SOKOBANJSKI FORUM => Politika => : StaLkeR 23 November, 2006, 03:07:44 AM: Nove Liène karte - Žigosanje Srba
: StaLkeR 23 November, 2006, 03:07:44 AM
За живот без жига


Оно што се у Србији дешава, упркос причи о томе да постајемо демократско друштво, није ништа друго до повећање тоталитарне контроле над становништвом, под видом евроатлантских интеграција. С тим у вези је и нови, специјални број часописа епархије жичке, “Жички благовесник”, који се бави изазовима информатичког доба. Из овог часописа преносимо текст који се тиче нових личних карти, чије се увођење спрема, и даље ван погледа јавности. А, што се тиче “електронске контроле”, господари света су је давно предвидели и сада је само, под изговором “борбе против тероризма”, спроводе. Још осамдесетих година XX века Жак Атали, директор Европске банке за обнову и развој, писао је у својој књизи “Линија хоризонта”: “Поредак, заснован на сили, биће замењен поретком заснованим на новцу… Новчани поредак постаће универзалан. Од Сантјага до Пекинга, од Јоханесбурга до Москве, сви економски системи клањаће се пред олтаром тржишта. Никад свет није био у таквом ропству које диктира новац… Победници те нове ере биће градитељи, а у њиховим рукама ће се наћи и власт и финансијска моћ”. Људи ће бити “нови номади”, који су, по Аталију, “изгубили традиционалну везаност за земљу, заједницу, породицу”, чије ће најважније право бити право на продају и купују. Читав свет ће бити под електронским надзором. Атали вели: “Основа технологије будућности је микрочип, који ће бити уграђен у све предмете, који ће постати нешто попут продужетка наших чулних органа, функција нашег организма”. Средство везе (а самим тим и надзора) постаће свеприсутно: “Човек нигде неће моћи да се сакрије… Први пут ће човек бити без адресе… Да би се идентификовао номад будућности, биће довољно да се наведе или његов број, или његово име”.

Пасош за сопствено двориште

Атали јасно каже: “У будућем светском поретку биће и поражених земаља. Број поражених ће, наравно, бити већи од броја победника. Они ће покушавати да стекну право на достојан живот, али, изгледа, такву шансу неће добити. Биће избачени из игре, гушиће се од отровне атмосфере, а на њих нико неће обраћати пажњу, због свеопште равнодушности.” Сиротињи, која неће имати где да путује, биће понуђена разна стимулативна средства, пре свега наркотици: “Наркотици су номадска супстанца за побеђене будућег миленијума”. Победници ће имати све “рајске могућности” генетичког инжењеринга. Елита ће на тржишту куповати нове органе. Атали “прориче”: “Човек ће продавати и куповати своје сопствене двојнике, “копије” вољених људи, хибриде створене на основу нарочитих особина, изабране с тачно одређеним циљевима… Човек ће почети да прави самог себе онако како прави робу”. Знајући да ће бити отпора, Атали сматра да ће сваки отпор бити угушен ако међународне институције одбију “планетарну власт”.

Господа глобалисти, очито, праве своје “петогодишње планове” и верују у победу “тржишта”. На томе тржишту ми, слободни људи, треба да будемо стока која се купује и продаје, под непрестаним надзором. Зар Леонтјев није био у праву кад је просечног Европејца доживљавао као “идеал и оруђе свеопштег разарања”? Зар је Достојевски лагао кад је видео да Европљани свет желе да уреде као мравињак? Зар је Кафка грешио кад је Густаву Јаноуху говорио: “Верујем да неће дуго потрајати, а ми ћемо морати да поседујемо посебан пасош да бисмо смели да сиђемо у сопствено двориште. Свет се претвара у гето”?

Године 1999. у “Атласу будућности”, издавачке куће “Макмилан”, јасно је написано: “До 2003. године индустријски најразвијеније земље ће пратити и анализирати кретање свих својих грађана. Људско тело ће све више бити коришћено за електронску идентификацију, на основу технике познате као биометрика, која укључује скенирање рожњаче, ДНК колекцију и електронске отиске прстију. Бебе ће моћи да буду скениране приликом рођења, и тада ће њихов електронски идентитет моћи да се препознаје широм света.

Владе и приватне организације сабирају велику количину података личних информација. Финансијски детаљи, географско кретање, подаци о здрављу, складиште се и процесирају од стране компјутера који лако опште један с другим. Модерни информациони системи могу да анализирају најситније подробности људских живота. Супермаркети прате потрошачке навике. Произвођачи знају ко им купује робу. Рекламне компаније користе ове личне склоности. Компјутерски програм 21. века ће лако моћи да обликује јасне и читљиве профиле личности.

Приватност може да буде прва жртва надзора. Банкомати и електронски путеви могу да створе систем праћења у реалном времену на целој територији неке државе. ТВ камере на јавним местима могу да смање број злочина у градским средиштима, али оне, такође, нуде начине за успостављање јавног реда у досад невиђеној мери. Личне идентификационе карте могу бити оружје против криминалаца, али могу бити коришћене и као средство које ће власт примењивати против обичних гарђана”.

“Атлас будућности” предвиђа да ће поједине земље (Запад) имати потпуну повезану, вишенаменску банку података на националном нивоу, са једним великим државним компјутерским центром, с којим ће сви остали центри бити “он лине”. Ово ће бити коришћено за борбу против криминала, пасошку контролу, банковне трансакције, провере идентитета, социјално осигурање, гласање и здравствену заштиту. Неке земље ће имати по два одвојена система за идентификацију - један ће бити за област социјалног осигурања, а други за област безбедности. Неке државе ће пратити само криминалце. Планира се да ће до 2013. године шест милијарди људи на планети, то јест 75% светске популације, бити надзирано путем биометрике.

Међу земљама прве групе, са најснажнијим надзором, поред Европске уније, САД, Аустралије, налазе се и Србија и Црна Гора.

Нове личне карте - да или не?

У Србији је министар полиције у влади ДОС-а, господин Душан Михајловић, крајем 2003. године најавио увођење нових личних карти са електронским чипом. Сва опрема је, без икакве јавне расправе и скупштинских одлука, купљена од “Мотороле”, и припремљена за увођење, до кога, међутим, још није дошло. Али, упркос незаконитој набавци опреме, без тендера, процес се упорно припрема. Било је различитих, углавном негативних, реакција у штампи, па је тим поводом и Огледало писало. На крају се испоставило да је и тендер за набавку “Моторолине” опреме био незаконит. Упркос томе, директор ове мултинационалне компаније убеђивао је наше државне власти да све прихвате. О чему се, заправо, ради?

Ради се о покушају нове врсте државне тоталитарне контроле становништва, под видом личне карте, која би у чипу садржала низ података читљивих само полицијском компјутеру (позорници би, рецимо, били снабдевени мини-компјутерима у својим аутомобилима, и били би директно “прикачени” на централну базу података у Београду). Основно што би се у чип убацило био би отисак прста, као биометријски елеменат, а затим и читав низ других података.

О каквом је чипу реч?

Ко год користи Телекомову “хало-картицу”, зна како изгледа чип са кога се учитава колико је још кредита на њој. Нешто слично треба да има и нова лична карта. Понављамо, у чип ће бити, поред отиска прста, уписани и други подаци, до којих обичан човек не може да приступи. Електроинжењери наводе да човек који има чип уграђен у личну карту може бити праћен на следеће начине: “Уколико би се лична карта користила приликом подизања новца у банци или безготовинског плаћања, могла би се формирати евиденција о нечијим трошковима. Уколико у нове личне карте буде уграђен (смарт-чип) тзв. паметни чип (према подацима из МУП-овог прес материјала, такав чип ће бити уграђен у нове личне карте), било би могуће пратити кретање грађана уколико би се на одређеним местима поставили уређаји који би, када неко прође крај њих, очитавали чип који је уграђен у личне карте. Нешто слично овоме се тренутно може видети на Копаонику. Тамо скијаши добијају картице с чипом, који региструју уређаји постављени на уласку у ски стазу.

Нацисти су први увели обавезне личне карте у Србију

Србија није имала обавезне личне карте све до нацистичке окупације 1941. године, коју су наставили комунисти. Бора Вујић, хроничар из Ваљева, каже: “Личне карте први пут се појављују у Србији пред почетак Првог светског рата. Оне нису биле обавезне и грађани их нису желели, тврдећи да су намењене џепарошима, а да поштен свет свој идентитет доказује помоћу два сведока”. Данас личних карти нема, поред САД, ни у Аустралији и Индији. Необавезне су у Данској и Француској, а у Шпанији не морају да се увек носе уз себе.

