TECHNO ZONE => PC Klinika / Servisiranje raèunara => : Dacha 15 April, 2007, 05:30:20 PM: Instalacija Windows Sistema !!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:30:20 PM
INSTALACIJA WINDOWS SISTEMA
Primetio sam da dosta korisnika i dan danas ne zna da samostalno instalira WIndows, sto zbog toga sto su tek pribavili kompjutere ili ih to pre nije interesovalo. Elem, ovo uputstvo bi trebalo da pomogne svima da instaliraju zeljeni OS. Trudicu se da obuhvatim sto vise pitanja i da na njih sto bolje odgovorim. Ukoliko sam napravio neki propust ili imate neko pitanje, slobodno recite.

UVOD

U uvodnom izlaganju bih predocio neke stvari koje bi bile potrebne za instalaciju, mala pomoc koji sistem da instalirate i neka uputsva oko drajvera.


Startup disketa - Prvo, neka vam pri ruci bude startup disketa. U Windowsu 95/98/ME se ona pravi tako sto ubacite praznu disketu u vas flopi pa onda idete na STart - Settings - Control Panel - Add/Remove Programs - STartup Disk. U Windowsu XP ubacite praznu disketu pa onda idete My Computer - desni klik na oznaku diskete - Format i cekirate Create an MS-DOS startup disk. Startup disketa je potrebna ukoliko zelite particionisati vas hard disk a u tu svrhu se koristi FDISK, koji sada necu opisati (u nekom drugom tutorialu).

Podesavanje BIOS-a - Druga stvar potrebna je da u BIOS-u postavite da vam je CD butabilan. Posto BIOSi nisu univerzalni, konsultutjte uputstvo koje ste dobili uz maticnu plocu. Takodj, postavite i da vam je floppy butabilan (ako instalirate 9x/me).

Drajveri - Trece, proverite da li sistem koji zelite instalirati podrzava vas hardver. Najbolje je da se o tome obavestite na sajtu proizvodjaca delova koji cine vas kompjuter ili na Microsoftovom sajtu (www.microsoft.com). Raspitajte se koji drajveri najbolje rade na tom i tom sistemu, kako kasnije ne bi doslo do nezeljenih posledica... Ako se odlucite za 2k/xp sisteme, potrebni su vam Service Pack-ovi koji se mogu downloadovati sa MSovog sajta. Aktuelni SP za 2k je SP4 a za XP SP1. Ako instalirate WIndow s 2k, dovoljno je instalirati SP4 (ne i prethodne) jer on sadrzi sve ostale u sebi (cisto da vam skratim muke )

Koji Windows - E sada koji Windows instalirati? Vreme je odavno pregazilo Windows 95/98/98se/ME tako da se vecina ljudi orijentise ka 2k/XP sistemima. U zavisnosti od vase konfiguracije zavisi i koji sistem na njoj dobro radio. Minimum koji se preporucuje za Windows XP bi trebao da bude: procesor od oko 700 MHz i bar 256 mb RAM memorije. 2k trazi nesto manje, a za 95/98/me ce biti dobra i masina do 300 MHz i 128 mb RAM-a. U principu, vlasnici jacih masina ne bi trebalo da uopste razmisljaju od zastarelim 9x/ME sistemima. Windows XP zadovoljava sve potrebe - dobar je za igre, multimediu, internet i sl... U zavisnosti od sistema koji instalirate, preporucuje se i odredjeni fajl sistem. U slucaju da je to 9x/ME fajl sistem bi trebao da je FAT32, a u slucaju 2k/XP sistema je to NTFS. Ako se pitate koje su razlike izmedju NTFS-a i FAT32, bio bi suvise dugacak odgovor pa potrazite malo po forumu...

Particionisanje - isparticionisite disk prema svojim potrebama. Tu nema nekog posebnog pravila. Ako ce na sistemskoj particiji sem sistema biti i programi bez 10 gb ne pocinjite instalaciju (ne zaboravite i na virtuelnu memoriju koja otprlike iznosi 2x sistemska). Ako ce programi biti na drugoj particiji, 5gb je vise nego dovoljno (za 2k/xp) tj oko 2 gb (9x/me).

Nadam se da ce vam uvodni deo biti od kosristi. Odlucili ste se za sistem, proverili kompatibilnost, pribavili drajvere i spremni ste da pocnete? Krenite u instalaciju sa dosta optimizma, jer ne mora sve da prodje bas kako treba...

INSTALACIJA: WINDOWS 9x/ME

Pre pocetka instalacije je potrebno da imate startup disketu i praznu particiju. OK, ubacite startup disketu i sacekajte da vam se ucita boot menu. Imate izbor od 2 opcije: da podignete sistem sa i bez CD-ROM podrske. Vi cete izabrati sa CD-ROM podrskom i pustiti da se ucitaju svi potrebni drajveri. Ako je sve proslo ok, trebalo bi da vidite komandnu liniju spremnu za rad... (A:\_). Uzecemo da je X: vas CD-ROM.
Otkucajte X: i lupite <enter>. Instalacija pocinje pokretanjem setup.exe fajla pa otkucajte setup i lupite <enter>. Ukoliko je instalacija spakovana u neki direktorijum potrebno je prvo da udjete u njega komandom cd naziv_direktorijuma pa tek onda da pozovete setup. Posle pokretanja setup.exe, pojavice se Windows scandisk koji ce proveriti ispravnost vaseg diska. Ukoliko prodjete test, mozete nastaviti instalaciju. U protivnom dobro pogledajte kakvu je gresku izbacio da biste lakse resili problem. Ako ne prodjete test, ne ocajavajte. Nekada se desi i da scandisk pogresi, pa pokrenite opet setup.exe. Ako i dalje pravi probleme, formatirajte particiju (kucajte format oznaka_paricije: i na pitanje da li zelite da formatirate odgovorite sa Y). Sam proces instalacije je veoma prost. Samo pratite uputstva i za vrlo kratko vreme imacete instaliran Windows 9x/ME na vasem disku.

INSTALACIJA: WINDOWS 2k/XP

Potrudite se da nabavite butabilan disk, mada je instalacija doticnih sistema moguca i sa disketa (6 komada). Ako imate butabilan disk, ubacite ga u CD-ROM (i prethodno namestite u BIOS-u da je CD butabilan). Posle izvesnog vremena ce se pojaviti sam setup, koji ce prvo prekopirati potrebne drajvere. Ukoliko instalirate sistem na RAID ili SCSI diskove pritisnite F6. Prvo ce vas docekati License Agreegment koji mozete a i ne morate procitati. Sledece pitanje je pitanje particije, gde ce te vi obeleziti particiju na koju instalirate Windows. U sledecem koraku, bicete upitani da li zelite da setup formatira particiju za vas (FAT-NTFS) ili da ne cacka nista. Preporucljivo je da particija bude NTFS tipa, ali odluka je na vama. Takodje napominjem da iz setupa mozete izvrsiti veoma lako particionisanje sistema (ako niste vicni FDSIK-u). Posle manje gnjavaze, krenuce instalacija, a p[osle prvog restarta cete preci u graficki bogatije okruzenje gde cete podesavati vremenske zone, jezicke opcije i sl.

MOGUCI PROBLEMI PRI INSTALACIJI

Ukoliko disk nije ispravan, verovatno ce setup prijaviti da ne moze prekopirati neke fajlove na vas disk. U tom slucaju proverite disk nekim programom (spinrite) kako biste bili sigurnoi da nema neki BS. Formatirajte particiju ili ako je potrebno ispartiionisite opet. Takodje, kao zadnje oruzje vam ostaje low-level format.
Takodje je moguce da setup prijavi da neki fajl nije validan (corrupted). Tada obratite paznju na memoriju (recimo, meni se desilo slicna stvar, sukob memorije i ploce pa sam 7 dana bezuspesno instalirao 2k/xp). Takodje obratite paznju i na sam CD, koji je mozda prljav, ogreban ili na neki drugi nacin fizicki ostecen.
Problem u instalaciji moze da bude i napajanje, pa zato uvek imajte dobro i kvalitetno napajanje.

INSTALACIJA GOTOVA STA SAD? (WINDOWS 9x/ME)

Udjite u Windows. Prvo, instalirajte drajvere za plocu (u zavisnosti od chipseta - VIA, INTEL, SIS, nVIDIA). Ovi drajveri se prvi instaliraju. Sledeci je DirectX (9.0b), pa drajveri za graficku, zvucnu i modem. Kada sistem trazi da ga resetujete OBAVEZNO TO UCINITE! Onda sve ostalo - podesite okruzenje prema svojim potrebama.

INSTALACIJA GOTOVA STA SAD (2k/XP)

Startuje WIndows. Ubacite CD sa Service Packom i instalirajte ga. SP se UVEK PRVI INSTALIRA KOD XP/2k/NT SISTEMA!!!! Resetujte sistem. Instalirajte drajvere za plocu (u zavisnosti od chipseta - VIA, INTEL, SIS, nVIDIA). Ovi drajveri se prvi instaliraju. Sledeci je DirectX (9.0b), pa drajveri za graficku, zvucnu i modem. Kada sistem trazi da ga resetujete OBAVEZNO TO UCINITE! Podesite servise (pogledajte topic http://www.elitesecurity.org/tema/30950) i onda krenite u instalaciju programa.

DUAL BOOT - WINDOWS 9x/ME i XP/2k

Veliki broj korisnika zeli da ima dva sistema. Sve kombinacije su moguce ali postoje specificne situacije!
Situacija 1: Windows 98/ME i XP/2k
2k i XP ne dozvoljavaju da se stariji sistemi instaliraju. Zato je potrebno da prvo instalirate ME/98 na c:\ pa onda XP/2k na neku drugu particiju. U protivnom, 98/me nece korektno raditi.
Situacija 2: 2k i Xp, 98 i ME
Kod ovih kombinacija nema problema, instalirajte prvo 2k pa onda xp, tj 98 pa onda ME.

Podesavanje boot menija - Na c: particiji se nalazi fajl boot.ini koji je sakriven. Izmenom vrednosti mozete modifikovati boot meni - dodati ili obrisati neki sistem. PAZNJA: pre no sto pocnete da operisete sa boot.ini fajlom, OBAVEZNO napravite kopiju istog. Ukoliko zeznete MBR, uvek postoji lak nacin da popravite stvar. Ubacite 2k/XP instalacioni disk, sacekajte da se setup ucita pa izaberite REPAIR CONSOLE i otkucajte FIX MBR.

