Skip to content

Župan beach i ekstremno kupanje
6 kaca

Posle bezbroj sklekova i skokova ragbisti su u vodu samo zagazili - na mestu gde je reka Moravica najuža i gde je ime plaže napisano i na engleskom jeziku Župan beach (kao i putokaz za nešto uzvodniju Šest kaca beach). Jer, voda je ledena i zimi i leti i okružena legendama. IzmeĆ°u obližnje dve stene nalazi se bezdan, osam metara dubok, kao neiscrpni izvor studeni, a meštani tvrde da se ipak niko nikad nije prehladio kupajuƦi se, kvaseƦi i skaĆØuƦi sa stene „na Županu“.

Vera u ĆØudesna svojstva vode je tolika da se mogu videti i postariji ljudi kako sa deĆØijim šlaufima dreĆØeƦih boja hrabro provode sate u vodi, izloženi hladnoƦi do pomodrelosti i to po najtropskijim letnjim danima, dodajuƦi spa turizmu u Sokobanji elemente ekstremnih sportova, u kojima se zahteva izdržljivost i hrabrost. Po drugima, ko se jednom okupao na „Županu“ i plivao izmeĆ°u stena iznad živahnih riba, osvežen i ĆØio, može da se pohvali da je osetio iskonsku snagu planinske reke, koja nešto niže puni Bovansko jezero i istiĆØe iz njega, da bi se ulila u Moravu.

I to sve u kombinaciji sa civilizacijskim dostignuƦima ugostiteljstva - iz obližnjeg restorana konobar svakog dana u vreme ruĆØka kreƦe u šetnju sa poslužavnikom od rostfraja, na kome su poreĆ°ane neverovatno ukusne vruƦe krofne, po želji sa ĆØokoladnim filom, i po umerenoj ceni od 50 dinara.

Prema predanju, plaža i proplanak uzvodno od nje, bili su poprište tragedije nesreƦne ljubavi: „Župan je bio sin gospodara obližnjeg Vrmdžanskog grada, a Lepterija, kƦerka tadašnjeg vladara Sokograda. Kako su Županov i Lepterijin otac stalno ratovali zbog poseda, njihova ljubav nije mogla biti krunisana brakom. Zato se Lepterija i Župan dogovore da se ona iskrade tajnim prolazom do podnožja grada, gde bi je Župan saĆØekao kako bi pobegli zajedno. Kad je njen otac saznao da je pobegla silno se naljutio i poslao sluge u poteru sa naredbom da je pogube kada je pronaĆ°u. Kada je potera stigla begunce Lepteriju su pogubili, a Župan je od tuge skoĆØio u najdublji vir Moravice.

I tako se danas proplanak u podnožju Sokograda naziva Lepterija, a vir (danas plaža) - Župan“, glasi osnovna verzija drevne priĆØe o sokobanjskom prirodnom kupalištu.
Autor: Jasmina LukaĆØKomentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas107
mod_vvisit_counterJuce211
mod_vvisit_counterOve nedelje2165
mod_vvisit_counterOvog meseca7326