Па, добро, зашто неко настоји да убога и сиромашна Србија добије обавезне личне карте с чипом?

Очито, ми смо експериментални полигон који, као земља “вируса који треба уништити” (тако је Србе назвао Дејвид Гомперт из РАНД корпорације), први мора да постане затвор у Европској унији. А, коначни циљ је, ма колико то некоме сулудо изгледало, уградња биочипова са радио-предајницима које могу пратити сателити - људима под кожу! У САД је већ 2002. године фирма “Апплиед Дигитал Солутионс” уградила чипове добровољцима - брачном пару Xејкобс и њиховом сину, а сада, за 200 долара, масовно продаје ову опрему богаташима широм света, како би себе и своју децу заштитили од киднаповања. Такође, биочипови се препоручују војним и полицијским специјалцима, јер је чип утиснут под кожу, па је немогуће направити погрешну идентификацију. Неће проћи дуго, а чипови ће бити понуђени човечанству као замена за пасоше, личне карте, кредитне картице, новац. Билборди ће широко рекламирати: “Само ваш чип!”, а стварчица ће бити крајње јефтина (тако је било и са мобилним телефонима - некад доступни најбогатијима, сад су доступни свима). Једна фирма у Русији је већ узела право на дистрибуцију биочипова широм ове земље, што је “Апплиед Дигитал” компанија срдачно поздравила. Рашће јој профит, али и надзор над Русима биће бољи.

Номади будућности

Господари “врлог новог света” су ово одавно планирали. Жак Атали, дугогодишњи директор Европске банке за обнову и развој и биограф Ротшилдових, у својој књизи “Линија хоризонта” писао је следеће: “Основа технологије будућности је микрочип, који ће бити уграђен у све предмете, који ће постати нешто попут продужетака наших чулних органа, функција нашег организма”. Средства везе и надзора неће моћи да се избегну. Атали додаје: “Човек будућности нигде неће моћи да се сакрије… Први пут ће човек бити без адресе… Да би се идентификовао номад будућности, биће довољно да се наведе његово име или његов број”.

На крају крајева, предсказано је и у Откривењу Јовановом да нико неће моћи купити, ни продати, ко нема печат звери, антихриста, на десној руци, или на челу (Откр. 13, 16-18).

Хоћемо ли бити стока коју жигошу?

За живот без жига!


"Ми који се у Христу крстисмо, у Христа се обукосмо - у Христу и останимо, во вјекове вјекова. АМИН "


: Интернет - мач са две оштрице
: Sale-X 23 November, 2006, 11:27:39 AM
ИНТЕРНЕТ – МАЧ СА ДВЕ ОШТРИЦЕ
- Искушење савремености -

"Све ми је дозвољено, али све не користим; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме"

Mинули XX век ће бити упамћен по достигнућима у области информатике. Стварање персоналних електронских рачунара , њихово спајање у јединствену мрежу у целом свету означило је почетак постојања ИНТЕРНЕТА који данас представља најсавршенији светски информативни систем.
Мање-више добре стране ИНТЕРНЕТА су познате свима, захваљујући рекламној пропаганди компанија које производе комуникационе програме, а и због великог тиража рачунарске литературе.
Као и све друге творевине техничког прогреса и компјутер је морално неутралан, тј. сам по себи није ни лош, нити добар. Он може постати добар или лош, људском вољом - зависно од тога како ћемо и ради чега ћемо ми користити паметну машину".
Господ је дао разум људима да бита користили у славу Божију. ближњима на корист а себи на спасење. Али огреховљена људска природа, после Адамовог пада, склона је грехопаду, по речима св. апостола Павла: "Не чиним оно што хоћу, него што мрзим то чиним... јер хтети имам у себи, али учинити добро не налазим. Јер, добро, што хоћу, не чиним, него зло, што нећу, оно чиним. А кад чиним оно што нећу, већ не чиним то ја, него грех који живи у мени" (Римљ. 7,15-20).
Отуда ћемо скренути на опасности које вребају оне који се користе компјутером, односно интернетом.
Све већи број користи компјутер не само као помоћни инструмент у различитим делатностима, него да би се играли на њему. Играју се одрасли. играју се и деца. И то са таквом преокупацијом и заносом да би могли не само сате него и дане провести поред компјутера. заборављајући на све око себе!
До чега доводи оваква компјутерска забава? До урањања у виртуелну (вештачку) стварност компјутерских симулација и "игрица". Уз њену "помоћ" сањар може да доживи разна осећања, која су НЕПРИСТУПАЧНА или ЗАБРАЊЕНА за њега у стварном животу. Зашто бисмо се борили са страстима када је тако лако и пријатно, скровито и некажњено препуштати им се у "виртуелној стварности"?! Зашто себи ускраћивати уживање које је приступачно и "безбедно", далеко од очију свих?... "Виртуелној стварности" су добила приступ и наша деца кроз Интернет и разне врсте компјутерских "игрица". Мора се рећи да ту прети страшна опасност по њихову душу.
Прелест (духовна самообмана, умишљеност) "виртуелне стварности" потпуно увлачи човека у свет фиктивних, али дејствујућих ЗАДОВОЉСТАВА и СТРАСТИ. Она, осим тога, даје могућност креаторима компјутерских програма да потпуно, а на један неприметан начин, управљају психом човека, да програмирају његово понашање, начин живота и мишљења, делујући на његову душу на подсвесном нивоу.
Ако се ум човеков, посебно таква његова способност као што је МОЋ ЗАМИШЉАЊА, не држи помоћу ХРИШЋАНСКЕ МОЛИТВЕНЕ САБРАНОСТИ и ПАЖЊЕ - ЗАУЗДАН и ПОД КОНТРОЛОМ, помисли ће временом у потпуности да обузму ум човеков и загосподаре њиме, и човек ће престати да примећује чиме се испуњава и чему служи његова душа: постаће РОБ ПОМИСЛИ, тј. ђавола који му нашаптава такве помисли у ум, варајући човека да су то ствари његове, човекове мисли.
Искуство светих Отаца потврђује овакву, констатацију. Тако преподобни Исихија Јерусалимски каже: " Демони обџчно преко помисли нечујно разговарају са душом и уче је злу".

ИНТЕРНЕТ - ПРЕЗАГАЂЕНА СРЕДИНА

Велики је проблем што је Интернет постао презагађена средина. Порнографија је толико продрла у Интернет да готово свако ко сурфује по Интернету мора да наиђе на порнографију пре или касније, укључујући и децу!
Интернет порнографија је велики проблем. Судови сврставају порнографију под правну рубрику "слобода говора" што регулисање питања порнографије на Интернету чини веома тешким!...
Сусрет са порнографијом на Интернету често почиње потпуно невино. Може да се деси да ваше дете погрешно унесе адресу сајта у свој компјутер и да заврши на порнографском сајту. Тако ће проста грешка изложити ваше дете нечистим сликама и језику који врло погубно утичу на младу психу детета!
Протојереј Јоханес Јакобс (свештеник у Грчкој православној Архиепископији у Америци) каже: "Порнографске слике нису ни у ком случају "неутралне"... Гледање порнографије може имати озбиљне духовне последице и лако се развија у порочну навику... Родитељи морају да заштите децу од порнографије!... Породични дом је "мала црква", како нас уче Оци Цркве. Ако се родитељи не супротставе гледању порнографије у свом дому, они ризикују да разоре душу своје деце... Деци не би требало допустити да сурфују по Интернету када родитељи нису код куће... Родитељи би требало да надгледају сву интернет активност, нарочито код млађе деце... Нека родитељи дозволе својој деци да иду по Интернету, али нека их сачувају од порнографије!"
Многи теоретичари који су се бавили проблематиком интернета заступају мишљење да је свет виртуелних реалности опасан по човека. ОПАСНОСТ је утолико већа што је већина људи не може проценити него само - ПОТЦЕНИТИ
Постоји ДУХОВНА, ПСИХИЧКА н ФИЗИЧКА опасност

1.   Опасност је ДУХОВНА зато што свет виртуелне реалности развија и подстиче код човека ЧУЛНОСТ а гаси ДУХОВНОСГ. У свету виртуелне реалности нема места за Бога, али има места за ђавола. Овде нема места за духовну борбу. Човек се уопште не бори против својих страсти, него им се сав предаје и потапа се у њих.
У светоотачком духу преподобни Нил Синајски нам објашњава суштину духовне борбе: "Сва борба душе се састоји у томе да се уме не удаљи од Бога, да се не зауставља и не саглашава са нечистим помислима, да не обраћа пажњу на оно што у срцу слика тај, достојни свакогодбацивања,древнисликописац(смртоносац)-ђаво."
2.   Постоји и ПСИХИЧКА опасност. По мишљењу руских стручњака масовно забављање људи компјутерским играма које садрже  програме виртуелне стварности довешће до огромног ПОВЕЋАЊА БРОЈА ПСИХИЧКИХ ОБОЉЕЊА, тј. код човека
се веома брзо може избрисати граница између виртуелног и стварног света. Циљ виртуелне технологије је стварање лажног света, али кад у човековој свести лажни светови постану прави, човек просто неће моћи да изађе на крај са њиховим разликовањем и лако може доћи до подвајања личности, па чак и до отуђења.
3.   Установљена је ФИЗИЧКА опасност, односно опасност по људско здравље. Никакви заштитни екрани не могу у потпуности да спрече погубно зрачење. Није случајно што су у целом свету утврђени ВРЕМЕНСКИ ЛИМИТИ рада крај компјутера.
Уочено је да сви "компијутераши" имају веома смањен ниво леукоцита у крви -
што значи оштећену заштитну функцију организма, смањену отпорностна болести.