 Male ispravke - trenutno aktuelni service pack za Win XP je SP2, a za Win 2000 je SP5


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:35:09 PM
~INSTALACIJA OPERATIVNOG SISTEMA~
(Windows XP Professional)


I Šta prvo uraditi


    Pre same instalacije OS-a potrebno je uraditi nekoliko stvari:

1) Obezbediti odgovarajuæi materijal

     - Windows XP Professional instalacioni disk
     - Windows XP Service Pack 2 instalacioni disk
     - Drajvere za hardware (matièna ploèa, grafièka karta, zvuèna karta, modem, štampaè, miš, tastatura, monitor)
     - Software (moja preporuka software-a je u IV delu)
     - Alkohol(medicinski 70%) u raspršivaèu i 1 krpa – povremeno prsnuti alkohol na ekran monitora i obrisati krpom da se sija
     - Omiljeno piæe, grickalice i nešto slatko (moja preporuka je Koka Kola, slani štapiæi i Jaffa keks)

2) Obavezno uraditi backup podataka pre sledeæeg koraka!
   
Ovaj postupak možete uraditi uz pomoæ odgovarajuæeg sofware-a ili manualno (kopiranje na drugu particiju, hard disk, CD, DVD).


II Još uvek nije poèelo (format C: )


    Formatiranje hard diska. Opasna stvar. Pre ovog postupka obavezno popiti tri dobra gutljaja hladne Koka Kole.

1) Ubaciti instalacioni disk Windows XP Professional u CD/DVD drive

2) Ulazak u BIOS

    Nakon restarta raèunara držite taster “delete“ dok sistem ne udje u BIOS.

3) Podešavanje parametara u BIOS-u

    Uæi u Advanced BIOS Features. Za First Boot Device namestiti CD/DVD drive. Nakon toga, vratiti se na poèetni ekran i kliknuti na Save & Exit Setup i saèuvati izmene (odabrati ’Y’ na upit).
Nakon restarta tražiæe da pritisnete bilo koje dugme (Press Any Key to Boot from CD) što i treba da uradite.

4) Konaèno, formatiranje

    Nakon kraæe pauze imaæete tri opcije: 1. pokretanje instalacije Win-a, 2. pokretanje Recovery Console i 3. izlazak iz programa. Vaš izbor treba da bude pod 2, tj pritisnite taster ’R’.
Kada se konzola startuje izaberite C: drive i izdajte komandu format C:! Nakon formatiranja, obavezan je restart raèunara.

5) Pokretanje instalacije

    Nakon restarta tražiæe da pritisnete bilo koje dugme (Press Any Key to Boot from CD) što i treba da uradite.
Nakon kraæe pauze, ovaj put izaberite opciju 1, tj pritisnite taster ’Enter’.
Na sledeæi upit izaberite Leave The Current File System Intact (No Changes).


III Instalacija OS-a


    Ovo je u principu strogo automatizovan proces gde æete  uglavnom odgovarati na trivijalna pitanja. Trajanje tog procesa uglavnom nije uslovljeno snagom konfiguracije, i traje oko dvadesetak minuta.

Posle prvog restarta uæi u BIOS, Advanced BIOS Features, i First Boot Device opet podesiti na glavni hard disk (C: ). Izaæi na poèetni ekran BIOS-a i selektovati Save & Exit Setup.

Ovim je završena osnovna instalacija Windows-a.

Sada je trenutak za još jednu obaveznu èašu Koka Kole.


1) Instalacija Windows XP Service Pack 2

Instalacija SP2 je automatizovan proces i od vas æe zahtevati jedino par Next/Yes/OK klikova mišem.

Service Pack 2 CD možete besplatno naruèiti sa zvaniènog sajta Microsoft-a: http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/updates/sp2/cdorder/en_us/default.mspx

Kada raèunar zatraži restart, obavezno to uèinite!!


2) Instalacija drajvera (Drivers)

    Prilikom instalacije drajvera, veoma je bitan redosled:

-   Matièna ploèa (motherboard), tj. chipset

-   Grafièka karta

-   Zvuèna karta

-   Modem

-   Štampaè

-   Miš

-   Tastatura


Nakon instalacije svakog drajvera obavezno restartujte PC!!

Ovim je instalacija Operativnog Sistema završena.

Najzad. Uf. Dakle: èaša Koka Kole.


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:36:44 PM
Drajveri:

   Matièna Ploèa – Motherboard (Chipset)

     Epox: http://www.epox.nl/english/support/drivers.htm#driverdownload

     Asus: http://www.asus.com.tw/support/download/download.aspx

     Abit: http://www.abit-usa.com/downloads/

     Chaintech: http://www.chaintechusa.com/tw/eng/Download/

     MSI: http://www.msi.com.tw/program/support/spt_index.php


   Grafièka Karta – Video Card

     Ati: http://www.ati.com/support/driver.html

     nVidia:  http://www.nzone.com/object/nzone_downloads_winxp_2k_67.03.h


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:39:13 PM
Za dobar dan nakon instaliranja windows-a

Windows posle instaliranja ima gomilu moguænosti koje vam nikada neæe zatrebati, od famoznog Messengera preko narezivanja diskova iz Explorera pa sve do nadasve "korisne" opcije Automatic Update (prosto mogu da zamislim jadnika koji èuèi uz raèunar na kome je Windows baš tog trenutka poželeo da skine najnoviji Microsoft security patch verzija win-13x5236cnid12935gs od brat bratu 10-ak megabajta). Ima rešenja.Idite na Start->Run i otkucajte gpedit.msc. Pokrenuæe se slabo poznat sistem za upravljanja polisama. To vam doðu nekakvi ugovori/polise koje sklapate sa sistemom (Gospode Bože) u vezi raznoraznih sitnica (neæu Messanger - sklopi ugovor, neæu splash ekran u Outlooku - sklopi ugovor). Elem, tu postoje dve grane User Configuration i Computer Configuration, promene u prvoj grani pogaðaju samo trenutnog korisnika (ukoliko imate sistem sa više korisnièkih naloga) dok druga grana, pretpostavljate, pogaða sve korisnike. U principu je svako podešavanje detaljno objašnjeno a moguæa su tri podešavanja za svaku polisu Not
Configured, Enabled i Disabled. Dajem primer za neka, po mom mišljenju, interesantna i korisna podešavanja:


Trajno iskljuèite System RestoreComputer Configuration\Administrative Templates\System\System Restore
(obe polise stavite na Enabled)
Iskljuèi narezivanje iz Windows Explorera (podešavanja neæe pogoditi Nero ili slièan program za narezivanje koji koristite veè iskljuèivo onemoguæava isto iz Windows Explorera)User Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Explorer\"Remove CD Burning Features"

(Enabled)Uklonite Shared Documents Folder iz My ComputeraUser Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Explorer\"Remove Shared Documents from My Computer"

(Enabled)Uklonite Shutdown/Logoff/Restart porukeComputer Configuration\Administrative Templates\System\"Remove boot /Shutdown /Logon / Logoff messages"

(Enabled)Iskljuèite praæenje korisnika (onemoguæiæe personalizovane menije, po meni, koještarija)User Configuration\Administrative Templates\Start Menu and Taskbar\"Turn off user tracking"

(Enabled)Iskljuèite CD/DVD AutoplayComputer Configuration\Administrative Templates\System\"Turn off Autoplay"

(Enabled)Iskljuèite Internet Explorer splashscreenComputer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Internet Explorer\"Disable Showing the Splash Screen"

(Enabled)Iskljuèite Windows MessengerComputer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Messenger\

(obe polise na Enabled)Možete i dalje istraživati i igrati se sa polisama ali upamtite šta ste menjali - nikada ne znaš kad æe ti zatrebati uvodni ekran (splashscreen) u IE-u.


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:45:30 PM
Izrada hibridnog Win xp cd-a sa integrisanim service pack-om 2
(cisto da ubrzate proces instaliranja windowsa) 8)

Veæina se korisnika snalazi u instaliranju ogromne Windows XP SP2 nadogradnje, naravno uz potrebnu dozu opreza (napravljen puni backup ili image, èitanje svih Microsoftovih predinstalacijskih saveta). Da biste izbegli svu tu nepotrebnu komplikaciju krpanja i nadogradnje nakon instaliranja Windowsa, daæemo vam savet kako nadograditi XP-ov CD tako da više nikada ne morate naknadno instalirati SP2.

Ukljuèivanjem Service Packa 2 u Windows XP možete drastièno smanjiti vreme instalacije.

Proces nadogradnje uzima prilièno vremena, ne raèunajuæi vreme skidanja datoteke s Interneta ili instaliranja s CD-a. Proces instalacije Windowsa XP obièno traje od 20 do 40 minuta na bržim raèunarima, a na sporijim zna biti duži od sat vremena.
 
Ušteda se može postiæi integrisanjem SP2 datoteka na originalni XP Setup CD. Hibridni instalacioni CD radiæe isto što i originalni, ali æe biti kompletno nadograðen sa svim zakrpama i imat æe SP2. Raèunar na koje se instalira taj XP biæe u potpunosti nadograðen, a korisnik æe izbeæi sate i sate skidanja zakrpa i nadogradnji.
 
Kreiranje novog hibridnog instalacionog CD-a vrlo je jednostavno. Ova metoda nadogradnje instalacijskog CD-a isti je proces koji koriste proizvoðaèi softvera prilikom nadogradnje svojih instalacionih programa.

Šta je potrebno za izradu hibridnog Win XP CD-a s integrisanim Service Packom 2:

1) Originalan XP Setup CD (u obzir dolaze Pro ili Home, OEM itd.)
 
2) CD snimaè, prazan CD i softver koji može napraviti bootabilan CD (npr. Nero, Roxio itd.)
 
3) Oko 1 GB slobodnog prostora na tvrdom disku zbog smeštanja privremenih datoteka.
 
Nakon toga možemo pristupiti pravljenju novog instalacionog CD-a.

Prvi korak:
Pomoæu Windows Explorera doðite na lokaciju gde želite smestiti podatke.

Drugi korak:
Kreirajte novi folder. Taj folder æemo koristiti za smeštanje podataka CD projekta. Možete mu dati bilo koje ime, a zbog jednostavnosti mi æemo mu dati ime XPSP2. Disk na kojem æe biti smešteni podaci od projekta trebao bi imati najmanje 1 GB slobodnog prostora.

Treæi korak:
Otvorite novostvoreni XPSP2 folder. Unutar njega kreirajte tri nova foldera i nazovite ih Root, Boot i SP2. Ti æe folderi èuvati razne komponente koje æe se kasnije upotrebiti za novi nadograðeni CD.

Èetvrti korak:
Stavite originalni, nenadograðeni XP instalacioni CD u CD pogon. Kopirajte sve datoteke i foldere u novi folder Root napravljen u treæem koraku (npr. C:\XPSP2\ROOT). Kopiranje æe na starijim raèunarima potrajati, a na novijim æe biti brzo gotovo.

Peti korak:
Otvorite folder Root, unutar njega bi trebale biti datoteke kopirane s instalacionog CD-a. Zatim otvorite folder Support i unutar njega folder Tools. Obrišite datoteku deploy.cab u Tools folderu. (Drugim reèima, obrišite: C:\XPSP2\ROOT\SUPPORT\TOOLS\DEPLOY.CAB).

Šesti korak:
Skinite s Interneta, s Microsoftovih stranica (besplatno), Windows XP Service Pack 2 Deployment Tools i instalirajte ga.

