SOKOBANJSKI FORUM => Aktuelnosti => : Sale-X 29 December, 2006, 11:19:55 PM: Rtanj planina
: Sale-X 29 December, 2006, 11:19:55 PM
Pozdrav svima,
recite mi,
da li je iko od vas ikada èuo neku neobiènu prièu vezanu za planinu Rtanj ?

Na internetu sam proèitao svašta, staviæu vam i linkove ispod,
samo mi recite,
šta vi mislite o leteæim užarenim loptama, èudnim pojavama, lekovitom èaju i sl.

Komentari-prièe-blogovi:
http://www.boljevac.org.yu/PAGEs/rtanj.htm
http://flyingman.blog381.com/2006/07/27/piramida-u-srbiji/
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2003/06/20/srpski/R03061901.shtml
http://host.sezampro.yu/freebiking/Turoteka/2002/Rtanj/Rtanj.htm
http://sartelcom.com/ET/ufo_nlo/rtanj_ufo.html  EXTRA !
http://www.duap-polaris.hr/html/1990.htm EXTRA ! EXTRA !

Slike:
http://www.prvabeogim.edu.yu/sarcevic/Planinarenje/Slike/Rtanj%20maj%202005/index.html
http://www.prvabeogim.edu.yu/sarcevic/Planinarenje/Slike/Rtanj%20maj%202005/target21.html


: Odg: Rtanj planina
: Veselin 30 December, 2006, 05:52:32 PM
Krstata gora i Kapija vremena

Putniku namjerniku koji se približava bogomdanoj planini Rtanj se najprije prikazuje najmistiènijim mjestom u zemlji Srbiji. Da bi se došlo do podnožja èudesne gore, u istoimeno turistièko mjesto, mora se proæi vijugavim putem kroz šumski tunel. Èak i ako je sunèan dan, svjetlosni zraci koji se prelamaju kroz krošnje drveæa stvaraju neodoljivu èaroliju. Brojni izvori ukazuju na prisustvo podzemnih voda, koje stvaraju èudnu, pozitivnu silu, koja kao da poništava negativan duh prošlosti iz avetinjskih ruševina ostataka nekadašnjeg rudarskog naselja iz 19. vijeka. Sagradio ga je Samuilo Minh, nekadašnji vlasnik rudnika kamenog uglja.
Od tada se na Rtnju, ni ispod njega, ništa bitnije nije promijenilo. Izuzev što su njegovi žitelji, kojih je po podacima iz 1929. bilo oko 2.000, danas desetkovano. Polovinu èine starosjedioci, a polovinu raseljena lica iz bivših republika SFRJ. Prema podacima Aleksandra Ristiæa, struènjaka iz Vinèe, oni udišu najèistiji vazduh u Srbiji, a to je i razlog što na 800 hektara obradive zemlje uspijeva samoniklo ljekovito bilje. Od mnogih vrsta èajeva izdvaja se „satureja montana”, koji èisti disajne puteve.
Milorad Grgurov, inicijator podizanja krsta na Rtnju, lièno ljekovitim biljem pomaže u lijeèenju šeæerne bolesti, prostate, štitne žlijezde i kamena u bubregu.

- Pozivam srpski narod i sve ljude dobre volje, ma koje vjere bili, da doðu na mjesto duhovne sile koju bezbožnici zovu pozitivnom energijom. Kad doðu uvjeriæe se i sami u besmislenost glasina da ovu èudesnu planinu nadlijeæu neki svemirski tanjiri i vanzemaljci. Istina je da je Rtanj svetinja, srpski Jerusalim. Svjetlost koja povremeno obasjava ovaj prostor nije nikakva sluèajnost ni nepoznanica, to je božanski oreol nad svetinjom, u èijem podnožju ima 12 crkava i manastira, kaže nam ovaj bivši iskušenik manastira Boðani u Baèkoj.
Hramove je podigao pokajnik vojvoda Radul krajem 13. i poèetkom 14. vijeka, koji je od vladike tražio dopuštenje da živi sa svojom snahom. Kako vladika to nije mogao da dozvoli ni po svetovnom ni po božjem zakonu, Radul je zaklao i snahu i vladiku, a kao èin pokajanja, u podnožju Rtnja poèeo da podiže crkve i manastire.

Dane Aziroviæ, bivši pilot JRV, vratio se prije dvije godine u svoj rodni Rtanj. On potvrðuje izjave pilota da avioni ne mogu da prelete ovu planinu, mada niko ne zna iz kojih razloga.
- Na Rtnju je jedna od tri Kapije vremena. Druga je u Bagdadu, a treæa je vojna tajna. A Kapija vremena znaèi prelazak iz jednog vremena u drugo.

