Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani BajiƦ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Izvor reke Moravice - Vrelo

Selo Vrelo
Selo Vrelo


Selo Vrelo
u podnožju planine Device u ĆØijem podnožju se nalazi izvor reke Moravice - Vrelo udaljeno je oko 14 km od Sokobanje u pravcu istoka odnosno prema Knjaževcu. Postoje dva puta kojim se može doƦi do centra sela u kojem se nalazi crhva - hram Sv. Ilije (zadužbina knjeginje Perside) koji je ujedno i najstariji crkveni objekat u opštini Sokobanja i zgrada isturenog odeljenja Osnovne škole "Mitropolit Mihailo" iz Sokobanje za Ć°ake od prvog do osmog razreda. Preko puta crkve i škole nalazi se ambulanta i put koji vodi ka izvoru Moravice - Vrelu.

Crkva sv.Ilije Crkva Sv. Ilije Crkva Sv. Ilije Spomenici u dvorištu škole
Crkva Sv. Ilije

Izletnici ne bi trebalo da propuste ovaj udaljen izvor reke Moravice u selu Vrelo. Sam izvor odnosno vrelo je izuzetan prirodni fenomen, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu lako uoĆØiti. Mesto je uredjeno tako da može da prihvati veƦu grupu turista. Pokraj izvora nalazi se kameni roštilj i ureĆ°eni stolovi namenjeni posetiocima.  Voda je na izvorištu ĆØista i hladna, a govorilo se da su nekada su rakovi iz ove reke završavali na trpezama Pariza, Monte Karla, Londona... U jednom periodu bili su išĆØezli, a sada se ponovu pojavljuju u Moravici, u koju se ulivaju sve banjske vode na njenom putu ka Bovanskom jezeru.

VreloVreloVreloVrelo
Izvor Moravice - Vrelo Istoci


U periodu posle otapanja snega iznad glavnog izvorišta aktiviraju se i sekundarni izvori iz kojih voda prosto kulja. U letnjem perodu ti sekundarni izvori presuše i upravo preko njih put vodi ka Vrelskoj peƦini. Ona se nalazi u neposrednoj blizini, na 300m izvorišta. Putokaz i staza Ʀe vas nepogrešivo navesti na šumu u kojoj se nalazi otvor ove peƦine iz koje izlazi hladan vazduh. MeĆ°utim prilaz nespretnim osobama može predstavljati problem i potencijalnu opasnost jer sama peƦina nije obezbeĆ°ena niti se preporuĆØuje turistima da u nju ulaze.
Vrelska peƦina - jamaVrelska peƦina - jamaVrelska peƦina - jamaVrelska peƦina - jama
Vrelska peƦina - jama


Mi (urednici sajta) naravno morali smo da istražimo i prvi zakljuĆØak do kojeg smo došli je da ova prirodna tvorevina zapravo nije peƦina veƦ jama sa dva otvora - jedan primarni preko kojeg smo ušli i drugi na tavanici iz kojeg se svetlo probija unutar jame. Na podu ove jame nalazi se odronuto kamenje na kojem obitavaju daždevnjaci. 


Vrelo je veoma lepo i odliĆØno za odmor i uživanje. U neposrednoj blizini izvora reke Moravice odnosno Vrela nalazi se ribnjak sa pastrmkama, gde u svako vreme možete da kupite svežu pastrmku. Vlasnik ribnjaka je Gika održava ovaj ribnjak duži niz godina sa krajnjom predanošĆ¦u i posveƦenošĆ¦u poslu što se da primetiti dobroj organizaciji i podeli bazena u kojima možete videti mlaĆ°, mladu i stariju zlatnu i kalifornijsku pastrmku.

RibnjakRibnjakRibnjakRibnjak
Ribnjak sa pastrmkama

 

Fotoalbum sela Vrela možete pogledati ovde
 

Reklame


Vila ƈair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

DoĆØek Nove godine

DoĆØek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŔtaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguƦnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguƦnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauĆØera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naĆØina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauĆØeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas127
mod_vvisit_counterJuce260
mod_vvisit_counterOve nedelje127
mod_vvisit_counterOvog meseca5569