Sedmi korak:
Datoteka koju ste skinuli u šestom koraku zvaæe se nešto poput WindowsXP-KB838080-SP2-DeployTools-ENU.cab. Preimenujte tu datoteku u deploy.cab i kopirajte u C:\XPSP2\ROOT\SUPPORT\TOOLS\ folder, tako da folder Tools dobije svoju deploy.cab datoteku koju smo ranije obrisali.
 
Osmi korak:
Skinite s Interneta, s Microsoftovih stranica (besplatno), Windows XP Service Pack 2 Network Installation Package for IT Professionals and Developers. Datoteku snimite u C:\XPSP2 folder ili ako ste je skinuli negde drugde, kopirajte je u C:\XPSP2 folder.

Tu datoteku, koja se zove nešto poput WindowsXP-KB835935-SP2-ENU.exe, preimenujte u SP2.EXE.
 
Deveti korak:
Otpakujte Service Pack datoteke u SP2 folder: kliknite Start/Run i ispišite komandu u Run : C:\XPSP2\SP2.EXE /U /X:C:\XPSP2\SP2, zatim kliknite OK i SP2.exe æe otpakovati svoj sadržaj u SP2 folder.
 
Deseti korak:
Iskoristite XP-ov ugraðeni alat Update da primenite SP2 zakrpe na originalne XP Setup datoteke. Kliknite Start/Run i ukucajte sljedeæu komadu u Run :
 
C:\XPSP2\SP2\I386\UPDATE\UPDATE.EXE /S:C:\XPSP2\ROOT
 
Windows æe otvoriti Updating Your Windows Share prozor na kojemu æe se moæi videti napredak . Kada to završi, SP2 zakrpe biæe integrisane u originalne XP Setup datoteke.
 
Kako od svega toga sada naèiniti instalacijski CD? Uz malo sreæe i hrabrosti i pažljivo praæenje ovih uputa.
 
Razlièiti alati za snimanje CD-a imaju razlièite postavke za pravljenje bootabilnog CD-a. Mi æemo vam pokazati kako se to radi na Roxiovom CD Creatoru.
 
Jedanaesti korak:
Prvo što vam treba je pravi boot kod. Besplatne CD boot kod datoteke možete skinuti na stranicama http://www.tacktech.com/pub/microsoft/bootfiles/bootfiles.zip. To je standardna zip datoteka u kojoj se nalazi komprimirana datoteka boot.ima. Tu datoteku otpakirajte na C:\XPSP2\BOOT folder.
 
Dvanaesti korak:
Pokretanje programa za snimanje CD-a, u ovom primjeru CD Creator.
 
Trinaesti korak:
Izaberite File/New Project/Bootable Disc. Kada se otvori prozor, postavite u njemu Bootable Disc Type na No Emulation. Kliknite na >>Advanced i postavite Load Segment na 0x000, a Sector Count na 4. Sada kliknite na Browse gde æe vas program upitati da locirate image datoteku koja sadrži bootabilni image - locate the image file that contains the bootable image. Datoteka se nalazi u C:\XPSP2\BOOT folderu. Kliknite na boot.ima, zatim kliknite na Open i nakon toga na OK.
 
Èetrnaesti korak:
Kliknite na File/Project Properties. Otvoriæe se prozor s nekoliko opcija i podopcija. Ukratko, vi treba da postavite novi CD da odgovara karakteristikama originalnog XP Setup CD-a. Na primer, ako originalni XP Setup ima ime WXPFPP_EN, to ime ukucajte u Volume Label opciju. Originalno ime CD-a možete pogledati u Windows Exploreru. Slièno tome postavite druge opcije tako da budu jednake originalnom CD-u:
 
File System = Joliet
Physical format of CD = Mode 1: CDROM
 
Kliknite Advanced i unesite sledeæe podatke:
 
Publisher Name = MICROSOFT_CORPORATION
Prepared By = MICROSOFT_CORPORATION
 
Sledeæe opcije su verojatno u redu, ali za svaki sluèaj proverite:
 
Izaberite Use original file date.
Izaberite All Files pod File Filter opcijom.
Maknite kvaèicu s Do not add Hidden files i Do not add System files.
Kada završite s tim, kliknite OK.
 
Petnaesti korak:
U trinaestom koraku dodali smo boot image datoteke, sada samo treba izabrati i dodati sve datoteke i foldere u C:\XPSP2\ROOT folderu i zatim kliknuti na Burn to disc.
 
Šesnaesti korak:
Otvara se poslednji prozor i nudi nekoliko zadnjih opcija. Ako nisu izabrane, izaberite Record CD pod Record Options i Disc-at-Once pod Record Methods, kliknite OK - i gotovi ste!
 
Softver bi se mogao buniti na folder depth, jer instalacija ide dosta foldera u dubinu. To se upozorenje može slobodno ignorisati jer neæe imati nikakvog efekta na upotrebljivost CD-a.
 
Mada proces izrade novog Win XP SP2 CD-a izgleda prilièno komplikovano, svaki sledeæi put kad ponovo instalirate operativni sistem biæe vam posebno drago što ga imate. Naime, ovakva instalacija Windowsa ne samo da drastièno smanjuje vreme instalacije, veæ i eliminiše mnoge probleme koji se znaju pojavljivati kod postepenog nadograðivanja.


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:47:41 PM
     Besplatna generalka


Svedoci ste hrpe softvera na Internetu koji vam nude razne naèine da oèistite, podesite i ubrzate raèunar do besvesti i izvuèete i zadnji atom snage iz svog procesora… naravno za odreðeni iznos dolara, ali postoje naèini da to sve uèinite besplatno.
 
Kao što smo veæ rekli postoji mnoštvo softvera koji vam nude održavanje raèunara u top formi. Znaèi razne optimizacije, èišæenja i ubrzanja, kako raèunara tako i internet veze, bez obzira radilo se o obiènoj modemskoj vezi, ISDN, ADSL…
Medjutim, velika veæina takvih programa zahteva i odreðenu naknadu za svoj posao, odnosno odreðeni iznos dolara koji ponekad i nije prihvatljiv svima. Da li ste se ikada upitali šta u stvari rade takvi programi?

Kako uspevaju oèistiti "smeæe"  koje se nakupljalo mesecima i sada vaš raèunar više ne radi onako glatko!  Odjednom poèinju i problemi sa internetom, veza je prespora i stranice se uèitavaju predugo.  I uz sve to sada se više ne želi niti ugasiti onako brzo, nego èuèite uz monitor i razmišljate da li æe se uopæe "veæ jednom ugasiti?"
No dobro, ako ste iskusili neke od ovih ili sliènih problema, znaèi da je došlo vreme da napravite "generalnu èistku", a mi æemo vam pokazati kako da to uèinite besplatno u 10 jednostavnih koraka.

1. Uklonite nepotrebne stvari


     Prvo pa generalno


Prvi potez je uklanjanje svih nepotrebnih programa, igara i dokumenata koji vam nisu potrebni ili ih uopšte ne koristite.
U kontrol panelu nalazi se ikona pod nazivom "Add or Remove" gde možete videti koji su programi instalirani na vaš raèunar i odluèiti koje želite ukloniti. Manje - više svi to znamo, ali veæina korisnika i ne primeti ikonu pod nazivom "Add/Remove Windows Components" gde možete ukloniti komponente koje dolaze sa Windowsima.
Dovoljno je maknuti kvaèicu ispred programa koje ne želite više koristiti i kliknuti na Next. Ako poželite ponovno vratiti te programe, oznaèitite prazni kvadratiæ i kliknite na Next.
 
Neki Windows programi nisu vidljivi u "Add/Remove Windows Components" npr. Windows Messenger, ali možete ih uèiniti vidljivim na sledeæi naèin:
Otiðite u vaš Windows direktorijum i onda u poddirektorijum INF. naðite datoteku koja se zove sysoc.ini .                 
Otvorite je u Notepadu, naðite red msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7 i izbacite reè hide, tako da izgleda ovako msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,7 . Saèuvajte promene i sada æe Messenger biti vidljiv za deinstaliranje.

2. Start-up programi i efekti


     Kako iskljuèiti ?


Instaliranje puno programa može napuniti vašu registry bazu nepotrebnim programima koji se startuju sa pokretanjem raèunara, što može dovesti do usporavanja raèunara i zauzimanja dela memorije.
 
1. Pokrenite Regedit, "Start - Run  i upišite regedit ,  zatim kliknite na "ok"
2. Doðite do kljuèa HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run
3. Kada ste došli do kljuèa,na desnoj strani možete identifikovati programe koje ne želite pokrenuti pri startu raèunara.
4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri startu raèunara i odaberite "Delete".
Na ovaj naèin programi neæe biti uèitani u memoriju sve dok ne bude potrebe za njima.
 
Uklanjanje vizualnih efekata takoðe æe osloboditi deo raspoložive memorije.
Idite u Settings - Control Panel - System - Advanced i pod stavkom Performance kliknite na dugme Settings i u prozoru Visual Effects ostavite kvaèice samo na "Use drop shadows… i Use visual styles…" ,sad kliknite na Advanced i pod opcijom Memory usage oznaèite Programs, zatim kliknite Apply i sve je ostalo isto, a vaš raèunar radi brže.

3. Oslobodite još memorije


     Nepotrebni DLL - ovi i servisi


Ako koristite puno programa u vreme rada, svi dll-ovi (dynamic linked library) se uèitavaju u memoriju od strane Windows Explorera.
To utièe na kolièinu raspoložive memorije, kao i na brzinu rada samog raèunara. Evo kako naterati Windows XP da izbaci iz memorije sve nepotrebne dll-ove:
 
Potražimo u registry-u  HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft -  Windows-CurrentVersion-  Explorer. U ovom kljuèu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrednost na 1.
 
Servisi su programi koji se pokreæu sa Windowsom i oni nepotrebni utièu na performanse raèunara.
Idite u Start - Run i upišite services.msc i sada ste dobili listu servisa koje možete iskljuèivati i ukljuèivati desnim klikom,odaberete Properties i zatim Disable. Sada je servis iskljuèen.

Ako ne pretražujete èesto datoteke na raèunaru iskljuèivanjem servisa indexing možete malo poboljšati performanse.

4. Èišæenje Registry baze


     Dubinsko èišæenje


Recimo da èesto dodajete i uklanjate programe i da vodite raèuna o deinstalaciji programa. Ali i pored svega ovog vaše "registry" datoteke lièe na monstrume i zbog njihove velièine je rad na vašem raèunaru otežan.
U ovom sluèaju upotrebiæemo izvrstan program RegSeeker koji æe ponuditi i više od èišæenja.
 
Na samom poèetku nudi pregled instaliranih i pokrenutih, odnosno Start up programa, koje po želji možete spreèiti da se pokreæu sa Windowsom, pa brisanje Histories datoteka i Cookiea koje vaš internet browser sakuplja prilikom surfovanja.
Uz sve to, RegSeeker vam u meniju "Tweaks" nudi i nekoliko vrlo korisnih trikova i opcija.
 
