Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani BajiƦ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Sve draži Sokobanje
Sokobanja, pionir turizma u Srbiji, prema zvaniĆØnim podacima organizovanim turizmom bavi se od 1837.godine. Nalazi se na jugoistoku Srbije, 230 kilometara od Beograda, u kotlini izmeĆ°u planina Rtanj i Ozren. Poznata po lekovitoj mineralnoj vodi, ĆØistom vazduhu, divnoj prirodi punoj lekovitih trava, pravi je raj za odmor, pa ne ĆØudi što je jedna od najposeƦenijih turistiĆØkih destinacija u Srbiji. „ Ono što provlaĆØi goste, osim prirodnih lepota, dobrog smeštaja i ljubaznosti domaƦima svakako su i raznovrsne kulturne i turistiĆØke manifestacije“, kaže za MeĆ°unarodni radio Srbija Bratislav MajkiƦ, direktor Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja (OTKS). U toku je "Banjsko Kulturno Leto", koje traje do kraja špic sezone i obiluje bogatim sadržajima od koncerata, pozorišnih predstava, književnih veĆØeri... Svi programi održavaju se u Atrijumu ispred zgrade ZaviĆØajnog muzeja i besplatni su.  Sokobanjske goste je tokom protekle nedelje zabavljao  Igor StaroviƦ, bivši pevaĆØ grupe ''Divlji kesten'', gradski hor i orkestar ''Justinijana Prima'' iz Lebana, najmlaĆ°i su uživali u ''Crvenkapici'', a za sve ljubitelje poezije sinoƦ je održano književno veĆØe u organizaciji  KK ''Sokolovo pero''.  Do kraja jula Organizacija za turizam kulturu i sport priprema  još 17 kulturno-umetniĆØkih dogaĆ°aja. Koncerti grupa „Atomsko sklonište“ i „Neverne bebe“, za šta se pretpostavlja da Ʀe okupiti nekoliko hiljada posetilaca održaƦe se na bini na Centralnom gradskom trgu.Osim bogate turistiĆØke tradicije i raskošne kulturne baštine, Sokobanjci su poznati i po kulinarskim specijalitetima. Sa ciljem da se oĆØuva tradicionalni naĆØin pripreme starih jela, ali i folklor, domaƦa radinost, u Sokobanji se od 1983. godine održava  manifestacija “Zlatne ruke”. Prema MajkiƦevim reĆØima, to je manifestacija koja uglavnom okuplja žene koje se takmiĆØe u spremanju tradicionalnih jela sokobanjskog kraja, mada se poslednjih godina pojavljuje i po neki muškarac sa starim zanatima.

 U okviru ove manifestacije koja je 14. jula održana po 29. put, ove godine su se najbolji kuvari sokobanjskih restorana takmiĆØili u pripremanju starog srpskog specijaliteta  „ šuš muš“. Pobednici prve  Šušmušijade  pod nazivom ''Mužu šuš -  ženo muš'' je ekipa UR „Feniks tri srca“.  BuduƦi da je izazvala veliko interesovanje  i uĆØesnika i posetioca, Šušmušijada Ʀe postati tradicija  i prerašĆ¦e u samostaĆØlnu manifestaciju, kaže MajkiƦ.  „ Tokom 20. veka svaka sokobanjska kafana imala je šuš-muš na meniju. U poĆØetku je to bilo jelo siromašnih, a kasnije su svi viĆ°eniji gosti voleli da probaju ovaj specijalitet. Tajna je bila u naĆØinu kuvanja i pripremanja juneƦeg škembeta i svinjskih papaka. Danas je šuš-muš veoma traženo jelo i svaki restoran koji drži do sebe ima ga na jelovniku“, objašnjava MajkiƦ.

TuristiĆØku ponudu Sokobanje upotpunjuju i razliĆØiti sportski turniri, koji se održavaju tokom cele godine. Najpoznatiji meĆ°u njima su NoƦni turnir u malom fudbalu, "Avgust u avgustu" i JedriliĆØarska regata. "Avgust u avgustu" obuhvata više turnira: basket, odbojku na pesku, tenis i mali fudbal a pored takmiĆØarskog organizuju se i kulturno-zabavni sadržaji za uĆØesnike i posetioce. JedriliĆØarska regata se održava na Bovanskom jezeru dva puta godišnje, u aprilu i septembru.

Najstarija i bez sumnje najpoznatija manifestacija koja se u Sokobanji održava veƦ 49 godina je MeĆ°unarodni festival Prva harmonika na kome se takmiĆØe najbolji harmonikaši iz zemlje i dijaspore.Kalendar dogaĆ°anja kreƦe veƦ od prvog januara kada se organizuje „Dobro jutro u Ozren bašti“, prostoru na mermernom šetalištu u samom centru banje. Manifestacija je namenjena gostima koji u Sokobanju dolaze na doĆØek Nove godine, uz posluženja karakteristiĆØna za ovo mesto: projice sa zeljem, bobove pihtije ( koje ljudim uglavnom nikad pre nisu probali), nezaobilazan Rtanjski ĆØaj, rasol i kuvanu rakiju. Dodatni šmek celoj manifestaciji  daju trubaĆØi, navodi Bratislav MajkiƦ, direktor Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja. U januaru su i Svetosavske sveĆØanosti, a onda slede sajmovi cveƦa, meda, lekovitog bilja, knjiga suvenira.  Kovanica „Sokobanja – Sokograd, doĆ°eš star - odeš mlad“, stara skoro ĆØitav vek, i dan-danas jezgrovito opisuje sve draži nekadašnje kraljice srpskog banjskog turizma.

Piše SlaĆ°ana PaviƦ, MRS
Komentari (1)Add Comment
Kakav provod!!!
napisao Dusan N. , 15, August, 2011
Boravio sam sa porodicom 4 dana u Sokobanji, 12-15 avgusta, i toliko smo odusevljeni da cemo se sigurno vratiti jos koji put. Onako veseo gradic nisam mogao ni da sanjam. Domacini, puni dobrodoslice, su definitivno najsrdacniji i najdivniji ljudi koje sam imao pilike da sretnem u Srbiji, a pri tome mislim na sve zitelje Sokobanje. Definitivna preporuka svima koji vole lep i kvalitetan odmor.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +4

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila ƈair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

DoĆØek Nove godine

DoĆØek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŔtaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguƦnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguƦnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauĆØera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naĆØina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauĆØeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas98
mod_vvisit_counterJuce253
mod_vvisit_counterOve nedelje351
mod_vvisit_counterOvog meseca5793