Skip to content

Regionalni turizam nova Ŕansa i izazov
Samo za prvih šest meseci ove godine broj turista koji su posetili Soko Banju veƦi je za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, a oĆØekuje se da Ʀe do kraja godine biti i više od 30 posto gostiju nego lane. MeĆ°utim, turistiĆØki poslenici ne spavaju na lovorikama, na zadovoljavaju se ostvarenim znaju da može i bolje i na tome predano rade.

- Sokobanja se nalazi izmeĆ°u ĆØetiri planine, u neposrednoj blizini je reka, dva jezera. Iako je na samo 400 metara nadmorske visine vazduh je kao planinski zahvaljujuƦi pre svega planini Ozren koja je najšumovitija u Srbiji. Sve te pogodnosti se mogu i moraju još bolje iskoristi. Gost u Sokobanji troši u proseku dnevno izmeĆ°u 10 i 15 evra, dok u Evropi turista u proseku troši od 60 pa do 150 evra. Ali, daleko smo mi od još razvijenih zemalja i moramo da se okrenemo našim turistima i onim iz okruženja, pre svega tu mislim na Bugarsku i Makedoniju - objašnjava Ljubinko MilenkoviƦ, viši saradnik za turizam u Sokobanji.

Da bi se privukli novi ali i zadržali postojeƦi gosti neophodno je obogatiti ponudu, pogotovu vansezonsku.

- Pre tri godine poĆØeli smo sa jednom zabavno-rekreativnom manifestacijom koju smo nazvali Bunar želja. Održava se prvog vikenda u septembru i traje dva dana tokom kojih uĆØesnici manifestacije moraju da obiĆ°u šest lokacija i svi koji to uspeju uĆØestvuju u nagradnoj igri. Posle prve godine za narednu akciju broj uĆØesnika se poveƦao za 5 posto, a prošle za ĆØak skoro 30 posto. Mnogo oĆØekujemo od sportske dvorane, akva parka i sportskog kompleksa koji bi trebalo da se gradi u njegovoj blizini. Sa jedriliĆØarskim i veslaĆØkim savezom s Srbije smo veƦ dogovorili da se na Bovanskom jezeru napravi trening kamp gde bi se njihovi sportisti pripremali za Olimpijske igre u Londonu sledeƦe godine. Uslovi za pripreme sportista su, zbog veƦ pomenutog kvaliteta vazduha, gotovo idealni, a i mi bismo imali goste u pred i postsezoni. Dakle, obostrana korist - objašnjava MilenkoviƦ.

Ipak, najveƦi adut Sokobanje je regionalni turizam i ogromne nade se polažu u taj projekat ĆØiji je idejni tvorac i glavni nosilac posla Marija ŽikiƦ, naĆØelnik odeljenja za privredu i lokalni samoupravni razvoj, ili skraƦeno menadžer opštine Sokobanja.

- Sagledavši trendove savremenog turizma, posmatrajuƦi šta i kako rade turistiĆØki poslenici u Egiptu i Turskoj, ili Hrvatskoj koja je takoĆ°e daleko ispred nas shvatili smo da savremeni turista želi aktivan odmor. Jer je on, odmor, sve kraƦi, a turista želi da bude što ispunjeniji. Ne želi da bude samo na jednom mestu, hoƦe više sadržaja i ponuda, a Srbija nije konkurentna na svetskom turistiĆØkom tržištu. HroniĆØan nedostatak para prinudio nas je da razmišljamo o regionalnoj ponudi. Sokobanja je obezbedila sredstva za uĆØešĆ¦e u projektu Evropske unije, Ministarstvo ekonomije je podržalo naš projekat i - krenuli smo mi i Stara planina. Na sajmu turizma naša ponuda je dobila priznanje kao najbolja regionalna ponuda. VeƦ sada su tu ideju prihvatili i izrazili želju da nam se prikljuĆØe Aleksinac, Leskovac i Surdulica - sa puno optimizma priĆØa Marija ŽikiƦ.

Autor: Ž. V. , Danas
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas208
mod_vvisit_counterJuce207
mod_vvisit_counterOve nedelje1047
mod_vvisit_counterOvog meseca4901