ИНТЕРНЕТ ОПИЈА КАО ДРОГА!

У нашој земљи зависност од Интернета је све масовнија појава. Дешава се да Интернет задржи своје зависнике приковане за столицу далеко више од планираног времена.
"Пред компјутером се развија ПСИХИЧКА ЗАВИСНОСГ са свим карактеристичним манифестацијама какве познајемо код органских зависности (алкохол, дрога, храна...). Због тога зависник проводи и по 10 сати дневно на Интернету. И то време стално повећава!" - каже психолог Миодраг Миленовић, асистент на групи за психологију Философског факултета у Нишу ("Народне новине").
Зависност ће те препознати ако себе ухватите у намери да се укључите 10-ак минута, а останете на Интернету пар сати. "Осећања интернст зависника су иста као и код осталих зависности, ако нешто осујети њихову потребу. Осећају се депресивно, узнемирено и раздражљиво ако из неког објективног разлога немају приступ Интернету (квар или друга спреченост). Очигледно је да се Интернет налази на самом врху њихових приоритета. Но, ове особе то не увиђају и негирају зависност (као и у случају дроге, на пример). Спремни су да слажу и пријатеље о времену проведеном у овој активности, смањујући га због ОСЕЋ АЊ А КРИВИЦЕ.

Када покушају да скрате ово време и да га контролишу, редовно се понављају неуспешни покушаји. Чак ни тада не прихватају чињеницу о зависности" - каже поменути психолог.

Који су разлози "упадања" у Интернет зависност? "Људи који се везују за Интернет беже од реалности и траже безбеднији начин комуницирања са околином. Беже од ризика да буду рањени. Ако се појави нешто нежељено, лакше се брише - само притиском на дугме!"
Отуда се комуникација преко Интернета дефинише као интимност без одговорности. Због страха од околине и неспособности да поднесу критику они беже у квази безбедност која им ствара илузију о комуникацији и интимности.
Отуда није никакво чудо, констатује психолог Миленовић, што управо сајтови са интимним садржајем имају изузетно велику посећеност. По статистичким подацима сваки пети интернет зависник - зависник је од виртуелног секса. До 2003. год. у САД је забележено неколоко развода брака управо због Интернета, јер му је дата предност у односу на комуникацију са брачним партнером.
Недавно је неколико финских војника ослобођено војне дужности са дијагнозом да су зависни од Интернета! ("Православље", бр. 900, стр. 33). "Нимало наивна ствар, поготово ако имате децу која су стално поред компјутера."

Како се заштитити од нежељених последица и утицаја употребе компјутерске технологије? Неопходна нам је пре свега духовна заштита. Ту заштиту у потпуности нуди само Православио хришћанство.

ДУХОВНА ЗАШТИТА, односно ДУХОВНО СТРАЖЕЊЕ

Најстрашнији непријатељ, којег је створила пост-индустријска култура, култура информатичке технологије и слике, јесте ужасна РАСЕЈАНОСТ ЧОВЕКА. Преплављени и предавајући себе милионима слика и мноштвом различитих ситуација на ТВ програмима и у медијима уопште, људи губе мир свога ума, самоконтролу, моћ молитвеног сабирања и размишљања, и расејавају се у спољашност, постајући странци сами себи. Већина православних верника исповеда да не успева да се моли, да се молитвено сабира и да се одрекне брига овога света, као и немира духа и душе, који су погубни по трезвеноумље, унутрашљу равнотежу, сабрани рад, породични мир и стваралачки друштвени живот.
Познати духовник наших дана, Архимандрит Емилијан Светогорац своја духовна чеда упућује на духовно стражење: "Учење Отаца о духовном стражењу наоружава људе тако да могу да се изборе са страхотним учинцима технологизованог друштва: "Јер оружје нашега војевања је" - по Св. апост. Павлу, - "силно Богом за рушење утврђења, обарајући помисли и сваку охолост, која устаје против познања Божијега, и покоравајући сваку помисао на послушносг Христу" (II Кор. 10,4-5).
Духовно стражење јесте заштита за свакога "која у себи садржи све што је добро у овом веку и у будућем" (св. Исихије Старији) и оно је "пут који води у Царство, које је у нама и које ће доћи" (св. Филотеј Синаит). ДУХОВНО СТРАЖЕЊЕ није особина само оних који се активно баве молитвеним размишљањем. Оно је за свс који са савешћу "овај свет употребљавају као да га не употребл.ан;н\'" П Кор 7.11).
У индустријској ери људи су постали потрошачи и робови ствари које су произвели. У пост-индустријском друштву они су изнова постали потрошачи и робови слика и информација које су испуниле њихове животе.
"Уздржање и духовно стражење јесу за све Хришћане на свету оружје начињено на основу искуства црквеног живота и Православног Предања уопште, једино оружје које ослобађа род људски од ропства, које чува наше духовно


: Начела духовне дисциплине
: Sale-X 23 November, 2006, 11:32:53 AM
НАЧЕЛА ДУХОВНЕ ДИСЦИПЛИНЕ

Љубав је извор и утока живота. Она је његов непресушни и најслађи сок. Љубав је Бог, а Бог је љубав. Као таква, она је јача од свега, па и од смрти. То показује Човекољупчево Васкрсење, на коме почива сва сила Хришћанства.
Кроз Љубав осећамо и вером срца знамо двоје: прво - да је корен и смисао нашег живота у Богу и друго - да је наш живот уткан у живот наших ближњих, а наша судбина у судбину наших ближњих. Без Бога и без ближњих, ми не можемо да се спасемо ни да се ослободимо, нити уопште да осетимо радост живота. Две највеће заповести Божије потврђују истинитост горње мисли силом највећег ауторитета. Те заповести гласе:
прва: љуби Бога свим срцем, свом душом и свом мишљу својом,
друга: љуби ближњег свога као себе самога.

Овим заповестима је заувек одређен пут нашег живота. Њим се иде од Бога кроз себе према ближњима. Тиме су одређене наше тројаке дужности.
-према Богу
-према себи
-према ближњему


Дужности према Богу
1. Веруј у Бога просто и смело, не стиди се нигде своје вере као што се и твој народ не стиди.
2. Чувај Светињу Часног Крста и знај да је њим зачињен цео живот твога народа.
3. Упознај темељно вољу Божју. У том циљу користи свако повољно време, а нарочито време Богослужења и тумачења Светог Еванђелa. Постарај се да ову свету књигу увек имаш у непосредној близини.
4. Молитва нека ти буде свакодневна душевна храна. Без ње не приступај ни делу ни јелу, без ње нити где полазити нити долазити. У молитвама се увек сети: свог Краља, Отаџбине, Народа, својих родитеља, својих учитеља, старешина, свих другова и браће, а нарочито оних који су у невољи.
5. Редовно посећуј Свету Литургију, пости најмање сваког петка ради сећања на муке и страдања која је у тај дан за нас поднео Син Божији, Исус Христос, а причешћуј се најмање сваког поста у току године (Божићни, Ускршњи, Петровски и Госпојински пост). Не заборави да ћеш вршећи
горње дужности постићи такву чврстину душе и мир срца да те никад и ништа у животу неће поколебати. Бог ће бити стварни учесник у твом животу.

