Skip to content

Srpski spust niz najviŔi tobogan
 Akva park u Jagodini, prvi zabavni vodeni kompleks te vrste u Srbiji, prekjuĆØe je posetilo ĆØak 7.000 graĆ°ana.

Kada je pre ĆØetiri godine park izgraĆ°en, taj kraj Srbije privukao je mnogobrojne turiste. Ideja se oĆØigledno dopala i drugim mestima, pa stižu najave da Ʀe još ĆØetiri grada dobiti vodene parkove. StruĆØnjaci procenjuju da bi ukupan priliv investicija u taj sektor mogao biti oko 240 mil EUR.

Posle pomame za mini piĆØ terenima, kada smo od ĆØelnika gotovo svake druge lokalne samouprave slušali kako su u procesu izgradnje takvog terena, ĆØini se da je u Srbiju stigla nova moda – akva park.

Investitorima je zajedniĆØko utrkivanje - ĆØiji Ʀe akva park biti veƦi, ko Ʀe imati duže tobogane i više atrakcija za decu. Vodopadi, gusarska ostrva, Ć°akuzi elementi, postali su uobiĆØajeni sadržaji.

Iako je najavljivano da Ʀe akva park u AranĆ°elovcu biti otvoren pre poĆØetka sezone, zbog vremenskih uslova otvaranje je više puta pomerano. Iz hotela "Izvor", u ĆØijem sklopu se vodeni park nalazi, kažu da prve posetioce ipak treba oĆØekivati do kraja avgusta.

Ovaj akva park prostiraƦe se na 5 hektara. Na tri bazena biƦe postavljeno 12 tobogana za decu i odrasle, najviši "turbo lens" imaƦe 22 metra, a najbolji adrenalinski udar omoguƦi Ʀe "rafting" i "blek hol" koji Ʀe biti dugi po 120 metara.

- U sklopu našeg akva parka, radiƦe nacionalni restoran, kafe-picerija, poslastiĆØarnica, kao i tereni za tenis, košarku, mali fudbal, rukomet - kažu u hotelu "Izvor" i dodaju da Ʀe decu sigurno obradovati atrakcije u obliku piratskog broda, oktopoda, kobre, žabe, delfina ili pingvina.

Kako je za "eKapiju" svojevremeno izjavio Miroljub AleksiƦ, vlasnik "Alco grupe", u ĆØijem sasatavu su hotel "Izvor" i buduƦi akva park, njegova kompanija uložila je 5-6 mil EUR u tu izgradnju. AleksiƦ se uzda da Ʀe, iako su radovi kasnili, tih nekoliko radnih dana akva parka poslužiti kao ogledni period pred sledeƦe leto. Da se vidi, gde su napravljeni propusti i šta se može poboljšati, kako bi što više turista uspeli da privuku u AranĆ°elovac, pa i u hotel "Izvor". "Petrolend" u BaĆØkom Petrovcu

AranĆ°elovaĆØki park najavljivan je kao najveƦi u Srbiji dok nisu stigle potvrde iz BaĆØkog Petrovca, da se u tom mestu ipak gradi još veƦi.

U kompleks bazena i vodenih tobogana u BaĆØkom Petrovcu biƦe uloženo ĆØak oko 21 mil EUR. Tokom zime, akva park Ʀe biti stavljen pod veliki balon, što Ʀe omoguƦiti ljubiteljima te vrste zabave da ga poseƦuju i tokom hladnih dana. Kako priĆØaju investitori, kada bude izgraĆ°ena i treƦa faza, akva park Ʀe se prostirati na 26 hektara, te Ʀe biti najveƦi u Evropi.

Kako je nedavno za naš portal izjavio Jan Brtka, direktor firme "L&B Park", Ʀerke firme "Aqua Therm Invest", koja je investitor akva parka, izgradnja prve faze turistiĆØko-rekreativnog kompleksa privodi se kraju, a izgradnja zatvorenog dela poĆØeƦe u oktobru.

Posetioci Ʀe moƦi da uživaju u "raftingu" na divljoj reci, "deĆØjem gradu", "lenjoj reci", u bazenima za relaksaciju, ali i sportovima na pesku.

Gradnja takvih, zatvorenih parkova, magnet je za strane turiste, poruĆØuju iz TuristiĆØke organizacije Srbije.
 I Nišlije konja za trku spremaju…

Akva park u Niškoj Banji biƦe graĆ°en na 5,5 hektara, dok Ʀe na ostatku zemljišta biti izgraĆ°ena dva luksuzna hotela, sportski tereni za fudbal, tenis, velnes i spa-centri kao i drugi objekti sportskog, poslovnog i rekreativnog karaktera.