Milorada Grgurova, koji se razmonašio kad je njegov brat prešao u katolièku vjeru, mještani Rtnja zovu pop. On smatra da èovjek može da ima duhovnu misiju i ako ne nosi mantiju, kao i da æe on svoju misiju ostvariti baš na ovom mjestu na koje æe pravoslavni i drugi ljedi dobre volje dolaziti na hodoèašæe.

- Kao potomak Milke Grgurove (1840–1924), beogradske Sare Bernar, smatram da imam obavezu prema svojim precima, a time i prema potomcima. To znaèi da treba da budem tamo gdje su me oni ostavili, a ostavili su me u pravoslavlju, èiji je epicentar upravo planina Rtanj. Zato želim da odavde krene hodoèašæe i da epicentar timoèki gospodin Justin doðe i prepozna svetost ovog mjesta, kao što je to veæ uèinio nadležni boljevaèki paroh Jevrem Bogdanoviæ. Samo ako doðu i osjete ono što tu jeste, oni mogu da razumiju moju inicijativu o podizanju monumentalnog krsta na vrhu Rtnja, pod kojim treba da se ujedini vaskoliko pravoslavno srpstvo, za šta sam veæ dobio blagoslov episkopa Justina... Slušaj, crnogorska kapa je prava srpska kapa. Crvena boja je simbol prolivene krvi na Kosovu 1389. Krst i ocila predstavljaju ujedinjenje Srba, koje se do danas nije desilo, jer su ocila okrenuta jedno od drugog, a šest zlatnih vezova 600 godina srpskog robovanja Turcima. Crna traka izražava žal za svim srpskim junacima i vitezovima koji su prolili krv za Svetu srpsku zemlju...

Rtanj je, kako se vjeruje, jedna od „krstatih gora” koje u Kremanskom proroèanstvu spominje Mitar Tarabiæ. Ova svojevrsna prirodna piramida visoka je 1.565 metara. U unutrašnjosti gore, pri samom vrhu, nalaze se tri peæine iz kojih zraèi duhovna sila. Meðutim, Dragoslav Milenkoviæ ne samo da je vidio neobiènu svjetlost nad Rtnjem, za koju tvrdi da su leteæi tanjiri iz kojih se na ovu planinu spuštaju vanzemaljci, veæ svoje tvrdnje potkrepljuje mnoštvom fotografija snimljenih u trenutku kada se ta svjetlost spuštala nad èudesnu planinu.

Veselin Lazareviæ


: Odg: Rtanj planina
: Flying_man 30 December, 2006, 09:22:50 PM
KAo prvo iznad Rtnja lete avioni bez ikakvih problema. Imam kolegu paraglajderistu koji je aktivni kapetanu jatu i cesto prelece Rtanj.
Kad sam poceo da se bavim paraglajdingom, mnogi su me ubedjivali da ne moze da se leti sa Rtnja, sto zbog vazdusnih struja, sto zbog raznih sila.
Mi ipak letimo sa rtnja i to dosta uspesno. Rtanj bi bionajbolje leteliste na Balkanu ako ne i u evropi samo kad bi postojao put do vrha.
Sto se tice vatrenih lopti, to je tacno da se pojavljuju. Ja sam pre nekoliko godina vracajuci se iz Soko banje sa neke vecere, vozeci auto negde na pola puta do Boljevca ugledao loptu velicine dve spojene pesnice. Bila je fluorescentno plave boje, pojavila se iznenada i takodje posle nekoliko sekundi iznenada nestala. Kretala se velikom brzinom ka Rtnju. Pojavila je na skoro desetak km od rtnja i pre nego sto je dosla do njega nestala je. Jos neko vreme ostao je plavicast trag na nebu. Samnom su bili moji cale i keva i tetka i oni su takodje videli.
Samo meni nije licila na leteci tanjir, pre mi je licila na neko nebesko telo, mada ne bih tacno mogo da kazem sta je.


: Odg: Rtanj planina
: akomoguja 31 December, 2006, 03:30:06 PM
Postoji neverovatna legenda o izgradnji crkve na Rtnju. Kaže da onaj ko sagradi crkvu na toj planini, osvojice svet. To je Hitler nameravao i preko vlasnika rudnika u Citluku koji su bili Nemci, uspeo je da finansira izgradnju crkve na teško dostupnom vrhu Rtnja. Cudno je da se gradi crkva tamo gde je teško doæi. Ta katolicka kapela je postojala sve do 1945, kada je jedan starac iz Boljevca u podnozju Rtnja, sakupio omladinu i rekao im da sruse kapelu inaèe æe Hitler uspeti u svom naumu. I zaista,tada su mladi iz Boljevca srusili kapelu ,a Hitlerov krvavi pohod na svet je doziveo krah. Believe or not, ali tako se prica. Uostalom, kome bi palo na pamet da bez razloga rusi kapelu na skoro 1400m n.v.