Дужности према себи
1. Знај да си саздан по слици и прилици Божијој и ради узвишених циљева које Бог одређује људима. У томе лежи величина твог људског достојанства које мораш будно чувати.
2. Води непрекидно борбу у самом себи против оних порока који загорчавају и унижавају људски живот. Ти пороци су гори од немаштине и болести и зову се: зловсмва, оговарање, злопамћење, незахвалност, злурадост, нехат, пакост, гнев, завист, непризнавање туђих вредности и заслуга.
3. Буди смирен и скроман. Знај да: "Љубав смирује, а разум надима". Надувеност према млађем а поготово према старијем знак је одсуства хришћанске свести без које нико не може бити наш заједничар.
4. Буди чедан знајући да омладина без осећања стида, одана блуду и разврату јесте знак опадања и скоре пропасти народа.
5. Ради чувања невиности не говори, нити читај, нити гледај, ни пред ким оно што би те пред твојим родитељима застидело. Не заборави да се Божијем оку ништа не да скрити.
6. Чувај чистоту тела и знај да је оно по речима апостола Павла, храм Духа Светога.
7. Буди послушан и никада не вређај старијег.
8. Буди искрен и безазлен "као голуб", а мудар "као змија".
9. Буди јунак, цени јунаке, а плашљивце жали.
10. Не псуј никога, ништа и никад.
11. Неопијај се.

Дужности према ближњем
1. Сваку поверену дужност у заједници извршуј на најбољи могући начин.
2. Знај да отаџбина и народ живе од вршења дужности, а пропадају од невршења.
3. Свест о дужности нека се код тебе огледа што на службу и рад никад нећеш закаснити, нити раније са њега отићи, нити пак учинити ма шта што није дозвољено у радно време. Јавни рад нека за тебе буде част.
4. У борби за свој народ увек пођи од уверења да њему и сваком другом народу, спасење може доћи само онда када се остави греха и заблуда у себи и око себе.
5. Неразумевање других у борби за опште добро немој да те збуни. Не малаксавај због недостатка брзих успеха. Запамти да са борбом иде увек и жртва, а праве жртве у правој борби могу дати само духовно исправни људи, велике вере и љубави и великог идеализма, борци и јунаци, прегаоци, радници и ствараоци.
6. Не изјашњавај се само за истину и правду јер то чини свако кад ништа не кошта, већ са радошћу примај ипоследице које долазе из борбе за истину и правду.
7. Никад и никоме не ласкај и терај од себе ласкавце, јер убијају људски понос и руше карактер.
8. Исправллј другове ближње али без намере да судиш и унизиш. То чини увек без гнева и претае, у четири ока, ако не послуша опомени га пред два или три сведока, ако и тада не послуша кажи Цркви, тј. надлежнима, па ако и тада не послуша, прекини са њим другарске односе, у смислу Христових речи: "Ако ни Цркву не послуша нека ти буде као незнабожац."
9. Нарочиту пажњу обрати према женскима. Ту се понашај као што би желео да се стран човек понаша према твојој сесгри, а сваку старију жену поштуј како би желео да се поштује твоја мајка.
10. Помози увек невољнима и сиромасима и у томе подстичи твоју околину.
11. Говори благо са млађима, нежно са сиромасима и несрећницима, братски себи равнима, синовски са старијим од тебе.
12. Избегавај свађу и увек предухитри свако зло.
13. Не критикуј речима, већ делима која требају да буду узор и правило живота за своју околину. Знај да су дела једина успешна критика која никога не озлеђује а многе одушевљава и вуче за собом.
14. Увек и свуда и у свему се држи Христових речи и Његове заповести: "Све што хоћете да вам чине људи чините и ви њима." Ко ово прима, нека прими срцем, иначе ће узалудно мислити да је истински заједничар наше духовне заједнице.


: Божја благодет
: Sale-X 23 November, 2006, 11:33:41 AM
ШТА ЈЕ ТО БОЖИЈА БЛАГОДАТ?

То је Његова сила коју прима верујући, у име Исуса Христа крштени човек, а која га чисти, освећује, просветљава и снажи у чињењу добра  и савлађивању зла; она теши и снажи у искушењима, невољи и болестима; она помаже у задобијању вечитих вредности, које је Бог својим изабранима припремио.

Ако је неко био горд, себичан, завидљив, зао, па постао благ, смирен и самопрекоран ради славе Божије и својих ближњих; ако је према сваком благонаклон, великодушан и нелицемерно попустљив, то се све десило кроз силу благодати. Ако је ко био неверујући и постао ревносно верујући, то је постао силом благодати. Ако је био среброљубац [па више није], он то може једино да приписује сили благодати Христове. Ако је ко био у храни неумеран  и склон пијанству, па постао уздржљив, не ради здравствене дијете, већ из сазнања једног вишег етичког циља, он је то постао уз помоћ Божије благодати.

Ако под утицајем Божанске благодати осетиш дубок мир и тиху блажену радост у молитви, онда чувај пажљиво тај дар. Божанска балгодат Духа Светога је веома нежна, врло утанчана и одмах се уклања од душе ако ова изгуби страхопоштовање и пажњу према њој. А кад се благодат Божија измакне од душе, онда је она сама себи препуштена; тада наваљују страсти да је као гладне звери растргну.
 
Када се преједеш или опијеш, престаје света стварност, тај блажени свет да делује у теби. Ако се разгневиш или грубо поступиш, благодатно расположење се губи на дуже време. Ако се страснољубиво вежеш за једну ствар, неко занимање или људско биће, благодат се тада од тебе безусловно повлачи. Ако дозволиш себи да уживаш у похотљивим представама (= филмовима) онда ће се благодат од тебе за дуго повући, јер она све греховно, а нарочито похотљивост и славољубље избегава као одвратни смрад. Ти ћеш је потом тражити, али је нећеш наћи. Ради тога ћеш жалити, али она твојој бризи неће поклањати ни најмању пажњу, да би ти научио да цениш Божији дар достојно, и да га у страхопоштовању брижљиво чуваш.
 
Св. Јован Златоусти


: Odg: Nove Liène karte - Žigosanje Srba
: Sale-X 23 November, 2006, 11:39:10 AM
НОВА ГЕНЕРАЦИЈА

1. Нема ништа некорисније и грешније од оне простачке сујете која гони људе да се иживе и да нешто привидно и привремено значе. После 10, 20, највише 50 година јасно се види да су то биле оне јадне некреативне сујете, које отимају значај и изопачавају рад благодарећи рђавим општим приликама.

   Има и у наукама доста досадних људи, сасвим без духа, често и без обичне оштре памети, који "научним бенављењем" муче науку и своје ближње. Да су се одали каквом занату, не би били ни добри мајстори, већ они који, непрестано емитујући једну мустру. најпосле и њу изопаче. Има их доста и по Академијама Наука и ученим друштвима.

2. Ко год од новије генерације улази у послове, у којима се народ води, треба најсавесније да испита своју савест и своје истинске способности, потпуно искрено, са отвореношћу која себе не штеди. Такви испитани не треба да узимају за пример малаксале људе старије генерације или такве чије је срце измучено и енергија сломљена, најмање оне, који по својој несрећи свега тога нису ни имали.

   Они прави људи, који могу постати велики људи нове генерације, ући ће у рад и борбу са отменим пожртвовањем, знајући да за велика питања свога народа треба да у њима сагори и ишчезне све оно што је најбоље.

   Особити је значај личности високога, не обичнога морала.

   Чувати се од заноса успесима. Наша средина (која иначе по правилу свлачи у низину, у блато) њене клике и групе имају навику да кашто преувеличавају успехе и способности појединих људи. Онда је тек дужност бољега човека, боље људске свести, да хладно и с мирноћом испита и нађе своју праву вредност и да успехе сведе на праву меру. Иначе се и у јаче људе увуче толико лажнога и они се толико морално извитопере и посуврате, да никакво добро више од њих не долази.

3. Нова генерација се неће задржати на методи речи, која често води у брбљање. Тих брбљиваца што обећавају и причају имамо сувише много.

   Паметне и праве мисли могу изазвати на размишљање и пробудити силе, које ће саме наћи своје путеве. Али дело је највећа вредност.

4. У нас по правилу влада логика осећаја и страсти. Кад се јаве жеље, прохтеви, тежње, редовно се мисли да су ту и разлози, који за личност или национално питање говоре. Виде се поглавити разлози осећаја, страсти, не виде се јасно тешкоће, и разлози других.

   Уносимо у много својих поступака и акција. нарочито у политику и национална питања, једино осећања и видимо поглавито разлоге, који одатле потичу.

   Има доста потпуних симплиста који ништа друго и не виде, већ јурну само по жељама и моменталним импресијама, у којима има увек неко зрнце, код даровитих и језгро истине али то није довољно.
 
5. Процена својих способности, запажање и корекција својих недостатака, на кратко критика себе самога и свога народа, неће убити енергију за рад и за велике планове код правих људи, од истинске вредности.