I dolazimo do glavnog dela koji se zove Clean the Registry. Sve što trebate uèiniti je, kliknuti na dugme "ok" i prièekati da se završi skeniranje, zatim kliknite na Select all i desnim klikom miša odaberite opciju Delet selected items. Sada je vaš Registry oèišæen od nakupljenog smeæa.
 
U sluèaju da nakon èišæenja raèunar ne radi kako treba, RegSeeker je napravio Back up svih obrisanih datoteka koje možete vratiti pritiskom na dugme Backups.

5. XP na krilima


     Brzi i žestoki


Ovu promenu mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sistema, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen uèinak neæe biti vidljiv kao ubrzanje, raspolažete li sa manje od 256 MB radne memorije.
 
DisablePagingExecutive - ukljuèivanjem ove opcije spreèavate èuvanje odreðenih aplikacija na tvrdi disk vašeg raèunara. Sa tim æete znatno ubrzati sve procese, jer poznato je da radna memorija i hiljadu puta brža od virtualne na tvrdom disku. Vrednost ove opcije je 0, da bi je ukljuèili postavite je na 1.
 
Ovu postavku nalazite na sedeæem mestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE  - System -CurrentControlSet -  Control -  SessionManager -  Memory Management.
 
Sljedeæa opcija koju nalazite odmah do pre spomenute je: LargeSystemCache. Kada ukljuèite ovu opciju, "prisiljavate" uèitavanje operativnog sistema i njegovih procesa u memoriju.
 
S ovom promenom Windows XP uèitava jezgro operativnog sistema i drži ga u memoriji, èineæi celokupni sistem mnogo bržim i življim za rad.

6. Ubrzajte prenos podataka


     DMA - mode


Win XP ne postavlja ispravno DMA mode na IDE kanale. Veæina CD-ROM-ova podržava ovaj naèin rada,ali XP ih gotovo uvek stavlja u PIO (sporiji) naèin rada. DMA neæe ubrzati vaš CD-ROM,ali æe koristiti manje procesorske snage i time ubrzati prenos podataka.
Evo kako:
1. Otvorite Device Manager (My Computer-Hardware-Device Manager)
2. Kliknite na znak plus pored "IDE ATA/ATAPI Controllers" i dva puta kliknite na "Primary IDE Channel"
3. Pod "Advanced Settings" proverite Device 1 postavke. Verojatno je postavljeno na PIO transfer mode.
4. Postavite ga na "DMA if available".
Isto ponovite i za "Secondary IDE Channel" ako je u PIO modu.
 
Ukoliko ovo ne pomogne, u veæini sluèajeva pomaže reinstaliranje IDE kanala koji ne želi prihvatiti DMA mode, na sledeæi naèin:
 
Desni klik na IDE kanal, zatim uninstall i pritisnite ok.
Restartujte raèunar i pogledajte sada da li je IDE kanal prihvatio DMA mode.
 
U nekim sluèajevima najviše što æete dobiti je MultiWord, ali i to je u svakom sluèaju puno bolje od PIO moda.

7. Još malo ubrzanja


     Konaèni obraèun


a) Nemojte zaboraviti koristiti alat za defragmentaciju diska. Naæi æete ga pod "Start/ Programs/ Accessories/ System Tools/ Disk defragmenter". Održavanjem diska na ovaj naèin, odnosno defragmentacijom možete poveæati performanse raèunara do 10 % i produžiti vek trajanja HD-a.
 
b) Ako imate malo više "RAM-a", a to se odnosi na korisnike koji imaju 256 MB i više, možete podesiti Windows da je koristi maksimalno.. Otvorite "SYSTEM.INI" datoteku iz "Windows" "direktorijuma" i u "[386Enh]" delu dodajte liniju "ConservativeSwapfileUsage=1". Na ovaj naèin ste ustvari naznaèili Windowsu da znaèajno smanji korišæenje virtualne memorije.
 
c) Kada veæ imate otvoren SYSTEM.INI, za efikasnije korištenje DMA moguænosti dodajte i liniju "DMABufferSize=64". Snimite promene i napravite restart raèunara!

8. Ubrzajte surfovanje


     Internet na steroidima


Na Internetu možete naæi hrpu programa koji vam nude brže spajanje i uèitavanje programa te web stranica i po pravilu gotovo nikada nisu besplatni. Svi obeæavaju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze koristili; obièan modem, ISDN vezu ili neki novi, još brži naèin spajanja na Internet.
 
Osjetno ubrzanje možete postiæi malom ispravkom registry kljuèa. Pokrenite Regedit i potražite kljuè koji se nalazi na sledeæem mjestu: HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows - Current Version -  Explorer - RemoteComputer -  NameSpace.

Na ovom mestu postoje dva prisutna kljuèa; jedan od njih je [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF]. Obrišite ga. Nije potrebno ponovno pokretati raèunar kako bi primetili ubrzanje koje nastaje ovom jednostavnom izmenom u Registry editoru.
 
Ovim ste ustvari ispravili jedan od bugova u XP Windowsima.

9. Podesite modem


     Modem na maksimum


Spojili ste se na Internet i zadovoljni ste prikazanom brzinom, ali ipak vam se èini da je protok podataka katastrofalan.
 
Upotrebili ste sve moguæe trikove, "Tweak" programe i "Dial up" ubrzivaèe, a èini vam se da sve to negde drugde radi mnogo lepše. I pitate se da nije možda greška u modemu ili lošoj telefonskoj liniji.
 
Vjerojatno nije, nego je greška u premaloj brzini "port-a" na kojem modem radi. "COM port-ovima" je po defaultu brzina podešena na "9600 bps".
 
Otvorite Device manager ( Start - Settings - Control Panel - System - Hardware - Device Manager) kliknete na zatim na Ports, i odaberete "port" na kojem se nalazi modem. Kliknete zatim na Properties, Port settings, i promenite Bits per second na najveæu vrednost i kliknete na "OK". Sada je brzina na kojoj "port" vrši komunikaciju puno veæa i nije ogranièavajuæi faktor.

10. Završni radovi


     Uštimavanje


Iako Windowsi imaju još puno opcija za podešavanje, moguænosti za tweak-ovanje i primenu ponekog trika, neæemo ih sada opisivati jer bi to preraslo u jedan ogroman èlanak koji ne bi mogao nositi naslov "Podešavanje u 10 koraka" jer bi smo morali dodati još jednu nulu na ovu brojku.
 
No, ostavili smo vam moguænost da se sami poigrate alatom koji dolazi sa Windowsom i ima puno opcija za podešavanje, a zove se Group Policy Editor.
 
Do ovog alata dolazite na sledeæi naæin: Start - Run i upišite gpedit.msc , kliknite na "ok" i otvorile su vam se moguænosti za detaljno podešavanje Windowsa, bez kopanja po registry bazi ili zavirivanja u Control Panel.
 
Uživajte!


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:50:10 PM
Sigurnost u win XP OS:

Pristupite saèuvanim korisnièkim imenima i lozinkama


XP posjeduje mali program koji vam omoguæava da saèuvate svoja korisnièka imena i lozinke,kako bi ih mogli brzo primeniti na mesta gdje su vam potrebni. Normalnim naèinom je malo teže doæi do tog programa,ali evo naèina kako da napravite desktop shortcut i brzo pristupte svim svojim lozinkama koristeæi rundll32.exe program:
 
Kliknite na START-RUN i upišite sledeæe : rundll32.exe keymgr.dll,KRShowKeyMgr ,zatim pritisnite enter, i dobili ste program za spremanje lozinki i korisnièkih imena.

Blokirajte napade na raèunar


Ogranièite izloženost raèunara spoljnom svetu blokiranjem dolazeæih veza.
 
Start > Settings > Control Panel > Network Connections, desni klik na "Local Area Network" zatim idite u "Properties",kliknite na "Internet Protocol (IP/TCP)" i ponovo na "Properties". U novom prozoru kliknite na "Advanced",u sledeæem prozoru idite na "Options" kliknite na "TCP/IP Filtering" i zatim "Properties". Maknite kvaèicu sa "Enable TCP/IP filtering (All adapters)" i sledeæe uz "TCP Ports" oznaèite dugme pored "Permit Only". Ovde možete oznaèiti portove za koje želite da ipak imaju vezu sa spoljnim svetom npr: ako imate raèunar kao web server, dodajte port 80, za FTP server 21...itd. Zatim kliknite na OK ,zatvorite sve ostale prozore i restartujte raèunar kada æe od vas to tražiti.
 
Na ovaj naèin možete zatvoriti portove koji nisu potrebni za komunikaciju sa spoljnim svetom,ali ako niste sigurni koji su to portovi,onda ipak instalirajte Firewall ili pokrenite veæ postojeæi u windowsu.

Promenite user password bez znanja postojeæeg


Promenite bilo koji user password bez potrebe da znate veæ postojeæi:
 
Da bi videli sve korisnièke raèune:
 
1) Dok ste logovani na raèunar,kliknite na Start-Run i utipkajte CMD.
 
2) U command prompt prozoru upišite  net users . Ovo æe vam pokazati sve korisnièke raèune(account) na raèunaru pa i one skrivene.
 
Da bi promenili password na korisnièkom raèunu:
 
1) Dok ste logovani na raèunar sa administratorskom lozinkom kliknite na Start-Run i utipkajte CMD
 
2) U command prompt prozoru upišite  net users,ime korisnièkog raèuna i zatim * i pritisnite Enter
   Primer: net user administrator * ili net user "Joe Smith" * stavite ime pod navodnike ako sadrži razmak.
 
3) Ovde bi vam trebao tražiti novi password. Upišite novi password i još jedanput da biste ga potvrdili, ako vam se pojavi poruka "command succeeded successfully" znaèi da ste uspešno promenili password.

Zakljuèajte raèunar u XP-u


Da bi zakljuèali raèunar u XP-u,dovoljno je pritisnuti taster "L" i pri tome držati pritisnut taster "Windows logo".
 
Ali ako želite zakljuèati raèunar u mreži ako ste administrator, tada napravite "shorcut" na udaljenom raèunaru koji glasi ovako:
 
Target %windir%\System32\rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation
 
Start In %windir%

Korisnièki raèun za gosta (Guest Account)


Možete napraviti korisnièki raèun za gosta (Guest account) bez petljanja po CMD.exe na sledeæi naèin:
 
1. Budite sigurni da ste logovani kao administrator
2. Idite u Start > Control Panel > Administrative Tools > Computer Management.
3. Odaberite "Users" folder pod "Local Users and Groups".
4. Desni klik na "Guest" account i kliknite "Set Password".
Kada vam iskoèi prozor sa upozorenjima samo kliknite "Proceed".Tada æete dobiti moguænost da postavite lozinku za Guest account.

