Skip to content

Dolazak u Sokobanju

IstoĆØna Srbija u svom srediÅ”njem delu, duž sokobanjske kotline, krije jedinstveni dar prirode, najstariju banju na naÅ”im prostorima ā€“ Sokobanju. Zaklonjena visokim planinama (visine i do 1566 metara) i zaÅ”tiƦena sa svih strana sveta ova banja je i sama na nadmorskoj visini od 400 metara. Okružuju je sa zapada planine Rožanj (897 m) i Bukovik (894 m), sa istoka Krstatac (1069) i Slemen (1099) dok je sa jugoistoka zaÅ”tiƦena paninom Devica (1116 m) sa juga Ozrenom (1174 m) i sa severa ĆØuvenom ā€žmistiĆØnom piramidomā€œ  planinom Rtanj (1566 m). ZahvaljujuƦi ovakvom geografskom položaju ona je fino uÅ”uÅ”kana i zaÅ”tiƦena ogromnim prirodnim bedemima koji ĆØuvaju njena prirodna bogatstva. Svaki od ovih bedema se graniĆØi sa po jednom susednom opÅ”tinom, tako da se sa zapadne strane graniĆØi sa opÅ”tinom Ražanj, sa južne strane sa opÅ”tinom Aleksinac, sa jugoistoĆØne to je opÅ”tina Svrljig, sa istoĆØne Knjaževac i sa severne strane opÅ”tina Boljevac. Do železnica i velikih saobraƦajnica, koje vodeƦi ka NiÅ”u prolaze kroz doline Velike i Južne Morave, iz Sokobanje se moƦe stiĆØi preko Aleksinca, koji je na samo 30 km udaljenosti. Do ZajeĆØara se može doƦi na dva naĆØina: prvi je koristeƦi magistralni put ParaƦin ā€“ ZajeĆØar, prolaskom kroz opÅ”tinu Boljevac, dok drugi put vodi preko Knjaževca, koji se posebno preporuĆØuje u zimskim mesecima kada je sa strane Rtnja veoma otežan saobraĆØaj. Za sve one koji iz Beograda dolaze, najpovoljnije je da poðu autoputem Beograd-NiÅ” E75 i kada doðu do Aleksinca skrenu ka Bovanskom jezeru, Å”to je na samo 30 kilometara odatle. Prelepa Bovanska klisura i jezero samo Ʀe Vam biti uvertira za sve one prirodne lepote koje Ʀete videti posetivÅ”i Sokobanju. Za one koji nisu vozaĆØi ili možda ne žele da razmiÅ”ljaju o odgovornosti vožnje i trasama, postoji uvek moguƦnost da opuÅ”teno krenu na odmor, prepustivÅ”i se rukama iskusnih Å”ofera autobuskog prevoza. Glavna autobuska stanica je u Sokobanji na samo 100 m od centra a autobusi koji tu saobraƦaju dovoze i odvoze putnike iz mnogo gradova poput: Beograda, Novog Sada, NiÅ”a, Knjaževca, ZajeĆØara, Žitkovca, Aleksinca, Leskovca, Ražnja, ParaƦina, Æuprije, Jagodine, Negotina, Kladova, Pirota, Zrenjanina, PanĆØeva, Kovina, Smedereva. Autobusi su uglavnom novi, udobni i moderno opremljeni klima ureðajima, video ureðajima i drugim, tako da je i vožnja u njima rastereƦujuƦe iskustvo jer putnici mogu prespavati put, prekratiti vreme gledanjem nekog filma ili jednostavno sluÅ”ati muziku i uživati u prizorima mesta kroz koje se prolazi.