   Напротив, после најпажљивије процене, треба да дође неодољива и неукротљива акција, која је стална као млаз јаких врела и која издуби пространо и дубоко корито.

   Неколико таквих енергија нове генерације које би заједнички, као компоненте, радиле у једном смислу, могу створити нове облике народнога живота истински покрет.

   Он би могао да повуче за собом н ону огромну масу мање или више млитавих, који чују или знају за велики план, али не виде средства и немају стваралачке енергије.

6. Као ваш сајт, и ја дубоко верујем у вредност нашег народа који је и бројно знатна снага: десет милиона.

   Не само за вас већ и за општу цивилизацију би била добит кад би се тај народ могао као целина културно развијати. Он би по својој даровитости унео нових елемената у општу светску културу, а то је у крајњем резултату циљ рада и појединца и народа.

   Али ради тога, он мора себе чувати од свих рђавих туђинских утицаја и нарочито неговати оно што је у њему специфично, самосвојно, оплемењујући га најбољим резултатима страних култура; само тако може и наш народ из себе стварати и давати елементе за општу цивилизацију.

   Даровити и јаки народи, као и даровити људи, неће да су компилатори и имитатори и хоће сами да располажу својом судбином и својим развитком.

   Срби и Хрвати се не смеју за беспослице комбатирати, као што скоро од почетка 19. века раде и због тога служити туђим интересима и плановима. Сваки за се су слаби. И најбољи, и најјачи појединци су због тога ослабљени и осетили су, врло многи, колико им треба једна велика своја целина.

   Али ја сам и у последње време видио колико је то тешко извести код многих људи старије генерације. Главни део рада остаје млађој генерацији.Јован Цвијић.
Прештампано из Цвијићевог "Писма Српској Напредној Омладини" (1911) и књ. "Новим генерацијама", Београд, 1926.


: Odg: Nove Liène karte - Žigosanje Srba
: Sale-X 01 December, 2006, 04:02:44 PM
Zaštita privatnosti i nova lièna karta
  Naziv je struènog skupa koji je organizovala Crkvena opština u Vršcu

  Crkvena opština u Vršcu je 4 novembra organizovala nauèni skup na kome je pred oko 150 zainteresovanih graðana, razmatran uticaj uvoðenja novih liènih karata sa èipom na privatnost graðana. Vladika Banatske eparhije Nikanor primio je uvodnièare i predstavnike medija i blagoslovio održavanje ovog skupa.
  Na skupu su nauèni radnici i eksperti u oblasti smart tehnologije i zaštite privatnosti izneli svoja viðenja probleme koje može izazvati primena novih liènih karata sa èipom i uspostavljanje centralizovane baze podataka. Govorili su dr Slobodan Antoniæ, Aleksandar Paviæ, mr Zoran Saviæ, Nikola Markoviæ, Oliver Subotiæ, Danilo Tvrdišiæ, Svetozar Radišiæ i drugi.
  Uvodnièari su iskazali da u javnosti i posebno u struènim krugovima postoji strah da graðani neæe znati: ko æe biti korisnici podataka, koji æe se podaci nalaziti na èipu, da li æe se i koji podaci iz liène karte povezivati sa podacima iz drugih baza podataka o graðanima, kako æe se štititi podaci i dr. Zatraženo je da se, kao što je to sluèaj u nekim drugim državama, obezbedi pravo da graðani koji sumnjaju u sadržaj podataka na èipu mogu da dobiju novu liènu kartu ali bez èipa. Ukazano je, da je u novom Zakonu o liènoj karti korišæenje ovih podataka regulisano suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o liènosti i èak suprotno i odredbama upravo usvojenog Ustava Republike Srbije.

Izvor: ICT Servis

Izvor: http://www.pctv.co.yu/vesti/20061119.htm    Društvo za informatiku Srbije
    Beograd 20 jul 2006.

PREPORUKE SA OKRUGLOG STOLA „DA LI ELEKTRONSKA LIÈNA KARTA UGROŽAVA PRIVATNOST GRAÐANA“

    Društvo za informatiku Srbije i Galerija nauke i tehnike SANU organizovali su 18 jula okrugli sto „ Da li elektronska lièna karta ugrožava privatnost graðana?“.

    Najveèi broj uèesnika okruglog stola, meðu kojima su bili istaknuti inženjeri informatike, elektro inženjeri, matematièari, pravnici, sociolozi, teolozi, kriptolozi i drugi struènjaci, konstatovao je, da postoji opasnost da primena elektronske liène karte i prateæe baze podataka može da ugrozi privatnost graðana .

    Na skupu je dogovoreno da se: Predsedniku Republike Srbije, Narodnoj skupštini Republike Srbije, Vladi Republike Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i medijima prenesu sledeæe mišljenje i preporuke :

    -Predlaže se hitno donošenje Zakona o zaštiti privatnosti koji bi bio saglasan sa odgovarujuæim direktivama EU i meðunarodnim konvencijama, ili primena postojeæeg saveznog Zakona o zaštiti podataka o liènosti iz 1998 godine, a koji predviða: da se lièni podaci mogu prikupljati, koristiti i obraðivati samo na osnovu zakona ili uz liènu saglasnost graðana.Na okruglom stolu je izneto mišljenje da su pojedine odredbe Zakona o liènoj karti (èlan 28 stavovi 2 i 3) suprotni meðunarodno prihvaèenim naèelima zaštite privatnosti i èak u suprotnosti sa postojeæim Zakonom o zaštiti podataka, a koga svakako treba dopuniti ili zameniti sa novim Zakonom o zaštiti privatnosti.

    - Nakon usvajanja Zakona o zaštiti privatnosti, neophodno je na osnovu odredbi iz tog zakona izvršiti izmene i dopune Zakona o liènim kartama koji je Narodna skupština izglasala 14 jula 2006.Takoðe, u Zakon o liènim kartama treba uneti i da graðani koji ne žele liènu kartu sa èipom i biometrijskim podacima mogu da zadrže stari format liène karte.

    -Konstatovano je da postoje opasnosti, da kao i kod drugih baza podataka, doðe do zloupotrebe i napada na podatke u bazi podataka o izdatim liènim karatama.Zato se preporuèuje stalno usavršavanje mera zaštite i uvoðenje odreðenih vidova parlamentarne kontrole nad organizacijom, korišæenjem i zaštitom baze podataka o izdatim liènim kartama .

    -Osnovni problemi i razlike u mišljenjima u vezi sa izdavanjem novih liènih karata nisu u osnovi informatièke prirode. Izražene su izvesne sumnje i dileme, ali i dati zadovoljavajuæi struèni odgovori u odnosu na bezbednost primena èip tehnologija.Objašnjeno je, da MUP planira upotrebu „kontaktnih èip kartica“ koje spadaju u najbezbednije medije za èuvanje liènih podataka, digitalnih sertifikata, elektronskih potpisa i dr. Istovremeno, na skupu je ukazano, da oni koji žele da koriste tekovine savremenog informacionog društva, uèestvuju u elektronskom poslovanju, upotrebljavaju aplikacije elektronske uprave, ipak moraju da imaju odgovarajuæu elektronsku identifikaciju.

    Uèesnici okruglog stola upozoravaju, da je suština problema sa novim liènim kartama mnogo dublja od informatièkih aspekata i ukazuju da postoje informacije o propustima u proceduri nabavke opreme pre 3 godine i da Zakon o liènim kartama pokreæe pre svega odreðena suštinska etièka, moralna, filozofska i politièka pitanja o odnosu države i graðana i položaju graðana pred opasnostima od globalizma i totalitarizma u savremenom svetu.

    Imajuæi u vidu sve iznete èinjenice, sa skupa je sugerirano svim nadležnim organima, da sa dužnom pažnjom razmotre izneta mišljenja i preporuke, i uz konsultacije sa kompetentnim institucijama, predlože izmene i dopune Zakona o liènim kartama , kako bi on bio u skladu sa interesima graðana Srbije da zaštite svoju privatnost i slobode.

                    Predsednik,
                    Nikola Markoviæ


Izvor: http://www.dis.org.yu/predstojece.htm


: Odg: Nove Liène karte - Žigosanje Srba
: i 02 December, 2006, 11:40:40 PM
Pošto podržavam (i koristim) sisteme otvorenog koda, moram da kažem nešto u vezi pomenutog OpenBSD operativnog sistema da ne bi došlo do zabune. OpenBSD je slobodna i otvorena verzija UNIX-a koja postoji mnogo pre 2003. godine (od sredine '90-ih) i poznata je po sledeæim osobinama:

1. OpenBSD je definitivno najbezbedniji operativni sistem koji trenutno postoji, a u prilog tome govori i podatak da je za desetak godina koliko se razvija imao samo 1 ( i slovima JEDAN) minorni bezbednosni propust. Pronaðite negde na internetu podatke za MS Windows, èisto radi poreðenja. OpenBSD programeri su takoðe razvili OpenSSH (secure shell), sistem za enkripciju podataka na mreži koji su svi prisvojili i prihvatili kao standard. Još jedno njihovo originalno rešenje je Packet Filter, najnapredniji firewall koji postoji.