Daljinsko upravljanje Registry bazom


Windows XP dopušta daljinsko editovanje Registry baze pokretanjem servisa za tu namenu.
Na ovaj naèin možete iskljuèiti taj sigurnosni propust:
 
1. Idite u Control Panel
2. Odaberite "Administrative tools"-services
3. Na desnoj strani naðite servis koji se zove "remote registry"
4. Desni klik na njega i odaberite properties
5. U opcijama odaberite "Disable"
6. Restartujte raèunar

Zakljuèavanje pomoæu sys.key


Zakljuèavanje pomoæu sys.key-a je jedan zanimljivi naèin da zakljuèate svoj raèunar.
 
1. Idite na Start-Run i upište SYSKEY i kliknite na OK.
2. U prvom prozoru koji se otvori kliknite na UPDATE
3. U sledeæem prozoru budite sugurni da je oznaèen System generated password
4. Stavite praznu floppy disketu i kliknite na OK
5. Izaðite iz programa, izvadite disketu i restartujte raèunar
 
Što smo dobili? Dobili smo na neki naèin hardverski kljuè za otkljuèavanje raèunara.
Sledeæi put kada upalite raèunar,tražiæe od vas ovu disketu kako bi mogli pristupiti svom login prozoru.

Ako nemate ovu disketu,šteta za vas ili onoga koji bi možda želeo zaviriti u vaš raèunar!

Postavite password na Guest Account


Postavite password na Guest Account na jednostavan naèin bez petljanja po CMD.exe
 
1. Budite sigurni da ste logovani kao Administrator
2. Idite u Start > Control Panel > Administrative Tools > Computer Management.
3. Odaberite "Users" folder pod "Local Users and Groups".
4. Desni klik na "Guest" account i kliknite na "Set Password". Kada vam se pojavi prozor sa upozorenjima kliknite na "Proceed"

    I tada æete dobiti moguænost da upišete novi password (lozinku).


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:53:53 PM
Higijena rachunara ;)
Pod „higijenom” ovde se ne misli samo na ono zbog èega biste pohitali u supermarket po „magiènu” krpu ili najnovije sredstvo za uklanjanje fleka, veæ na pravovremeno prepoznavanje simptoma „zamora” koje æe silicijumski mezimac poèeti da pokazuje posle nekog vremena eksploatacije. O kakvim simptomima je rec? To su, recimo, besmislene poruke o greškama koje ne može da protumaèi ni Microsoftov programer, plavi ekrani sa „sorry, ali nešto je crklo” porukama, restartovanje mašine usred poslednje misije u omiljenoj igri, beskrajno dugo podizanje sistema, neprijatni zvuci „oranja” po hard disku, gomila ðubreta u Inboxu e-mail klijenta, prozori s opscenim sadržajima koji iskaèu kao pajac iz kutije, lažni kvarovi modema i drugih hardverskih komponenti... Spisak se nastavlja u nedogled, a nije redak sluèaj da se na jednom raèunaru udruži po nekoliko „bubica” koje rad pretvaraju u istinsko muèenje.

Ima li leka? Naravno da ima, ali pre nego što vam „iskusni” komšija predloži kompletnu reinstalaciju sistema (univerzalno rešenje za sve probleme iz „zone sumraka” koje zvuèi isto kao da vam lekar, kada mu se požalite na probleme s disanjem, predloži transplantaciju srca i pluæa) – probistrite sledeæe redove jer možete naæi upravo ono što vam je potrebno da nastavite da radite kao ranije.

Higijena... bukvalno

Hardverske komponente raèunara ni izbliza nisu tako ranjive kao operativni sistem i drugi softverski elementi, ali postoje odreðena pravila kojih se treba pridržavati. Komponente koje su najpodložnije kvarovima su centralni procesor, hard disk i monitor. Dok su procesori u poslednje vreme izloženi izuzetno visokim temperaturama zbog popularnog overklokovanja – retko ko pri tome pomisli da se overklokovanjem njihov radni vek skraæuje i do 50 procenata , a hard diskovi se okreæu sve veæim i veæim brojem obrtaja u minutu, pa samo zamislite kakvom su habanju izloženi delovi u njemu kada je ta brojka odavno stigla do 120 obrtaja u sekundi (7200 u minutu). Dodajmo na sve ovo i povišenu temperaturu unutar samog kuæišta (naroèito ako ste poslušali mamu i kuæište posadili kraj radijatora, „da mu ne bude hladno”), dolazimo do zakljuèka da su komponente u našim raèunarima izložene velikim naprezanjima pa se moraju redovno održavati kako bi se oèuvali stabilnost sistema i integritet našeg nervnog sistema. Meðutim, pošto je veæina nas nepopravljiva kada je overklokovanje u pitanju , postoje odreðena nepisana pravila kojih bi se trebalo pridržavati u cilju izbegavanja problema ili potpunog otkazivanja raèunara. Najvažnije je obezbediti odgovarajuæe hlaðenje, i to ne samo neposredno na procesoru nego i na drugim komponentama unutar kuæišta, naroèito hard diskovima i grafièkim karticama koje proizvode toplotu kao male termocentrale. Dalje, važno je redovno èistiti pokretne delove sistema za hlaðenje, a kada je potrebno, treba ih i zameniti, preporuèljivo nekim od skupljih i kvalitetnijih modela. Ovde nikako ne treba zaboraviti ni monitor, jednu od perifernih komponenti koja je izložena stalnom habanju; ekran možete zaštititi skrin-sejverima (pravim, nikako onim sa bogatom grafikom) i ukljuèivanjem power saving režima – èak nije loše iskljuèiti ga, ako ne sedite kraj raèunara nekoliko èasova.

Softverska higijena

Problemi koji nam vrlo èesto zagorèavaju svakodnevni rad, a èije se posledice ne mogu lako otkriti i otkloniti (kao prosta zamena komponente koja je „vrisnula”), posledica su raznolikih brljotina u samom operativnom sistemu. Ovim problemima bave se mnogi struènjaci koji savetuju da se njihova pojava predupredi krajnje racionalnom upotrebom resursa raèunara. Problemi mogu nastati iz nekoliko razloga. Najpre, to može biti nestabilnost samog OS-a, kao posledica aljkavosti programera i loše prilagoðenosti razlièitim konfiguracijama koje su sastavljene od raznoraznih komponenti koje nisu uvek meðusobno kompatibilne. Drugo, problem pravi i nemarnost korisnika koji bez razmišljanja instaliraju svaki program koji im dopadne šaka, ne razmišljajuæi o tome kakve su posledice gomilanja nepotrebnih datoteka; opasno je i neselektivno brisanje aplikacija koje ostavljaju „repove” koji narušavaju stabilnost sistema. Treæe, bezbednost umnogome remete razni virusi, trojanci i programi koji ne žele da vam budu „prijatelji”, a èesto ugrožavaju i hardver. Èetvrto, kvarovi i neispravnost komponenti mogu dovesti do nepravilnosti u radu, èestog blokiranja i pojave grešaka. Pod taèkom pet svrstaæemo sve ono na šta korisnik ne može da utièe, a potpada pod pravila tzv. Marfijevog zakona – u tim sluèajevima nikakvo znanje, intuicija niti vešt astrolog ne mogu da vam pomognu. Uprkos svemu, veliki broj korisnika praktièno se ne obazire na nabrojane probleme i prema operativnom sistemu se ponaša kao prema kontejneru bez dna.


Za dobro održavanje operativnog sistema neophodno je redovno preuzimati sigurnosne zakrpe koje proizvoðaè povremeno objavljuje. Mušièavost Windowsa je u velikoj meri ispravljena pojavom drugog Servica Packa, ali i pored toga mnogi korisnici savetuju prelazak na bezbednija rešenja kao što je neka od Linux distribucija. Osim zakrpa za operativni sistem, bar jedanput meseèno treba osvežavati drajvere za periferne ureðaje kao što su grafièke kartice, štampaèi, modemi... Ako koristite neki od AMD procesora, ne zaboravite da redovno instalirate nove VIA zakrpe za matiènu ploèu (takozvani 4in1 ili Hyperion drajveri) koje æe rešiti problem softverske kompatibilnosti i poveæati sveukupnu stabilnost sistema. Pomenuæemo i osvežavanje BIOS-a matiène ploèe, što nije procedura kojom se treba baviti èesto, ali u nekim sluèajevima popravlja performanse raèunara (pre osvežavanja „operativnog sistema” matiène ploèe informišite se o unapreðenjima koja nova verzija donosi i instalirajte samo ukoliko zaista imate koristi). Buduæi vlasnici raèunara bi trebalo dobro da razmisle o komponentama koje æe uvrstiti u novu konfiguraciju ili mogu da se odluèe za unapred sklopljenu konfiguraciju koju su testirala struèna lica. Treba voditi raèuna i o dostupnosti drajvera i korisnièkih programa koji æe obezbediti udobniji rad jer nije svejedno da li za neko parèe hardvera dobijate snažnu podršku, dok za drugo, koje je neznatno jeftinije, ne znate ni kako se zove.

Operativni sistem je veoma teško održavati, èak i u sluèajevima kada mislite da znate sve o njemu i posedujete dobro usklaðene i kvalitetne komponente. Zato æemo se pozabaviti pitanjem sistema zapisa fajlova na disku, koji je èest uzroènik problema i nestabilnosti. Ono što karakteriše sva izdanja Windowsa od verzije za 1997. godinu (Windows 95 OSR 2) jeste podrška za diskove veæe od 2 GB, uoblièena novim fajl sistemom koji je logièno nazvan FAT 32 (File Allocation Table). FAT 32 je omoguæio da se postojeæi kapacitet diska iskoristi na znatno efikasniji naèin, zbog èinjenice da koristi manje klastere nego FAT 16 èime se može uštedeti do pet procenata prostora. Pored ovoga upotrebom FAT 32 dobija se i veæa brzina pristupa tako da se aplikacije pod njim izvršavaju do pet odsto brže. Kao što veæina zna, svaki hard disk je podeljen na milione klastera u kojima se smeštaju podaci. Postupak beleženja podataka je u neku ruku jednosmeran jer se jednom upisan podatak u klasteru ne može nadopunjavati sadržajem sve dok ne bude obrisan. To praktièno znaèi da ako imate velièinu klastera od 16 KB i desi se da se upisuje podatak od 10 KB, ostatak od 6 KB ostaje neiskorišæen, ali se u isto vreme prijavljuje kao zauzet i propada sve do brisanja sadržaja iz klastera. Zbog ovoga se teži da velièina klastera bude što manja kako bi procenat iskorišæenosti diska bio što veæi. Hard diskovi koji se danas mogu naæi na tržištu su sve veæi i veæi (sve su èešæi oni kapaciteta 300 i više gigabajta) pa ponovo dolazimo u situaciju da nam je velièina klastera na njima kao i kod starog FAT-a – 32 KB. Zbog ovoga je preporuèljivo deliti disk na više particija, a ako ste vièni matematici, lako možete izraèunati koliki bi bio gubitak prostora sa diskom od, recimo, 120 GB i klasterima od 32 KB odnosno koliko bi se uštedelo ako bi se disk podelio, na primer, na tri particije od 40 GB. Nije za zanemarivanje.


