Skip to content

Å ta spreĆØava privatizaciju banja?

Nerešeni imovinski odnosi izmeĆ°u Vlade Srbije i RepubliĆØkog fonda za penzijsko invalidsko osiiguranje spreĆØavaju privatizaciju banja u Srbiji. Neophodno je napraviti poseban plan privatizacije i razvoja banja u Srbiji u ĆØiju bi izradu bili ukljuĆØeni svi koji su vlasnici.

"Srbija ulaže napore da se meĆ°unarodne kompanije iz oblasti banjskog turizma pojave na našem tržištu, bilo u formi javno-privatnog-partnerstva, bilo u formi privatizacije", smatra direktor Nacionalne turistiĆØke razvojne korporacije Srbije Rafael Pupovac.

Wallpaper 1440x900 - Golema stena
Lepterija & Sokograd - wallpaper 1440x900


Srbija ima 32 banje, a u 90 odsto njih nisu rešeni vlasniĆØki odnosi. Pozitivan primer su privatizacije banje Gornja TrepĆØa, Lukovske i Prolom banje, koje su nakon promene vlasništva promenile svoj marketinški nastup i sada imaju mnogo veƦu poseƦenost.

Srbija ima mnogo neiskorišĆ¦enih potencijala za razvoj turizma i dosta toga može da ponudi domaƦem i stranom turisti, ali treba mnogo da se radi na podizanju svesti i preduzetništva u oblasti turizma.

Seoski turizam u Srbiji jedan od tih neiskorišĆ¦enih potencijala, a glavni razlog za to su nedovoljna ulaganja u marketing prema domaƦim i stranim turistima i u javnosti nedovoljno isticanje turistiĆØke vrednosti srpskih ruralnih destinacija.

Kapaciteti seoskog turizma u Srbiji su slabo razvijeni i nedovoljni da se u potpunosti iskoristi razvojni potencijal tog vida turizma, kao i da se izaĆ°e u susret tražnji u svetu za odmorom u seoskim sredinama, a koja je u porastu.

Srbija mora da iskoristi svoje strateške prednosti, kao što su "neotkrivena i egzotiĆØna zemlja u Evropi", gostoprimljivost i otvorenost ljudi, geografsku poziciju, bogatstvo u rekama i termalnim vodama, netaknutu prirodu, ali i bogato kulturno-istorijsko nasleĆ°e i tradiciju u festivalima.

Strateški nedostaci Srbije su to što nije prepoznata kao turistiĆØka destinacija na meĆ°unarodnom tržištu, nedostatak prostorne dokumentacije, nepotpuni lanci vrednosti turistiĆØke ponude, kao i ograniĆØeni pristup pojedinim delovima zemlje, a mere države za podsticanje turizma ogledaju se u bespovratnim sredstvima za infrastrukturno opremanje i revitalizaciju turistiĆØkih centara i atrakcija, za projekte u oblasti turizma u lokalnim samoupravama (uglavnom festivali), a tu su i pozajmice za podizanje nivoa ugostiteljske usluge i taj kredit se realizuje preko Fonda za razvoj.

Sprovode se i brojni projekti od meĆ°unarodnog znaĆØaja koji ukljuĆØuju prekograniĆØnu saradnju u turizmu, saradnju sa svetskim turistiĆØkim institucijama kao i zajedniĆØki medijski nastup sa zemljama iz regiona na treƦim tržištima.

Prema reĆØima Pupovca, od 2006. Godine, kada je usvojena Strategija razvoja turizma Srbije, izgraĆ°ena su 53 hotela, a 48 je renovirano, a izvesno je da Ʀe u narednom periodu biti otvoreni novi hoteli u sastavu poznatih meĆ°unarodnih lanaca.


Izvor: Beta
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas104
mod_vvisit_counterJuce211
mod_vvisit_counterOve nedelje2162
mod_vvisit_counterOvog meseca7323