2. OpenBSD (na èelu sa svojim osnivaèem Theo de Raadt-om) je jedan od najveæih zagovornika sistema otvorenog koda. Svi, èak i najmanji delovi sistema, kao što su drajveri, dostupni su javnosti u obliku izvornog koda, tako da ne postoje šanse da nam 'proture' nešto u binarnom obliku, a da mi ne možemo da zavirimo šta je unutra. Pazite kad likovi nisu hteli da im nVIDIA piše drajvere za nVIDIA komponente (jer izvorni kod ne bi bio javno dostupan), nego su seli i drajvere napisali sami, od nule.

Dakle, iza OpenBSD-ja ne stoji nijedna organizacija ili kompanija veæ tim vrhunskih programera koji ovaj sistem usavršavaju na volonterskoj i neprofitnoj osnovi. Znaèi, OpenBSD ne mora da se kupi. Dostupan je svima za download i svako ko se razume može da vidi šta je 'ispod haube'. A druga stvar je što mnogi bez ikakve nadoknade prisvajaju neke njegove delove i originalna rešenja, ali to je Open Source. Svako ko hoæe može da preuzme šta mu odgovara, ali isto tako i da se ukljuèi u rad na usavršavanju sistema.

Zakljuèak: moguæe je da je DARPA pokušala da regrutuje likove iz OenBSD-ja, zato što se radi o najveæim struènjacima za raèunarsku bezbednost. Ali sam siguran da je sve ostalo samo na pokušaju.


: Odg: Nove Liène karte - Žigosanje Srba
: i 04 December, 2006, 01:44:08 PM
Naravno da sve treba da se preispita, ali _za sada_, u open source imam poverenja. Jeste, malo je ljudi koji su imuni na pare, ali u sluèaju o kome prièamo, ti likovi, koji su dokazani genijalci, svoju intelektualnu svojinu su stavili na raspolaganje i uvid svima nama, tako da su male šanse (tj. nikakve) da za*ebu nešto time što æe se neko od njih prodati. Takvi se odmah eliminišu iz zajednice. Bilo je sluèajeva da su takvi likovi poèeli da rade za MS, na primer, ali od tog trenutka, oni više nisu deo Open Source zajednice, tako da, bar za sad, sve funkcioniše kako treba i ne postoje šanse da se promuva nešto sumnjivo.

A što se generalno tièe sigurnosti podataka, tu se u potpunosti slažemo. Ali nije problem u nesavršenosti softvera, veæ u ljudskoj naivnosti i gluposti. Provali ovo: relativno skoro je izreèena presuda nekom liku (klincu) koji je upao i opelješio baze podataka amerièke vojske. Kad to neko èuje, odmah pomisli da se radi o nekom nad-genijalcu. Medjutim, kad su ga pitali kako je uspeo da zaobiðe sisteme zaštite, on je odgovorio: NISU POSTOJALI NIKAKVI SISTEMI ZAŠTITE! Znaèi, za nesigurnost podataka ne treba kriviti neku glupu kutiju koja se zove kompjuter, veæ glupake koji za tim kompjuterom rade. Šta vredi bilo koji sistem zaštite ako za raèunarom u kome se èuvaju poverljivi podaci radi neki nestruèan lik koga je tata tu zaposlio preko veze, što je u našem sluèaju VRLO moguæe da se desi?

Nego, da se vratim na osnovnu temu. Na žalost, sve zapadne novotarije koje mi bez razmišljanja prihvatamo, na kraju nam se obiju o glavu, pa æe tako biti i sa novim liènim kartama. One su, pre svega, u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima, ali, hej, kome se danas je*e za ljudska prava?
Nadam se da æe u ovoj zemlji makar jednom da preovlada razum i da æe ceo ovaj besmisleni projekat da propadne. I verujem da hoæe. Ne zato što smo narod koji je svestan opasnosti koje nose biometrijske liène karte, veæ upravo suprotno, zato što smo IZUZETNO otporni i podozrivi prema novotarijama, što æe u ovom sluèaju biti prednost.

Pozdrav,

i


: Савршено лицемерје микрочиповања
: Sale-X 17 December, 2006, 06:23:25 PM
Савршено лицемерје микрочиповања
Пише: Проф. др Светозар Радишић

(http://www.srpskoogledalo.co.yu/pub/83/slike/ruka_rentgen.jpg)
Није лепо да код првог контакта и одлуке да ли да уопште разговарате питате саговорника: ко сте Ви, а још мање да тражите одговор на питање које сте школе завршили. Будући да то није уобичајено, догађа се да имате за саговорника свог искреног непријатеља, или неког ко ће вам одржати лекцију из ваше струке, иако му ваше основно знање није ни додирно подручје. Та “заштићеност” личности и (не)знања једна је од цивилизацијских тековина. Људи су заштићени од бламаже која проистиче из њихове свеопште несавршености или недовољног знања. Тек након размене бројних информација могуће је сазнати ко се наспрам кога налази, мада је време драгоцено “у времену када немамо времена да имамо времена”.

Савршено лицемерје

На овако груб увод подстакли су ме уредници и аутори листа “Безбожник” и већина учесника “форума Б 92”, на Интернету (посебно текст Жарка Кораћа на блогу Милана Лукића, постављен 19. јула 2006), будући да суде Српској православној цркви и њеном мешању у световне проблеме. При томе, очигледно је, да је реч о људима који не би желели да их било ко пита ко су, чији су, одакле су и шта знају, а настоје да се уведе, засад спорни, електронски систем контроле људи који захтева одговоре управо на та питања. Значајан проблем су произвољне оцене нечега што нису ни покушали да разумеју. На пример, да у СПЦ нема стручњака за микрочипове могуће је рећи само у варијанти када се не зна шта је то Црква и ко су њени чиниоци. Вероватно подразумевају да су припадници Цркве само свештеници и монаси и претпостављају да су савремене технологије далеко од Цркве. Но то није чудно, у партијском демократском приступу стварности, којим се негирају основе демократије, на истој страни нашли су се они који би да свој ум ставе изнад свих, да нешто и некога забрањују, пробирају, уподобљавају, преобразују, преваспитавају, осавремењавају и изолују, а управо то замерају претходницима и непрестано их жестоко осуђују. То, савршено лицемерје, изванредна је основа за неразумевање, али и за поништавање слободе и достојанства људи. Садашње лицемерје скоро је немогуће разликовати од некадашњег.
За све нас је веома значајно како грађани реагују на “чипизацију”. На хрватском сајту – форуму њњњ.блог.хр/цомментс/?ид постављено је 6. септембра 2006. једноставно питање шта ће значити убризгавање чипа у тело за појединца у будућности. Први потпунији одговор био је: “Десиће се следеће... Или ће човек добити имплантант, а да ни не зна, или ће бити проглашен девијантним. Мислим да ће они чипове убризгавати људима, а да то људи не знају. Јер човек који има моћ већ ће смислити како да потчини непослушне. Ако не буде ишло милом, ићи ће силом. Како год човек окрене, чипизација човека је неизбежна. Треба само знати како из свега извући чим мање последице. Тј. треба знати како остати свој, а да то нико споља не примети”. Мислим да су Хрвати много тога научили од Грациана Балтазара (објавио у 16. веку књигу Извор мудрости или правила за живот), а ја каткад и понешто покушавам да научим од њих.

