Skip to content

Planinarenje u Sokobanji
Planine Ozren, Devica, Rtanj, Bukovik, Krstatac okru┼żuju sokobanjsku kotlinu, prave├Ži krunu oko nje. Njihove padine, obrasle najrazli├Ęitijim vrstama rastinja, nude neprigledne terene za ovaj vid sporta. Na njima se mogu na├Ži pe┼ía├Ęke i planinarske staze svih tipova i nivoa. Od po├Ęetni├Ękih i rekreativnih do strmih i nepristupa├Žnih vrhova za profesionalce. Planinarsko dru┼ítvo "O┼ítra ├Ęuka" i Planinarski klub "Ozren" u saradnji sa op┼ítinskim vlastima, a i u sopstvenim aran┼żmanima, organizuju brojne planinarske ture tokom cele godine na kojima pored doma├Žih, ├Ęesto u├Ęestvuju i strane planinarske ekipe.
Planinarenje u Sokobanji

Na pojedinim turama bude i preko 1000 u├Ęesnika. Jedna od najatraktivnijih je "No├Žni uspon na Rtanj" tokom koga se iz Sokobanje mo┼że videti odsjaj 1000 lampi kojima planinari osvetljavaju stazu.

  • Rtanj (1560) ograni├Ęava sokobanjsku kotlinu sa severne strane. Udaljen je 18 km od Sokobanje. Vrh Rtnja je piramidalnog oblika pravilne trostrane piramide sa uglovima kateta od 52 stepena i orjentisan kao Keopsova piramida. Mnogi savremeni nau├Ęnici vide misti├Ęnu povezanost izme├░u ovih piramidalnih struktura. ├łak su u novije vreme vr┼íena energetska merenja na samom vrhu ├Ęije se vrednosti od 28 KHz poklapaju sa vrednostima izmerenim na piramidama u Gizi i na Teslinoj Kuli Vardenklif koju je na┼í nau├Ęnik koristio za be┼żi├Ęni prenos energije. Ova istra┼żivanja samo potkrepljuju pri├Ęe iz naroda, da je ova planina sveto mesto, da je pose├Žuju vanzemaljci, da je poslednja oaza spasa itd.Osvajanje vrha Rtnja "┼áiljak" i nije mnogo naporan zadatak, jer ga ├Ęesto i deca osvajaju, a do njega vodi staza u serpentinama u du┼żini od 5 km, pri visinskoj razlici od oko 800 m. Na samom vrhu se nalaze ostaci crkve koja nije odolela udarima gromova i sa koga se kada je vedro pogled pru┼ża do Avale.
  • Ozren (1174) udaljen svega 5 km od centra Sokobanje je naj┼íumovitija planina Srbije i nepresu┼ían izvor kiseonika. Sme┼íten je na jugu sokobanjske kotline i ve├Ži njegov deo je progla┼íen za predele izuzetnih prirodnih vrednosti na kojima neguje jedinstvene prirodne atrakcije poput jezera ili vodopada "Ripaljka" (40 m) jednim od najve├Žih u Srbiji. Na Ozrenu se nalaze brojna izleti┼íta, ure├░ena za celodnevni boravak do kojih se dolazi asfaltnim putem.
  • Devica (1187 m) ili Bogorodi├Ęina planina, po kojoj je i ime dobila je po predanju za┼ítitnica sokobanjske kotline. Sme┼ítena na jugoistoku, Devica obiluje florom i faunom. Posebno je bogata ┼íumskim vo├Žem me├░u kojim je najzastupljenija ┼íumska jagoda i malina. Reka Moravica izvire iz njenog podno┼żja. Na njenom krajnjem isto├Ęnom delu se nalaze misteriozni krugovi od kamena pre├Ęnika oko stotinak metara, za koje se smatra da predstavljaju drevnu observatoriju.
  • Bukovik (894 m) se nalazi na zapadu kotline, bogat je niskom i visokom divlja├Ęi i pe├Ęurkama posebno vrganjem i tartufima. Na Bukoviku se nalazi i rezervat divlja├Ęi, a jednim svojim delom Bukovik ├Ęini obalu Bovanskog jezera.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas194
mod_vvisit_counterJuce211
mod_vvisit_counterOve nedelje2252
mod_vvisit_counterOvog meseca7413