Skip to content

Nestale bebe niko ne tra┼żi
Oko 3.000 porodica u Srbiji još traga za gotovo 10.000 dece koja su u porodilištima širom Srbije od 1956. godine, kako roditelji tvrde, pod sumnjivim okolnostima proglašavana mrtvom, a potom sa novom dokumentacijom davana na usvajanje

Pronašla ├Žerku posle 23 godine: Radojka Manojlovi├ŽTragaju├Ži za istinom, mnogi roditelji su, poput Manojlovi├Ža iz Sokobanje, ipak uspeli da prona├░u svoju decu. Milutin i Radojka Manojlovi├Ž upoznali su 23-godišnju ├Žerku koju od njenog ro├░enja nisu videli. Roditeljstvo je potvr├░eno na osnovu DNK analize.
- Nisam je kao svaka majka odgajala, o├Ęešljala, okupala, ispratila u školu, a to je najtu┼żnije - ka┼że Radojka Manojlovi├Ž.

Biološki roditelji nestale dece do sada su protiv N. N. lica podneli oko 3.000 krivi├Ęnih prijava.
- Deca su umrla putem papira, putem olovke, a mi ništa ne tra┼żimo, samo da im se identitet vrati, da im se vrati krsna slava - ka┼że Verica Ceki├Ž, punomo├Žnik porodica nestale dece.

O aferi nestanka beba raspravljao je i Anketni odbor skupštine, a Tu┼żilaštvo je pre devet godina pokrenulo, a potom i obustavilo istragu.
- Sve što bi moglo da se izmeni ne mo┼że da uti├Ęe na slu├Ęajeve koji su zastareli. To potpada pod ustavnu kategoriju zastarelosti krivi├Ęnog gonjenja i Tu┼żilaštvo ne mo┼że da krši Ustav i zakone - tvrdi Maja Videnovi├Ž, predsedavaju├Ža radne grupe Narodne skupštine.

Manojlovi├Ž je razo├Ęaran ovim objašnjenjem i ka┼że da njihov zadatak nije bio da utvrde da li zakoni mogu da se menjaju, ve├Ž da pripreme predlog zakona kojim ├Že zastarelost biti otkolonjena. Roditelji, kako ka┼że, smatraju da je nestanak beba iz porodilišta organizovani kriminal i da je Anketni odbor Skupštine još 2006. tvrdio da imaju dokaza za 300 otetih beba.
- Oni su sami sebe porazili, jer nisu završili posao zbog kojeg su oformljeni. Ako retroaktivno mo┼że da se oduzima imovina ste├Ęena organizovanim kriminalom, mo┼że da se donese zakon i za slu├Ęajeve otete dece - pita Manojlovi├Ž.

Izvor: 24sata.rs

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas181
mod_vvisit_counterJuce237
mod_vvisit_counterOve nedelje418
mod_vvisit_counterOvog meseca4272