Skip to content

"Hri┼í├Žanstvo na metar"
Krsta├Ęa na Rtnju

Predstoje├Ža gradnja gigantskog krsta visine 80 metara na brdu Vinik u Nišu, te najava podizanja tog hriš├Žanskog znamenja na planini Rtanj iznad Sokobanje, koji bi trebalo da bude ├Ęeli├Ęne konstrukcije i visine izme├░u 150 i 200 metara, kao i mogu├Ža gradanja krsta visokog 200 metara na teritoriji Eparhije mileševske, ali i jednog na Zlatiboru koji bi bio visok preko 300 metra, ocenjeni su kao pomodarstvo i megalomanija na tribini pod nazivom "Hriš├Žanstvo na metar" koja je odr┼żana u Nišu.

U vreme teške besparice i velikog siromaštva ogromnog broja gra├░ana Srbije, megalomanski krstovi, poru├Ęeno je sa ovog skupa, ne samo što su trn u oku osiromašenom narodu, ve├Ž i nisu u duhu hriš├Žanstva, koje propagira skromnost i smernost, niti obi├Ęajne prakse u Srbiji, gde se krstovi uglavnom vezuju za hramove i grobna mesta, a ne ni├Ęu "po šumama i gorama".

Toni ├łerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, podsetio je da arheološki dokazi govore da je ceo Niš, odnosno njegova Tvr├░ava, Konstantinova zadu┼żbina, ali je ocenio da se ovom istorijskom blagu ne poklanja skoro nikakva pa┼żnja ve├Ž decenijama unazad.

- Niš, odnosno Tvr├░ava, je druga Pompeja, jer je ve├Ži deo ispod nje sa├Ęuvan. Ipak, to što imamo - nemamo. Tvr├░ava, koju bi trebalo da ponudimo svetu, propada, a mi izmišljamo Kompleks cara Konstantina, sa megalomanskim krstom, muzejem, hotelom i bioskopom, koji najverovatnije ne├Že za┼żiveti - rekao je ├łerškov.

 Na skupu je tako├░e ocenjeno da je u Srbiji u toku pomodarska trka me├░u crkvenim visokodostojnicima i lokalnim funkcionerima ko ├Že na svojoj teritoriji postaviti ve├Ži krst.

Podse├Žanja radi, na ulazu u Kragujevac ve├Ž je podignut krst ├Ęija je visina 18, a raspon 11 metara, dok se na Sokolskim planinama kod Ljubovije iznad manastira posve├Ženog svetom vladici Nikolaju Velimirovi├Žu nalazi pozla├Ženi ├Ęeli├Ęni krst visok 12 metara i te┼żak više od dve tone. Tako├░e, na brdu Biokotoš iznad U┼żica postavljen je krst visine ├Ęetiri i širine dva i po metra, a oblo┼żen fluoroscentnim materijalom radi bolje refleksije pa svetli i no├Žu.

Pre desetak godina postavljen je i krst iznad Ivanjice, zatim iznad manastira Klisure, kod crkvice na Gradini, u Ov├Ęar Banji, Prislonici kod ├ła├Ęka, a priprema se postavljanje krsta u Uš├Žu u blizini Ibarske magistrale. Najavljeno je tako├░e da ├Že na Mu├Ęnju, na vrhu Zlatibora, biti sagra├░en najve├Ži krst na svetu - visine 333 metra, koji bi trebalo da košta oko 20 miliona evra.

Trka se nastavlja.
izvor
Komentari (1)Add Comment
Jos samo bregovic treba sa njegovim orkestrom
napisao FullTrotile , 28, January, 2011
Polako ali sigurno nas saranjuju :)
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +6

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas8
mod_vvisit_counterJuce198
mod_vvisit_counterOve nedelje443
mod_vvisit_counterOvog meseca4297