Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
√ąaj spojio zdravlje i biznis
Proizvodnja √®ajeva postaje unosan posao, jer potrošnja ovih napitaka raste iz godine u godinu.Nebojša Stanojevi√¶ iz Sokobanje, dugogodišnji otkupljiva√® i prera√įiva√® lekovitog bilja, osmislio je mašinu za pakovanje gotovog √®aja, jedinstvenu u Evropi. Kada je pre dve decenije krenuo u posao sa lekovitim biljem, sokobanj√®anin Nebojša Stanojevi√¶ imao je Ňĺelju da znanje koje je od vremešnih bera√®a stekao, prenese mla√įim generacijama. U porodi√®noj firmi u to vreme radila su dva radnika, a danas ih je dvedesetšestoro. U pogonu u Sokobanji otkupljuje se i prera√įuje stotine vrsta biljaka koje od 400 bera√®a tokom godine, sakupi na obroncima Ozrena, Rtnja, Device i Bukovika. √ąista priroda u prvoj ekološkoj opštini u Srbiji, osim lekovitog daje i za√®insko i aromati√®no bilje koje poslednjih godina mnogi u jugoisto√®noj Srbiji gaje na njivama.

Njegova firma od skoro proizvodi i “√®aj za grickanje”, koji najve√¶im delom izvozi. Lekovitim biljem i proizvodnjom √®ajeva Nebojša Stanojevi√¶ iz Sokobanje bavi se ve√¶ trideset godina. Sada njegova firma proizvodi i pakuje preko 120 vrsta √®ajeva koje, zahvaljuju√¶i standardu ISO 22.000, plasira na doma√¶e i izbirljivo evropsko trŇĺište. Skoro sve mašine u fabrici √®ajeva su jedinstvene, osmislio ih je sam vlasnik i njegovi najbliŇĺi saradnici.

Fabrika √®ajeva u Sokobanji zapošljava 26 radnika koji mese√®no primaju oko 35.000 dinara, što je iznad proseka u ovom kraju. Marija Pistuli√¶ je jedna od njih koja od plate u fabrici izdrŇĺava više√®lanu porodicu. Pistuli√¶vea kaŇĺe da su isporuke √®aja veoma velike. I Pavlija Manojlovi√¶ iz sela Dugo Polje Ňĺivi od prodaje lekovitog bilja. Od tog novca napravila je ku√¶u, ali, kako kaŇĺe, ni lekovitog bilja više nema kao nekada.

Samo za otkup lekovitog bilja, bera√®ima na podru√®ju Sokobanje ovaj proizvo√įa√® √®ajeva godišnje isplati oko 70 miliona dinara. Pola miliona pakovanja √®ajeva je iz Sokobanje prošle godine isporu√®eno doma√¶em i trŇĺištu Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Pregovara se i sa Rusima i Slovencima koji su posebno zainteresovani za novu vrstu √®ajeva koja se gricka.

Predsednik opštine kaŇĺe da je ovo jedno od retkih proizvodnih i izvozno orijentisanih preduze√¶a u Sokobanji. Prva ekološka opština u Srbiji, Sokobanja, prednja√®i u prizvodnji √®aja, pa u tom kraju uspešno, ve√¶ 20 godina radi fabrika tog lekovitog napitka.Prilog RTS i B92
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila √ąair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doèek Nove godine

Doèek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŇ°taj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauèeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas0
mod_vvisit_counterJuce170
mod_vvisit_counterOve nedelje1498
mod_vvisit_counterOvog meseca3696