Tokom svakodnevnog rada, hard disk se pretvara u pravu džunglu razbacanih podataka koju je vrlo teško održavati. U takvom haosu èesto dolazi do gubljenja fajlova, njihovog lošeg imenovanja, promene lokacija, gubitka brzine i, što je najvažnije, živaca. Da bi se ti problemi sveli na najmanju moguæu meru, treba primeniti niz akcija i postupaka koji se svode na korišæenje alata za održavanje strukture fajl sistema. Ovi alati se u principu mogu podeliti na dve vrste: na one koji dolaze implementirani u samom Windowsu i one koje možete naknadno instalirati. Ako se pravilno koriste, alati koje nudi Windows mogu da budu sasvim dovoljni, ali vrlo èesto bolje rezultate daju specijalizovani programi za održavanje operativnog sistema kao što su programi za optimizaciju i dijagnostiku kvarova,zatim programi za defragmentaciju hard diska,održavanje fajl sistema,optimizaciju Windowsovog registry-ja...
Ako se vratimo na Windows alatke, osnovni program za održavanje je ScanDisk (CheckDisk) na koji ne bismo trošili više reèi jer veæ i vrapci znaju sve o njemu, samo æemo preporuèiti redovno pokretanje bar jedanput nedeljno za Standard sistem skeniranja i jedanput meseèno za fizièko, Thorough, skeniranje. Pored toga, preporuèljivo je skenirati disk svaki put kada doðe do nepravilnog gašenja ili nepredviðenog resetovanja raèunara. Defragmentacija diska upotrebom Microsoftovog Disk Defragmentera (ili nekog sliènog alternativnog rešenja) takoðe je obavezni deo održavanja integriteta hard diska i preporuèljivo je sprovoditi je jedanput ili dvaput meseèno, u zavisnosti od toga koliko programa instalirate i deinstalirate. Šta je zapravo defragmentacija? Rekli smo ranije da se podaci upisuju u klastere, èime se stvara niz podataka koji ne moraju biti povezani da bi pripadali jednom zapisu odnosno odreðenom fajlu. Uzmimo, na primer, jedan standardan Word dokument od stotinak kilobajta. Ovaj dokument æe biti zapisan u nekoliko klastera koji mogu biti fizièki razbacani po èitavoj površini diska, što usporava pretraživanje i rad operativnog sistema jer èitajuæa glava diska mora da prelazi veæe udaljenosti. Kada je jedan fajl „razbijen” na više delova koji su fizièki udaljeni, kaže se da je fragmentiran. Sada samo zamislite koliko puta dnevno nešto obrišete ili snimite na hard disk, koliko igara instalirate ili deinstalirate i koliko raèunar koristi prostor na disku kao virtuelnu memoriju, pa æete dobiti sliku o tome kako to sve izgleda na fragmentisanom disku. Zato se pribegava procesu koji se zove defragmentacija, tokom kojeg se razbacani delovi fajlova skupljaju na jednom mestu kako bi obrazovali fizièki niz. Zavisno od toga u kakvom je stanju disk, defragmentacija može prilièno da potraje (a ne bi trebalo da se prekida) tako da je preporuèljivo raditi je noæu ili kada vam raèunar nije u upotrebi nekoliko sati.

Treæi alat iz Windowsove palete je Disk Cleanup, program koji oslobaða dodatni prostor na disku tako što briše nepotrebne podatke iz Temp i Download direktorijuma, Recycle Bina, a može i da deinstalira odreðene komponente Windowsa. Naravno, sve ovo se može odraditi i „ruèno”, ali tada treba znati taèno u kojim se direktorijumima nalaze nepotrebni podaci i privremene datoteke. Disk Cleanup æe biti posebno od koristi pri uklanjanju nepotrebnih fajlova koji zaostaju na hard disku nakon deinstalacije aplikacija, kao i za uklanjanje Internet sadržaja koji služi za offline pregled. Još jedna korisna opcija u Windowsu XP jeste Desktop Cleanup „èarobnjak” koji uklanja suvišne preèice s radne površine i tako poboljšava preglednost (program može da se pokreæe automatski, u zadatom vremenskom intervalu).


Ukoliko dosta vremena provodite na Internetu, a naroèito ako koristite browsere koji nisu bezbedni (Internet Explorer, u prvom redu), izloženi ste velikom riziku da „zakaèite” neki od programa iz tzv. malware kategorije. U pitanju su virusi, trojanci, reklamne poruke, špijunski programi i druge pošasti koje znatno narušavaju ne samo bezbednost i privatnost podataka veæ i integritet operativnog sistema, pa i nekih komponenti hardvera. Preporuèljivo je simultano koristiti dve aplikacije za uklanjanje špijunskih i reklamnih programa i trojanaca , ali samo jedan antivirusni paket  Dodatni nivo sigurnosti obezbeðuju firewall programi koji omoguæavaju pristup mrežnim resursima odnosno lokalnom disku samo onim programima koje korisnik „aminuje”.

I pored svih mera opreza, greške u radu koje uzrokuju gubitak podataka mogu da se pojave u svakom trenutku i ne moraju biti izazvane softverskim nedostacima. Jednostavan nestanak elektriène energije ili strujni udar u nepovoljnom trenutku – i eto glavobolje. Zato, pored ureðaja za kontinuirano napajanje (popularni UPS), preporuèljivo je  redovno pravljenje rezervnih kopija (bekapovanje), bilo „ruèno” bilo pomoæu specijalizovanih alata kao što su Second Copy, Backup 2005, Image for Windows i slièni (izbor je uglavnom stvar ukusa).


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:56:43 PM
Alternativa komercijalnim softverima za windows:

3D Grafika:
Anim8or - http://www.anim8or.com/
Blender - http://www.blender3d.org/
gmax - http://www.discreet.com/products/gmax/
Maya Personal Learning Ed. - http://www.alias.com/eng/products-services...ple/index.shtml
Now3D - http://digilander.libero.it/giulios/Eng/homepage.htm
SOFTIMAGE|XSI EXP - http://www.softimage.com/products/exp/v3/

Anti-Virus:
AntiVir - http://www.free-av.com/
Avast - http://www.avast.com/i_idt_1018.html
AVG - http://www.grisoft.com/

Anti Spyware:
Ad-aware - http://www.lavasoft.de/software/adaware/
Diet K - http://www.dietk.com/
SpyBot Search & Destroy - http://spybot.safer-networking.de/
SpywareBlaster - http://www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html
SpywareGuard - http://www.wilderssecurity.net/spywareguard.html


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:57:26 PM
IRC Klijenti:
BersIRC - http://www.bersirc.com/
BitchX - http://bitchx.org/download.php
HydraIRC - http://www.hydrairc.com/
TinyIRC - http://www.tinyirc.net/
XChat - http://www.xchat.org/

Audio Plejeri:
1by1 - http://www.rz.uni-frankfurt.de/~pesch
Foobar 2000 - http://www.foobar2000.org/
iTunes - http://www.apple.com/itunes/
Jet Audio Basic - http://www.jetaudio.com/
Musik - http://musik.berlios.de/
QCD Player - http://www.quinnware.com/
Sonique - http://sonique.lycos.com/
Winamp - http://www.winamp.com/

Zvuèni alati:
Audacity - http://audacity.sourceforge.net/
CDex - http://cdexos.sourceforge.net/
dBpowerAMP Music Converter - http://www.dbpoweramp.com/dmc.htm
EAC - http://www.exactaudiocopy.de/
Encounter 2003 - http://www.waschbusch.com/
GermaniXEncoder - http://www.germanixsoft.de/
K-MP3 - http://www.katarncorp.com/
KraMixer - http://www.kramware.com/
MP3 Book Helper - http://mp3bookhelper.sourceforge.net/
MP3 Tag - http://www.mp3tag.de/
mp3DirectCut - http://www.rz.uni-frankfurt.de/~pesch/
MP3Gain - http://www.geocities.com/mp3gain/
mp3Trim - http://www.logiccell.com/~mp3trim/
MusicBrainz - http://musicbrainz.org/
Rarewares - http://rarewares.hydrogenaudio.org/
SoundEngine Free - http://www.cycleof5th.com/en/index.htm
TagScanner - http://xdev.narod.ru/tagscan_e.htm
The GodFather - http://users.otenet.gr/~jtcliper/tgf/


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:58:58 PM
CD/DVD Prženje:
Burn4Free - http://www.burn4free.com/
Burnatonce - http://www.burnatonce.com/
CDBurnerXP - http://hem.bredband.net/cdburnerxp/
CDRDAO - http://cdrdao.sourceforge.net/
CDR Tools Frontend - http://demosten.com/cdrfe/
Deepburner - http://www.deepburner.com/
DVD Decrypter: http://www.dvddecrypter.com/
Easy Burning, DropCD & Audio CD - http://www.paehl.de/cdr
Kompresija / Dekompresija:
7-zip - http://www.7-zip.org/
bzip2 - http://sources.redhat.com/bzip2/index.html
FilZip - http://www.filzip.com/
IZArc - http://www.florida.plus.com/izarc/
QuickZip - http://www.quickzip.org/
TUGZip - http://www.tugzip.com/
UltimateZIP - http://www.ultimatezip.com/
UPX - http://upx.sourceforge.net/
Zip&Go - http://www.handybits.com/zipngo.htm
Zipgenius - http://www.zipgenius.it/


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 05:59:29 PM
Programi za defragmentaciju:
DIRMS & Buzzsaw - http://www.dirms.com/
OpenVMS - http://www.execsoft.com/freeware/freeware.asp

Desktop dodaci:
CursorXP - http://www.stardock.com/products/cursorxp/download.html
MobyDock - http://www.mobydock.com/
tclock2 - http://home.inreach.com/2tone/tclock2/tclock2.htm


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:01:16 PM
Firewall:
Kerio (Kerio Personal Firewall is FREE for home and personal use) - http://www.kerio.com/kpf_home.html
Outpost Firewall (version 1 is free) - http://www.agnitum.com/download/outpost1.html
Sygate (FREE for personal use) - http://smb.sygate.com/products/spf_standard.htm
Zonealarm Basic firewall - http://www.zonelabs.com/store/content/comp...reeDownload.jsp


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:02:01 PM
FTP Klijenti:
Filezilla! - http://sourceforge.net/projects/filezilla
SmartFTP - http://www.smartftp.com/

FTP Serveri:
FileZilla - http://filezilla.sourceforge.net/
GuildFTPD - http://www.totalshareware.com/asp/detail_v...pplication=8334
Quick 'n Easy FTP Server - http://www.pablovandermeer.nl/ftp_server.html
SlimFTPd - http://www.whitsoftdev.com/slimftpd
WarFTPD - http://www.jgaa.com/