: Rtanj srpski Olimp
: DishiS 07 February, 2007, 02:34:18 PM
Не тако давно, 1984 године, светску јавност уздрмао је Мексиканац Роберт Салинас Прајс објавом књиге "Хомерова слепа публика", којом је устврдио да Троја није у Малој Азији вец у долини Неретве и да је Неретва уствари древна антицка река Скамандер а Габела је Троја. Роберт Салинас у својим истразивањима и даље трага за насим истинама. Нароцито га привлаци мистериозна планина Ртањ, за коју тврди да је то српски Олимп. Он такодје закљуцује да је Балкан пупак света.


Са: http://www.stormfront.org/forum/showthread.php/osam-milenijuma-srpskog-porekla-dr-361746.html
_________________


: Odg: Rtanj planina
: *D*E*J*A*N*I*C*A* 18 April, 2007, 02:03:10 PM

Sto se tice vatrenih lopti, to je tacno da se pojavljuju. Ja sam pre nekoliko godina vracajuci se iz Soko banje sa neke vecere, vozeci auto negde na pola puta do Boljevca ugledao loptu velicine dve spojene pesnice. Bila je fluorescentno plave boje, pojavila se iznenada i takodje posle nekoliko sekundi iznenada nestala. Kretala se velikom brzinom ka Rtnju. Pojavila je na skoro desetak km od rtnja i pre nego sto je dosla do njega nestala je. Jos neko vreme ostao je plavicast trag na nebu. Samnom su bili moji cale i keva i tetka i oni su takodje videli.
Samo meni nije licila na leteci tanjir, pre mi je licila na neko nebesko telo, mada ne bih tacno mogo da kazem sta je.

E chula sam i ja josh par ovakvih pricha!


: Sutra, pravac Rtanj!
: Alzex 06 July, 2007, 10:44:23 PM
Najveseliji i najznaèajniji dogaðaj ovog vikenda je izlet na Rtanj. Inaèe reè je o tradicionalnom penjanju na vrh ove planine Šiljak, koje se održava svake godine 7.jula  na dan Sv Jovana Biljobera.Veliki broj turista usput bere lekovito bilje, koje je po narodnom predanju najlekovitije upravo na ovaj dan.
Ove godine program podržava i SO Sokobanja koja za sve turiste u subotu u podnožju Rtnja, u ataru sela Muzinca, obezbedjuje ruèak. Na ovom mestu  bice organizovani veoma  interesantni sadržaji i zanimljiva dešavanja za koje su obezbeðene i prigodne nagrade za pobednièke ekipe.
Polazak je u sedam sati ujutro, obezbeðen je prevoz autobusima i kreæe se sa platoa ispred Zavièajnog muzeja u Sokobanji.


: Odg: Sutra, pravac Rtanj!
: *D*E*J*A*N*I*C*A* 06 July, 2007, 11:30:41 PM
Oooooooo Alzex od kad tebe nisam videla!Faaaaaaala :D


: Odg: Sutra, pravac Rtanj!
: Alzex 07 July, 2007, 10:19:35 AM
 ;D


: Odg: Sutra, pravac Rtanj!
: *D*E*J*A*N*I*C*A* 09 July, 2007, 09:22:08 AM
Ajoj...zar si bio tooooliko beo da mozesh da izgorish za par sati :D


: Odg: Sutra, pravac Rtanj!
: ilicnm 26 July, 2007, 04:13:26 PM
I pocrneli mogu tamo da izgore... OD POZARA (barem sada :))!!!


: Odg: Rtanj planina
: bojan 18 October, 2007, 10:54:55 PM
cuo zam razne price o rtnju ali to me ne zanima nikad nisam bio a voleo bih jednog dana uskoro


: Odg: Rtanj planina
: Dacha 18 October, 2007, 11:43:30 PM
 :-[Evo i ja,kao rodjeni Sokobanjac,vec trideset godina zivim ovde,a nisam bio ni jednom! :-[ :-[ :-[
Najblize sto sam bio Rtnju je kada sam isao na pecanje na Vrmdzansko jezero...Ali sledece godine imam u planu jedan odlazak i detaljno fotografisanje i Rtanj planine i okoline...


: Odg: Rtanj planina
: gBUDA 19 October, 2007, 02:36:04 AM
:-[Evo i ja,kao rodjeni Sokobanjac,vec trideset godina zivim ovde,a nisam bio ni jednom! :-[ :-[ :-[
Najblize sto sam bio Rtnju je kada sam isao na pecanje na Vrmdzansko jezero...Ali sledece godine imam u planu jedan odlazak i detaljno fotografisanje i Rtanj planine i okoline...
Podpisujem! Sem toga Petko i ja imamo u planu da se možda èak ove zime spustimo skijama sa vrha!!!