Skip to content

Rtnju u pohode
RoĆ°enje svetog Jovana, preteĆØe i krstitelja - Ivanjdan. Jedan od velikih verskih praznika kod nas i u vascelom pravoslavnom svetu.

U Sokobanji veƦ šesnaest godina taj praznik je posveƦen poĆØetku branja lekovitog bilja kojeg je priroda darivala ĆØoveku za lek. A sokobanjska kotlina, sa planinama koje je okružuju, je bogata ovim prirodnim lekom. Manifestacija koja se proslavlja svake godine nosi naziv "Sveti Jovan Biljober", a organizuju je Udruženje za lekovito bilje "Dr Jovan Tucakov", privatno preduzeƦe "Adonis" i Organizacija za turizam, kulturu i sport - Sokobanja.


Svake godine prireĆ°uju se sajmovi lekovitog bilja i proizvoda, meda i zdrave hrane, održavaju se seminari i predavanja za beraĆØe i preraĆ°ivaĆØe bilja i niz drugih dogaĆ°aja koji obogaƦuju sadržaj, a centralna sveĆØanost je 7. jula, kada se organizuje izlet na Rtanj, branje lekovitog bilja i uspon na vrh planine, Šiljak (1560 m.).

Kao i svake godine i ovog 7. jula OTKS je obezbedila dva autobusa za zainteresovane, koji ne idu u svojoj režiji, sopstvenim prevozom, tako da je oko 80 ranoranilaca, ljubitelja prirode i avanturista, pošlo iz Sokobanje na druženje s prirodom. Raspoloženje je donekle pokvarilo veoma oblaĆØno i hladno vreme, podnožje Rtnja je potpuno bilo prekriveno oblacima i organizatori nisu preporuĆØivali uspon na Šiljak, veƦ samo branje lekovitog bilja, do 13 sati za kada je predviĆ°eno takmiĆØenje u poznavanju lekovitog bilja i pletenje ivanjdanjskih venĆØiƦa.


Za avanturiste sve to jeste zanimljivo, ali... DoƦi u podnožje planine (oko 800 m. nv), a ne popeti se na Šiljak, deluje kao poraz, predaja nekome ili neĆØemu, bez bitke. I oko 9 sati grupa najodvažnijh ( i ja, naravno), se uputila planinskim stazama put Šiljka, bez obzira na visoku oblaĆØnost, nisku temperaturu i nalete vetra koji su na momente prelazili brzinu od 100 km/h. MI smo samo odvažni, beraĆØi bilja takoĆ°e, a oni "najhrabriji" su ostali u kafanskim šatrama da jedu i piju. Bože moj, pa zato su i došli! Da se provesele, kad Ʀe ako ne na praznik? 
ebalo nam je samo dva sata i petnaest minuta da ozarenih lica, meĆ°' oblacima, ĆØvrsto držeƦi šešire i kape na glavama, ugledamo ruševine kapele na Šiljku, podignute 1935 godine. Usledilo je fotografisanje, a potom u zavetrini istoĆØnog zida kapele, doruĆØak, okrepljenje za iscrpljujuƦe uspinjanje do cilja. Pobedila je volja. Meni je ovo peti put kako osvajam vrh Rtnja i svakog puta doživljaj je drugaĆØiji, nov, uzbudljiviji. Zaista nestvarno, bajkovito, deluje i ostavlja nezaboravan utisak, kada se naĆ°ete u oblacima, kada možete da ih dodirnete i da im nešto saopštite, neku potajnu želju, na primer. U tim trenucima, deluje to, bar tako sam doživeo, kao razgovor s Bogom.

Mobilni telefoni su ĆØudo, svaki novi model to dokazuje i jedan od uĆØesnika uspona, pomorac iz Bara, koji je došao u Sokobanju upravo zbog uspona na Rtanj, uspeo preko svog mobilnog da izmeri temperaturu vazduha na Šiljku. Iznosila je samo 5 (pet) stepeni Celzijusovih. Brrrr! Da se smrzneš! A veƦina nas u oskudnoj odeƦi u majicama sa kratkim rukavima.

Kviz o poznavanju lekovitog bilja i pletenje venĆØiƦa nisam mogao da propratim (zbog kasnog polaska na vrh), ali sam uspeo da fotografišem pobedniĆØki venĆØiƦ i tablu sa izloženim lekovitim biljem.


Na platou u podnožju Rtnja, gde se odvija celodnevni piknik, bilo je i veselja, a bez trubaĆØa i kafedžija nijedno veselje nije potpuno.Završetak manifestacije, Sveti Jovan Biljober, je tradicionalno, uveĆØe u 20 sati, kada se bira princeza Biljarica. DevojĆØice, uzrasta od 5 do petnaest godina se kite venĆØiƦima, sveƦem i ubranim lekovitim biljem, a Biljarica se bira žrebom. Ona koja iz koverte izvuĆØe stabljiku ivanjskog cveƦa, simbol praznika, postaje Biljarica, do naredne godine.


Na kraju... Ma, doĆ°ite sledeƦe godine 7. jula, da skupa osvajamo Šiljak i ispisujemo nove redove, bez kraja.

Vidimo se u Sokobanji!

Vladimir S. Putnik
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas81
mod_vvisit_counterJuce294
mod_vvisit_counterOve nedelje375
mod_vvisit_counterOvog meseca1597