Kako najavljuje investitor - italijanska kompanija "Italnis Group", u izgradnju akva parka, hotela i velnes i spa centara na lokaciji Lozni kalem biƦe uloženo oko 100 mil EUR, a trebalo bi da bude zaposleno najmanje 800 ljudi.Sokobanja

Predsednik Opštine Soko Banja Dimitrije LukiƦ rekao je nedavno medijima da Ʀe izgradnja akva parka u njihovom gradu biti jedinstven projekat za naše prilike.

- Postoji jedna specifiĆØnost ovog projekta, a to je da su uslovi zakona bili da ga gradi pre svega lokalna graĆ°evinska operativa, jer se oĆØekivao taj sekundarni efekat zakona - da se podignu potencijali graĆ°evinske industrije - istakao je LukiƦ.

Osim upošljavanja graĆ°evinara, akva parkovi bi trebalo da donesu nova radna mesta i ugostititeljskom sektoru.
Srebrno jezero u borbi protiv lošeg vremena

Komleks "Silver Lake Resort" na Srebrnom jezeru od 9. jula bogatiji je i za akva park. Ova "vodena oaza" se prostire na 2.500 metara kvadratnih, od kojih je 780 je pod vodom. Direktor marketinga i komunikacija "NCA Investment grupe", u ĆØijem vlasništu je ceo resort, Milan Slavinski kaže za "eKapiju" da su zadovoljni prvim radnim danima.

- U julu nas je dnevno u proseku posetilo oko 700 ljudi, ĆØime smo zadovoljni. MeĆ°utim, vremenske prilike nam nisu "išle na ruku", i nadamo se da Ʀe veƦ sledeƦa sezona biti bolja.Jagodinci i dalje bez premca

 Kada je Dragan MarkoviƦ Palma pre nekoliko godina priĆØao o izgradnji akva parka u Jagodini, mnogi su bili skeptiĆØni, a neki su sa podsmehom doĆØekali njegovu ideju.

MeĆ°utim, ispostavilo se da je akva park zaista bio okidaĆØ za razvoj turizma, a samim tim i privrede Jagodine. PrekjuĆØe je na tom akva parku bilo ĆØak 7.000 poseta, prodali su oko 6.500 ulaznica dok je još oko 500 osoba ušlo zahvaljuƦi meseĆØnim ili studentskim propusnicama.

Kako za "eKapiju" kaže rukovodilac akva parka Bojan VeljkoviƦ, nedavno puštanje u rad najveƦeg tobogana na Balkanu donelo im je porast gostiju za oko 30-40%.

- Ekstremni tobogan dugaĆØak 150 m uvek je pun, a ko se jedanput spusti niz njega, kao po nepisanom pravilu se odmah vraƦa – kaže rukovodilac akva parka.

Izgradnja ovog tobogana koštala je oko 70 miiona dinara, 20 miliona dala je Vlada Srbije, dok je ostatak obezbeĆ°en iz sredstava opštine i akva parka.

Kako Bojan VeljkoviƦ kaže za naš portal, u akva parku oĆØekuju da Ʀe im se ta investicija vratiti veƦ do kraja ove godine. On je dodao, da zahvlajujuƦi interesovanju i sve veƦem broju turista, akva park od osnivanja posluje pozitivno i svake godine beleži sve veƦi profit.

Kako "eKapija" saznaje, ovaj zasada najveƦi akva park u našoj zemlji, veƦ sledeƦe godine biƦe proširen za još jedan bazen.

Kažu da je vreme jedini pokazatelj koliko su ideje, ili u ovom sluĆØaju investicije bile dobre ili opravdane. Tako je za neke suluda ideja o ulaganju u vodene sadržaje, za Jagodince zapravo postala zamajac novom talasu ulaganja u našu zemlju.

Ko zna, možda Ʀe sledeƦa ideja gradonaĆØelnika Dragana MarkoviƦa Palme, ona o finansiranju odlaska potencijalnih mlada i mladoženja na more, kroz nekoliko godina biti obavezna stavka rashoda u budžetu lokalnih samouprava u Srbiji.

J.Ɛ. Izvor eKapija
Komentari (4)Add Comment
...
napisao Drug , 13, September, 2011
Koliko Sokobanja gubi zbog kašnjenja radova na akvaparku? Prelepo vreme u septembru a vrhuška oprašta penale koji su morali biti plaćeni zbog kašnjenja.Svi će iz toga izaći zadovoljni sem građana Sokobanje bar za ovu sezonu a sledeće ćemo videti :(
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +88
akva park sokobanja, Nisko ocenjen komentar [Prikaži]
...
napisao Raados , 14, September, 2011
Je li, a ko ce da plati one jadne radnike, sto celo leto crnce da bi napakovali taj aqua park.Mnogi nisu zadovoljni, cuje se daleko.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +82
..., Nisko ocenjen komentar [Prikaži]

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas83
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje83
mod_vvisit_counterOvog meseca533