Skip to content

Ć ta treba posetiti u Sokobanji?
Nalazi se u jugoistoĂšnoj Srbiji, u istoimenoj planinsko kotlinskoj-regiji, na obalama reke Moravice, u dolini izmedju planina Rtanj i Ozren.NajbrĆŸe se dolazi autoputem Beograd – Niš, iskljuĂšivši se kod Aleksinca. Od Beograda je udaljena 234, od Niša 60, od Aleksinca 30 km.

Izletište Lepterija je najposeĂŠenije izletište u Sokobanji. Od centra Sokobanje udaljeno je oko 1,5 km i do njega se moĆŸe doĂŠi stazom koja vodi duĆŸ obala reke Moravice.Vodopad Ripaljka koga gradi reka Gradašnica, nalazi se nedaleko od ulaza u park Specijalne bolnice na Ozrenu. To je jedan od najveĂŠih i najlepših vodopada u Srbiji, Ăšija je visina 17,5 metara.U centru Sokobanje nalazi se tursko kupatilo, Amam koje je obnovljeno ovih godina pa ga posetioci mogu koristiti na sliĂšan naĂšin kao njihovi srednjevekovni prethodnici.

Izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi u XV veku.Sokobanja je u doba Turaka bila varošica sa kupatilima za koja se navodi da su "lepo graĂ°ena, ozidana mermerom i drĆŸe se vrlo Ăšisto". Turci su dolazili u Banju sa svih strana, pa i iz daleke Azije.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas182
mod_vvisit_counterJuce207
mod_vvisit_counterOve nedelje1021
mod_vvisit_counterOvog meseca4875