Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Andriæev apartman dobija novi izgled

Apartman br. 144 na drugom spratu sokobanjskog hotela ”Moravica”, koji posluje u okviru Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica, dobi√¶e potpuno novo ruho i namenu. Onakvu, kakvu i zasluŇĺuje naš jedini nobelovac Ivo Andri√¶, koji je u periodu od 1971. do 1974. godine, √®esto odsedao u ”Moravici” i uvek u tom istom - omiljenom apartmanu.

Andriæev apartman

Povod je 50. godišnjica od dodele Nobelove nagrade našem proslavljenom knjiŇĺevniku, koja √¶e se obeleŇĺiti idu√¶e godine. Inicijativu je pokrenula uprava za izvršenje krivi√®nih sankcija. Podrška je ve√¶ stigla od opštine Sokobanja, Turisti√®ke organizacije iz tog turisti√®kog centra, a o√®ekuje se i uklju√®enje Ministarstva kulture u ovu akciju.

- Apartman √¶e ubudu√¶e biti zatvoren i ne√¶e mo√¶i da se izdaje gostima na koriš√¶enje kao do sada. Zajedno sa holom ispred njega, pretvori√¶e se u spomen kompleks koji √¶e se koristiti za razne kulturne sadrŇĺaje, pogotovu u √®ast Andri√¶a - kaŇĺu u upravi za izvršenje krivi√®nih sankcija.

Apartman 144 bi√¶e opremljen potpuno autenti√®no, odnosno, sa stvarima, knjigama i drugom opremom iz tog vremena. Tu bi se odrŇĺavale knjiŇĺevne ve√®eri i drugi kulturni sadrŇĺaji, a mnogo toga bi se uskla√įivalo sa programom ”Kulturno leto” Sokobanje.

Andri√¶ je prvi put ilegalno boravio u Sokobanji ratne 1942. godine i smatra se da je, navodno, baš tada i ovde ”skicirano” njegovo delo ”Na Drini √¶uprija”. U posleratnom period, naš Nobelovac je, po preporuci ondašnjeg pomo√¶nika republi√®kog sekretara za kulturu SR Srbije Gvozdena Jovani√¶a, ponovo došao u banju pod Ozrenom, avgusta 1971. godine. Kasnije je to √®inio √®esto, a poslednji put 1974. godine.

Andri√¶ je u Sokobanji stekao velikog prijatelja u Vasi Du√®i√¶u (umro 1985), dugogodišnjeg upravnika hotela ”Moravica”. Sa njim se druŇĺio i dopisivao... Pre dolaska u Sokobanju, Andri√¶ je poslao Du√®i√¶u telegram slede√¶e sadrŇĺine: ”Molim Vas, druŇĺe Vaso, rezervišite mi onu sobu gde sam prošle godine boravio, a gde sam se lepo odmorio i vrlo dobro i dosta radio. To je ona soba koja ima terasu prema Sokobanji i pogled prema kanjonu reke Moravice.”


D. STOJANOVIÆ | Veèernje novost
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila √ąair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doèek Nove godine

Doèek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŇ°taj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauèeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas50
mod_vvisit_counterJuce223
mod_vvisit_counterOve nedelje956
mod_vvisit_counterOvog meseca3368