Skip to content

I mladi vole banje

OVAJ period, oko devet meseci, bio je veoma uspešan za Sokobanju: zabeleŇĺena je poseta od 70.389 gostiju i ostvareno 410.940 no√¶enja (ove brojke treba uve√¶ati bar za 15 odsto, zbog tradicionalnih “divljih” gostiju). Rukovodstvo i turisti√®ki poslenici u Sokobanji dobro su se pripremili i za predstoje√¶u zimsku sezonu.

mladi u Sokobanji

SVOJSTVA

U SOKOBANjI se le√®e bronhijalna astma, akutni i hroni√®ni bronhitis, akutna i hroni√®na respiratorna insuficijencija, pneumonije i stanja posle pneumonije, bolesti sinusa i druga oboljenja disajnih organa. Tu su još i degenerativni i drugi vidovi reumatizma, postreumatska stanja i stanja posle povreda, oboljenja Ňĺeluca... Banjska voda je ve√¶ decenijama lekovita, pa su ovde boravili mnogi poznati pisci, diplomate, ministri, ali i gosti iz svih delova sveta.

- S obzirom na to da nam je turisti√®ka privreda glavni izvor prihoda, √®inimo maksimalne napore da se gosti u našoj banji ose√¶aju što bolje. Ako su zbog neke bolesti došli, da se što pre izle√®e - kaŇĺe Dimitrije Luki√¶, predsednik opštine Sokobanja.

Ova banja je zbog prirodnog okruŇĺenja i lekovitih faktora (√®istog vazduha i termalnih voda, temperature od 28 do 45 stepeni Celzijusovih) odavno postala raj za dušu i telo.

- I ove sezone, a tako se o√®ekuje i u zimskom periodu, u Sokobanji je boravilo više onih koji ovde dolaze zbog odmora i rekreacije, a manje zbog le√®enja - isti√®e Bratislav Majki√¶, direktor Opštinske organizacije za turizam, kulturu i sport.- Broj mladih i vremešnijih gostiju skoro se izjedna√®io. Osim ve√¶ pomenutih lekovitih faktora, u nudimo i druge raznovrsne sadrŇĺaje: od kulturnih i zabavnih, pa do izleta na Rtanj, Ozren, Lepteriju, Bovansko jezero...

Ovaj turisti√®ki centar ima oko 3.000 leŇĺajeva u hotelima “Zdravljak”, “Turist”, “Moravica”, “Banjica” i “Sunce”, kao i u još nekoliko, u me√įuvremenu izgra√įenih privatnih hotela. Tu je i privatni smeštaj sa oko 12.500 kreveta. Posebno valja pomenuti i Specijalnu bolnicu “Sokobanja”, nosioca zdravstvenog turizma i nastavno-nau√®nu bazu Medicinskog fakulteta u Nišu.

- Naši gosti boravak u banji mogu da pla√¶aju i u više rata - poru√®uje Novica Mijalkovi√¶, direktor DOO “Lepterija”.

Kongresni, lovni, rekreativni i sportski turizam su karakteristi√®ni za zimski period Sokobanje, baš kao i dolazak velikog broja u√®enika, pre svega iz Vojvodine i Beograda, u okviru programa “Škola u prirodi”. Mnogi sportisti √¶e ovde imati zimske pripreme, a o√®ekuju se i lovci iz Italije.


    INFO

  • Pansion u hotelima: od 1.330 do 2.250 dinara.
  • Bolesni√®ki dan u Specijalnoj bolnici, u dvokrevetnoj sobi: 2.350 dinara
  • Cene leŇĺaja u privatnom smeštaju: od 350 do 700 dinara.
  • Boravišna taksa: 65 dinara po osobi dnevno.
  • Tri obroka u restoranu: oko 700 dinara.
  • Pivo i sokovi: od 70 do 120 dinara.
  • √ąašica Ňĺestokog pi√¶a: od 50 do 140 dinara.
  • Turska kafa: od 40 do 70 dinara.

Izvor: Dušan STOJANOVI√Ü | Ve√®ernje novosti
Komentari (3)Add Comment
...
napisao Jasno , 10, November, 2010
Ovo je smešno!
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +7
RTS sindrom
napisao B.T.Clooney , 12, November, 2010
A pre neko veče beše snimak sednice SO Sokobanja na kome se između ostalog moglo čuti da se ne pamti ovako kratka turistička sezona.E sad, ko ovde ne govori istinu....?
P.S.
Predlažem OTKS da ovu fotografiju sokobanjskih momaka u narodnoj nošnji stavi u sve propagandne materijale,bilborde a ne bi bilo loše i u neki spot.Duhovito i efektno,nema šta.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0
...
napisao brzi969 , 19, November, 2010
bio sam sa suprugom ubanji 10 dana banja je fantastična bolja i od Vrnjačke koja je mnogo izvikana .Ovde čovek ima gde da izađe išta da vidi.Planiram da dolazim i dalje ako budem pri parama da kupim ili apartman ili kuću.Stvarno je fenomenalna.Par pametnih stvari ibiće gužve cele godine,npr.neki od velikih folklornih festivala ili seminara bili bi pun pogodak jer bi mladi dolazili ibilo bi dosta zainteresovanih i iz inostranstva :'( ;D :-*
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +4

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas172
mod_vvisit_counterJuce237
mod_vvisit_counterOve nedelje409
mod_vvisit_counterOvog meseca4263