Skip to content

Svetinje sokobanjskog kraja
U Sokobanjskom kraju postoji veliki broj crkava, crkvi┼íta i hramova me├░u kojima su najpoznatiji Manastir Jermen├Ęi├Ž - sagra├░en je u 14. veku. Podigli su ga Jermeni, koji su, be┼że├Ži od Turaka tu prona┼íli svoje uto├Ęi┼íte. Crkva posve├Žena Arhangelu Gavrilu i Mihailu sa├Ęuvana je od zuba vremena. Manastir je udaljen 8 km od Sokobanje i nalazi se na planini Ozren, okru┼żen je ┼íumom i predstavlja pravu oazu mira.

- Crkva Svetog Preobra┼żenja se nalazi u centru Sokobanje. Gradili su je italijanski majstori prema nacrtu arhitekte Svetozara Ivackovi├Ža 1894. godine. Pokreta├Ę radova bio je srpski mitropolit Mihailo, koji je po ro├░enju sokobanj├Ęanin i u porti se u znak zahvalnosti nalazi njegova bista. Crkva Svetog Preobra┼żenja Gospodnjeg gra├░ena je pored ostataka stare crkve koji se i danas nalaze pored zvonika, a veruje se da je staru crkvu podigao kralj Milutin. Crkvu je bogato darivao i knez Milo┼í Obrenovi├Ž, a najvrednije je Jevan├░elje iz 1836. godine sa svojeru├Ęnim potpisom Kneza Milo┼ía na kome neve┼ítim slovima pi┼íe "Ovo sveto jevan├░elje poklanja crkvi Svetog Preobra┼żenja Gospodnjeg u Sokobanji Milo┼í Teodorovi├Ž Obrenovi├Ž za ve├Ęni pomen 27. maja 1836. godine u Kragujevcu".

- Crkva Uspenja Presvete Bogorodice se nalazi na oko 15 km udaljena od Sokobanje, u selu Jo┼íanica. To je najstariji hram u ovom delu Srbije i datira iz 11. veka. Crkva je zidana kamenom, poseduje imponzantan ikonostas koji je jednim delom restauriran i konzerviran. Najupe├Ęatljivija je ikona Isusa Hrista u tri doba i to kao de├Ęak, u vreme stradanja i kao starac.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas104
mod_vvisit_counterJuce211
mod_vvisit_counterOve nedelje2162
mod_vvisit_counterOvog meseca7323