ImajuƦi u vidu veliki priliv gostiju u toku turistiĆØke sezone, tokom leta broj linija koje ovde saobraƦaju se znatno poveƦava kako bi se svima omoguƦilo da rezerviÅ”u karte bez problema i kako bi se izbegle gužve. Å ta možete oĆØekivati kada pristignete u Sokobanju? Možete raĆØunati na srdaĆØan doĆØek domaƦina koji Ʀe Vas saĆØekati na stanici ili na savete i uputstva od meÅ”tana koji su poznati po predusretljivosti, a na samoj stanici uvek ima i onih koji nude smeÅ”taj u svojim apartmanima za goste koji nisu regulisali to pitanje. Jedno je sigurno - neƦete biti prepuÅ”teni sami sebi. Osim pomenutih ovde se uvek mogu naƦi i predstavnici taxi službi koji su voljni da pomognu oko teÅ”kih torbi i kofera i po veoma jeftinoj ceni prevezu Vas na željeno odrediÅ”te. Pored taxi službi, možete raĆØunati i na redovne gradske linije koje saobraƦaju do najpoznatijih izletiÅ”ta Sokobanje. Red vožnje se ĆØesto menja u zavisnosti od trenutne situacije i potreba, tako da je najbolje nazvati Autobusku stanicu u Sokobanji na telefon: 018/ 830 ā€“ 946.

Za one koji vole viÅ”e komfora, ili koji žele da uživaju posmatrajuƦi i upoznajuĆØi gradove i predele kroz koje prolaze, uvek postoji moguƦnost da do Sokobanje doðu koristeƦi železniĆØki saobraƦaj. Najbliža železniĆØka stanica nalazi se u Aleksincu, odakle Ʀe biti potrebno samo 30 minuta da se autobusom stigne do banje. Za taĆØne informacije o polascima vozova najsigurnije je nazvati ŽelezniĆØku stanicu u Aleksincu: 018/ 846 ā€“ 317 a za autobuske linije do Sokobanje Autobusku stanicu u Aleksincu: 018/ 804 ā€“ 530.

Za koje god prevozno sredstvo da se odluĆØite biƦe korisno da znate koliko je kilometara VaÅ” grad udaljen od Sokobanje, bilo zbog vremena koje je potrebno za dolazak ili zbog obraĆØuna troÅ”kova oko goriva:

  • Beograd  ā€“ 235 kilometra;
  • Novi Sad ā€“ 321 kilometar;
  • KruÅ”evac ā€“ 59 kilometara;
  • Kragujevac ā€“ 149 kilometara;
  • ZajeĆØar ā€“ 66 kilometara;
  • Boljevac ā€“ 27 kilometara;
  • Knjaževac ā€“ 40 kiometara;
  • Aleksinac ā€“ 30 kilometara;
  • Kraljevo ā€“ 118 kilometara;
  • NiÅ” ā€“ 60 kilometara.


Odakle god poÅ”li, na putu ka Sokobanji, neƦete se izgubiti, dovoljno je da upitate stanovnike mesta kroz koje prolazite i svi Ʀe Vas uputiti u pravom smeru. Kao važno turistiĆØko  mesto, Sokobanja je nadaleko poznata i dobro povezana saobraƦajnicama sa svim veƦim gradovima. Za one koji dolaze iz inostranstva avionski saobraƦaj može biti mnogo elegantnije reÅ”enje za dolazak u Sokobanju. Aerodrom koji je najbliži je Car Konstantin u NiÅ”u na samo 58 km od banje, te se lako i brzo može doƦi do nje. Sada kada je jasno da nema nikakvih tehniĆØkih poteÅ”koƦa za dolazak u Sokobanju i odmor iz snova, koji možete prilagoditi svojim potrebama jer je ponuda Å”arolika te možete uživati u pasivnom kao i u aktivnom odmoru, odluka je samo na vama. Odluka koja je viÅ”e pitanje kada a ne - da li treba krenuti. Spakujte kofere i odredite termin!

Najpogodnije je koristiti autoput E75 Beograd ā€“ NiÅ” za dolazak ako kreƦete iz nekog od ovih gradova. Tada se prolazi kroz Aleksinac, Å”to za one koji dolaze iz Beograda znaĆØi preko AleksinaĆØkih rudnika, dok je za one koji dolaze iz pravca NiÅ”a najpogodnije skrenuti kod naplatne rampe za Aleksinac.

