Skip to content

AndriƦev apartman dobija novi izgled

Apartman br. 144 na drugom spratu sokobanjskog hotela ”Moravica”, koji posluje u okviru Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica, dobiƦe potpuno novo ruho i namenu. Onakvu, kakvu i zaslužuje naš jedini nobelovac Ivo AndriƦ, koji je u periodu od 1971. do 1974. godine, ĆØesto odsedao u ”Moravici” i uvek u tom istom - omiljenom apartmanu.

AndriƦev apartman

Povod je 50. godišnjica od dodele Nobelove nagrade našem proslavljenom književniku, koja Ʀe se obeležiti iduƦe godine. Inicijativu je pokrenula uprava za izvršenje kriviĆØnih sankcija. Podrška je veƦ stigla od opštine Sokobanja, TuristiĆØke organizacije iz tog turistiĆØkog centra, a oĆØekuje se i ukljuĆØenje Ministarstva kulture u ovu akciju.

- Apartman Ʀe ubuduƦe biti zatvoren i neƦe moƦi da se izdaje gostima na korišĆ¦enje kao do sada. Zajedno sa holom ispred njega, pretvoriƦe se u spomen kompleks koji Ʀe se koristiti za razne kulturne sadržaje, pogotovu u ĆØast AndriƦa - kažu u upravi za izvršenje kriviĆØnih sankcija.

Apartman 144 biƦe opremljen potpuno autentiĆØno, odnosno, sa stvarima, knjigama i drugom opremom iz tog vremena. Tu bi se održavale književne veĆØeri i drugi kulturni sadržaji, a mnogo toga bi se usklaĆ°ivalo sa programom ”Kulturno leto” Sokobanje.

AndriƦ je prvi put ilegalno boravio u Sokobanji ratne 1942. godine i smatra se da je, navodno, baš tada i ovde ”skicirano” njegovo delo ”Na Drini Ʀuprija”. U posleratnom period, naš Nobelovac je, po preporuci ondašnjeg pomoƦnika republiĆØkog sekretara za kulturu SR Srbije Gvozdena JovaniƦa, ponovo došao u banju pod Ozrenom, avgusta 1971. godine. Kasnije je to ĆØinio ĆØesto, a poslednji put 1974. godine.

AndriƦ je u Sokobanji stekao velikog prijatelja u Vasi DuĆØiƦu (umro 1985), dugogodišnjeg upravnika hotela ”Moravica”. Sa njim se družio i dopisivao... Pre dolaska u Sokobanju, AndriƦ je poslao DuĆØiƦu telegram sledeƦe sadržine: ”Molim Vas, druže Vaso, rezervišite mi onu sobu gde sam prošle godine boravio, a gde sam se lepo odmorio i vrlo dobro i dosta radio. To je ona soba koja ima terasu prema Sokobanji i pogled prema kanjonu reke Moravice.”


D. STOJANOVIƆ | VeĆØernje novost
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas173
mod_vvisit_counterJuce237
mod_vvisit_counterOve nedelje410
mod_vvisit_counterOvog meseca4264