Испирање мозга

Све више је аналитичара, доктринолога и стратегиста којима је јасно да ће медијско форсирање тероризма, и микрочиповања која следе као последица тог “новог” ратног феномена, омогућити мегакапиталистима брже овладавање нанотехнолошком епохом. Уосталом, из њихових фондова школују се и наоружавају терористи, а микрочипови, који су настали у њиховој индустрији, постају основа за контролу опљачканих и обесправљених људи. Најбогатији људи света, ради даље оплодње капитала, немилосрдно, у ратним жариштима, троше људе.
Зато су на Интернету, у ТВ и радио станицама и штампи све чешће теме: “Њу ејx – Илуминати и 666”, “Испирање мозга”, “ЦИА је већ уништила свет”, “Контрола ума и електромагнетно оружје”, “Програми за контролу ума федералне владе”, “Злоупотреба Филаделфија експеримента”, “Неидентификоване летилице припремају људе за нови поредак”, “Контрола ума у јединицама за психолошке операције”, “Жртве контроле ума након експеримента обављеног на универзитету у Харварду”, “Психолошки експеримент обављен 30. октобра 1938”, “Микрочип АКА 666”, “Велики брат те посматра”, итд.
За контролу људи одређене су и објављене пропозиције. Контролисани не смеју да посумњају да су контролисани. Масе се морају држати у незнању. Школски системи се стављају под контролу. Треба поништити сваку оригиналност и креативност. Истински едуковане људе, сломити ускраћивањем посла, блокирањем јавних наступа, преко банковних књижица и девалвацијама. Све наведено подсећа на Орвелове прогнозе.
Упркос убрзаном развоју науке, технике и технологија људи се осећају све мање безбедни. Разговори се прислушкују и пресрећу помоћу најсавременијих прислушних уређаја, сателита и система попут “Ешелона”. Кретање и регистрација кретања прате се ТВ камерама, проласцима кроз скенере и уређаје за идентификацију, електронским пропусницама и микрочипованим аутомобилима. Могућа је и контрола свега што појединац (п)осматра, уређајима попут система СИГИНТ у Мериленду. Улазак сваког возила у већину технички опремљених градова региструје се у контролним центрима. Слобода кретања не постоји, а ни слобода говора и мишљења.

Клонирање емоција

(http://www.srpskoogledalo.co.yu/pub/83/slike/horor.jpg)
Програме у рачунарима Мајкрософта прегледа Агенција за националну безбедност САД (НСА). Нико не зна шта је уграђено у рачунаре са којима се свакодневно корисници друже сатима. Коришћење Интернета прати се од уласка до изласка и заинтересованост сваког појединца под шифром, али пријављеног са контролисаног телефонског прикључка.
Могућ је утицај на промену расположења и мишљења становника, системима ХААРП с Аљаске и ЕЛАТЕ (западни назив за руски контролни систем на аеродрому Шереметјево у Москви. Реч “елате” значи: одушевљење, расположење, раздраганост). Контролу понашања људи омогућава и систем у близини Риге. Сличне могућности имају центри Арецибо (Тихи океан), Дусхамбе, Горкитy, Хипас (Северна Америка), Монцхегорск, Сура (јужна Азија) и Тромсо (Норвешка). Направљени су уређаји за клонирање емоција и даљински радио утицај на свест и одлучивање људи. Примењени су у тзв. Заливском рату и у време избора у неколико земаља света.
Размена података између унутрашњих и интернационалних институција је аутоматизована, скоро тренутна. Осим електронске размене података, постоје и организације (попут организације “Еуронет”) које својим централама достављају финансијске податке из свих умрежених држава. Обавештајне службе, с агентима на терену, достављају податке својим центрима о кретању људи, њиховом послу, активностима и имовном стању. На штампачима се обележавају странице, тако да се зна који је документ на ком штампачу одштампан, прислушни уређаји за кућну употребу купују се на улицама, улазак у све важније продавнице, маркете и хотеле уредно је регистрован... Чини се да свет улази у епоху у којој ће сви грађани бити непрестано на сцени, и приказивани у неком центру уживо, попут учесника у реалитy схоњ програмима “Велики брат”. Све то на тренутак може некоме деловати природно а некоме фантастично, али већ су обављена многа истраживања о могућностима тоталне контроле људи.

Тајна контрола телефона

Бил Макхроун је у часопису “ПЦ Магазин” написао да ће Влада САД казнити сваку телефонску компанију која им онемогући да контролишу разговоре грађана. Нагласио је да се у САД користи тзв. Клипер-чип технологија која омогућује тајну контролу готово свих телефонских разговора на сопственој територији. Наведени текст је најбоља потврда да су грађани САД прислушкивани и пре 11. септембра 2001. године, односно пре незаконите одлуке Џорџа Буша да се сви разговори прислушкују.
Међутим, садашње генерације нису сведоци почетка контроле људи. Напротив, прве електроде, много примитивније од чипова, убачене су у лобању бебе још 1946. године, наравно “с разлогом”, и наравно без знања њених родитеља. Први електронски елемент типа садашњег чипа изумео је и употребио Xек Килби (Јацк Килбy) 1958. године. Његов чип имао је један транзистор, за разлику од садашњих који садрже више од милијарду транзистора. Шведски премијер Улоф Палме је још 1973. године одобрио да се затвореницима уграде микрочипови. Такви планови су разматрани у САД без укључивања јавности. Прво званично уграђивање чипова у мозак човека обављено је 1974, године у америчкој држави Охајо и затим у Шведској. (Занимљиво је да је администрација Охаја, која је осумњичена да примењује мерилендске методе контроле ума, добила обавезу да успостави војну сарадњу са Србијом и да је одговорна за њу). Педесетих и шездесетих година 20. века, електронски чипови убацивани су у мозак животиња и људи, посебно у САД, током истраживања и ради промена понашања мозга и функционисања људског тела. Методе контроле ума примењиване су ради измене понашања и ставова.

Могућ сајбер-војник

Утицај на функције у мозгу постао је значајан за остваривање циљева војске и обавештајних служби. Ваздухопловне снаге САД поседују документ у којем је планирана уградња микроскопских чипова под кожу војника и цивила у националном интересу. После чувеног “9/11” уведени су нови чипови (тзв. ВериЦхип – чип за контролу), а њихови поседници могу се пратити било где у свету. Према објављеним подацима Команда за специјалне операције САД и Одбрамбена агенција за напредна истраживања ДАРПА (Дефенсе Адванцед Ресеарцх Пројецтс Агенцy) проучавају “ојачавајућа средства”. Под кожу својих војника (на задњој страни врата) уграђују микрочипове. Њиховим активирањем у току борбе, помоћу специјалног “окидача” у нервни систем убризгају хемикалије. На тај начин “уравнотежавају телесне активности” и укидају страх.
Данашњи микрочипови раде с екстранискофреквентним таласима усмереним на људске мисли. Уз помоћ сателита особа са уграђеним микрочипом може без проблема да путује било где по планети. Према др Карлу Сандерсу, та техника је примењена у рату у Заливу. У војнике су уграђени био-чипови. Претходно су у Вијетнамском рату војницима у крвоток уграђивани чувени Рамбо-чипови, намењени за повећавање адреналина. Сада је могуће створити савршеног сајбер-војника. О тајним технологијама примењиваним у војним снагама САД после 1980. године јавно мнење не зна ништа.
Алекс Xонс имао је ноћни радио шоу у коме је гостовао власник фирме Флорида Басед Апплиед Дигитал Солутионс. Тај човек је тада тврдио да се микрочипови неће уграђивати у људе. После 11. септембра 2001. Алекс Xонс је позвао власника Дигитал Ангел Цомпанy поново у шоу. Исти човек је тада тврдио, да треба уградити микрочиопове у људе, јер да је народ имао чипове у себи у Светском трговинском центру у Њујорку спасиоци би лакше проналазили жртве, надлежни би знали њихова имена, социјални безбедносни број и медицинске забелешке.
Крис Хејблс Греј, професор науке о компјутерима на Универзитету “Велики водопади” у Монтани, аутор књиге Тхе Цyборг Цитизен отворено је рекао: “Бићу шокиран уколико у следећих 10 година људи с уграђеним микрочиповима не буду с дистанце отварали врата својих кућа, стартовали свој ауто и подизали новац”.


: Odg: Nove Liène karte - Žigosanje Srba
: Sale-X 17 December, 2006, 06:27:01 PM
Микрочипован бритакси принц

Постоје бројни докази о обављеном микрочиповању. Микрочипови су легално уграђени у сваког космонаута пре његовог пута у свемир, тако да се њихове мисли и емоције региструју непрестано. У мају 1995. године, у листу Њасхингтон Пост, објављено је да су британском принцу Вилијаму уградили микрочип када је имао 12 година. Учинили су то да га неко не би киднаповао. Од тог момента полиција мониторски прати његово кретање по целом свету. Јавности је најпознатији “Случај Тимоти Маквеја”. Као припадник јединице “Делта” имао је уграђен чип који шаље сигнале на основу кога се војник може пронаћи уколико се изгуби током акције, остане одсечен у непријатељској позадини или буде заробљен. Зато није чудно што се људи с уграђеним чиповима могу срести било где. Функције њихових мозгова даљински се надгледају преко суперкомпјутера, а каткад се на њих утиче изменом одабраних фреквенција. Због везе мозга са сателитима преко микрочипова и суперкомпјутера онемогућена је свака врста протеста и протестних окупљања, осим, када су окупљања у интересу власника контролних система.
Картице личног идентитета са микрочиповима налазе се пред нама. Прете нашој приватности, слободи и достојанству. Компанија Палм Бич са Флориде намерава да буде прва фирма која продаје микрочипове за уградњу у људско тело. Сателит Дигитал Ангел омогућава праћење свих људи који поседују микрочип у било ком облику. Застрашујуће је што је већ израђен “мицро-гел”, познат као “ака-биочип”. С обзиром на то да није у чврстом стању, може се убацити у тело ињекцијом против грипа или за подизање имунитета код деце. Према изјави Иштвана Рудија Моторола развија масовну производњу биочипова, а фирма Пацкард развија и израђује пратеће аналитичке инструменте за њихове анализе.

