Skip to content

Trka èetiri elemenata


Na planini Rtanj pa do Bovanskog jezera, 22. avgusta bi√¶e odrŇĺana trka "Nissan 4 elements". To je najteŇĺa sportska bitka u istoriji outdoor sportova!

Svaki tim sastoji se od pet razli√®itih sportskih individualaca. Trka√®/maratonac, paraglajderista, pliva√®, kajakaš i mauntinbajker, svaki od njih se takmi√®i u svom elementu (voda, vazduh, zemlja) a svi su svakako u "mode"-u poslednjeg √®etvrtog elementa - vatre. Zašto vatre? Vrlo prosto - napor je takav da se ne moŇĺe opisati re√®ima!

Lokacija odrŇĺavanja manifestacije je planina Rtanj - Bovansko jezero. Ova trka √¶e biti prva tog tipa u jugoisto√®noj Evropi. Procena trajanja trke je oko osam √®asova.

Prvi u timu startuju trka√®i/maratonci; trka po√®inje u podnoŇĺju planine Rtanj sa severne strane od starog rudnika (separacije) u 8.00 ujutru. Pred njima je deonica duga 5,7 km sa visinskom razlikom od 1.280 mnv. Put √¶e ih voditi kroz predivnu šumu i stene magi√®nog Rtnja ka vrhu Šiljak (1.565 mnv).

Drugi startuju paraglajderisti, tako što im na samom vrhu njihov trka√® "overi" dlanom i oni pole√¶u sa Šiljka ka Bovanskom jezeru koje se nalazi na 250 mnv, udaljeno je 20 km vazdušnom linijom sa markacijom za overu (1.315 m visinske razlike spusta). Ukoliko pilot sleti ranije mora tr√®ati do jezera sa gladerom da overi svom pliva√®u koji je slede√¶i.

Plivaèi æe èekati svog paraglajderistu da overi markaciju koja æe se nalaziti na jezeru. Kad to urade, plivaèi zapoèinju svoju rutu, tj plivaèki maraton od 5 km oko bova na Bovanskom jezeru

Kajakaši startuju posle pliva√®a kod poslednje bove i √®im dobiju poznatu "overu" dlanom kre√¶u sa veslanjem 13 km, dijagonalno po jezeru. Kad izveslaju 13 km moraju iza√¶i sa svojim kajacima iz vode i tr√®ati sa opremom 500 m do punkta gde se nalazi kapija i markacija kako bi overili mauntinbajkerima koji su poslednji u timu.

Mauntinbajkeri ispred sebe imaju naj√®udesniji vrh Srbije, veli√®anstven prizor pravilne piramide i distance od 40 km sa 1.315 m visinske razlike. Jako malo asfalta, √®ist "off road" preko sela Trubarevac, Jošanica, VrmdŇĺa... I oni zatvaraju trku!

Najverovatnije je da √¶e u√®estvovati šest timova, a takmi√®enje je zatvorenog tipa.

Opis takmièenja I detalji ruta:

  • Prvi u timu startuju trka√®i/maratonci, trka kre√¶e iz podnoŇĺja planine Rtanj sa severne strane od starog rudnika u 7h ujutru.Pred njima je deonica duga 5,8 km sa neverovatnom visinskom razlikom od 1.280 mnv.Put √¶e ih voditi kroz predivnu šumu I stene magi√®nog Rtnja ka vrhu Šiljak (1.565mnv).
  • Drugi u timu startuju paraglajderisti, tako što im na samom vrhu njihov trka√® “overi” dlanom I oni pole√¶u sa Šiljka ka Bovanskom jezeru koje se nalazi na 237mnv, udaljeno je 17km vazdušnom linijom sa markacijom za overu (1.328m visinske razlike spusta).Ukoliko pilot sleti ranije mora tr√®ati do jezera sa gladerom da overi svom pliva√®u koji je slede√¶i.
  • Tre√¶i u timu idu pliva√®i koji sa paŇĺnjom prate dešavanja na nebu I √®ekaju svog paraglajderistu da overi markaciju koja √¶e se nalaziti na jezeru.Kad to urade, pliva√®i zapo√®inju svoju rutu tj pliva√®ki maraton od 5km oko bova na Bovanskom jezeru
  • √ąetvrti su kajakaši koji √®ekaju pliva√®e kod poslednje bove I √®im dobiju poznatu “overu” dlanom kre√¶u sa veslanjem 13km, dijagonalno po jezeru.Kad izveslaju 13km moraju iza√¶i sa svojim kajacima iz vode I tr√®ati sa opremom 500m do punkta gde se nalazi kapija I markacija kako bi overili mauntinbajkerima koji su poslednji u timu.
  • Mauntinbajkeri ispred sebe imaju naj√®udesniji vrh Srbije, veli√®anstven prizor pravilne piramide I distance od 33km sa 1.328m visinske razlike.Bez trunke asfalta, √®ist off road I imaju tu √®ast da zatvore trku!

* Postojace dve vrste plasmana, generalni - ekipni i po sportovima – individualni

Takmi√®enje je zatvorenog tipa i mogu se prijaviti samo vrhunski sportisti.Do sad imamo √®etiri tima koja su prošla provere iostalo je upraŇĺnjeno mesto za jos dva tima.Organizator odlu√®uje koji tim √¶e pro√¶i testove tj dobiti zeleno svetlo za u√®eš√¶e.Za sve prijave i informacije kontaktirajte nas putem maila: 4elements@udruzenjefreestylera.com ."


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas134
mod_vvisit_counterJuce170
mod_vvisit_counterOve nedelje1632
mod_vvisit_counterOvog meseca3830