ZABAVA => - Zanimljivosti iz zemlje i sveta - => : misscheaf 19 December, 2008, 10:17:36 PM: Beba roðena sa "stopalom u mozgu"
: misscheaf 19 December, 2008, 10:17:36 PM
Tim amerièkih hirurga je za vreme operacije odstranjivanja tumora novoroðene muške bebe u njenom mozgu naišao na jedno malo stopalo, delimièno oformljeno drugo stopalo, šaku i butinu, prenosi BBC.

Hirurzi bolnice za decu u Koloradu su bili šokirani kada su za vreme operacije u mozgu malog deèaka Sema Eskuibela naišli na delove tela, a veruju da je reè o stanju koje se naziva 'fetus u fetusu', odnosno kada se jedan od blizanaca razvija u telu drugog blizanca.
Struènjaci su dodali da je takoðe moguæe da je u pitanju uroðen tumor mozga, ali da bi izrasline u tom sluèaju bile manje kompleksne od potpuno oformljenih nogu ili ruku.
"Izgledalo je kao beba koja se raða iz mozga druge bebe", rekao je doktor Pol Greb, deèji neurohirurg.
"Naiæi na savršeno formirane delove tela je veoma jedinstveno, neobièno, granièi se sa neverovatnim", dodao je on.
Semovi roditelji, Tifni i Manuel Eskibel, kažu da se njihov sin sada oporavlja kod kuæe, ali ga èekaju redovne analize krvi radi otkrivanja raka ili ponovog pojavljivanja tumora, kao i fizièka terapija u vidu vežbi za vrat.
Kako navodi BBC, struènjaci tvrde da postoji manje od 100 zabeleženih sluèajeva "fetusa u fetusu".
Po navodima struènjaka, tumori mozga krivi su za smrt više novoroðenèadi nego bilo koji drugi oblici raka i stoga je neophodno da se proširi istraživanje kako bi nauènici ustanovili šta ih uzrokuje.
Retki sluèajevi kao što je Semov ponekad mogu nauènicima pružiti dragocen genetski materijal koji daje uvid u poreklo tih traumatskih tumora.


: Odg: Beba roðena sa "stopalom u mozgu"
: Vojvoda Tatanka 20 December, 2008, 06:03:17 PM

Prica je skroz neverovatna i zastrasujuca... :shocked:
Samo da mali bude ok i oporavi se.... Drzim mu palceve...  :wink:


: Odg: Beba roðena sa "stopalom u mozgu"
: M4K1 20 December, 2008, 07:33:20 PM
oftopik:

... svašta se raða danas... evo beba sa rukom ispod kože... :(
(http://blogs.newamericamedia.org/images/80.jpg)