Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Baji├Ž
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Lekovito bilje Sokobanje
Upravo zato ┼íto su prva asocijacija na pomen Sokobanje svakako izvori lekovite oligomineralne vode, ├Ęesto se previdi da je ona jedna sveobuhvatna oaza zdravlja. Zbog klime koja je umerena, ru┼że vetrova i plodnog zemlji┼íta poseta Sokobanji deluje izuzetno podmla├░uju├Že i na one koji nisu do┼íli radi terapija lekovitim vodama. ┼áto se ti├Ęe zdravstvenog turizma ova banja je nadaleko poznata kao mesto koje poma┼że mnogima koji prevashodno imaju probleme sa disajnim organima, ├Ęak nije zanemarljiv ni broj onih koji su se trajno naselili ovde usled bolesti koje su se povukle ili ubla┼żile na ovom mestu.

Kao ┼íto smo pomenuli, Sokobanja je prava riznica prirodnih bogatstava koja je mesto koje obiluje, osim lekovitim vodama i specifi├Ęnim klimatskim karakteristikama, ujedno i mesto na kome raste veliki broj lekovitih biljaka od kojih su neke veoma retke a neke pripadaju endemskim vrstama. Interesovanje za lekovito bilje se pove├Žalo poslednjih godina usled popularizacije alternativne i narodne medicine, tako da se pojavio zna├Ęajan broj posetilaca koji u banju dolaze prvenstveno zbog lekovitog bilja. Mnogobrojne biljne vrste koje se mogu na├Ži na ┼íirem podru├Ęju Sokobaje a posebno na planinama poput Ozrena i Rtnja poma┼żu u rehabilitaciji i relaksaciji tako da ih i zdravstvene ustanove u regionu koriste u kao pomo├Žnu terapiju. Lekovito bilje sadr┼żi, u prirodnom obliku, supstance koje pozitivno uti├Ęu na zdravlje, imaju umiruju├Že dejstvo, podmla├░uju├Ži efekat, smanjuju simptome nekih bolesti ili uti├Ęu direktno na njihov uzrok. Kako bi se iskoristili ovi sastojci, prisutni u bilju, ono se su┼íi i koristi za ├Ęajeve, dodaje medu, prave etarska ulja ili tinkture i razni eliksiri koji poma┼żu o├Ęuvanju zdravlja.

Lekovito bilje Sokobanje

U Sokobanji je razvijena ekolo┼íka svest kod svih me┼ítana tako da je ona prva banja koja je obele┼żena kao ekolo┼íka op┼ítina u na┼íoj zemlji. Brojne konvencije i deklaracije o za┼ítiti prirode su potpisane a posebno je zna├Ęajna deklaracija o za┼ítiti lekovitog bilja.

Lekovita svojstva biljaka kori┼í├Žena su u istoriji ljudskog dru┼ítva od davnina. Pod lekovitim se podrazumevalo bilje koje je moglo da se na bilo koji na├Ęin primeni u terapiji raznih bolesti. U na┼íoj zemlji o tome svedo├Ęi istorijski izvor iz XIV veka a to su ├Ęuveni Hodo┼íki spisi, u kojima se opisuju lekovite biljke poput: kima, aloje, timijana, lana, korijandera i drugih, kao i na├Ęini na koje su se one koristile. Hilandarski medicinski kodeks, koji je nastao u XV ili XVI veku, kao najzna├Ęajniji kodeks narodne medicine u Srbiji pominje veliki broj biljaka koje imaju lekovito dejstvo poput: kamfora, perunike, kukureka i drugih.

Kotlina u blizini reke Moravice, obiluje raznovrsnom vegetacijom kao i endemskim vrstama. Okru┼żena je brojnim planinama koje su pokrivene ┼íumama listopadnog i zimzelenog drve├Ža, plodnim pa┼ínjacima i livadama pogodnim za rast lekovitog bilja. Na Ozrenu su biolozi otkrili jednu potpuno novu vrstu bo┼żura kojs ne raste nigde drugde na svetu a sli├Ęna se mo┼że na├Ži samo u ┼ápaniji.

Osim Ozrena podru├Ęje koje je rado pose├Ženo od strane biljobera je i planina Rtanj, sa koje nam dolazi jo┼í jedna endemska vrsta, ├Ęuveni Rtanjski ├Ęaj. Rtanjski ├Ęaj ima ┼íiroku primenu u medicini od primene kod bolesti disajnih organa, organa za varenje, kardiovaskularnog sistema, mokra├Žnog sistema kao i kod upala ko┼że i sluzoko┼że.  Mo┼że se koristiti za oralnu upotrebu ka oi za polja┼ínju primenu poput obloga i tinktura. Ova biljka je zakonom za┼íti├Žena jer su preteranom eksploatacijom njeni prirodni resursi osiroma┼íeni. Rtanjski ├Ęaj je napoznatiji sa ovog podru├Ęja ali daleko od toga da je jedini jer ovde raste jo┼í preko 200 razli├Ęitih vrsta lekovitog bilja koje se bere u ta├Ęno odre├░enom periodu godine kako od profesionalnih biljobera tako i od me┼ítana i turista.

Preterana eksploatacija mo┼że da naru┼íi prirodnu ravnote┼żu odnosto mo┼że da dovede do uni┼ítenja neke vrste lekovitog bilja. Da do ovoga ne bi do┼ílo, Sokobanja stalno organizuje obuke, seminare i treninge koje sprovode iskusni biljoberi, za sve one koji ┼żele da se amaterski ili profesionalno posvete branju lekovitog bilja. Ono ┼íto je najbitnije je ┼íto vi┼íe podi├Ži svest ljudi o zna├Ęaju i osetljivosti raznih vrsta biljaka koje ovde rastu i o potrebi da se one beru isklju├Ęivo na na├Ęin i u koli├Ęini koja ne├Že ugroziti ovo prirodno bogatstvo Sokobanje.

Manifestacija koja se u ovu svrhu organizuje svake godine, na dan Jovana Biljobera, okuplja sve bera├Ęe iz op┼ítine ali i iz drugih gradova kako bi se svi stekli odgovaraju├Ža znanja o biljkama koje se primenjuju u medicinske svrhe i kako ih brati ispravno, to jest u kom periodu godine i na koji na├Ęin se beru. Ova manifestacija se organizuje od 1994. godine i svake godine izaziva ogromno interesovanje kako biljobera tako i pobornika narodnih metoda le├Ęenja, koji se okupljaju u velikom broju u Sokobanji, kada se organizuje i sajam lekovitog bilja.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila ├łair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Do├Ęek Nove godine

Do├Ęek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogu├Žnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogu├Žnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vau├Ęera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko na├Ęina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vau├Ęeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas169
mod_vvisit_counterJuce211
mod_vvisit_counterOve nedelje2227
mod_vvisit_counterOvog meseca7388