Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani BajiƦ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Vrelo, BoriƦi
Vrelo i BoriƦi
 Vrelo i BoriƦi
"VRELO", HAJDUK VELJKOVA ƈESMA I "BORIƆI"

Nekad davno ispod ovog poteza kada je potok bio pregraĆ°en nalazilo se  jezero koje je služilo za vožnju ĆØamcima. Iznad centralnog izvora po kojem je lokalitet nazvan "Vrelo" nalazi se i drugi izvor vode za piƦe nad kojom je spomen ĆØesma Hajduk Veljku iz 1926. godine. Sa ureĆ°enjem parka na Vrelu zapoĆØelo se krajem 19. veka, po osnivanju "Društva za unapreĆ°enje Sokobanje i ulepšavanje njene okoline". U želji da se dobiju što veƦe površine zasaĆ°ene ĆØetinarima, Društvo je na Vrelu zasadilo crni bor, smrĆØu, i jelu, a od lišĆ¦arskih vrsta brest, lipu, kesten, javor i jasen.

VeƦ 1903. godine, posle Majskog prevrata, Nenad DinĆØiƦ, istraživaĆØ sokobanjske prošlosti je zapisao: "Kralj Petar KaraĆ°orĆ°eviƦ i ostali ĆØlanovi dinastije nastavili su da dolaze ovamo. Sokobanja koristi tu okolnost i poklanja novom vladaru veliku livadu na platou iznad novopodignutog šetališta i jezera na Vrelu. Tu livadu je narod od tada nazvao kraljevo imanje. I vladar i njegov predsednik vlade nameravali su da zidaju letnjikovce i svako je na svoje imanje poĆØeo da dovlaĆØi materijal. Na kraljevom imanju se podiže i jedna obiĆØna montažna zgrada za ĆØuvanje materijala, u neposrednoj blizini Hajduk Veljkovog šanca iz Prvog srpskog ustanka..."

BoriƦiBoriƦi VreloVrelo

Nedugo po formiranju, te 1903. godine, Park na Vrelu postaje glavno izletište varošana i gostiju. Smešten je na severnim obroncima Ozrena, a na južnom obodu Sokobanje. Prvo su izgraĆ°ene serpentinaste staze, a zatim je izvršeno pošumljavanje južnih i zapadnih strmeni oko potoka. Staze su proseĆØene na padinama Ozrena sve do najvišeg platoa Poljanice, sa kojeg se pružao pogled na Rtanj i ceo moraviĆØki basen. Iznad centralnog izvora, u blizini drugog izvora pijaƦe vode, izgraĆ°ena je kantina, a zapadno od kantine, na kraljevom imanju, letnjikovac kralja Petra KaraĆ°orĆ°eviƦa.

U periodu izmeĆ°u dva svetska rata, Park Vrelo postaje kultno sastajalište mondenskog sveta. Društveno-kulturni život odvijao se u kantini i na njenoj terasi. Na Vrelu se provodio i ƐurĆ°evdanski uranak. Jezero je služilo za šetnju ĆØamcima, a u šumi su se zakazivali i ljubavni sastanci. Centralni izvor u parku Vrelo je 1934. godine kaptiran za vodovod, dovoljan tada za snabdevanje varoši pijaƦom vodom, kao i za jezero.

Posle Drugog svetskog rata, u vreme kada se posebna pažnja poklanjala sokobanjskim parkovima, od 1953. do 1955, godine, to nije sluĆØaj i sa parkom na Vrelu. Šumska uprava je u tim godinama na Vrelskoj livadi (sada izletište BoriƦi) zasadila na 2,85 ha šumske kulture crnog bora, ameriĆØkog, jasena gorskog javora i kanadske topole i ĆØitava livada je pretvorena u šumu. Vremenom Park Vrelo i pošumljema Vrelska livada su srasli. Jezero je pretvoreno u letnju pozornicu, a kantina, pod imenom LovaĆØki dom bila je do 1992. godine objekat za iznajmljivanje, uglavnom za kafane. Kantina je danas u lošem stanju, a Park Vrelo služi kao prolaz do ĆØesme Hajduk Veljka i kao preĆØica do BoriƦa. Jedino se na izletištu BoriƦi preko leta, u špicu turistiĆØke sezone, odvija društveni život. Gornji deo izletišta je namenjen za boravak i zabavu dece, a u nižem delu je prostor za kamp-prikolice.


Kliknite na sliku za rotacioni prikaz sa vrelskog parka

 
 

Reklame


Vila ƈair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

DoĆØek Nove godine

DoĆØek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŔtaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguƦnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguƦnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauĆØera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naĆØina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauĆØeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas125
mod_vvisit_counterJuce260
mod_vvisit_counterOve nedelje125
mod_vvisit_counterOvog meseca5567