Skip to content

Anastasiji i AnĆ°elima (video)
Kako je i najavljeno, juĆØe je u predveĆØernjim ĆØasovima, nešto posle 19 sati, u maloj galeriji ZaviĆØajnog muzeja, u Sokobanji, otvorena prva samostalna izložba umetniĆØkih radova Snežane StefanoviƦ.


OtvarajuƦi izložbu Vladimir S. Putnik je rekao:

"Dame i gospodo, poštovani prijatelji, zahvaljujem, u ime Udruženja umetnika VRELO i u Snežanino ime, što ste veĆØeras sa nama u ovolikom broju. Meni je pripala ona gorka, ali ĆØasna obaveza da vam veĆØeras predstavim, u nekoliko reĆØenica, našeg ĆØlana i buduƦeg velikog umetnika, Snežanu StefanoviƦ.

Još od rane mladosti, u tinejdžerskim godinama, dok je pohaĆ°ala osnovnu, potom srednju školu, Snežana je poželela da postane umetnik: slikar, modni dizajner, kreator... Opredelila se za Likovnu akademiju u Prištini (rodom je iz Leskovca), ali zbog politiĆØkih previranja u Srbiji i nagoveštaja rata na Kosovu i po nagovoru oca, upisuje Ekonomski fakultet u Nišu, na kojem je danas apsolvent.

Talenat, koji joj je od Boga dat, jaka volja, koju ispoljava njen razum i potreba za emotivnim pražnjenjem, nakon porodiĆØne tragedije, 2005. godine, odnose prevagu i Snežana poĆØinje da se bavi onime o ĆØemu je u detinjstvu maštala. PoĆØinje da slika i upisuje Visoku strukovnu školu za tekstil - odsek modni dizajn, u Leskovcu, 2008. godine, na kojoj u roku završava dev godine sa proseĆØnom ocenom 9,7 i upisuje treƦu pre isteka roka u novembru.

Na slikama Snežane StefanoviƦ, u periodu pred poĆØetak studija, na pejzažima i portretima može se proĆØitati tuga. Za nekim, ili neĆØim, njoj znano, ali što nije umanjilo kvalitet i vrednost njenih radova. Naprotiv, istanĆØanim oseƦanjima i filigranskim umeƦem u potezima ĆØetkice, ugljena, ili pera, ona svoje slike dovodi do savršenstva, koje u posmatraĆØu izaziva divljenje.

Mali je broj svestranih stvaralaca, umetnika, koji uspevaju da u kontinuitetu zadrže visok nivo kvaliteta svojih dela, radeƦi na više polja. Snežana je svestrana umetnica, a kvalitet njenih radova je visok, u usponu, bez obzira da li oslikava platno i papir, dizajnira mebl-štofove, odeƦu i nakit, ili kaligrafski ispunjava podlogu slovima i šarenicama.

Izloženim radovima Snežana StefanoviƦ je otvorila vrata umetniĆØke scene, domaƦe pre svega, a s obzirom na visok stepen znanja, veštine i volje, za oĆØekivati je da u bliskoj buduƦnosti Snežana zakoraĆØi i na svetsku umetniĆØku pozornicu. Podrška njenog braĆØnog druga, Ivana, doprinosi ovoj konstataciji i njemu sve pohvale za razumevanje i poštovanje liĆØnosti svoje supruge.

Svoju prvu, samostalnu, izložbu Snežana posveƦuje ANASTASIJI I ANƐELIMA, njihovoj tragiĆØno preminuloj kƦeri i anĆ°elima, deci - njihovoj i svoj deci.
Dame i gospodo, za Vaše oĆØi i duše, izložba radova Snežane StefanoviƦ je - otvorena."

Od svog osnivanja, UU Vrelo praktikuje da se prilikom otvaranja izložbi ĆØuje i poneki stih ili zapeva pesma i tako je bilo i juĆØe. Stihove su govorili Dobrinka Obrovski, pesnik iz Novoga Sada i Jablanka PavloviƦ, književnica iz Sokobanje, a sa dve pesme: "Što se bore misli moje" i "Tiho noƦi", predstavili su nam se, takoĆ°e iz Novoga Sada, nekolicina ĆØlanova KUD penzionera "Isidor BajiƦ".

Izložba Ʀe biti postavljena sedam dana i prodajnog je karaktera i veƦe je izazvala veliko interesovanje za pojedine eksponate.
Vidimo se u Sokobanji!

Vladimir S. Putnik

 A&A A&A A&A A&A A&A A&A A&A A&A A&A     A&A A&A A&A A&A A&A A&A A&A
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas42
mod_vvisit_counterJuce247
mod_vvisit_counterOve nedelje1433
mod_vvisit_counterOvog meseca2655