajamna. Starac ne mo┼że nikoga privoleti sebi. Osoba mora ozbiljno ┼żeleti da promeni svoj ┼żivot i da svoje srce s' poverenjem otvori svom duhovnom Ocu.

Onaj ko ode da vidi Starca samo iz puke radoznalosti, verovatno ├Že oti├Ži od njega praznih ruku, bez ikakvog duhovnog iskustva. Budu├Ži da je to jedan li├Ęan odnos,odre├░eni Starac ne mo┼że svakom podjednako pomo├Ži.On jedino mo┼że pomo├Ži onima koji su mu, kao duhovna ├Ęeda, poslati od Duha Svetoga. Tako da u├Ęenik ne treba da govori: "Moj duhovni Otac je bolji od svih drugih duhovnih Otaca!" ve├Ž "Meni je moj duhovni Otac najbolji." U vo├░enju drugih, duhovni Otac ├Ęeka na volju i glas Svetog Duha.

"Da├Žu vam ono ┼íto mi Bog govori da trebam dati" re├Ęi su Svetog Serafima."Ja verujem da prve re├Ęi koje izgovorim dolaze od Duha Svetoga." Naravno, niko nema pravo da deluje na ovaj na├Ęin, osim ako je kroz asketski podvig i molitvu dostigao visoku svest o Bo┼żijoj prisutnosti. Jer, za onog ko nije dostigao taj novo, ovakvo pona┼íanje bi se smatralo neodgovornim.


Otac Zaharija govori isto što i Sveti Serafim:
"Ponekad ├Ęovek ne zna ┼íta da ka┼że. Ali Bog govori njegovim jezikom. Kada Gospod govori ├Ęovekovim usnama, onda sve re├Ęi ovog ├Ęoveka su na snazi i sve ┼íto je re├Ęeno ispuni├Že se.├łovek koji govori i sam je iznena├░en...samo ne sme se oslanjati na mudrost."


Veza duhovnog Oca i duhovnog ├Ęeda nastavlja se i posle smrti do Sta┼ínog Suda.
Otac Zaharija je govorio svojim u├Ęenicima:"Nakon smrti, ja ├Žu biti isto ┼żiv kao i sada, zato nemojte se ┼żalostiti kada ja umrem"...Na dan Suda Starac ├Že re├Ži: "Ovde sam ja i moje ├Ęedo."
Sveti Serafim je zatra┼żio da ove izuzetne re├Ęi budu napisane na njegovoj nadgrobnoj plo├Ęi: "├łedo moje, kada umrem, do├░i ├Ęesto na moj grob. ┼áta god da ti je na du┼íi, ┼íta god da ti se dogodilo, do├░i k' meni kao da sam ┼żiv, i kle├Ęe├Ži na mom grobu baci svu te┼żinu svog tereta na moju humku. Reci mi sve i ja ├Žu te slu┼íati, a sva te┼żina ├Že te napustiti.I kao kada si mi se obra├Žao dok sam bio ┼żiv, uradi to isto na mom grobu. Jer ja ┼żivim i bi├Žu sa tobom zauvek!"

Svaki  Pravoslvni Hri┼í├Žanin ima svog duhovnog Oca. A ┼íta da radimo ako mi tra┼żimo na┼íeg duhovnika, ali ga ipak ne mo┼żemo prona├Ži? Mogu├Že je u├Ęiti se duhovnosti iz knjiga, bez obzira imali svog Starca ili ne. Tako├░e, u Svetom Pismu na├Ži ├Žemo ispravne putokaze. Ali te┼íko je u knjigama prona├Ži ono ┼íto se odnosi na nas direktno, te┼íko je prona├Ži re┼íenje za problem u jednom specifi├Ęnom trenutku koji je iskrsnuo na putu na┼íeg duhovnog uzrastanja. Kao knjige, kao duhovno o├Ęinstvo postoji i duhovno bratstvo i sestrinstvo, duhovna pomo├Ž koju mo┼żemo ponekad pru┼żiti jedni drugima. Ne trebamo odbiti mogu├Žnost duhovnog op┼ítenja ponu├░enog u ovoj formi. Oni koji su sebe ├Ęvrsto posvetili Bogu, potrebno je da ulo┼że svaki napor i prona├░u Oca u Duhu Svetom.


Ako budu ponizno tra┼żili, bez sumnje ├Že dobiti putokaze. Nije uvek mogu├Že da se na├░e Otac kao Sveti Serafim  ili Otac Zaharija. Moramo voditi ra├Ęuna da u o├Ęekivanju ne├Ęeg vi┼íeg, spektakularnog, mi ne previdimo pomo├Ž koju nam u stvari Bog ┼íalje.

Neko ko je u o├Ęima drugih neprimetan, mo┼żda je duhovni Otac  koji ├Že ba┼í nama, li├Ęno, govorti tako vatrene re├Ęi, re├Ęi koje ba┼í mi treba da ├Ęujemo!Prevod sa engleskog 
Prof. Bojana Popovi├Ž
Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas95
mod_vvisit_counterJuce342
mod_vvisit_counterOve nedelje720
mod_vvisit_counterOvog meseca2240