Od Beograda do Aleksinca razdaljina iznosi 210 km, a od NiŔa do Aleksinca razdaljina je 30 km.

MarÅ”ruta kroz Aleksinac: Od Beograda do Aleksinca udaljenost je 210 km dok je on od NiÅ”a udaljen samo 30 km, odakle Vam do Sokobanje ostaje joÅ” samo 30 km. Put vodi do Bovanskog jezera i uz poÅ”tovanje ograniĆØenja brzine, preko sokobanjske klisure, do same banje Ʀete stiƦi za ne viÅ”e od 40 minuta.

Svi koji dolaze iz pravca Beograda i upravljaju se preko Garmin GPS navigacije, treba da ne ispoÅ”tuju predloženi pravac preko ParaƦina do Rtnja, jer je taj put u jako loÅ”em stanju i oduzeƦe Vam viÅ”e vremena i viÅ”e Ʀete goriva potroÅ”iti a na stranu Å”to Ʀe Vam sigurno pokvariti raspoloženje uz moguƦnost da i auto oÅ”tetite. ZnaĆØi, ne treba skretati ka ParaƦinu veƦ treba nastaviti put ka Aleksincu gde Ʀe se javiti joÅ” dva uputstva koje treba da ignoriÅ”ete, prvo da odmah skrenete nakon naplatne rampe ka AleksinaĆØkim rudnicima i drugo skretanje levo u jednosmernu ulicu. Da bi najbrže stigli potrebno je samo doƦi do centra Aleksinca i kada ugledate tablu "Sokobanja" skrenite levo, pored crkve i put dužine 30 km Ʀe Vas odvesti do cilja.

Od KruÅ”evca do Sokobanje: KruÅ”evac je udaljen 60 km od Sokobanje i do nje je iz ovog pravca najlakÅ”e stiƦi preko sela Parunovac, preko sela Kapidžija, Gaglova i ƈokotinog brega, ukljuĆØiti se severno na put koji vodi ka manastiru Ðunis. Prolaskom kroz Ðunis i Praskovce doƦi Ʀete do ukljuĆØenja na put za Deligrad gde je potrebno skrenuti ka Aleksincu i nastaviti kroz VukaÅ”inovac i Rutevac, gde Ʀete naiƦi na veliku krivinu nakon koje treba da skrenete na put levo, koji vodi preko nadvožnjaka i preko autoputa E75 videƦete skretanje desno kojim Ʀete krenuti. Nakon Å”to proðete most na Moravici ukljuĆØite se na sokobanjski drum i iskoristite skretanje levo koje vodi do Sokobanje. Ostalo Vam je joÅ” nekih 20 km koji vode kroz bovansku klisuru, pored Bovanskog jezera do sokobanjske kotline gde se na jugoistoĆØnoj strani nalazi Sokobanja.

Od ZajeĆØara do Sokobanje: Udaljenost ZajeĆØara od Sokobanje iznosi 60 km. Do nje Ʀete najlakÅ”e stiƦi magistralnim putem koji vodi prema ParaƦinu i da skrenete kod iskljuĆØenja kod Boljevca pa putem koji ide preko Rtnja. Ukoliko se krene iz Boljevca mora se proƦi kroz sela Ilino i Nikolinac. Postoji joÅ” jedan manje pogodan pravac kojim se stiže do Sokobanje a to je prolaskom kroz knjaževaĆØku klisuru. Ovo nije najpreporuĆØljiviji put jer je u jako loÅ”em stanju sa mnogo krivina, uspona i padova. Meðutim, kako je zimi zbog otežanih uslova saobraƦaja put preko Rtnja zatvoren, do Sokobanje se stiže preko Knjaževca.Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas66
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje66
mod_vvisit_counterOvog meseca516