Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Planinarenje u Sokobanji
Planine Ozren, Devica, Rtanj, Bukovik, Krstatac okruŇĺuju sokobanjsku kotlinu, prave√¶i krunu oko nje. Njihove padine, obrasle najrazli√®itijim vrstama rastinja, nude neprigledne terene za ovaj vid sporta. Na njima se mogu na√¶i peŇ°a√®ke i planinarske staze svih tipova i nivoa. Od po√®etni√®kih i rekreativnih do strmih i nepristupa√¶nih vrhova za profesionalce. Planinarsko druŇ°tvo "OŇ°tra √®uka" i Planinarski klub "Ozren" u saradnji sa opŇ°tinskim vlastima, a i u sopstvenim aranŇĺmanima, organizuju brojne planinarske ture tokom cele godine na kojima pored doma√¶ih, √®esto u√®estvuju i strane planinarske ekipe.
Planinarenje u Sokobanji

Na pojedinim turama bude i preko 1000 u√®esnika. Jedna od najatraktivnijih je "No√¶ni uspon na Rtanj" tokom koga se iz Sokobanje moŇĺe videti odsjaj 1000 lampi kojima planinari osvetljavaju stazu.

  • Rtanj (1560) ograni√®ava sokobanjsku kotlinu sa severne strane. Udaljen je 18 km od Sokobanje. Vrh Rtnja je piramidalnog oblika pravilne trostrane piramide sa uglovima kateta od 52 stepena i orjentisan kao Keopsova piramida. Mnogi savremeni nau√®nici vide misti√®nu povezanost izme√įu ovih piramidalnih struktura. √ąak su u novije vreme vrŇ°ena energetska merenja na samom vrhu √®ije se vrednosti od 28 KHz poklapaju sa vrednostima izmerenim na piramidama u Gizi i na Teslinoj Kuli Vardenklif koju je naŇ° nau√®nik koristio za beŇĺi√®ni prenos energije. Ova istraŇĺivanja samo potkrepljuju pri√®e iz naroda, da je ova planina sveto mesto, da je pose√¶uju vanzemaljci, da je poslednja oaza spasa itd.Osvajanje vrha Rtnja "҆iljak" i nije mnogo naporan zadatak, jer ga √®esto i deca osvajaju, a do njega vodi staza u serpentinama u duŇĺini od 5 km, pri visinskoj razlici od oko 800 m. Na samom vrhu se nalaze ostaci crkve koja nije odolela udarima gromova i sa koga se kada je vedro pogled pruŇĺa do Avale.
  • Ozren (1174) udaljen svega 5 km od centra Sokobanje je najŇ°umovitija planina Srbije i nepresuŇ°an izvor kiseonika. SmeŇ°ten je na jugu sokobanjske kotline i ve√¶i njegov deo je proglaŇ°en za predele izuzetnih prirodnih vrednosti na kojima neguje jedinstvene prirodne atrakcije poput jezera ili vodopada "Ripaljka" (40 m) jednim od najve√¶ih u Srbiji. Na Ozrenu se nalaze brojna izletiŇ°ta, ure√įena za celodnevni boravak do kojih se dolazi asfaltnim putem.
  • Devica (1187 m) ili Bogorodi√®ina planina, po kojoj je i ime dobila je po predanju zaŇ°titnica sokobanjske kotline. SmeŇ°tena na jugoistoku, Devica obiluje florom i faunom. Posebno je bogata Ň°umskim vo√¶em me√įu kojim je najzastupljenija Ň°umska jagoda i malina. Reka Moravica izvire iz njenog podnoŇĺja. Na njenom krajnjem isto√®nom delu se nalaze misteriozni krugovi od kamena pre√®nika oko stotinak metara, za koje se smatra da predstavljaju drevnu observatoriju.
  • Bukovik (894 m) se nalazi na zapadu kotline, bogat je niskom i visokom divlja√®i i pe√®urkama posebno vrganjem i tartufima. Na Bukoviku se nalazi i rezervat divlja√®i, a jednim svojim delom Bukovik √®ini obalu Bovanskog jezera.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila √ąair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doèek Nove godine

Doèek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŇ°taj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauèeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas146
mod_vvisit_counterJuce211
mod_vvisit_counterOve nedelje2204
mod_vvisit_counterOvog meseca7365