Skip to content

27. BoŇĺi√¶ni uspon na Rtanj

Tradicionalni 27mi po redu BoŇĺi√¶ni uspon na Rtanj odrŇĺan je danas, 15. januara 2011. godine. Ova izuzetno pose√¶ena manifestacija svake godine okuplja veliki broj planinara iz cele Srbije. Ove godine bili su prisutni i planinari iz Slovenije i drugih drŇĺava. Prema nezvani;nim procenama planinu Rtanj posetilo je oko 1000 planinara.

Rtanj Šiljak
planinari iz Slovenije

Program akcije planinarskog uspona na Rtanj obuhvatao je smeštaj u√®esnika u De√®ijem odmaralištu "Rtanj" u selu Rtanj i u motelu "Balaševi√¶" na magistralnom putu Para√¶in-Zaje√®ar. Okupljanje planinara i otvaranje akcije obavljeno je u 8:30, u 9:00 je otpo√®eo uspon sa severne strane, a u 10:00 uspon sa lakše, juŇĺne strane. Najve√¶i broj planinara na Šiljak (1566m) stigao je u periodu od 12 do 13 √®asova. Naizmeni√®no su dolazile i odlazile grupe planinara iz razli√®itih planinarskih društava.

uspon na Rtanj
PD Vukan iz PoŇĺarevca


Planinari su se potom vra√¶ali juŇĺnom stranom ka naselju Rtanj gde ih je √®ekao zajedni√®ki ru√®ak, a kasnije i planinarsko ve√®e. VaŇĺno je napomenuti da dan nije bio ekstremno hladan, ali da jeste bio propra√¶en vetrom koji je subjektivni ose√¶aj hladno√¶e pove√¶ao. Tokom povratka po√®ela je i kiša da pada u skladu sa predvi√įanjima metologa.

Neki planinari ostali su da prespavaju i za njih je sutra organizovan odlazak do Felix Romuliane (carske palate u Gamzigradu III-IV vek p.n.e.), Zajeèar i Narodni muzej u Zajeèaru.

Organizator OPSD “Dragan Radosavljevi√¶” iz Zaje√®ara u√®esnicima je obezbedio po jedan besplatan obrok za sve u√®esnike, zahvalnice za sva društva – u√®esnike, kao i za najmla√įeg i najstarijeg u√®esnika akcije, u√®esni√®ku knjiŇĺicu i zna√®ku za sve u√®esnike kojima je ovo prvo u√®eš√¶e, bronzanu zna√®ku za tri u√®eš√¶a, srebrnu zna√®ku za šest u√®eš√¶a, zlatnu zna√®ku za deset u√®eš√¶a, pe√®at uspona, pe√®at vrha i prevoz.


povratak

>> više fotografija sa ove manifestacije moŇĺete pogledati u našog fotogaleriji na Facebook strani ovde >>
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas6
mod_vvisit_counterJuce198
mod_vvisit_counterOve nedelje441
mod_vvisit_counterOvog meseca4295