Skip to content

Na Dan opštine Sokobanja Vlada Japana donirala JKP "Napredak" kamion
Dan opštine Sokobanja sve├Ęano je obele┼żen 21. juna. Odr┼żana je Sve├Ęana sednica SO Sokobanja u sali bioskopa „Moravica“ u prisustvu ambasadora Japana Njegove ekselencije Tošija Cunozakija, brojnih sugradjana i uva┼żenih gostiju. Sve├Ęanoj sednici prisustvovali su i predstavnici nekoliko ministrstava. Predsednik opštine - Dimitrije Luki├Ž pozdravio je sve prisutne i gra├░anima Sokobanje ├Ęestitao Dan opštine. Luki├Ž je istakao da Sokobanja kao turisti├Ęko mesto ima tradiciju dugu 174 godine a svetlu budu├Žnost i viziju za naredne godine. Danas su dodeljena i priznanja zaslu┼żnim pojedincima, organizacijama i institucijama koji su svojim trudom i radom Sokobanju afirmisali i u poteklim godinama je predstavljali na najbolji mogu├Ži na├Ęin.

U okviru obele┼żavanja Dana opštine pre po├Ęetka Sve├Ęane sednice na platou ispred bioskopa "Moravica" obavljena je Ceremonija primopredaje japanske donacije u vidu kamiona za prikupljanje sme├Ža JKP „Napredak“. Od oko 100 aplikacija iz raznih delova Srbije, Japanci su nedostatak ovakvog kamiona u Sokobanji prepoznali kao prioritet. Vozilo za sakupljanje sme├Ža, ├Ęija je vrednost pribli┼żno 58.000 EUR, preduze├Žu "Napredak" predao je ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki. On je naveo da ova donacija predstavlja podršku unapre├░enju ekoloških usluga u toj lokalnoj samoupravi, i podsetio na to da je zaštita ┼żivotne sredine jedna od glavnih oblasti kojima Vlada Japana posve├Žuje pa┼żnju u Srbiji: "Veoma mi je drago što imam priliku da drugi put posetim Sokobanju. Ovo nije prva donacija Vlade Japana. Tokom 2008. Vlada Japana donirala je ambulantno vozilo i medicinsku opremu bolnici „Ozren“ .„Smatram da je ovo jedna od najlepših turisti├Ękih destinacija u Srbiji, a da bi privukli kako doma├Že, tako i strane turiste, potreban je ├Ęist grad“, ka┼że Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Srbiji „Uveren sam da ├Že ova donacija doprineti poboljšanju ┼żivotnog okru┼żenja u ovom regionu i da ├Že podi├Ži svest ljudi o zaštiti ┼żivotne sredine. Nadam se da ├Žete koristiti ovaj kamion na pravi na├Ęin i da ├Žete dugo pamtiti našu donaciju“, istakao je ambasador Japana Njegova ekselencija Tošio Cunozaki.

"Zaštita ┼żivotne sredine je jedna od glavnih oblasti kojoj Vlada Japana posve├Žuje pa┼żnju u Srbiji i mi ├Žemo da nastavimo da podr┼żavamo ovaj sektor", dodao je Cunozaki. Prema njegovim re├Ęima Japan ├Že nastaviti saradnju sa Srbijom, uklju├Ęuju├Ži ii pomo├Ž lokalnim zajednicama i institucijama sa stanovišta zadovoljenja osnovnih ljudskih potreba, uprkos teškoj situaciji u Japanu koja je posledica nedavnog razaraju├Žeg zemljotresa i cunamija. Cunozaki je istakao da ├Že Japan, uprkos teškoj situaciji u toj zemlji koja je pogo├░ena razaraju├Žim zemljotresom i cunamijem, nastaviti ekonomsku saradnju sa Srbijom, uklju├Ęuju├Ži i pomo├Ž lokalnim zajednicama i institucijama.

Dimitrije Luki├Ž, predsednik opštine Sokobanja, mnogo o├Ęekuje od ove donacije – „U JKP Napredak do sada nisu imali ovako savremene kamione tako da bi ovo trebalo da bude zna├Ęajan pomak. Opština Sokobanja  kao prva ekološka opština ima potrebu da dodatno ula┼że, posebno u sisteme zaštite ┼żivotne sredine, i to se i vidi po reakcijama okoline.

Dr┼żavni sekretar Ministarstva ┼żivotne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Vladimir Jovanovi├Ž je tom prilikom ocenio da ├Že ova donacija Sokobanji doprineti pove├Žanju efikasnosti lokalnog javnog komunalnog preduze├Ža, kao i boljoj zaštiti ┼żivotne sredine u toj opštini.

Predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Luki├Ž podsetio je na to da ovo nije prva donacija Vlade Japana toj opštini, kojoj je ta zemlja do sada donirala i medicinsku opremu.
Nakon primopredaje vozila, predstavnicima Vlade Japana i Ministarstvu ┼żivotne sredine, rudarstva i prostornog planiranja na sve├Ęanoj sednici Skupštine opštine Sokobanja uru├Ęene su plakete te opštine.

Resornom ministarstvu plaketa je uru├Ęena za podršku kroz projekat programa pomo├Ži gra├░evinskoj industriji u uslovima ekonomske krize, u okviru kojeg ├Že u Sokobanji biti realizovan najve├Ži gra├░evinski projekat u poslednjih nekoliko decenija – kompleks zatvorenih bazena vredan 133 miliona dinara.

Komentari (2)Add Comment
Uraaa!
napisao dakmrak1 , 29, June, 2011
Sada kada krenu da rade i redovno iznose smece,ima Banja da se sija!Mozda ce cak i kante SKROZ da isprazne prilikom iznosenja smeca!
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +12
Džabe kad nije robotizovan pa da sam iznosi smeće
napisao S-banjac , 29, June, 2011
Trebali su Japanci da postave uslov sličan kao kad su Beogradu poklanjali čuvene autobuse a koji bi glasio:,,Poklanjamo vam vozilo uz uslov da redovo iznosite smeće i održavate higijenu u Sokobanji.U protivnom vraćate vozilo i snosite sve troškove po osnovu korišćenja istog.Suma potrebna za isplatu troškova prikuplja se odbijanjem mesečno 50% od plata direktorima 30% ostalim ,,zaposlenima,, u JKP Napredak,,.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +12

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas188
mod_vvisit_counterJuce207
mod_vvisit_counterOve nedelje1027
mod_vvisit_counterOvog meseca4881