HTML Editori:
1st page 2000 - http://www.evrsoft.com/download.shtml
AceHTML - http://freeware.acehtml.com/download.html
Aracnophilia - http://www.arachnoid.com/arachnophilia/
HTML-Kit - http://www.chami.com/html-kit/
Selida - http://www.amaryllis.8m.com/
Trellian webPAGE - http://webpage.vendercom.com/
TSW WebCoder - http://www.tsware.net/


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:02:40 PM
Preglednici slika:
Ahaview - http://www.aha-soft.com/ahaview/ahaviewfree.exe
Irfanview - http://www.irfanview.com/
SlowView - http://www.slowview.at/
XNView - http://www.xnview.com/

Instant Messenger:
Gaim - http://gaim.sourceforge.net/
Miranda IM - http://www.miranda-im.org/
Rhymbox - http://www.rhymbox.com/
PSI - http://psi.affinix.com/
Trillian Basic - http://trillian.cc/downloads

Internet Explorer "školjke":
Avantbrowser - http://www.avantbrowser.com/
MyIE2 - http://www.myie2.com/
SlimBrowser - http://www.flashpeak.com/sbrowser/sbrowser.htm

Mail programi:
i.Scribe - http://www.memecode.com/
Mahogany Mail - http://mahogany.sourceforge.net/
Pegasus Mail - http://www.pmail.com/
Thunderbird - http://www.mozilla.org/projects/thunderbird/


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:04:23 PM
Uredski paketi:
602PC Suite free edition - http://www.software602.com/products/pcs/download.html
AbiWord - http://www.abiword.com/
Open Office - http://www.openoffice.org/

Softveri za particije:
Partition Resizer - http://zeleps.com/
Ranish Partition Manager - http://www.ranish.com/part/
TestDisk - http://www.cgsecurity.org/index.html?testdisk.html

PDF Programi:
Free PDF - http://www.webxd.com/zipguy/frpdfdl.htm
Ghostscript/GSView - http://www.ghostscript.com/
PDF 995 - http://www.pdf995.com/
PDFCreator - http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:05:04 PM
Programi za obradu slika i sl.:
ColorPic - http://www.iconico.com/colorpic/
Pixia - http://www.ab.wakwak.com/~knight/
Sodiodi - http://www.sodipodi.com/
The Gimp - http://www.gimp.org/
Tuxpaint - http://www.newbreedsoftware.com/tuxpaint

Programiranje:
ActivePerl - http://www.activestate.com/Products/ActivePerl
Dev C++ - http://www.bloodshed.net/
Dev Pascal - http://www.bloodshed.net/
Eclipse - http://www.eclipse.org/
Freepascal - http://www.freepascal.org/
jEdit - http://www.jedit.org/
PHP Hypertext Parser - http://www.php.net/
Python - http://www.python.org/
Ruby - http://www.dm4lab.to/~usa/ruby/index_en.html
SharpDevelop - http://www.icsharpcode.net/opensource/sd/
Pop-up zaustavljaèi:
Google Toolbar - http://www.google.com/
NoAds - http://www.southbaypc.com/NoAds/
PopUp Stopper - http://www.panicware.com/product_psfree.html
Privoxy - http://www.privoxy.org/
Proxomitron - http://www.proxomitron.info/


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:05:50 PM
Video kodeci :
DivX Codec - http://www.divx.com/divx/?src=toptab_divx_from_/index.php
FFDSHOW - http://sourceforge.net/projects/ffdshow
Kazaa Lite Codec Pack - http://www.k-litecodecpack.com/
Nimo Codec Pack - http://www.divx-digest.com/software/nimo_pack.html
Quicktime Alternative - http://www.k-litecodecpack.com/
Real Player Alternative - http://www.k-litecodecpack.com/

Video plejeri :
BsPlayer - http://www.bsplayer.org/
Cygwin MPlayer - http://armory.nicewarrior.org/projects/cygmp/
MaximusDVD - http://www.maximusdvd.com/
Media Player Classic - http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=82303
VideoLan - http://www.videolan.org/

Video alati:
DVD Shrink - http://www.dvdshrink.org/
DScaler - http://deinterlace.sourceforge.net/
FlasKMPEG - http://www.flaskmpeg.net
GSpot - http://www.headbands.com/gspot/
VirtualDub - http://www.virtualdub.org/
VirtualDubMod - http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=65889
xviD - http://www.roeder.goe.net/~koepi/xvid.shtml
Zwei-Stein Video Editor - http://www.thugsatbay.com/software/index.html


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:06:28 PM
Web serveri:
Abyss - http://abyss.sourceforge.net/
Apache - http://httpd.apache.org/
Sambar - http://www.sambar.com/
Savant - http://savant.sourceforge.net/
TinyWeb - http://www.ritlabs.com/tinyweb/index.html

Webcam programi:
booruWebCam - http://www.booru.net/
Pryme - http://www.hilo.dk/pryme/

Checksum Utilities:
fsum - http://www.slavasoft.com/fsum/
hksfv - http://www.big-o-software.com/products/hksfv/
md5sum - http://www.etree.org/md5com.html
md5summer - http://www.md5summer.org/


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:07:15 PM
Generalne aplikacije i sve drugo:
AnalogX - http://www.analogx.com/
AppRocket - http://www.candylabs.com/approcket/
Celestia - http://www.shatters.net/celestia
Cygwin - http://www.cygwin.com
Dirkey - http://www.protonfx.com/dirkey/
EditPad Lite - http://www.editpadpro.com/editpadlite.html
Inno Setup - http://www.jrsoftware.org/isinfo.php
Memtest-86 - http://www.memtest86.com
MWSnap - http://www.mirekw.com/winfreeware/mwsnap.html
NetTime - http://nettime.sourceforge.net
Nullsoft Installer - http://www.nullsoft.com/free/nsis
Peerguardian - http://xs.tech.nu/
QuickSFV - http://www.geocities.com/SiliconValley/Mouse/4668/
png2ico - http://winterdrache.de/freeware/png2ico
Stickies - http://finiteloop.org/~btaylor/software/stickies/
Sysinternals - http://www.sysinternals.com/
Vim - http://vim.sourceforge.net


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:09:28 PM
Dodajte sliku koju želite na svoj "User Account"


Ako vam se ne sviðaju slike na vašem "User accountu" koje dolaze sa Windowsom, evo kako da dodate svoju sliku po vlastitom izboru.
 
1. Prvo probajte izabrati sliku koja je otprilike jednake širine i visine kako se ne bi previše izoblièila prilikom smanjivanja, jer mora biti velièine 48 x 48 pixela, i mora biti bitmap slika, odnosno .bmp ekstenzija.
 
2. Nakon što ste izabrali i "sredili" sliku, iskoprajte je u :
 
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\User Account Pictures\Default Pictures     (Application Data je "skriveni" direktorijum)
 
To je mesto gde su smeštene sve vaše account slike.
 
3. Sada kliknite na "Start" i zatim na svoju "account" sliku.
   To æe vas odvesti do novog prozora gde možete izabrati neku drugu sliku meðu kojima i onu koju ste vi napravili.

Promenite boje na Logon ekranu


1. Kliknite na Start > Run, upište regedit > i kliknite na OK.
 
2. Cilj nam je doæi do sledeæeg kljuèa HKEY_USERS\DEFAULT\Control Panel\Colors
 
3. Sada u desnom prozoru dva puta kliknite na "Background".
 
4. Promenite vrednosti tako što æe te upisati 3 broja od RGB boje koju ste izabrali  (npr. za narandžastu boju su ove vrednosti "Red - 255, Green - 128, Blue - 64"
 
   Sada ste promenili pozadinsku "Logon" boju.

Promenite tekst na "Start" dugmetu


"Start" dugme je jedno od najèešæe korišæenih, pa ako menjate izgled Windowsa, zašto ne biste promenili i naziv "Start" dugmeta.
Sve što vam je potrebno da bi promenili tekst u "Start" dugmetu je Hex Editor kojega možete skinuti bilo gde na internetu besplatno.
 
Jedino ogranièenje je da možete reè "Start " promeniti u neku drugu, ali pod uslovom da se sastoji samo od 5 znakova odnosno slova.
 
Kada ste skinuli "Hex Editor", pokrenite ga i u njemu otvorite "explorer.exe" (nalazi se u Windows direktorijumu).
 
Sada pronaðite reè "S T A R T" i jednostavno ih zamenite sa nekih drugih 5 znakova ili slova i kliknite na "Save".
Sada vaše "Start" dugme ima naziv koji ste vi odabrali.
 
NAPOMENA: Poželjno je pre bilo kakve modifikacije prvo kopirati "explorer.exe" na sigurnu lokaciju u sluèaju ako nešto poðe po zlu kako bi ga jednostavno mogli iskopirati nazad u windows direktorijum.

Promenite naslov u Internet Exploreru u bilo koji tekst


Ovim tweakom æete promjeniti naslov u Internet Exploreru
 
1. Kliknite na Start > Run i upišite gpedit.msc
2. Zatim kliknite na User Configuration > Windows Setting > Internet Explorer > Maintenance > Browser User Interface
3. Dva puta kliknite na Browser Title
4. Zatim na Costumize Title Bars
5. "upišite šta god želite"
6. Kliknite OK
 
Ovim ste promenili naslov u svome Browseru.

Napravite "shortcut" na tastaturi za bilo koji program


Evo kako možete preko tastature brzo pristupiti svojim programima.
 
1. Desni klik na ikonu na desktopu ili u start meniju i zatim klik na Properties.
2. U "Shortcut" meniju, kliknite u "Shortcut Key" prozor.
3. Pritisnite na tastaturi taster koji želite koristiti za pokretanje izabranog programa
   Windows æe vašem izabranom znaku dodati još "Ctrl+Alt".
   Znaèi ako ste izabrali slovo M, kombinacija æe izgledati ovako "Ctrl+Alt+M"
 
   Možete izabrati i jednu od "F" tipki, recimo "F7" i tada æe biti dovoljno pritisnuti samo tipku "F7" kako bi pokrenuli izabrani program.
 
4. Kliknite OK.

Promenite ime "Recycle Bin-u"


Ako želite promeniti ime za "Recycle Bin", (kanta, smeæe, ðubre, niš' korisno , deponija ... i sl.) evo jedan jednostavan trik kako to uèiniti.
 
Otvorite vaš omiljeni tekst editor (Notepad, npr.) i kopirajte ovaj tekst u Notepad:
 
Windows Registry Editor Version 5.00
 
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}\ShellFolder]
"Attributes"=hex:50,01,00,20
"CallForAttributes"=dword:00000000
 
Sada saèuvajte tekst kao (Save as) .reg datoteku bilo gdje u raèunaru (npr. Datoteka æe se zvati "Kanta", a vi upišete ovako: Kanta.reg), znaèi na kraju naziva datoteke je potrebno samo dodati ".reg" ekstenziju.
 
Sada dva puta kliknite na novonapravljeni registry kljuè i samo pritiskajte "Yes".
Od sada možete menjati ime "Recycle Binu" kao i svakoj drugoj datoteci na raèunaru.
(Desni klik i "Rename").