Читање мисли

С особама које имају у себи микрочипове може се манипулисати на различите начине. Тајни контролор може коришћењем одговарајуће опреме и различитих фреквенција да мења емоционални живот жртве. Може је учинити агресивном или безвољном. Могу се читати мисаони сигнали и подсвесно мишљење, чак и вештачки изазивати снови, све то без знања или пристанка микрочиповане особе. Чак и обавезним ношењем микрочипова уз себе потпуно се елиминише право на приватност.
Очевидно је да процес микрочиповања води ка роботизацији људског рода и новој врсти робовања. Познато је да су нове технологије рањиве на прислушкивање и електронске продоре у систем., а постоји и опасност да се подаци централизују и мењају по нечијој одлуци и на основу нечијег интереса. Увођењем ИД картица сва лица имају третман сумњивих лица. Такав шпијунски систем одговара само онима који штите “Орвелов свет” и граде неоробовласнички поредак.

Izvor: http://www.srpskoogledalo.co.yu/pub/83/istrazivanja.htm


: Odg: Nove Liène karte - Žigosanje Srba
: Jovan 04 January, 2007, 11:27:50 PM
Па хајде онда некако да се супротставимо жигосању. И нека ми неко објасни зашто су нове личне карте писане ћирилицом и на ЕНГЛЕСКОМ? Јел ће то Енглези да нас легитимишу или ће целокупна база података ићи директно у Енглеску?

Срамота!


: Odg: Nove Liène karte - Žigosanje Srba
: Enthony 12 January, 2007, 12:59:57 PM
Nove liène karte bez èipa

(http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/slike/drustvo_licna_karta.jpg)
Nove liène karte u Srbiji ipak neæe imati èip, a njihovo izdavanje neæe poèeti 27. januara, kako je zakonom predviðeno. Kako je rekao Dragan Joèiæ, ministar unutaršnjih poslova, Vlada æe doneti uredbu kojom se propisuje da èip neæe biti obavezan prilikom izdavanja novih liènih karata.

Ministar je naveo da æe tom uredbom, praktièno, biti preciziran Zakon o liènoj karti, usvojen u julu prošle godine, koji treba da poène da se primenjuje 27. januara ove godine.

- Graðani koji su u prethodnom periodu izražavali zabrinutost da bi zbog èipa mogla biti narušena privatnost njihovih liènih podataka, više nemaju razloga da strahuju jer po uredbi Vlade nove liène karte neæe imati èipove“, izjavio je Joèiæ.

On je precizirao da je „pravilo da nema èipa“, a „ko hoæe èip, može da ga dobije“. „Lièna karta æe biti savremeni dokument i sadržaæe biometrijske podatke“, naveo je Joèiæ.

Prema zakonu, u obrazac se unose podaci o vlasniku - ime i prezime, pol, datum i mesto roðenja, matièni broj i slike biometrijskih podataka - fotografija, otisak prsta i potpis.

Na èip i prostor za mašinski èitljivu zonu za potrebe automatskog oèitavanja podataka mogu da se unesu svi vidljivi podaci na liènoj karti, kao i podaci o državljanstvu, prebivalištu i adresi stana njenog imaoca, kao i jedinstveni matièni broj njegovih roditelja.

Joèiæ je Beti rekao da je, nakon što Vlada usvoji uredbu, potrebno da ministar napiše pravilnik o obrascu i time æe regulativa biti upotpunjena.

„Dogovor MUP-a i Zavoda za izdavanje novèanica je da obrasce izraðuje ZIN, a ne MUP“, naveo je Joèiæ. On je kazao da je oprema za izradu liènih karata i drugih kartica kupljena 2002. godine, kao i da æe MUP da ih proizvodi, i dodao da MUP ima svoj krug poslova i ne može se baviti proizvodnjom.

Obrasce æe izraðivati ZIN, a unošenje podataka æe raditi MUP, kazao je ministar. On je precizirao da æe oprema, koju još uvek isplaæuje Vlada, preko Direkcije za imovinu biti ustupljena ZIN-u, koji je takoðe državna firma.
http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/drustvo.htmÈip - ko hoæe
Z. U., 11. januar 2007

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=98586&datum=2007-01-11

Graðani Srbije sami æe da odluèe da li æe na novoj liènoj karti da imaju èip ili ne. Nova uredba vlade Srbije, koja treba da se donese, ne predviða obavezno èipove u novim liènim dokumentima pa æe oni biti stvar izbora.
Ovo je u èetvrtak "Novostima" potvrdio ministar policije Dragan Joèiæ. Izdavanje novih liènih karata neæe poèeti 27. januara kako je zakonom predviðeno. Posle donošenja vladine Uredbe, kojom æe biti preciziran Zakon o liènoj karti, ministar policije moraæe da donese Pravilnik o obrascu, èime bi se upotpunila zakonska regulativa.
Teško je reæi kada æe poèeti izdavanje novih dokumenata, jer to sada zavisi i od Zavoda za izdavanje novèanica (ZIN), koji treba da štampa obrasce. MUP Srbije je 2002. godine kupio opremu za izradu liènih karata i drugih kartica, koju Vlada još isplaæuje, ali æe ona, posredstvom Direkcije za imovinu, biti ustupljena ZIN.
- MUP ima svoj krug poslova i ne može da se bavi proizvodnjom - kaže ministar Joèiæ. - Obrasce æe raditi ZIN, a podatke æe unositi Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Odredba Zakona da obrazac liène karte sadrži "kontaktni mikrokontroler", odnosno èip sa liènim podacima, izazvala je razna reagovanja u javnosti. Protivnici èipa tvrdili su da æe on moæi da se oèita na daljinu i da se time ugrožava privatnost.
- Nove liène karte biæe savremeni dokumenti i sadržavaæe biometrijske podatke - kaže Joèiæ. - Pravilo je da nema èipa, a ko bude hteo, moæi æe da ga dobije.
Prema Zakonu o liènoj karti, u obrazac se unose podaci o vlasniku - ime i prezime, pol, datum i mesto roðenja i matièni broj. Tu su i slike biometrijskih podataka - fotografija, otisci prstiju i potpis.

PODACI
NA èip koji æe moæi automatski da se oèitava, predviðeno je da se unesu svi vidljivi podaci sa liène karte, kao i podaci o državljanstvu, prebivalištu i adresi stana. Na njemu æe biti i matièni broj roditelja.


: Odg: Nove Liène karte - Žigosanje Srba
: Sale-X 22 January, 2007, 11:21:39 PM
http://www.srbija.sr.gov.yu/extfile/sr/62627/uredba_licna_karta177a.zip


   На основу члана 123. тачка 3. Устава Републике Србије, а у вези са чланом 8. став 1. Закона о личној карти („Службени гласник РС”, број  62/06),

   Влада доноси

У Р Е Д Б У
О УПИСУ ПОДАТАКА У ОБРАЗАЦ ЛИЧНЕ КАРТЕ

Члан 1.

   Подаци из члана 7. и члана 8. став 1. Закона о личној карти („Службени гласник РС”, број 62/06) уписују се у образац личне карте и у машински читљиву зону на том обрасцу.
   Само на основу изричите сагласности лица коме се издаје лична карта, у образац личне карте може да се угради чип који у том случају садржи и податак о пребивалишту и адреси стана лица коме се издаје лична карта.


Члан 2.

   Ова уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

05 Број: 110-320/2007
У Београду, 11. јануара 2007. године

В Л А Д А

Тачност преписа оверава
ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА
Драган Блешић   

ПРЕДСЕДНИК
Војислав Коштуница, с.р.

preuzeto sa:
http://www.srbija.sr.gov.yu/extfile/sr/62627/uredba_licna_karta177a.zip

Procitajte:
http://www.zazivot.org/
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=07&dd=18&nav_category=12&nav_id=205134&fs=1
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=01&dd=11&nav_category=12&nav_id=227209
http://forum.b92.net/index.php?showtopic=29150&st=0