Rešite se "potvrde" o brisanju file-ova


Zar ne mrzite kada brišete neki file i Windows vas svaki put pita "da li ste sigurni da želite obrisati taj file"? ...postane dosadno.
Evo kako da se rešite tog pitanja!
Desni klik na Recycle Bin > Properties > Global Tab > i uklonite kvaèicu sa "Display delete confirmation dialog" ...Nije potreban restart:)

Sakrijte ikone na desktopu


Ako želite imati "èist" desktop i jednostavno želite videti samo svoju pozadinsku sliku (background) evo kako da to uèinite, a da imate pristup svim programima.
 
  1. Prvo odvucite recyle bin u start meni i postavite ga tamo gdje je i.e. i o.e, win update... kako bi imali pristup izbrisanim fileovima.
  2. Desni klik na desktop i uklonite kvaèicu sa 'show desktop icons'
 
  3. Sada imate èisti desktop i programima pristupate preko "Start" menija, a imate ipristup "Recycle Binu".

Korisne skraæenice na tastaturi


Evo nekolko korisnih skraæenica na tastaturi za one koji žele drugaèiji pristup aplikacijama. Ako imate puno "staža" na raèunaru, miš vam postane monoton i tada poènete tražiti zanimljivije naèine kako nešto pokrenuti bez miša.
 
Pa evo za one koji još nisu otkrili ove blagodeti tastature, malo nadopunite svoje znanje:
 
Windows Key + F - Pokreæe alat za traženje (Find)
Windows Key + M - Smanjuje otvorene prozore
Windows Key + R - Pokreæe "Run" aplikaciju
Windows Key + U - Pokreæe utility manager
Alt + F4 - Zatvara sve aktivne aplikacije. Npr. možete "poubijati" sve popup prozore kada vas poènu zatrpavati na nekim stranicama
Ctrl+Alt+Del - Pokreæe korisnu aplikaciju gde možete videti aktivne aplikacije, zauzeæe memorije,možete ugasiti raèunar, restartovatii ga, staviti u StandBY i još koješta...
Shift + Del - Potpuno brisanje fileova iz raèunara (zaobilazi Recycle BIn)
Ctrl + C - Zamenjuje "Copy" naredbu
Ctrl + V - Zamjenjuje "Paste" naredbu
Ctrl + A - Obeležava sve fileove u trenutnom direktorijumu

Uklonite "Login" password


Ako ne želite svaki put upisivati password u 'Wellcome' meniju kada se windows podigne, evo naèina kako da to izbegnete:
 
1. Idite u Control Panel
2. Kliknite na Administrative Tools
3. Local Security Policy > Account Policy > Password Policy
4. Dva puta kliknite na 'Minimum password lenght' i postavite vrednost na 0 (nula)
5. Idite do 'User Account-a' u Control Panelu kliknite na vaš account i uklonite password
 
To æe spreèiti upisivanje passworda prilikom podizanja Windowsa

Uklonite picture i fax viewer


Malo bolji naèin da uklonite Picture and Fax Viewer bez propratnih efekata:
 
Možete ih ukloniti na sledeæi naèin: [Start] [Run] i upišite regedit i  kliknite na OK
Sada idite do kljuèa:
 
HKEY_CLASSES_ROOT/SystemFileAssociations/image/ShellEx /ContextMenuHandlers i zatim izbrišite Folder ShellImagePreview pod ContextMenuHandlers
 
Napomena: Ako želite vratiti Picture and Fax Viewer:
 
Napravite ShellImagePreview folder i napravite novi String Value i dodajte mu vrijednost
{e84fda7c-1d6a-45f6-b725-cb260c236066}

Uklonite "shortcut" strelice na ikonama


Da li ste ikada poželeli ukloniti shortcut strelice na ikonama?
Ispod æete saznati kako:
 
1. Otvorite regedit (start,run)
2. Idite do HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile
3. Preimenujte IsShortcut u AriochIsShortcut
4. Restartujte raèunar
 
 
(PS: lnkfile je LNKFILE, a ne inkfile)

Uklonite korisnièko ime iz start menija


Evo kako ukloniti korisnièko ime iz Start Menija :
 
START > RUN > GPEDIT.MSC > USER CONFIGURATION > ADMINISTRATIVE TEMPLATES > START MENU AND TASKBAR > pronaðite  REMOVE USER NAME FROM START MENU > desni klik na PROPERTIES > oznaèite  ENABLED > OK

Odaberite temu i boju za "Welcome screen"


Sa ovim tweakom æete moæi promeniti boju vaše "Windows Theme".
Pa evo kako to uèiniti:
 
1. Pokrenite regedit (start,run)
2. Odite do kljuèa
HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ThemeManager
3. Pronaðite kljuè pod imenom ColorName
4. Desni klik na taj kljuè i odaberite "modify"
5. Tamo gde piše "NormalColor" promjenite u "Metallic"
6. Kliknite na Ok, i izaðite i regedita
7. Restartujte raèunar

Prikažite skrivene direktorijume i fajlove


Evo kako omoguæiti skrivene foldere i fileove:
 
1. Otvorite Windows Explorer
2. Kliknite na izbornik "Tool" i zatim na "Folder Options"
3. Kliknite na "View" i oznaèite "Show hidden files and folders"
4. Apply i zatim OK.


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:10:19 PM
Iskljuèite Thumbs.db


Thumbs.db je file koji se kreira u direktorijumu gde se nalaze slike ili video fileovi, a služi tome kako bi u stvari  mogli vidjeti deo slike ili videa, a da ih ne otvarate,a pri tome se ne mora svaki put ponovo uèitavati.
 
Žalosna stvar je što Thumbs.db file zauzima 2kb po jednom fileu.
Evo kako izbeæi Thumbs.db:
 
1. Start > Run > i upišite gpedit.msc
2. Idite u "User Configuration/Administrative Template/Windows Components/Windows Explorer". 
3. Na dnu prozora naæi æete stavku pod imenom Turn off caching of thumbnail pictures.
4. Dva puta kliknite na tu stavku, sada kliknite na Enable i zatim na Apply pa OK.

Rešite se "Wellcome" ekrana pomoæu autologovanja


Evo kako izbeæi logovanje pri svakom podizanju Windowsa:
 
1. Start > Run > i upišite control userpasswords2
2. Kliknite na OK
3. Na Users Tab, Uklonite kvaèicu sa "Users must enter a user name and password to use this computer" i kliknite na Apply
4. Odaberite korisnika za kojeg želite da se automatski loguje i kliknite OK.
    Pojaviæe se prozor koji vas pita "koji user name i password želite koristiti za automatsko logovanje", samo kliknite "OK".
 
Zatim idite u Control Panel / User Accounts, i kliknite  “Change the way users log on or off” i uklonite kvaèicu sa “Use the Welcome Screen” i “Use Fast User Switching”.

Klasièni Start Menu


Evo kako podesiti XP da koristi klasièni start meni:
 
START > RUN > upišite GPEDIT.MSC > USER CONFIGURATION > ADMINISTRATIVE TEMPLATES > START MENU AND TASKBAR > pronaðite FORCE CLASSIC START MENU > oznaèite ENABLED > OK > Restart.

Promenite Internet Explorer logo


Ovaj tweak menja malu ikonu u gornjem desnom uglu Internet Explorera!
 
1. Kliknite na Start > Run > i upišite gpedit.msc > kliknite OK
2. Kliknite User Configuration > Windows Settings > Internet Explorer Maintenance > Browser User Interface
3. Dva puta kliknite na Custom Logo
4. Kliknite na Customize The Static Logo Bitmaps
5. Klik na Browse...
6. Odaberite svoj novi Logo
7. Klik na OK
8. Pojaviæe se prozor sa porukom ''You have selected to customize a setting but provided no value. The behavior of this will be to delete the setting. Are you sure you want to continue?`
9. Kliknite na Yes
 
Napomena: Logo mora biti (22X22) Mali, ili (38X38) Veliki.
Mora biti saèuvan kao bitmap u 256 ili 16-bitnoj boji.


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 15 April, 2007, 06:13:32 PM
Umrezavanje dva racunara u LAN mrezu preko telefonske linije:Jedan racunar  mora da bude server, a drugi klijent. Ova vrsta povezivanja omogucava spajanje samo dva racunara u LAN.

Podesavanja za server:
Control Panel > Network Connections > Create New Connection > Setup an advanced connection > Accept Incoming Connections > cekirati modem koji treba da se javlja na telefon > Do not allow Virtual Private Connections > "Add..." na sledeæem ekranu i napraviti novog  korisnika (username i password su bitne stavke), cekirati samo njega, next > ako nemate vec neku LAN mrežu, onda vam ova sledeca podesavanja nisu bitna, bitno je da cekirate TCP/IP >finish.

Kada se podesi server, on ce da se javlja na svako zvonjenje telefona. Ako hocete da iskljucite da se ne javlja na telefon (npr. kad necete da se povezujete), idite na Control Panel > Network Connections > Right click na tu "Incoming Connection" pa properties i onda uncekirate modem.

Ako su vam bitne IP adrese (npr. server vec ima postojecu LAN mrezu za koju ne zeli da se mesa sa ovom), onda idete na Control Panel > Network Connections > Right click na tu "Incoming Connection" pa Properties > Networking > Internet Protocol (TCP/IP) > Properites > Specify TCP/IP Addresses, pa recimo From: 10.0.0.1 To: 10.0.0.2
ili neki drugi subnet ako vec imate neki LAN na ovom.

Podesavanja za klijenta:
Control Panel > Network Connections > Create New Connection > Connect to the internet > Set up mu connection manually > Connect using a dialup modem > ISP name bilo sta > Phone number - broj telefona na kome se javlja server > username/password unesete kao sto je podeseno na serveru > finish. Eventualno mozete da se iskljucite firewall za ovu konekciju.


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: i 15 April, 2007, 06:59:09 PM
Odlièan spisak saveta...

E, a pošto nas je nedavno Microsoft napao da smo u samom vrhu Evrope što se piratizovanog softvera tièe, na ovim linkovima možete da naðete spisak najboljih freeware programa za sve moguæe namene (makar dok ne obrišete Windows trash sa svog harda i zamenite ga neèim boljim):

http://www.techsupportalert.com/best_46_free_utilities.htm

http://www.techsupportalert.com/more/extended.htm


: Odg: Instalacija windows sistema!!!
: Dacha 16 April, 2007, 12:00:51 AM
 ;)Lood ko struja! ;D
Pa znas kako,bolje da ovde jednom napisem,nego da me non-stop cimaju na mobilni i pitaju sto puta istu stvar...Imam jednog komsiju kome prosecno bar dva puta mesecno instaliram windows,covek sve vreme sedi uz mene i snima sta radim i svaki put me iznova zove da mu instaliram sistem,kaze da ne moze da prati sta radim...Pa ja ko reko' da ga skinem sa grbache once and for all! :zli: :zli: :zli: